:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FIST OF FURY
FIST OF FURY
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-05-24
FILM
In zijn tweede martial arts-film demonstreert Bruce Lee opnieuw zijn fabelachtige Kung Fu-technieken, die hem in de jaren ’70 tot de onbetwiste superster van de Hong Kong cinema maakten. Kung Fu-student Chen Zhen (Bruce Lee) wordt geconfronteerd met de dood van zijn leermeester waarbij het vermoeden rijst dat deze vermoord werd. Chen gaat op zoek naar de daders en het spoor leidt naar de concurrerende Japanse Bushido-school waar hij in een sensationeel duel het in zijn eentje tegen alle pupillen opneemt. Maar de Japanners slaan terug en een totale oorlog lijkt onvermijdelijk...

BEELD EN GELUID
Vooraleer deze films op DVD uit te brengen, werd besloten ze één voor één onder handen te nemen. Elke film onderging een zogeheten “drie laags restauratie” proces: allereerst werd de hele film op kleur gesorteerd voor perfecte kleuren en balans. Daarna volgde een behandeling waarbij korrels en glitteringen verwijderd werden. Uiteindelijk werd de gehele film handmatig bestudeerd, frame voor frame, om eventuele oneffenheden te verhelpen. Uiteindelijk was dan pas de digitale master klaar.

Fist Of Fury heeft een anamorf 2.35:1 beeldformaat dat er meer dan behoorlijk uitziet. We zijn echter niet over de hele lijn overtuigd, daarvoor is de transfer niet 100% geslaagd. Af en toe is het beeld ietsje te donker, waarbij het contrastniveau niet helemaal correct is afgesteld, en hier en daar ogen de kleuren wat flets en is het beeld wat onscherp. Afgezien hiervan is dit uiteraard een goede transfer. Dankzij de restauratie zijn de printbeschadigingen en grain tot een minimum herleid, en dat merk je ook. Nadat er zoveel tijd en energie in het optimaal remasteren van de originele film gekropen is, kunnen we ervan uitgaan dat voor deze films de beste kwaliteit hier behaald werd.

Het geluid werd eveneens in een nieuw kleedje gegoten en krijgt op deze DVD een Dolby Digital 5.1 mix (448 kbps). Desondanks de remastering klint de track niet heel overtuigend, en blijft het gebruik van de 5.1 kanalen veeleer beperkt. De actie is gefocused in de voorste kanalen waarbij de surround nauwelijks worden aangesproken. Dialogen klinken duidelijk en verstaanbaar, maar de geluidseffecten tijdens de vechtscènes komen soms nogal 'gemaakt' en onnatuurlijk over.

EXTRA'S
Fist Of Fury bevat een heleboel extra's, gepresenteerd in geanimeerde menu's (breedbeeld).

Audiocommentaar door Hong Kong expert Bey Logan die de kijker weet te boeien met achtergrondinformatie bij de film, de productie, manier van filmen in Hong Kong, leuke weetjes, enz.

4 fotogalerijen boordevol foto's over de film.

Geanimeerde biografie (21 min.) over het leven van Bruce Lee, ingedeeld in verschillende hoofdstukken en waarbij de tekst over het scherm rolt en tegelijkertijd in het Engels wordt voorgelezen.

U.K. promotietrailer en Hong Kong Bioscooptrailer (Nederlands ondertiteld).

Interview met Max Lee (18 min. 30) en een interview met Tony Liu (12 min. 30), beiden Engels ondertiteld en telkens voorafgegaan door een korte inleidende tekst.

Tenslotte krijgen we nog informatie en trailers te zien voor een achttal andere Hong Kong Legends DVD releases.

CONCLUSIE
Aan alle Bruce Lee of martial arts-fans kunnen we deze release ten zeerste aanraden. Het beeld en geluid werden volledig geremastered, en we krijgen tevens enkele interessante extra's voorgeschoteld. In Engeland veroorzaakte de HKL releases blijkbaar een ware stormloop waardoor de DVD's snel uitverkocht waren. U bent gewaarschuwd...


cover
Studio: Hong Kong Legends

Regie: Lo Wei
Met: Bruce Lee, Nora Miao, James Tien, Maria Yi, Han Ying Chieh, Tony Liu, Li Hua Sxe, Robert Baker, Max Lee

Film:
6,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1972

Leeftijd:
12

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664003787


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Cantonees Dolby Digital 5.1,
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Audiocommentaar
• 4 Fotogalerijen
• Geanimeerde biografie
• U.K. promotietrailer
• Hong Kong Bioscooptrailer
• Interviews
• Hong Kong Legends DVD trailers

Andere recente releases van deze maatschappij