:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MISSION TO MARS
MISSION TO MARS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-03-06
FILM
In 2020 start de eerste Marsexpeditie onder leiding van Luke Graham (Don Cheadle). Op zijn afscheidsfeestje tijdens zijn laatste avond op aarde verschijnt ook Jim McConnell (Gary Sinise), die eerder van het Marsproject is geschrapt omdat hij onstabiel zou zijn sinds de dood van zijn vrouw Maggie. Een dik jaar later ontvangt het basisstation op aarde een noodkreet van Graham: zijn bemanning is omgekomen in een mysterieuze storm en hijzelf is gewond. Astronaut Woody Blake (Tim Robbins) kan de NASA-verantwoordelijken ervan overtuigen om, ondanks de grote afstand tot Mars, toch een reddingsexpeditie te organiseren, al was het maar om te weten wat er fout is gegaan. Met hem reizen ook zijn vrouw Terri Fisher (Connie Nielsen) en Jerry O'Connell (Phil Olmeyer) mee en Woody staat erop dat ook Jim meegaat als zijn co-piloot. Jim is namelijk op zijn best in extreme noodsituaties en hij kan altijd het hoofd koel houden.

Vijftien maanden later arriveert het schip in de buurt van Mars en vlak voor de landing slaat het noodlot toe. Een meteorietenregen maakt verschillende gaten in het schip, o.a. in de brandstofleidingen waardoor de motor explodeert. De bemanning, onder leiding van Woody, start een noodevacuatie en verkast naar een satelliet als provisoire landingscapsule. Tijdens de hachelijke onderneming komt Woody om het leven in een heldhaftige poging om de rest van de bemanning te redden.

De drie overlevenden arriveren in het basiskamp op Mars en tot hun grote verbazing leeft Luke nog. Zijn getuigenis over hoe de andere bemanningsleden om het leven zijn gekomen, alsook de aanwezigheid van een gigantisch menselijk gezicht op het oppervlak, ze laten Jim vermoeden dat er mogelijk intelligente leven op de planeet is dat de bezoekers probeert te testen: zijn ze het waard om met Marsbewoners in contact te treden.

Afgaande op de reactie van filmfans met wie ik gesproken heb, ga ik waarschijnlijk bij deze een vrachtwagen vol kritiek krijgen, maar toch ga ik zeggen wat ik ervan denk: dit is alles behalve een slechte film en ook de dvd is zeer stijlvol afgewerkt. Misschien had het publiek meer spektakel en visuele hoogstandjes verwacht, maar Mission To Mars moet het meer hebben van een mooi uitgewerkte plot en geloofwaardige acteerprestaties; voor wie meer van een shoot-the-fucking-aliens-film houdt kan ik misschien Starship Troopers aanbevelen. Het verhaal ís inderdaad ongeloofwaardig, maar is sciencefiction dat niet altijd? Met dezelfde argumenten waarmee Mission To Mars neergesabeld is door de kritikasters, kan je elke sf-film, alsook elke aflevering van The X-Files afkraken.

Wat is er dan zo goed aan de film, kan je je afvragen. Wel, om te beginnen gaat het eens niet om een sf-film waarin de een of andere kwaadaardige levensvorm de mensheid zonder reden poogt af te slachten. Dat is natuurlijk geen nieuw idee; Spielberg draaide ruim vijftien jaar eerder al zijn Close Encounters, maar het idee is verdorie knap in beeld gebracht. De trucage-shots zijn gewoon schitterend; let maar eens op de gewichtloze scènes in de hoofdruimte van het schip of de zandstormen op Mars. Het geheel is zeer stijlvol in beeld gebracht, de personages zijn emotioneel geloofwaardig en de film heeft net dat poëtische trekje dat andere sciencefictionfilms soms missen, zonder daarom moraliserend te zijn. Zo is bijv. de scène waarin Tim Robbins zich opoffert om het leven van zijn reisgenoten te redden zeer emotioneel en tegelijk ontdaan van pathos, wat er alleen maar op wijst dat de regisseur (De Palma) zeer goed weet wat hij in beeld wil brengen en hoe hij het gewenste effect bereikt. Bovendien is de film met zijn 109 minuten net lang genoeg om niet te vervelen; er zit aardig wat tempo in de film (behalve misschien in de eerste vijf minuten) en persoonlijk vind ik deze film beter dan die andere Mars-film, Red Planet.

En als je dat allemaal beschouwt, neem je er de kleine inconsequenties bij, zoals bepaalde inbreuken tegen de wetten van de fysica in een vacuüm - een menselijk lichaam onbeschermd in de ruimte zou bijv. uiteenspatten, maar dat zou ongetwijfeld het gore-gehalte van de film te zeer opdrijven. Overigens, als dit soort films realistisch was, dan zouden de scènes in de ruimte geen geluid mogen hebben, want geluid bestaat niet zonder atmosfeer. Denk daar maar eens over na de volgende keer dat Han Solo de Millennium Falcon op zijn staart trapt!

BEELD EN GELUID
Een zeer mooi afgewerkte disk, zowel qua beeld als van geluid. Het beeld is mooi anamorf, zeer contrastrijk en er zijn nergens compressiefoutjes te bespeuren. Alleen mochten de ondertitels wat kleiner. Het geluid is een waar genot, mooi evenwichtig en de Dolby Digital-mogelijkheden worden ten volle benut. Mij is vooral een camerashot bijgebleven waarin de bemanning een boodschap van de aarde beluistert en terwijl de camera één voor één de acteurs in beeld brengt, hoor je de stem van de commandant op aarde via de achterste kanalen een tegengestelde beweging maken. Zoals gezegd is Mission To Mars helemaal geen actiefilm en de speciale effecten moeten geregeld plaats maken voor dialogen. Doch als er dan wel iets te beleven valt (een exploderende motor, een killer-tornado of een meteorietenzwerm) is de afwerking dik oké.

EXTRA'S
Laat ons beginnen met het slechte nieuws: in navolging van de Disney-films word je verplicht om in het begin van de dvd trailers voor The Insider en Bringing Out The Dead te bekijken. Je kan ze wel skippen met de fastforward-toets, maar cross-promotionele trailers zouden een strikte optie moeten blijven en niet automatisch worden opgelepeld. Dat kost de dvd qua beoordeling toch een punt. Wie dacht dat dit soort praktijken na de - en nu ga ik een vuil woord gebruiken - videoband voorbij waren, weze bij deze gewaarschuwd dat Buena Vista daar wat op gevonden heeft. Wat mag je nog zoal verwachten op de disk? Wel, een 20 minuten durende documentaire over het realiseren van de prent, drie kortere documentaires over de effect shots (met name de tornado, de evacuatie van het schip en de evolutie-scène uit de finale). Er is ook een commentaartrack met o.a. toelichting over de specialeffectscrew en tot slot een trailer. Op deze laatste na zijn alle extra's in het Nederlands ondertiteld.

CONCLUSIE
Veel van de soms harde en meedogenloze kritiek op deze film was mijns inziens toch volledig onterecht. Misschien dat enkele sciencefictiondiehardfreaks dit maar een lullige film vinden, maar dan heeft die toch tenminste de verdienste dat hij het genre meer bekendheid bezorgt bij het gewone bioscooppubliek. Ik vind het samengevat een ontroerende, evenwichtige en vooral niet-gewelddadige prent en dat mag ook wel eens.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Brian De Palma
Met: Gary Sinise, Tim Robbins, Don Cheadle, Connie Nielsen, Jerry O'Connell, Kim Delaney

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
12

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875923876


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Tsjechisch, Slovaaks, Hongaars, Bulgaars, Kroatisch
Extra's:
• Commentaartrack
• Making-of-documentaire
• 3 mini-documentaires
• Conceptuele tekeningen
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij