:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALLES MOET WEG
ALLES MOET WEG
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-12-07
FILM
De homoseksuele Tony (Stany Crets) besluit om na zijn mislukte rechtenstudies verkoper te worden, iets wat makkelijker lijkt dan het is. Met van zijn ouders gestolen geld koopt hij een gammele bestelwagen om Vlaanderen te doorkruisen. Wanneer hij de vrijgevochten motorrijder annex kruimeldief Andreeke (Peter Van Den Begin) ontmoet, sluiten beiden vriendschap om al snel "partners in crime" te worden.

Het is wellicht geen geheim dat op de Dvd.info-redactie niet iedereen even enthousiast is over publieksfiguur/regisseur Jan Verheyen. Ook bij de gevestigde critici (voornamelijk het deel dat zichzelf gemakshalve beschouwt als de goddelijke behoeders van de goede smaak) zijn de meningen verdeeld: de ene durft wellicht te poneren dat Verheyen eerder zal worden herinnerd omwille van zijn vestimentaire (wan)smaak dan zijn bijdrage aan de vaderlandse filmgeschiedenis, terwijl de andere Verheyen verantwoordelijk zal houden voor het gat in de Ozonlaag en de verloedering van de Westerse cultuur, het staat nu eenmaal chique om Verheyen af te breken. Alhoewel ondergetekende ook zelf films van de regisseur niet bepaald wist te smaken (Team Spirit I en II) kunnen we ze niet zomaar afdoen als slecht. Vlaanderen en zijn filmcultuur (of het gebrek aan filmcultuur) zorgen er immers voor dat het vanuit economisch oogpunt niet evident is (om niet te zeggen quasi onmogelijk) om een film te maken die volop de artistieke kaart trekt en zich niet hoeft te bekommeren om het boxofficeresultaat. Terwijl we onze sympathie voor Verheyens debuutfilm Boys nog graag afdoen als jeugdsentiment of guilty pleasure, durven we voluit zeggen dat we Alles Moet Weg een goede film vinden, meer nog, één van de beste Vlaamse films van de laatste decennia. Eerlijkheidshalve moet we er onmiddellijk aan toevoegen dat de Vlaamse filmproductie op kwalitatief en kwantitatief vlak door de band genomen bedroevend is. Dat Alles Moet Weg een leuke film is geworden is natuurlijk slechts deels op rekening van Jan Verheyen te schrijven. Met Alles Moet Weg van Tom Lanoye als basis beschikten de producenten over één van de beste en meest verfilmbare (de meningen zullen hier wellicht grondig over verschillen) Vlaamse romans van de voorbije twintig jaar. Scenarist Christophe Dirickx (Alias, Manneken Pis) bewerkte het bronmateriaal tot een voortreffelijk script, terwijl Stany Crets en Peter Van Den Begin zelf instonden voor een groot deel van hun dialogen, dialogen die er mede voor zorgen dat Crets en Van Den Begin de uitblinkers zijn van een goed op dreef zijnde cast die voorts ondermeer bestaat uit Bart De Pauw, Jaak Van Assche en Fred Van Kuijk. Wie zin heeft in een Vlaamse roadmovie, gekruid met zwarte humor en leuke dialogen, kunnen we deze Alles Moet Weg zeker aanbevelen.

BEELD EN GELUID
Alles Moet Weg staat in 1.78.1-formaat op deze dvd-release. Spijtig genoeg is het beeld niet 16x9 enhanced wat dus betekent dat eigenaars van een breedbeeldtoestel zowel aan de zijkanten als onderaan en bovenaan hun beeld met balken geconfronteerd worden, iets wat verholpen kan worden door de zoom 16:9-functie te gebruiken (wie besluit om de ondertitels in te schakelen verliest hierdoor echter de onderste regel) De beeldkwaliteit is redelijk. Grain en printbeschadigingen die wij konden waarnemen bederven het kijkplezier niet echt. Jammer genoeg oogt de transfer gedurende zowat de hele film redelijk flets. De Vlaamse Dolby Surround 2.0 breekt geen potten maar voldoet voor een op dialogen steunende film als Alles Moet Weg.

EXTRA'S
Op het vlak van extra's springen vooral de twee audiocommentaren in het oog, uhm oor. Tijdens een eerste track schijnen regisseur Jan Verheyen en auteur Tom Lanoye hun licht over de film en de verschillen met het boek. Tijdens de tweede track nemen hoofdrolspelers Stany Crets en Peter Van Den Begin het woord. Zelf hebben wij een duidelijke voorkeur voor de eerste commentaartrack die meer interessante weetjes bevat. Wie af en toe al een Film Night Special-aflevering bekeek weet dat Verheyen als geen ander gepassioneerd over film kan praten. De tweede track is bij momenten best wel vermoeiend door het moeilijk verstaanbare gemompel van Stany Crets. Ook vallen er meer pauzes. Naast de trailer van de film en een parodie op Alles Moet Weg uit Schalkse Ruiters, krijgen we nog korte verslagen van de première in Antwerpen, de afronding van de opnames en een fotogalerij.

CONCLUSIE
Ondanks de matige beeldkwaliteit kan deze 10th anniversary collector's edition van Alles Moet Weg beschouwd worden als een aanrader.


cover
Studio: Lumière

Regie: Jan Verheyen
Met: Stany Crets, Peter Van Den Begin, Bart De Pauw, Jaak Van Assche

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Roadmovie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
12

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713053009310


Beeldformaat:
1.78:1 niet-anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audicommentaar
• Trailer
• Parodie

Andere recente releases van deze maatschappij