:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOVE SONG FOR BOBBY LONG, A
LOVE SONG FOR BOBBY LONG, A
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-12-08
FILM
Pursy Will (Scarlett Johansson) gaat na de dood van haar moeder Lorraine terug naar New Orleans. Als ze uit de taxi stapt stelt ze vast dat twee oude vrienden van haar moeder in het ouderlijke huis wonen. Ze blijkt één dag te laat te zijn voor de begrafenis. Pursy erft het gammele houten optrekje, maar Bobby Long (John Travolta) en Lawson Pines (Gabriel Macht) beweren elk voor 1/3 medeëigenaar te zijn als gevolg van het testament van Lorraine. Pursy aarzelt en besluit om te blijven tot groot ongenoegen van Bobby Long die haar verschijning als een verstoring van zijn rust ervaart. In de weken en maanden die volgen zullen ze met vallen en opstaan proberen om samen te leven. Aanvankelijk is de sfeer gespannen en afwijzend langs beide kanten en geeft de minste foute opmerking aanleiding tot conflicten. Later groeien ze voorzichtig naar elkaar toe en is er niet alleen sprake van een wapenstilstand, maar van een zekere toenadering en genegenheid.

Bobby Long, oud en grijs, en Lawson Prines, een sexy schrijver in spe, vormen een stel om jaloers op te zijn: ze leiden een romantisch en teruggetrokken leventje in New Orleans en letten nog nauwelijks op de buitenwereld. Als voormalig professor en leerling Engelse literatuur leven ze van alcohol en beroemde citaten. De drank is hun levenspartner, dromen hun leven. 's Avonds zitten ze bij een vuurtje bij de buren, spelen gitaar en zingen sentimentele liedjes. Bobby en Lawson zijn op de vlucht voor hun verleden en hebben zich in New Orleans, ver van hun voormalige leven aan de universiteit, begraven. De komst van de 18 jarige Pursy is als een steen in hun rustige poel. Achterdocht en vijandigheid zijn het resultaat en een onuitgesproken strijd om het bezit van het huis.Maar Pursy heeft besloten om van het ouderlijke huis haar huis te maken en knapt de boel op. Ze houdt de mannen een spiegel voor en rukt ze voorzichtig weg uit hun lethargie, hun nutteloosheid, hun lege bestaan en reikt hun een doel aan om voor te leven.

Scarlett Johansson is dé ster van A Love Song for Bobby Long. Probleemloos domineert ze elke scène waarin ze verschijnt en laat John Travolta nauwelijks ruimte om op te vallen of om het even goed te doen. Qua personage overstijgt ze als Pursy Hill makkelijk haar rollen in Lost In Translation en Girl With A Pearl Earring, want ze evolueert rimpelloos van gestreste tiener naar evenwichtige en zelfbewuste jonge volwassene. De nukkige en grootsprakerige Bobby, alias John Travolta, komt er te nauwelijks aan te pas en raakt op geen enkele manier uit Johanssons schaduw. Hij is goed gecast, maar zijn personage is voorspelbaar en zonder verrassingen. Gabriel Macht (Lawson) mag voor de romantische toets zorgen en als 'aangever' fungeren voor Bobby’s hysterische buien. Voor het overige is hij de mooie jongen die onder invloed van Pursy zijn leven betert: de uitgelezen minnaar is spe.

Regisseur Shainee Gabel heeft van A Love Song For Bobby Long een visueel mooie film gemaakt: New Orleans met zijn aparte licht en prachtige verweerde houten huizen, de rivier die altijd wel ergens door het beeld stroomt, de overdadige natuur, de relaxte mensen, situaties en beelden die sinds de rampzalige overstroming van oktober 2005 nooit meer dezelfde zullen zijn. In deze film is New Orleans nog intact en als toeschouwer kijk je er met een zekere verwondering naar. Maar de prachtige enscenering kan de zwakte van het script niet maskeren. Shainee Gabel schept verwachtingen die ze niet kan inlossen, waardoor het einde van de film maar een gedeeltelijk succes wordt. Alleen de sublieme prestatie van Scarlet Johansson en de alles bij elkaar sympathieke indruk die het duo Bobby-Lawson toch nog achterlaat, redden A Love Song For Bobby Long van de ondergang. Shainee Gabel vermijdt de vele situaties die haar de kans bieden om dieper in de karakters door te dringen. De ontbrekende vierde, nl. Lorraine, Pursy's zwaar verslaafde moeder, gooit de hele film lang haar schaduw als een rouwkleed over de film, maar het wordt nooit helemaal duidelijk waarin de tragedie van Lorraine nu eigenlijk schuilt, of die van Bobby en Lawson, het aangespoelde wrakhout. Shainee Gabel raakt heel wat gevoelige snaren aan, maar laat na ze aan het trillen te brengen, alsof haar inventiviteit en creativiteit het halfweg de productie definitief laten afweten. De film spoelt een beetje verward naar de aftiteling en eindigt vrij melig. De schok die de regisseur voor de kijker in petto heeft komt niet onverwacht, of in elk geval niet onverwacht genoeg om hem te overtuigen. Een gevoel van gemiste kansen, te weinig durf en beperkte psychologische betrokkenheid blijft hangen.

BEELD EN GELUID
A Love Song For Bobby Long is visueel een aanstekelijke film omdat New Orleans een prachtige plek is, heel on-Amerikaans eigenlijk, kleinschalig, gemoedelijk, romantisch, met een prachtige blauwe hemel en felle kleuren. Het palet gaat van geel en groen over blauw naar alle mogelijk tinten van bruin en tabak. Er is veel ruimte voor details en de pellicule is perfect naar dvd getransfereerd zonder compressiefouten, beschadigingen of vuiltjes. Een streling voor het oog. Het geluid is niet spectaculair. Shainee Gabel heeft een dialoogfilm gemaakt waarin de citaten tot nadenken stemmen en soms voor humor zorgen. De confrontaties gebeuren via woorden en zinnen, blikken die getuigen van pijn en sussende handbewegingen. De muziek heeft iets naïefs, met vlagen country en deuntjes uit de jaren '50.

EXTRA'S
Disc 2 bevat 55 minuten extra materiaal. Behind the Scènes is een korte impressie van de werkopnamen in en rond het verwaarloosde huis. Wanneer Bobby en Lawson thuiskomen stellen ze vast dat de nieuwe eigenares hun meubeltjes op de veranda heeft gezet en de deur gesloten. Als ze geen antwoord krijgen druipen ze af. Film Clips bevat 9 scènes uit de film. De bedoeling van dit onderdeel is niet helemaal duidelijk, want het gaat ogenschijnlijk om dezelfde fragmenten als in de film. In het Interview met John Travolta vertelt de acteur over zijn belezen personage, charmant en niet zonder gevoelens, dat de anderen doodslaat met citaten uit 300 jaar Engelse literatuur, maar zich ook schuldig voelt om de neergaande spiraal waarin zijn leven is terechtgekomen. In Interview met Scarlett Johansson typeert de rijzende Hollywood-actrice haar personage als een vechter die de beide uitgebluste mannen een spiegel voorhoudt, die ze door haar directheid en eerlijkheid een geweten schopt en de zin om van hun leven nog iets te maken. In het Interview met Gabriel Macht gaat het in belangrijke mate over de relatie tussen de beide mannen, de ene de mentor, de andere de leerling. In Interview met Shainee Gabel vertelt de regisseur dat Bobby Long een metafoor is voor New Orleans, The Beauty of Decay. De opnamen zijn allemaal op locatie gedraaid, ondanks de dagelijkse regenbuien. De regisseur vond de plaats en het moment té belangrijk en verkoos dus geen beroep te doen op studio-opnamen. Dan zijn er nog drie bijdragen: Interview met David Lancaster en Interview met R. Paul Miller, allebei producers van de film en Interview met Sharon Lomofsky, productieverantwoordelijke over de locatie, de aankleding en de interieurkleuren van het huis. De dvd sluit af met de Originele Bioscooptrailer, een Fotogalerij en Andere Trailers waaronder Monster, Saw, White Noise en The Aviator.

CONCLUSIE
A Love Song For Bobby Long is een heel mooi uitziende film, opgenomen in een prachtig decor dat de sfeer van New Orleans uitstekend weet te vatten. De acteerprestatie van Scarlett Johansson is buitengewoon, maar de karakterontwikkeling laat bij alle drie de hoofdfiguren te wensen over. Regisseur Shainee Gabel hangt te veel aan de mooie beelden en is bang om die te laten overschaduwen door de duistere frustraties van de menselijke geest. John Travolta en Gabriel Macht doen hun best, maar dringen niet echt tot de toeschouwer door. Regisseur Shainee Gabel, jong en goeduitziend, heeft duidelijk talent in huis qua enscenering en aankleding. Laten we hopen dat ze bij een volgende project dezelfde aandacht en hetzelfde belang hecht aan de dramatische spanning en de karaktertekening van haar personages.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Shainee Gabel
Met: John Travolta, Scarlett Johansson, Deborah Kara Unger, Gabriel Macht, Dane Rhodes, David Jensen

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
AL

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664029688


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Behind the Scenes
• Originele Bioscooptrailer
• Film Clips
• Interview Cast en Crew
• Fotogalerij
• Andere Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij