:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MOROCCO
MOROCCO
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2006-01-10
FILM
Amy Joly (Marlene Dietrich) is een cabaretzangers op weg naar Marokko. Ze heeft het geloof in mannen verloren en zoekt een rustige plaats om haar hart te laten helen. Op de boot tussen Europa en Noord-Afrika wordt ze aangesproken door ene Kennington (Adolphe Menjou), een rijke Amerikaan met dezelfde reisbestemming die haar zijn visitekaartje geeft in geval ze problemen mocht krijgen. Maar Joly heeft de hulp van mannen in het verleden té vaak duur betaald en gooit het kaartje in zee.

In Marokko zijn de Fransen in oorlog met het verzet. Het Vreemdelingenlegioen is er aanwezig en houdt er de plaatselijke economie van cafés en nachtbars op de been. Amy maakt haar succesrijke debuut in het plaatselijke cabaret dat elke nacht de bon chique verwent met muziek en dans en wordt er verliefd op legionair Tom Brown (Gary Cooper), ook al adviseert de cabareteigenaar haar om een rijke beschermheer te kiezen. Tom is evenwel een vrije vogel die al meer dan 3 jaar de oorlog en de westerse vrouwen in Marokko ondergaat en hij is niet geneigd om zich door Amy zo maar te laten strikken. Dat leidt tot misverstanden en Kennington, de rijkste man van de streek, maakt van het vacuüm gebruik om Amy Joly te versieren. Hij stuurt bloemen en geeft haar dure cadeaus en wanneer Tom Brown dat onbedoeld ter ore komt, neemt hij een gevaarlijke opdracht aan in het binnenland omdat hij er van overtuigd is dat Kennington de jonge vrouw het luxeleventje kan geven dat ze verlangt.

Morocco is de eerste Amerikaanse film van Marlene Dietrich, onder de leiding van haar huisregisseur Josef von Sternberg. Het verhaal, naar een toneelstuk van Benno Vigny, is weinig meer dan een romance waarbij de heldin uiteindelijk kiest voor haar geliefde en daarvoor de rijkdommen die haar aangeboden worden door een gefortuneerde aanbidder, afwijst. Von Sternberg laat Dietrich schitteren in al haar glorie en charme in een film met weinig dialogen en weinig diepgang, die het moet hebben van de sfeerschepping en de exotische omgeving. Het procédé werkt, zij het dat Dietrich en de (nog zeer) jonge Gary Cooper nauwelijks samen genoeg in beeld zijn om de romantische scènes volledig tot ontwikkeling te brengen. Beide karakters houden er overigens té lang een afwijzende houding op na om de afwikkeling en het happy end - dat in een drafje wordt afgewerkt – realistisch te laten overkomen. Met een figuur als Dietrich is veel meer aan te vangen, uiteindelijk is zij dé diva, hét seksicoon van de periode.

BEELD EN GELUID
Deze film is ondertussen ruim 75 jaar oud en dat zie je aan de kopie. Toch heeft Universal er alles aan gedaan om de pellicule schoon te maken en het geluid op te kalefateren. Het resultaat is bemoedigend, maar het blijft uiteraard een oude prent. De beschadigingen van de originele banden heeft men keurig hersteld, maar de beeldsprongen zijn onmogelijk weg te werken. De inkleuring van de beelden op de hoes van de dvd geeft in dit verband trouwens de totaal verkeerde indruk als zou het hier om een kleurenfilm gaan. Maar die bestond dus in 1930 nog niet. Het geluid is niet goed. Er is heel veel ruis en de klankband klinkt scherp, zonder veel lage en hoge tonen. De gezongen fragmenten komen op die manier helemaal niet tot hun recht en het heeft er de schijn van dat Dietrich sinds Der Blaue Engel het zingen eerder afgeleerd heeft. Ze zingt minstens één keer goed vals.

EXTRA'S
Deze dvd bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Morocco was Marlene Dietrichs eerste Amerikaanse film na haar vertrek uit Duitsland wegens het opkomend nazisme. Huisregisseur Josef von Sternberg volgde haar naar de USA en nam de regie voor zijn rekening. Morocco is het verhaal van een cabaretartieste op haar retour die verliefd wordt op een legionair en voor hem een rijke en veelbelovende partij laat staan. Het is een liefdesdrama met de grote filmdiva in de hoofdrol.


cover
Studio: Universal

Regie: Josef von Sternberg
Met: Marlene Dietrich, Gary Cooper, Adolph Menjou

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1930

Leeftijd:
6

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij