:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MUPPETS FROM SPACE
MUPPETS FROM SPACE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-01-23
INLEIDING
Wie kent ze nog, de Muppets? De 80- en 90-generatie behoren nu doodstil te zijn. De Muppets ontsproten aan het brein van Jim Henson (tevens bedenker van enkele figuurtjes uit Sesamstraat), die een wekelijkse tv-show had bedacht waarin telkens 1 vedette centraal stond naast een hele resem poppen. De show had zo zijn vaste items, zoals "Pigs in Space" (een meesterlijke Star Trek-persiflage), "Muppet Veterinarian Hospital" (parodie op de myriade aan ziekenhuisseries), en natuurlijk de eeuwige commentaar van twee bejaarde toeschouwers, Stadtler en Waldorf, die de show rotslecht vonden, maar toch om de een of andere reden elke week opnieuw kwamen kijken.

De show bracht een ongelofelijke verzameling kleurrijke figuren voort, waarvan de immer nuchter denkende Kermit de kikker ongetwijfeld nog het bekendst is. Voorts had je nog de wandelende varkenskotelet annex superdiva Miss Piggy, de kalenderblaadjesmoppen tappende beer Fozzy (met hoed en vlinderdas), de roodharige drummer Animal, wiens hersencellen in aantal beperkt zijn tot drie, en de paarse stuntman Gonzo the Great, wiens levensgevaarlijke capriolen telkens gedoemd waren te mislukken. Gonzo speelt in deze film een centrale rol: in de show is nergens duidelijk gemaakt wat voor beest hij eigenlijk is en deze film gaat over zijn zoektocht naar soortgenoten.

De show gaf Jim Henson ook de mogelijkheid om experimenteren en zich af te vragen hoe ver men in films kan gaan met poppen. Hij heeft dan ook een niet onbelangrijke invloed gehad op andere filmmakers, en technieken uit Jim Henson's Creature Shop worden onder andere gebruikt in films zoals Star Wars, Lost In Space, The Neverending Story en zelfs het zwaarverbrande gezicht van Ralph Fiennes in The English Patient is een product van hun studio!

Toen Jim Henson in de jaren 90 overleed (volgens sommige Internet-bronnen aan aids), leken ook de Muppets ten dode opgeschreven. Henson zelf deed namelijk enkele belangrijke voice characters, zoals Kermit de kikker en in de Amerikaanse versie van Sesamstraat ook Ernie (wat ze elegant hebben opgelost door Kermit een tijdje zijn stem kwijt te laten zijn, terwijl men op zoek was naar een vervanger). Het project lag stil totdat Jims zoon Brian Henson het oude team poppenspelers, waaronder Frank "Yoda" Oz, weer bij elkaar bracht en de oude formule nieuw leven werd ingeblazen. "Muppets Tonight" was geboren, met ongeveer dezelfde formule, alleen treden de Muppets niet langer op in een theater, maar hebben ze een eigen commercieel tv-station uit de grond gestampt: MUP-TV. Ook de cast is grondig hernieuwd: manusje-van-alles Scooter is met de noorderzon vertrokken, maar de rest van de cast is behouden en ook duchtig uitgebreid met enkele nieuwe gezichten, zoals de rastaliefhebber Clifford, Rizzo de Rat en de Latino-garnaal Pepe. En oh ja, Stadtler en Waldorf volgen tegenwoordig de show vanuit het bejaardentehuis.

Helaas, de tv-show kende geen succes (bij ons in de lage landen mede door de slechte programmering) en toen in 1999 Muppets From Space in de biscopen gelanceerd werd, was die bij mijn weten in geen enkele Belgische zaal tz zien. Zonde eigenlijk, want de film is geestig, dendert als een trein, steekt de draak met tal van sf-films zoals Men In Black, James Bond, X-Files en Close Encounters, zit tjokvol grappige oneliners ("Hello, I'm Doctor Von Neuter and I'll be your brain surgeon, if you don't mind!") en vooral: heeft een scenario!

FILM
De openingsscène van de film is ronduit hilarisch: Noë verzamelt vlak voor de zondvloed van elk diersoort een koppel op zijn Ark; alleen Gonzo mag het schip niet op omdat Noë niet weet watvoor een dier Gonzo eigenlijk is (en tja, Gonzo weet dat zelf ook niet). Als troostprijs krijgt hij van Noe een paraplu... en wordt dan wakker. De nare droom blijft echter nawerken en Gonzo vraagt zich mistroostig af of hij nu echt alleen op de wereld is, of er nog wezens zoals hij zijn. Als de lettertjes van zijn ontbijtgranen plots boodschappen vormen die echter alleen hij kan zien, denken de andere Muppets dat hun vriend een slag van de molen heeft gekregen. Gonzo heeft vervolgens een visioen waarin hem onthuld wordt dat hij van buitenaardse afkomst is en dat zijn soortgenoten hem weldra zullen komen halen en meenemen naar hun planeet.

Miss Piggy broedt intussen op een televisiecarrière en probeert haar rivale Shelly Snipes (bijrol voor Andie McDowell) schaakmat te zetten met een televisieprogramma waarin paranormale verschijnselen en buitenaards leven worden onderzocht. Midden in de uitzending valt Gonzo binnen en verklaart aan de bevolking dat hij feitelijk een alien is en dus het levende bewijs dat er buitenaards leven is. De uitzending wordt met speciale aandacht gevolgd bij SPCA, een geheime overheidsdienst die buitenaards leven onderzoekt en die meer dan geïnteresseerd is in Gonzo... als studieobject. Gonzo en zijn kamergenoot Rizzo de Rat worden gekidnapt. Gonzo is aanvankelijk enthousiast om mee te werken, totdat hij verneemt dat hij zijn hersens zal moeten afstaan aan de wetenschap. Intussen belandt Rizzo bij enkele soortgenoten die als proefdieren een miserabel bestaan slijten in het lab.

De andere Muppets zitten intussen niet stil en dien in ware 007-stijl een inval in het onderzoekscentrum om Gonzo en Rizzo te bevrijden. Daarbij krijgen ze de hulp van een uitgelezen collectie maffe uitvindingen uit het lab van dr. Bunsen en zijn maffe assistent Beaker, zoals een deur-in-een-potje en een amnesie-spray. Als ze eindelijk Gonzo bevrijd hebben, brengen ze hem naar de landingsplaats van de ufo. En dan krijgt Gonzo uiteraard spijt: zal hij met zijn soortgenoten meegaan of toch maar bij zijn vrienden blijven?

Brian Henson heeft zeker de humor overgeërfd van zijn vader. Muppets In Space is intussen al de vierde Muppetfilm (maar de eerste onder zijn supervisie) en het resultaat is bemoedigend. Sommige mensen kunnen zich niet vinden in de hyperkinetische stijl van de Muppets, maar de spitse dialogen en talrijke verwijzingen maken dat niet alleen de ouderen onder ons nostalgisch worden, maar dat ook een nieuwe generatie kennis kan maken met de Muppets. Nog even vermelden dat deze dvd NIET de gedubde Nederlands versie bevat, maar alleen filistijnse cultuurbarbaren of mensen die geen ondertitels kunnen lezen zijn daar mogelijk in geïnteresseerd.

BEELD EN GELUID
De disk bevat aan de ene kant de 16:9-versie en aan de andere kant de 4:3-versie, zodat de disk op elk tv-toestel zonder zwarte balken kan worden afgespeeld. Door de hoge bitrate is het beeld erg scherp en de kleuren zijn stabiel en warm. De speciale effecten zorgen hier en daar voor enkele leuke geluidseffecten, zoals de meteorietenzwerm en uiteraard het ruimteschip in de slotscène.

EXTRA'S
Ondanks het feit dat de disk single sided is, bevat hij toch - mede dankzij de korte duur van de film - heel wat lekkers en allemaal inclusief ondertitels! Naast twee trailers bevat deze dvd ook cross-promotional trailers voor The Muppets Take Manhattan en Stuart Little. Voorts staat er een muziekvideo van The Dust Brothers ("Shining Star") op, een 20-tal al dan niet gefingeerde bloopers en informatie over de makers. De extra feature bij uitstek bij deze film is echter de commentaartrack: in plaats van het eeuwige gezeur van regisseurs en makers, wordt op deze disk regisseur Tim Hill vergezeld van de "hoofdrolspelers" Kermit, Rizzo en Gonzo, die vanuit "hun" standpunt de verschillende scènes haarfijn becommentariëren en die er voor zorgen dat je de film beslist nog een tweede keer bekijkt! 

CONCLUSIE
Een geestige film die een prachtig eerbetoon vormt aan Jim Henson, zijn stijl geheel trouw blijft en merites genoeg heeft om ook mensen die er niet vertrouwd mee zijn een inleiding te geven op Hensons creaties.

Met dank aan Sam van Laere voor enkele feitencorrecties.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Tim Hill
Met: Dave Goelz, Steve Whitmire, Bill Barretta, Brian Henson, Frank Oz, Jeffrey Tambor, F. Murray Abraham, David Arquette, Josh Charles, Hulk Hogan, Ray Liotta, Andie McDowell

Film:
7,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
AL

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
DS-SL

Barcode:
8712609073461


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Commentaartrack
• 2 trailers + trailers voor andere films
• Deleted scenes
• Music video
• Filmografieën

Andere recente releases van deze maatschappij