:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FIERCE CREATURES
FIERCE CREATURES
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-06-18
FILM
Tycoon Rod McCain (Kevin Kline) staat aan het hoofd van het machtige Octopus-consortium en hijdoet niets anders dan bedrijven opkopen, ze vervolgens leegzuigen, met de winst andere bedrijven opkopen en de niet-rendabele bedrijven weer uitspuwen. Zijn stelregel is dat elk segment dat niet minstens 20 % winst maakt er onverbiddellijk uit moet. Zo heeft hij - eerder per ongeluk en als deel van een grotere deal - de Engelse Marwood Zoo gekocht en onder de leiding geplaatst van manager Rollo Lee (John Cleese). Lee heeft vroeger nog een tv-zender van Octopus geleid en heeft in die hoedanigheid ondervonden dat de mensen belust zijn op sensatie. Daarom wil hij alle brave, aaibare diertjes de zoo uit en alleen nog bloeddorstige en sensationele dieren tentoonstellen. Zijn aanpak wekt wrevel in de handbij de oppassers die onder leiding van Bugsy Malone (Michael Palin - tevens een vette knipoog naar Alan Parker) tegen de directeur ageren. Langzaam begint Rollo Lee echter van de zoo te houden en is niet te beroerd om  zijn oversten bij Octopus tegen de haren in te strijken. En het is vijf voor twaalf, want Rod McCain stuurt zijn zoon Vince (ook Kevin Kline) en zijn secretaresse Willa Weston (Jamie Lee Curtis) op pad om het management van Lee door te lichten. Vince wil niet liever dan Willa onder de lakens krijgen, maar Willa valt meer op Rollo,die door een ongelofelijke reeks toevalligheden telkens de indruk wekt een macho te zijn met een testosterongehalte ter grootte van het bruto nationaal produkt. Door de Amerikaanse sfeer die Vince in het park ingang wil laten vinden, verliest het echter geleidelijk aan zijn familiale sfeer en Willa, Rollo en de oppassers willen daar actie tegen ondernemen. De zaken worden nog gecompliceerder als grote baas Rod McCain zélf de dierentuin komt inspecteren, want er gaan geruchten dat hij van het park een golfterrein voor Japanners wil maken.

Eerder dan een vervolg te draaien op de kaskraker A Fish Called Wanda heeft men in deze film gekozen voor dezelfde cast en een compleet nieuw verhaal gebrouwen, wat een verstandige zet is. Ik ben nooit een grote fan geweest van de Monty Python-films, maar zowel A Fish Called Wanda als deze Fierce Creatures zijn minder intellectualistisch en nog goed genietbaar. De humor is bijwijlen weinig subtiel en de acteurs kunnen ook niet veel anders dan hun geijkte rolletje spelen: Kevin Kline de jaloerse minnaar, Jamie Lee Curtis de sexy stoeipoes, Michael Palin de saaie intellectueel en John Cleese de dolgedraaide neuroot. Niet dat zoiets per se slecht hoeft te zijn, want bij Shakespeare en zelfs al bij Plautus draaiden de beste komedies om stereotiepen. Coherentie is in het verhaal overigens ver te zoeken, maar de film heeft wel een aardig verteltempo en enkele bijtende tongue-in-cheek-grapjes, zoals het door Saddam Hoessein gesponsorde beest of de mechanische panda met een bordje "buiten werking". Cleeses karakter sluit op soms zeer nauw aan bij de hem zo kenmerkende 'huisstijl' die hem dankzij Fawlty Towers roem en eer heeft gebracht; de scène waarin een gewonde dame het park wordt uitgevoerd is typisch onversneden Cleese - er mankeerde nog net een groep Duitse toeristen. In elk geval loopt de film over van de creativiteit en de adrenaline,. Het is het soort komedie waarvan je merkt dat de cast zich rot amuseert tijdens het draaien ervan. Men bespeelt een groot spectrum van humorstijlen: zowel de boertige Amerikaanse (de winderigheid van Rod McCain bijv.) als de subtiele, meer Britse kenmerken (vrijwel elk stukje dialoog van Cleese) vind je hier terug en op geen van beide wordt langer doorgedramd dan nodig, wat volgens mij ook de sterkte van de film is en alleszins beter dan de doorsneecomedy van vandaag, en zeker niet slechter dan A Fish Called Wanda en voor liefhebbers van het andere Cleese-werk is dit een must.

BEELD EN GELUID
Het lijkt een nieuwe tendens te zijn om kortere films zoals deze per se op een single layer disc te persen,en dat is geen goede beslissing. De beeldkwaliteit heeft hier en daar te lijden onder de hoge compressie, het beeld is zeker niet het scherpste dat we al ooit zagen en de oplettende kijker kan zelfs één hiccup spotten (hint: zoek in de scènes waarin Jamie Lee Curtis jogt met halters), wat toch echt niet kan. Positief is dan weer dat het beeld volledig gevrijwaard schijnt te zijn van ruis. Over het geluid zijn we dan weer meer te spreken; de 5.1-track haalt moeiteloos de norm van de andere Columbia-releases. En het mag dan wel geen film zijn met al te veel spectaculaire stunts, in bepaalde scènes (bijv. als Cleese zijn vijf pistoolschoten afvuurt), klinkt het ruimtelijk effect erg natuurlijk. De dialogen zijn overal zeer zuiver. Het is overigens de moeite om ook naar de Poolse monodubbing te luisteren waarop een Poolse vertaler gewoon de dialogen simultaan vertaalt, ongeacht of het dialogen van vrouwen of mannen zijn, waarbij de originele dialoog naar de achtergrond is gedrukt.

EXTRA'S
Omdat bij deze release alles op één laag is geperst, is er nauwelijks ruimte voor extra's. Dat betekent: een tiental pagina's met informatie over de makers en de voornaamste acteurs, een paar productieaantekeningen en een korte, niet-ondertitelde trailer. Voor een release van Columbia Tristar opvallend weinig toch.

CONCLUSIE
Fierce Creatures is een komedie met een breed potentieel en behalve filmlmiefhebbers die echt niet van de proactieve stijl van Cleese houden, denk ik dat er niet veel mensen zich bekocht zullen voelen met deze film. De recette aan de kassa van de bioscoop bleek tegen te vallen en hopelijk kan de release op dvd meer mensen met deze film kennis laten maken.


coverStudio: Columbia Tristar

Regie: Robert Young & Fred Schepsi
Met: John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, Michael Palin, Ronnie Corbett, Carey Lowell, Robert Lindsay

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
AL

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609744484


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.0
Hongaars Solby Surround 2.0
Tsjechisch Dolby Surround 2.0
Pools Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Trailer
• Productie-aantekeningen
• Cast & crew-informatie

Andere recente releases van deze maatschappij