:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RUDY: THE RUDY GIULIANI STORY
RUDY: THE RUDY GIULIANI STORY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-09-11
FILM
Rudolph 'Rudy' Giuliani (James Woods), de charismatische burgemeester van New York, staat aan de vooravond van een waarschijnlijke nederlaag in de voorverkiezingen van 2001. Ondanks dat hij zich uitermate populair maakte door de door geweld en corruptie geteisterde stad terug leefbaar te maken, kreeg zijn reputatie een ferme deuk door een oneindige reeks privé-schandalen en politieke controverses. Zo idealistische als hij is voor 'zijn' stad, zo onhandelbaar en onpersoonlijk was de controversiële Giuliani in zijn huwelijk met Donna Hanover (Penelope Ann Miller). Maar krijgt het nog ontwakende New York op die bewuste 11 september 2001 een vernietigende slag in het gezicht, wanneer twee lijnvliegtuigen zich boren in de fiere WTC-torens. De wereld kijkt in afgrijzen toe, terwijl Rudy uitgroeit tot een rots in de branding van een bange en stuurloze wereld...

“He divided a city... He united a nation”

Rudy: The Rudy Giuliani Story is een voor USA Networks gemaakte TV-film uit 2003 en is officieel de eerste volledige speelfilm over de verschrikkelijke gebeurtenissen van 9/11, op het moment van schrijven precies vier jaar geleden. De biopic, gebaseerd op het boek Rudy! van auteur Wayne Barrett, maakte grote indruk en werd bekroond met twee Golden Satellite Awards (beste televisiefilm en beste mannelijke hoofdrol) en werd daarbovenop nog genomineerd voor twee Emmy Awards en een Writer’s Guild of America Award.

James Woods (Salvador, Vampires) is zoals altijd erg goed en is overtuigend in de rol van de controversiële burgemeester van New York. TV-regisseur Robert Dornhelm plaats Woods door middel van vernuftige montagetrucs en een documentaireachtige filmstijl in het midden van de chaos van de bewuste zwarte dag. Voor sommige mensen zal het gebruik van authentieke beelden van de aanslagen overkomen als goedkope exploitatie van de slachtoffers of sensatiezucht, maar het is een feit dat het de film een hoog realiteit gehalte meegeeft. De regisseur mixt het relaas van de bewuste uren na de aanslagen, met een uiteenzetting van de opkomst van Rudolph Giuliani en zijn strubbelingen in zijn privé-leven. De film boeit dankzij Woods en Penelope Ann Miller (Awakenings, Carlito's Way) van begin tot het eind en de biografie vervalt niet in de overdreven ophemeling waar de meeste docudrama's in vervallen.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch 1.78:1 beeld ziet er redelijk goed uit, met een bevredigend scherpteniveau en heldere realistische kleuren. Wel hebben we wat colour bleeding en enkele compressiefouten opgemerkt. Er is ook wat filmgrain en aliasing aanwezig. Maar in de film zitten dan ook heel wat amateurbeelden van variabele kwaliteit en de regisseur deed zijn best om sommige van de 'nieuwe' beelden dezelfde aanblik mee te geven. Rudy: The Rudy Giuliani Story is een film die bijna volledig bestaat uit huiselijke tafereeltjes en dialogen. De Engelse Dolby Digital 5.1-track blinkt dan ook niet uit in spectaculaire en agressieve geluidseffecten. De dialogen zijn weliswaar goed te verstaan, maar komen uit de drie voorste speakers. Dit klinkt niet altijd even natuurlijk en op sommige momenten zelfs wat schel. Ook meenden we een zeer lichte ruis opgemerkt te hebben! De muziek klinkt prima en zorgt voor wat ruimte. Op de juiste momenten zorgt de subwoofer voor de nodige ondersteuning. Er zowaar nog een Engelse DTS 5.1-track bijgevoegd. Deze klinkt een tikkeltje luider en tijdens de WTC-fragmenten wat voller, maar daarmee worden de zwakke punten dan ook weer wat naar voor gedrukt (ruis, schel). De originele track was een surround 2.0-spoor en deze is volgens recensies meer dan acceptabel. Een meerkanaals-track hieruit mixen was dus niet echt nodig geweest.

EXTRA'S
Een reclamespot voor de theathervoorstelling van "Kameleon Ontvoerd" en promotietrailers voor andere Bridge-titels zoals Kameleon 2, De Indringer, Larva, Nature Unleashed: Fire en Stateside.

CONCLUSIE
Een boeiende TV-film, met een goed op dreef zijnde James Woods als de flamboyante burgemeester Giuliani, die New York met de grove borstel schoonveegde en tijdens de verschrikkelijke gebeurtenissen van 11 september 2001 uitgroeide tot een nationale held. Beeld is degelijk en het geluid voldoet, maar extra’s - zoals bijvoorbeeld de bekroonde documentaire "The Day The Towers Fell", die op de Amerikaanse uitgave te vinden is - zijn spijtig genoeg afwezig.


cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Robert Dornhelm
Met: James Woods, Penelope Ann Miller, Michelle Nolden

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Biografie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
6

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij