:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FINDING NEVERLAND
FINDING NEVERLAND
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-08-21
FILM
De toekomst van toneelschrijver James M. Barrie (Johnny Depp) ziet er niet rooskleurig uit na het falen van zijn laatste theaterstuk. Daarnaast heeft de man ook te kampen met een liefdeloos huwelijk. Tijdens een wandeling met zijn trouwe hond in het park raakt hij bevriend met de jonge weduwe en moeder van vier zonen, Sylvia Llewelyn Davies (Kate Winslet). Hij probeert de jongens wat te vermaken, maar merkt dat één van hen, Peter, maar weinig interesse in hem toont. Peter heeft het erg moeilijk om het verlies van zijn vader te verwerken en gaat voor een jongen van zijn leeftijd enorm ernstig door het leven. James weet zijn aandacht uiteindelijk toch voor zich te winnen en brengt de jongen zowaar aan het lachen. Gaandeweg brengt James meer en meer tijd door met het gezin, iets wat hem door zijn vrouw en de moeder van Sylvia niet in dank wordt afgenomen. Ondertussen gaat het hele dorp ervan uit dat James en Sylvia minnaars zijn, maar dat is niet het geval. De zuiver platonische relatie vormt voor James een ontsnapping aan zijn eigen huwelijksproblemen en inspireert hem uiteindelijk tot het schrijven van zijn bekendste verhaal. Maar er staat de kinderen nog meer onheil te wachten.



Bereid je maar voor op een wat ongewone filmervaring in deze moderne tijden. Deze film is charmant, hartverwarmend, authentiek en slaagt erin om de gevoelige snaar op de juiste manier te raken. De relatie tussen James, Sylvia en haar kinderen is mooi en oprecht en vormde de inspiratie voor het tijdloze verhaal van Peter Pan, een verhaal dat tegelijkertijd absurd is en boordevol betekenis zit. Barrie kende weinig liefde tijdens zijn jeugdjaren en zijn eigen huwelijk was kil en kindloos, maar hij gebruikte de emoties van het gezin Davies om universele personages te creëren. De emoties van iedereen in deze film zijn duidelijk teruggehouden, maar je kunt zonder problemen door dat masker van Engelse beschaving heen kijken. De cinematografie zorgt voor een haast tastbaar Engels landschap en hoewel de verhaallijn weinig verrassingen inhoudt, vindt ze een perfecte balans tussen het echte leven en de fantasie van de kinderen en Barrie zelf. Finding Neverland is het tegenovergestelde van de doorsnee Disneyfilm. De film is gebaseerd op waargebeurde feiten en er is bijgevolg niets kunstmatig aan de sterke emoties. Disneyfilms draaien gewoonlijk rond een fictief verhaal met openlijke emoties en een iet of wat kunstmatige verhaallijn. Zo zal de gefrustreerde held, die zichzelf in de problemen werkt, er altijd bovenop geholpen worden door zijn vrienden. In deze film beroepen de kinderen zich op hun eigen fantasie om de harde tijden de baas te kunnen, een verschijnsel dat Peter Pan zelf maar al te goed kent. Zijn verhaal wordt op een ongewone manier verteld en het is fascinerend om te zien waar Barrie zijn inspiratie vond.



BEELD EN GELUID
Ondanks de lage gemiddelde bitrate van 4,96 mb/s is de 2.35:1 anamorfische transfer van goede kwaliteit. Het beeld oogt scherp, bevat voldoende detail en heeft een prima contrast en zwartniveau. De kleuren zijn wat ingetogen en zorgen op die manier voor een gepast tijdsbeeld. Op wat licht film grain na, valt er niets aan te merken op deze uitstekende transfer. In vergelijking met andere uitgaven van hedendaagse films, klinkt het Dolby Digital 5.1 geluidsspoor wat stiller, maar dat doet geen afbreuk aan de kwaliteit die je te horen krijgt. Dialogen klinken helder en duidelijk door de centrale speaker terwijl de surroundspeakers hoofdzakelijk instaan voor de weergave van muziek en lichte geluidseffecten.



EXTRA'S
Helaas blijven mooie liedjes niet duren en dat geldt ook voor deze uitgave op vlak van bonusmateriaal. RCV schopt ons zonder zich te schamen terug naar het tijdperk van de videoband. Je stopt het schijfje in de speler en krijgt vervolgens een aantal trailers te zien, onmiddellijk gevolgd door de film. Het gaat om trailers voor Son Of The Mask, Modigliani en The Notebook. Wat een film als Son Of The Mask hier komt zoeken, is voor ons trouwens een raadsel. Verder valt er geen spoor te bekennen van een menu of enige vorm van extra’s en het feit dat men de hoofdstukindeling als extra op de hoes vermeldt, spreekt boekdelen. Kijken we naar onze Engelse overburen of een beetje verder naar de andere kant van de oceaan, waar Buena Vista de film uitgeeft, dan zien we dat men daar wel kan genieten van audiocommentaar, featurettes, verwijderde scènes en outtakes. Als het ontbreken van Nederlandse ondertitels geen probleem voor je vormt, kunnen we ook niet anders aanraden dan de dvd te importeren. Het gebrek aan extra’s is natuurlijk niet voor iedereen een probleem, maar dan mag de prijs ook naar verhouding zijn en dat is helaas het geval niet. Op deze manier jaagt een maatschappij als RCV de dvd liefhebbers tegen zich in het harnas, iets wat men niet ongestraft kan blijven doen.



CONCLUSIE
Finding Neverland vertelt op wondermooie wijze het ontroerende verhaal van een man met een ongebreidelde fantasie. Zijn relatie met een jonge weduwe en haar vier zonen inspireerde hem tot het schrijven van Peter Pan. Deze film, met uitstekende acteerprestaties, is een must voor iedere filmliefhebber, maar wordt schromelijk tekort gedaan op dvd. De reden daarvoor is het totale gebrek aan bonusmateriaal.


cover




Studio: RCV

Regie: Marc Forster
Met: Johnny Depp, Kate Winslet, Julie Christie, Radha Mitchell, Dustin Hoffman

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
6

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045207960


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij