:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUPERMAN IV - THE QUEST FOR PEACE
SUPERMAN IV - THE QUEST FOR PEACE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-01-26
FILM
Wanneer Superman (Christopher Reeve) de aarde bevrijdt van nucleaire wapens, is aartsvijand Lex Luthor (Gene Hackman) druk in de weer om de ultieme tegenstander voor Superman te creëren...

Vanaf de eerste dag dat wijlen Christopher Reeve in de huid van Clark Kent/Superman kroop in Richard Donner’s toonaangevende Superman ('78), stond het vast dat deze voor eeuwig en altijd vast zou zitten aan de sympathieke superheld in strakke maillot. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het grotendeels Reeve was die toch nog een poging wilde wagen, ondanks de teleurstellende boxoffice-resultaten van Superman III ('83). Hoewel Warner de film verdeelde, was de productie in handen van de beruchte Cannon Film Group van de selfmade producenten Menahem Golan en Yoram Globus. Deze twee stonden erom bekend om redelijk ambitieuze films voor relatief weinig geld en tegen een sneltempo in elkaar te boksen. Deze Aldi-techniek werkte wonderwel om de carrières van actiehelden Chuck Norris en Charles Bronson erbovenop te helpen, maar na het aanschouwen van Captain America (onder Golan's 21st Century Film Corporation vlag) en uiteraard deze vierde Superman, kunnen we tot het standvastige besluit komen dat Cannon (lees: Menahem Golan) geen fluit verstand hebben van stripverfilmingen! Reeve voelt zich weliswaar in zijn sas, maar Hackman lijkt er bij te lopen voor het geld en de slechterik Mark Pillow is houteriger dan een eiken deur. De speciale effecten zijn lachwekkend slecht en het scenario, geschreven door Reeve, is ondanks de goede bedoelingen kinderlijk naïef. Overgiet het geheel met serieuze kemels en je hebt één van de meest onnozele comicverfilmingen aller tijden. Uitsluitend voor de completisten!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld is ondanks enkele softe momenten voldoende scherp. Contrast, schaduwdetail en zwartniveau zijn bevredigend en de kleuren ogen natuurlijk. Er is wel filmgrain aanwezig en tevens lijkt er soms wat edge-enhancement toegepast. De gebruikte filmprint oogt proper, met hier en daar eens een vuiltje en een beschadiging. De Engelse Dolby Surround 2.0-track klinkt redelijk, doch beperkt. De dialogen worden goed verstaanbaar overgebracht en beschadigingen blijven beperkt tot een minimum. Er is wel wat lichte ruis aanwezig.

EXTRA'S
De originele bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Superman IV: The Quest For Peace is de laatste Supermanfilm met Reeve (we laten zijn korte optreden in Smallville even buiten beschouwing). Spijtig dat het met een miskleun van formaat is dat Reeve de fakkel doorgeeft aan Brandon Routh voor Superman Returns.


cover
Studio: Warner

Regie: Sidney J. Furie
Met: Christopher Reeve, Gene Hackman, Margot Kidder, Jackie Cooper, Mark Pillow

Film:
4/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1987

Leeftijd:
6

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931117579


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij