:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PRODIGY, THE: THEIR LAW - THE SINGLES 1990-2005
PRODIGY, THE: THEIR LAW - THE SINGLES 1990-2005
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2005-11-07
VIDEOCLIPS - LIVE CONCERT
”What we are dealing with here is a total lack of respect for the law”

The Prodigy staat na 15 jaar nog steeds synoniem voor weergaloze, opzwepende elektronische beats en dreunende baspartijen, een energy boost die zijn voorgaande niet of nauwelijks kent. Kortom, een perfecte adrenalinestoot om volledig uit de bol te gaan. Het succesverhaal start zo’n ruim 15 jaar geleden toen ze furore maakten in de Engelse ravescene. Liam Howlett, het muzikale brein achter The Prodigy, haalt inspiratie uit muziek van onder meer Front 242, Rage Against the Machine, drum and bass en elektro.

Ondanks hun minder warm onthaalde vierde album Always Outnumbered, Never Outgunned (2004), dat volgens ons toch enkele typische én geslaagde Prodigy-nummers bevat, zijn hun voorgangers Experience (1992), Music For The Jilted Generation (1994) en Fat of the land (1997) toch wel van een ander kaliber. Waar Experience nog veeleer experimenteel uit de hoek komt en Liam’s verleden als old skool dj nog hoorbaar is, komt in het tweede en bijzonder succesvolle album Music For The Jilted Generation de typische Prodigy-sound tot volle groei waaraan met het derde album een perfect vervolg is gebreid. De hits bleven de muziekcharts bestormen en positioneerden zich dikwijls (terecht) bovenaan de top-10: Out Of Space, No Good, Firestarter, Poison, Breathe, Voodoo People, Smack My Bitch Up, Spitfire, enz.En dus na 15 jaar leek de tijd rijp om een verzamelcd- en dvd op de markt te gooien dat een mooi overzicht biedt van hun grootste hits, wat niet wil zeggen dat deze lijst het plaatje compleet maakt. Verre van, want wat ons betreft ontbreken er nog pareltjes als het hyperkinetische Hyperspeed, Weather experience dat na een rustige intro halverwege het nummer subliem explodeert (beiden uit het album Experience), Speedway, The Heat, Skylined of Claustrophobic Sting (uit het album Music For The Jilted Generation). Liam Howlett benadrukt in een recent interview dat hij liever een vijfde album had uitgebracht, maar dat er vanwege contractuele verplichtingen toch een “best of” cd moest verschijnen. Deze dvd is daarvan eveneens een gevolg, dit even terzijde.Liam Howlett verklaart dat hij zelf sceptisch staat tegenover live opnames. Hij is van oordeel dat je de sfeer van een live optreden enkel en alleen op een concert kan meemaken. Van uit je luie zetel wordt dat gevoel niet geëvenaard. Ergens heeft hij wel een punt. Een concert van The Prodigy vanop de eerste rij meemaken, overleef je bij manier van spreken niet elke keer opnieuw. Een enthousiaste menigte zet zich volop in beweging wanneer de eerste samples door de speakers knallen, om pas tot stilstand te komen wanneer de heren na het laatste nummer van het podium verdwijnen. Het zijn dan vooral de zalige en voornamelijk dreunende beats die je overdonderen, want eerlijk gezegd, van hun songteksten moeten je geen diepgang verwachten. Op het podium bedient Liam alle toetsen en knopjes, Maxim en Keith huppelen wat rond en schreeuwen de weinige teksten in de micro. Meer is het echt niet. Maar de hele omkadering waarin het concert plaatsvindt, gaande van de psychedelische belichtings- en stroboscoopeffecten tot de gespeelde act van Keith en Maxim, maken dat je je gedurende een uurtje toch naar hartelust kunt uitleven!

Het concert “Live at Brixton Academy” dateert uit 1997, duurt zo’n 49 minuten en bevat volgende nummers: Smack My Bitch Up, Voodoo People, Voodoo Beats, Their Law, Funky Shit, Breathe, Serial Thrilla, Minefields, Fuel My Fire en Firestarter.

Van al hun grote hits kan je volgende videoclips terugvinden: Firestarter, Poison, No Good, Breathe, Out Of Space, Smack My Bitch Up (de videoclip werd door een aantal zenders geweigerd), Charly, Spitfire, Voodoo People, Girls, Everybody In The Place, Baby’s Got A Temper, Wind it up, One Love.BEELD EN GELUID
Deze dvd bevat zoals vermeld videoclips en opnames tijdens concerten. Dit maakt dat de beeldkwaliteit enigszins varieert. Het concert in Brixton heeft een beeldformaat van 1.33:1 waarvan de kwaliteit nog behoorlijk goed is. Vanwege de snedige montage flitsen de beelden in hoog tempo voorbij en is een beoordeling moeilijker te maken. De vele stroboscoopeffecten maken het niet makkelijk om de kwaliteit van de kleurweergave te beoordelen. Toch kunnen we stellen dat over het algemeen de scherpte en het contrastniveau soms beter kon. De beeldkwaliteit van de videoclips scoort dan wel wat beter. Het beeldformaat is overwegend 1.33:1 op een paar uitzonderingen na zoals bv. Spitfire en Girls waar we een niet-anamorfisch breedbeeldformaat krijgen.

Zowel de videoclips als het concert zijn op deze dvd vastgelegd in Dolby Digital 2.0. De geluidskwaliteit is zeker goed te noemen en mits wat zoeken kan je op je versterker een passend programma selecteren waardoor het geluid ruimtelijker wordt weergegeven. De diepe bassen weerklinken heerlijk en geven je dat extra concertgevoel dat bij dit genre muziek onontbeerlijk is.EXTRA’S
Als eerste dvd van The Prodigy is deze release niet dik bezaaid met extra’s, alhoewel de hele dvd als één grote extra kan beschouwd worden. Naast het bovenvermelde concert in Brixton vind je tevens nog drie extra live-optredens terug voor Spitfire (Live op Pinkpop 2005), Their Law (Live op het Rode Plein in Moskou 1997) en Break And Enter (Live in Glastonbury 1995). Benieuwd wat er zich tijdens de opnames van de videoclips afspeelt, moet je zeker behind the scenes bekijken. Veel meer dan een b-roll krijg je echter niet te zien. Beelden achter de schermen zijn er voor Firestarter (11 min.), Voodoo People (2 min. 45), Out Of Space (2 min. 45) en Poison (6 min. 30). Tot slot zit er nog een korte demomix (2 min. 15) als easter egg verborgen. De mix wordt gepresenteerd als een videomontage met bewegend artwork en bevat samples van songs uit het vierde album Always Outnumbered Never Outgunned.CONCLUSIE
The Prodigy Their Law - The Singles 1990-2005 is een enorm leuke en must-have verzamelaar waarop je lekker uit de bol kan gaan! Bovendien is deze dvd gunstig geprijsd wat maakt dat er geen excuus meer is om dit schijfje niet aan je collectie toe te voegen. Draai de volumeknop al maar open...!


coverStudio: Pias

Regie: Diversen
Met: Liam, Keith, Maxim, Leeroy

Film:
9/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
U.K.

Jaar:
1990-2005

Leeftijd:
18

Speelduur:
- min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
Diversen PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
Geen
Extra's:
• Behind the scenes,
• Live optredens,
• Easter egg

Andere recente releases van deze maatschappij