:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MADAME BOVARY
MADAME BOVARY
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-09-19
SERIE
Gustave Flaubert's Madame Bovary spreekt al sinds de publicatie van het boek in de 19de eeuw tot de verbeelding van de West-Europese vrouwen. De buitenechtelijke avonturen van deze Franse boerendochter zijn daar uiteraard niet vreemd aan, maar misschien is het succes nog meer te danken aan de manier waarop Flaubert zijn hoofdpersonage karakteriseert als een sterke jonge vrouw die weet wat ze wil en die bereid is om daarvoor haar goede naam en haar reputatie op het spel te zetten. Bovendien is Madame Bovary als personage niet echt een nymfomane, maar een vrouw die smacht naar luxe, liefde en avontuur, dingen die ze door een verkeerde keuze op jonge leeftijd haar leven lang zal moeten ontberen.

Emma (Frances O'Connor) leren we kennen in het Ursulinenklooster van Rouen, waar ze opgeleid wordt en misschien ooit tot de orde zal toetreden. Kort nadat haar vader haar op de hoogte brengt van de dood van haar moeder besluit ze naar huis terug te keren, naar haar vaders boerderij op het Franse platteland. Daar leert ze de plaatselijke dokter Charles Bovary kennen, veertiger en net weduwnaar geworden na een huwelijk van nog geen 2 jaar, die haar vader komt verzorgen na een val uit de pruimenboom. Emma trouwt met Charles en verruilt het ouderlijke huis voor de woning in het dorp. Maar haar echtgenoot is vaak op doktersvisite en Emma verveelt zich, ze wordt weemoedig en uiteindelijk ziek. Er wordt haar verandering van lucht voorgeschreven en het gezin verkast naar Yonville, korter bij Parijs, op het moment dat Emma zwanger blijkt te zijn. Maar Emma heeft zich haar leven anders voorgesteld: de dokter is een lieve man, maar rustig van aard en weinig romantisch, hij houdt van haar, maar dat is voor Emma niet genoeg. Bovendien verlangt ze naar het leven in de grote stad: de bals en de feestjes, de uitbundige toiletten van de Parijse vrouwen, de mannen met hun knevels, de sierlijke rijtuigen en de passie van een echte grote liefde. Emma wordt melancholisch, leest hele dagen romans, dagdroomt over jonge, aantrekkelijke jongens van stand en laat haar hoofd op hol brengen door een jonge student. Na diens vertrek begint ze een heftige liefdesrelatie met de aristocraat Rudolphe van een nabijgelegen landgoed met wie ze naar Parijs wil vluchten.

Madame Bovary is een tweedelige serie, gemaakt in opdracht van de BBC, een kostuumdrama met veel romantiek en passie in een prachtige omgeving tussen Rouen en Parijs, genomineerd voor de Global Awards en de Bafta Awards 2001 voor Best TV-actress (Frances O'Connor als Emma), Best Costume Design en Best Make-Up and Hair Design. Zoals dat voor alle BBC-series geldt van de afgelopen halve eeuw is ook hier niets aan het toeval overgelaten en zijn kosten noch inspanningen gespaard om van deze 2.5 uur durende film een quasi perfecte productie te maken die wereldwijd is vertoond op televisie. Uit het boek van Gustave Flaubert is een boeiend scenario gedistilleerd dat de nadruk legt op het gevoelsleven van Emma, alias Madame Bovary. Frances O'Connor brengt de rol op een veelzijdige en geïnspireerde manier, zonder overdreven sentimentaliteit en met een hoge herkenninggraad. Ze slaagt erin een uniek en modern portret te schetsen van deze jonge vrouw, op dat moment nog geen 20 jaar oud, die verteerd wordt door niet ingeloste dromen en onbevredigde passies. Charles Bovary, de goeduitziende en voorname, goudeerlijke bebaarde jong veertiger, wint meteen onze sympathie, maar hij is geen partij voor de naïeve hersenspinsels van zijn veel jongere vrouw, terwijl zijn moeder, de oude mevrouw Bovary, voortdurend wrevel opwekt door haar weinig gemaskeerde en openlijke kritiek op de jonge bruid en op de weinig krachtdadige houding van haar zoon voor wie ze een betere partij op het oog had en die ze nog altijd als een ongehoorzaam kind behandelt. De spanning tussen deze drie figuren bepaalt grotendeels de sfeer van de film, die in de stijl ligt van de intriges waarmee ook de gezusters Brönte in Engeland rond dezelfde periode hun succesvolle boeken stofferen. Flauberts personages zijn evenwel minder macaber, minder gepredestineerd, behalve Emma, die zal het overtreden van de geldende sociale en maatschappelijke wetten duur betalen.

BEELD EN GELUID
Het beeld van deze mini-serie is perfect zonder storende verkleuringen of beeldbeschadigingen. Het kleurenpalet is veelzijdig met veel bruin en goudgeel in de binnenopnamen en staalblauw in de nachtelijke scènes. De toiletten zijn tot in de puntjes verzorgd met felle kleuren die contrasteren met de rustige interieurdecoratie en grauwheid van het 19de eeuwse straatbeeld. Kostuumontwerp en haarstijl zijn zoals het de BBC past minutieus gereconstrueerd met een overvloed aan details. Lichte mist en berekende belichting zorgen voor de zachtere beelden en zelfs de warmte van een kaars zien we als vibraties tegen een lichtdoorschijnende achtergrond. Het geluid staat in Dolby Digital 5.1 surround, een effect dat niet evident is voor een TV-serie, maar waarvan heel veel gebruik wordt gemaakt, voor de muziek en de opvallende omgevingsgeluiden van de natuur, de passerende rijtuigen, de stemmen op straat.

EXTRA'S
Deze dubbele dvd bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Madame Bovary is een streling voor het oog en het oor, een prachtig geënsceneerde productie met uitstekende acteerprestaties in een zeer realistisch tijdskader. Romantische zielen zullen met volle teugen genieten van dit meesterwerk van de Franse schrijver Gustave Flaubert dat nooit eerder een dergelijke aanpak heeft gekregen en dat wordt geleverd in een verzorgd uitklapbaar hoesje in een kartonnen slipcase.


cover
Studio: BBC

Regie: Tim Fywell
Met: Frances O'Connor, Hugh Bonneville, Eileen Atkins, Desmond Barrit, Keith Barron, Adam Cooper, Hugh Dancy, Marian Diamond

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
12

Speelduur:
150 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344722193


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij