:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SCARFACE
SCARFACE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-01-11
FILM
"This picture is an indictment of gang rule in America and of the callous indifference of the government to this constantly increasing menace to our safety and our liberty. Every incident in this picture is the reproduction of an actual occurrence, and the purpose of this picture is to demand of the government: 'What are you going to do about it?' The government is your government. What are YOU going to do about it?" (opening van Scarface)

Scarface (ook gekend als Scarface, Shame Of The Nation) belicht op sublieme wijze the rise and fall van gangster Tony Camonte (Paul Muni) in Chicago tijdens de drooglegging (begin jaren '30). Tony begint zijn misdaadcarrière als lijfwacht van Johnny Lovo (Osgood Perkins). Hij neemt het echter niet altijd even nauw met de bevelen die zijn baas hem geeft en al snel komt zijn brandende ambitie tussen Tony en Johnny te staan. Hij begeeft zich nog meer in gevaarlijk vaarwater wanneer hij tracht om Poppy (Karen Morley) van Johnny Lovo af te snoepen. Wanneer Tony zijn rechterhand en beste vriend Guino Rinaldo (George Raft) betrapt met diens zuster Cesca (Ann Dvorak) lopen de zaken helemaal uit de hand.

Wij vinden het zeer spijtig dat regisseur Howard Hawks, wat ons betreft één van de grootste cineasten ooit, dreigt vergeten te worden of al vergeten is door de gemiddelde filmliefhebber. Ga er de geregeld terugkerende "best director" lijstjes op na en men stalt vast dat de man ondanks diverse klassiekers op zijn palmares hallucinant laag scoort. Leg films als deze Scarface, His Girl Friday, The Big Sleep, Rio Bravo en de heerlijke romantische komedie Man's Favorite Sport naast het vaak erg middelmatige werk (met de Jurassic Turd-trilogie als absoluut dieptepunt) van Steven Spielberg, die onlangs door Empire Magazine werd verkozen tot beste regisseur ooit, en je weet het wel. Scarface moet het niet alleen hebben van een groot regisseur en een vernuftige mise-en-scène. De makers konden beroep doen op een aantal van de beste acteurs uit de jaren '30. Paul Muni is briljant als gangster Camonte (niet Carmonte zoals vermeld op de hoes). Hij past met zijn vertolking in het rijtje van acteurs als James Cagney (The Public Enemy, White Heat) en Edward G Robinson (Little Caesar) die het gangstergenre groot hebben gemaakt. Ook de rest van de cast is uitstekend op dreef. We zien Ann Dvorak als Cesca, de zus van Tony. George Raft (later ondermeer nog te zien in de klassieker Some Like It Hot) vertolkt met verve de rol van Guino Rinaldo. Boris Karloff (hoofdzakelijk beroemd geworden als het monster uit de Frankenstein en The Bride Of Frankenstein) geeft op voortreffelijke wijze gestalte aan bad guy Gaffney. Het door Ben Hecht geschreven scenario werd gebaseerd op het boek Scarface van schrijver Armitage Trail die hiervoor veel inspiratie putte uit het leven van gangster Al Capone, de toenmalige onderwereldkoning van Chicago. Volgens de overlevering werd scenarist Hecht op een dag in zijn hotelkamer opgewacht door twee leden uit de bende van Capone. De gangsters wilden maar al te graag weten of Scarface gebaseerd was op het leven van Capone waarop Hecht hen wijsmaakte dat de film gebaseerd was op andere gangsters als Jim Colosimo en Charles Dion O'Bannion. Maar waarom heet de film dan Scarface, wilde één van de gangsters weten, iedereen zal denken dat het over Capone gaat en ze zullen de film willen zien. Hecht zou geantwoord hebben "It's part of the racket we call show business". Een ander gerucht wil dat Capone de film dermate genegen was dat hij een eigen exemplaar van Scarface bezat.

Zowel op inhoudelijk als op visueel vlak was Scarface een erg innovatieve film. Zo werden het hoge aantal moorden (de meeste zijn niet eens te zien) en de quasi incestueuse verhouding tussen Toni en zijn zus Cesca als erg schokkend ervaren. Ten gevolge hiervan werd het in 1930 gedraaide Scarface door allerlei problemen met de censors pas in 1932 uitgebracht. Om aan de vereisten van de MPAA te voldoen werden diverse wijzigingen aan Scarface aangebracht. De originele titel Scarface werd aangepast tot Scarface: Shame Of The Nation om het publiek duidelijk te maken dat de film het geweld veroordeelde in plaats van te verheerlijken. Er werd een tekst getoond (die u bovenaan deze bespreking kon lezen) bij het begin van de film. Ook nadat de film was uitgebracht hielden de problemen echter niet op, in bepaalde staten werd de film alsnog verboden. Op visueel vlak wist Hawks te verrassen met de briljante belichting, de erg vernieuwende actieshots en het vaak terugkomende X-motief (ondermeer de X bij de begin credits, de gekruiste bandjes aan de achterzijde van een jurk, appartement X, de schaduwen die een X vormen). Door al deze factoren is Scarface een film die de tand des tijd moeiteloos heeft doorstaan. 1932 was trouwens een uiterst goed filmjaar met nog een resem klassiekers als Boudu Sauvé Des Eaux (Renoir), I Am A Fugitive From A Chain Gang (LeRoy, ook met Paul Muni), Trouble In Paradise (Lubitsch) en Freaks (Browning).

Wellicht vragen bepaalde lezers zich af of we deze Scarface of de Brian De Palma-versie verkiezen uit 1983. We moeten u het antwoord schuldig blijven. Net als appels met peren zijn deze twee films niet zomaar met elkaar te vergelijken. Laat ons simpelweg zeggen dat het beiden sterke films zijn. Volgens de IMDB bestaat er trouwens ook een vijf minuten durend tv-filmpje genaamd Scarface. Het werd in 1982 gemaakt door het Franse enfant terrible Serge Gainsbourg en het toont Daniel Duval (Caché, 36 Quai des Orfèvres) als Toni en Jane Birkin als zus Cesca.

BEELD EN GELUID
Het beeld op deze dvd oogt over het algemeen goed, we spreken tenslotte over een film van 75 jaar geleden. Het contrast en zwartniveau zijn goed, net als de scherpte van deze transfer. De Engels Dolby Surround-track is vrij van ruis of ander beschadigingen. Zowel op het vlak van beeld en geluid kan deze Scarface dvd de concurrentie aangaan met de releases uit de Warner Gangsters Collection.

EXTRA'S
Jammer genoeg krijgen we extra's die niet veel voorstellen. Naast een alternatief einde moeten we het stellen met de trailer voor het Scarface-videogame en de Scarface Special Edition.

CONCLUSIE
Scarface hoort zonder twijfel thuis in het rijtje van beste gangsterfilms ooit, een aanrader!


cover
Studio: Universal

Regie: Howard Hawks
Met: Paul Muni, George Raft, Ann Dvorak, Karen Morley, Boris Karloff, Osgood Perkins

Film:
8,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1932

Leeftijd:
6

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582356687


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Russisch Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Pools, Tsjechisch, Hongaars, Engels CC
Extra's:
• Alternatief einde,
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij