:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WIRE, THE - SEIZOEN 1
WIRE, THE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-08-16
FILM
Troy Wiggins: Shakima's just pissed, 'cause I had her when she was still into men.
Shakima Greggs: Yeah, well, you the ugly-ass motherfucker that turned me around.


Wil er ons eens iemand uitleggen hoe het mogelijk is dat deze fantastische tv-serie nog op geen enkele zender in de Benelux te zien was? Ondergetekende is een grote fan van een aantal series (The Sopranos, Six Feet Under, Oz en Curb Your Enthusiasm) die de Amerikaanse betaalzender HBO de laatste jaren heeft geproduceerd. Ondanks de uitmuntende adelbrieven die HBO inmiddels kan voorleggen worden we nog keer op keer verrast door hun nieuwe series, zo ook door The Wire. Gedurende 13 uitermate verslavende afleveringen volgen we het reilen en zeilen van "Homicide Detective" Jimmy McNulty (Dominic West) van de Baltimore Police Department. McNulty is een zogenaamde "pain in the ass" die er niet voor terugschrikt om tegen de schenen van zijn meerderen te stampen, een man met het hart op de juiste plaats. Wanneer er na de onverwachte vrijspraak van drugsdealer / moordenaar D'Angelo Barksdale (Larry Gilliard Jr.) een speciaal team samengesteld wordt (bestaande uit Narcotics- en Homicide-detectives) om de verdachte zaakjes van de diens oom Avon Barksdale (Wood Harris) in kaart te brengen is dit voor Deputy Commisioner William Rawls (John Doman) de uitgelezen kans om McNulty op te zadelen met een schier onmogelijke opdracht. De banden tussen het criminele en het politieke milieu zorgen ervoor dat de lijn tussen de goeden en de slechten wel heel dun wordt.

In tegenstelling tot de meeste recente misdaad of politieseries (CSI, The Shield om er een paar van de allerbeste te noemen) loopt de verhaallijn van The Wire over het hele seizoen waardoor de vele personages uitermate goed uitgewerkt konden worden. In tegenstelling tot het evenzeer fantastische The Shield bevat The Wire heel wat minder actie, om niet te zeggen dat de serie bij momenten best wel traag is, iets waar we hoegenaamd geen probleem mee hebben. Naast de personages is ook het verhaal perfect uitgewerkt, wellicht niet zo erg verrassend als men weet dat de serie werd bedacht door veteraan David Simon die we ook kennen van de klasse tv serie Homicide: Life On The Streets en miniserie The Corner. Tijdens dit eerste seizoen liet hij zich ondermeer bijstaan (voor episode 12: Cleaning Up) door schrijver George Pelecanos (Soul Circus, De grote afrekening). Voor seizoen 3 kon men op schoon volk als auteur Denis Lehane (Tenger En Blond, Mystic River) beroep doen. De aanpak van The Wire bestaat erin om de verschillende aspecten van het politiewerk te tonen. Het oplossen van de zaak is één ding, bureaucratie, pech, stupiditeit en corruptie zijn weer iets helemaal anders. We worden een fascinerende blik gegund op de interactie tussen het "Baltimore Police Department", het stadsbestuur, de FBI, het Openbaar ministerie en de rechterlijke macht.

Over naar de acteerprestaties die gewoonweg fantastisch zijn. The Wire doet het in tegenstelling tot de meeste recente hitseries (CSI Miami heeft David Caruso, The Shield Michael Chicklis en 24 Kiefer Sutherland...) met minder bekende namen. De Engelse hoofdrolspeler Dominic West was voor The Wire in een aantal films te zien (naast stinkers als Spice World ook in 28 Days en Rockstar) maar een grote naam kon hij bezwaarlijk genoemd worden. Sinds The Wire acteerde hij ook in Chicago, Mona Lisa Smile en The Forgotten. Niet meteen goede films maar West slaagde er toch keer op keer in om net als in The Wire zijn grote talent te tonen. Acteur Frankie Faisan, hier te zien als commissaris Burell, bouwde zowat een hele carrière op politierollen (White Chicks, Albino Alligator, Manhunter, Catpeople,...) en ook in The Wire is hij weer goed op dreef. De rest van de cast bestaat grotendeels uit acteurs en actrices met een verre van indrukwekkend curriculum en toch zetten ze stuk voor stuk een prestatie om U tegen te zeggen neer. Respect!

Een serie als The Wire kan natuurlijk niet om de vergelijking heen met The Shield. Velen zagen The Wire initieel als HBO's antwoord op het succes dat FX Networks oogstte met The Shield maar volgens ons doet dit enkel afbreuk aan de pure klasse van The Wire. Creator David Simon opteerde ervoor om zowel de "goeden" als de "slechten" uitgebreid aan bod te laten komen. Wie goed en wie slecht is, is niet altijd even duidelijk. Wel is het zo dat het in tegenstelling tot Vic Mackey uit The Shield geen moeite kost om onmiddellijk sympathie op te brengen voor McNulty. Trouwe DVD Info-bezoekers weten wellicht dat ondergetekende vaak laaiend enthousiast is over de in CSI gebruikte muziek. The Wire moet het op de titelsong na doen zonder muziek (op wat omgevingsgeluiden na). Op het eerste zicht een misschien ietwat vreemde keuze maar het werkt wonderwel. Ook visueel onderscheidt The Wire zich van de concurrentie: statige, wijde en diepe shots zorgen ervoor dat de kijker helemaal meegezogen wordt in de grauwe onderbuik van Baltimore.

Det. William Moreland: Them Greeks sure have some weird-ass names.
Det. Jimmy McNulty: Hey, don't knock the Greeks. They invented civilization.
Det. William Moreland: Yeah, and ass-fucking, too.


BEELD EN GELUID
The Wire werd in het originele 1.33.1 formaat op dvd gezet. Zoals gewoonlijk weet Warner de verwachtingen in te lossen: rijke kleuren met een goed zwartniveau, de nodige scherpte en slechts een kleine hoeveelheid aliasing. Ook de Dolby Digital 5.1-track lost de verwachtingen moeiteloos in. De dialogen klinken kristalhelder, de occasionele omgevingsgeluiden krijgen een goede spreiding mee.

EXTRA'S
Net zoals bij alle HBO series die door Warner worden uitgebracht moeten we het stellen met weinig extra's. We krijgen gelukkig nog drie interessante commentaartracks:
• bij aflevering 1: The Target door David Simon (schrijver / bedenker van de serie)
• bij aflevering 2: The Detail door Clark Johnson (regisseur)
• bij aflevering 12: Cleaning Up door David Simon en George P. Pelecanos (schrijver)

CONCLUSIE
The Wire is één van die zeer zeldzame series die er voor zorgen dat de kijker met een ietwat triest gevoel achterblijft bij het bekijken van de laatste (seizoens) aflevering. Deze eerste box is een absolute aanrader, we kunnen Warner niet genoeg smeken om snel de volgende seizoenen in de Benelux op dvd uit te brengen. Essentieel!


cover
Studio: Warner

Regie: Clark Johnson, Peter Medak, Clement Virgo, Ed BIanchi, Joe Chappelle, Gloria Muzio, Milčo Mančevski, Brad Anderson, Steve Shill, Tim Van Patten
Met: Dominic West, Lance Reddick, Wendell Pierce, Sonja Sohn, John Doman, Idris Elba, Michael K. Williams, Andre Royo, Wood Harris, Larry Gilliard Jr.

Film:
9,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
775 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931253949


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Hongaars, Roemeens, Hebreeuws, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar

Andere recente releases van deze maatschappij