:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ERROL FLYNN COLLECTION, THE
ERROL FLYNN COLLECTION, THE
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2006-04-12
FILMS
Errol Flynn, een van de grootse sterren die het witte doek ooit gesierd heeft, wordt door Warner Bros. respectvol geëerd met een uitgebreide dvd-collectie van zijn beste werk. Iedere film in deze boxset, op Dive Bomber na, vormt een hoogtepunt uit het oeuvre van de Tasmaanse acteur, die keer op keer met ongeëvenaard charisma – degenvechtend of pistoolschietend – het gevaar opzoekt. Op één prent na werd iedere film in de collectie geregisseerd door Michael Curtiz, en actrice Olivia de Havilland, acteur Alan Hale en componist Erich Korngold zijn eveneens belangrijke terugkerende schakels in het succes van de prenten in deze boxset. The Errol Flynn Collection biedt aan Flynn-o-fielen de gelegenheid al zijn sleutelfilms in één keer aan te schaffen. En zij die nog niet vertrouwd zijn met het werk van de acteur, mogen ook niet twijfelen. Want met deze collectie haal je grandeur, spektakel en superieur amusement in huis, zoals alleen Hollywood dat in de jaren dertig en veertig kon brengen.Captain Blood (1935)
In zijn Hollywooddebuut zet Flynn al meteen de archetypische romantische held neer die zijn handelsmerk zou worden. Tijdens de tirannie van Koning Charles II van Engeland wordt dokter Peter Blood als landsverrader veroordeeld. De strop blijft hem bespaard, maar hij wordt verkocht als slaaf in de Caraïben. Al snel klimt de snuggere Blood echter op tot lijfarts van de plaatselijke gouverneur, en bedenkt hij een plan om samen met zijn medegevangenen aan gevangenschap te ontsnappen. In een opstandige nacht wordt het schip van Spaanse piraten geënterd. Vanaf nu gaat de dokter door het leven als Kapitein Blood, zeerover die de tropische oceanen onveilig maakt. Maar wanneer hij een pact sluit met een andere notoire piraat, de onbetrouwbare Levasseur, komt zijn nobele visie op de piraterij in het gedrang.The Adventures of Robin Hood (1938)
Koning Richard the Lionheart is vertrokken op kruistocht naar het heilige land. In Engeland blijft een regent achter die echter al snel aan de kant gezet wordt door Richard's broer Prince John (Claude Rains). Binnen de kortste keren begint deze, in samenwerking met de Normandische lords, de Saksische bevolking te onderdrukken uit te melken. Slecht weinig lords durven tegen de prins in opstand komen, aangezien ze vrezen hun landgoed en eigendommen kwijt te raken. Gelukkige zijn er ook lords die openlijk tegen de prins durven ingaan, een van hen is sir Robin of Locksley (Errol Flynn), een Saksische lord.Dodge City (1939)
De plot vertelt hoe het stichten van de titulaire stad in het Midwesten van de Verenigde Staten niet over rozen liep. De naïeve plannen voor een bloeiende metropool, waar ruige veehandelaars en keurige gezinnen in vrede samenleven, worden snel gefnuikt door het drieste optreden van een stel onscrupuleuze bandieten. Hun bewind van terreur maakt Dodge City tot een wetteloze stad, waarin corruptie en lynchpartijen welig tieren. De komst van Wade Hatton verandert echter alles. Hij durft het als enige aan op te treden tegen de boevenstreken. Het volk ziet in hem dan ook een verlosser en benoemt hem tot sheriff. De stad wordt opgekuist en nieuwe gezinnen vestigen zich zelfs in de huizen. Wade Hatton moet enkel nog de genadestoot geven aan het brein achter de corruptie en het geweld: een louche vee-eigenaar. Maar die is niet zinnens zich zonder gevecht over te geven.The Private Lives of Elizabeth and Essex (1939)
Gebaseerd op het toneelstuk Elizabeth The Queen volgt de film een bewogen episode uit het leven van de maagdelijke zestiende-eeuwse koningin. Haar oorlogsvloot heeft net de Spaanse Armada verslagen bij Cadiz – onder aanvoering van Elizabeths geliefde, de graaf van Essex – maar de vorstin huivert bij de financiële en menselijke tol die dat kostte. Ze wenst alle banden met Essex te breken, maar haar hart zit in de weg van rede. Nu eens stoot ze de graaf af, dan weer haalt ze hem aan. Historische intriganten als Walter Raleigh en Francis Bacon ademen bovendien in haar nek met roddels en raadgevingen die de koningin niet naar waarheid kan schatten. Een mislukte veldtocht tegen de opstandige Ieren lijkt voorgoed een het lot van Essex te hebben bezegeld. De graaf blijft echter niet bij de pakken zitten en rebelleert tegen Elizabeth. Met een muitend leger trekt hij haar paleis binnen. Hij wil de liefde van zijn leven van de troon stoten.The Sea Hawk (1940)
Anno Domini 1585. De Spaanse koning Filips II droomt ervan een Iberisch rijk uit te bouwen dat de volledige wereldbol bevat. Slechts één ding staat in zijn weg: Engelse piraten – de zogenaamde Sea Hawks – die in officieuze opdracht van Koningin Elizabeth de Spaanse goudschepen onderscheppen in het Kanaal. Wanneer een van deze Sea Hawks, kapitein Geoffrey Thorpe, het aandurft het schip van de ambassadeur tot zinken te brengen, zweren de Spanjaarden wraak. Met de hulp van een op macht beluste intrigant aan het hof van Elizabeth lokken ze Thorpe naar een goudschat in Panama, waarna ze een valstrik spannen. Ondertussen bereidt Filips II de bouw van een Armada voor, waarmee hij Engeland onverhoeds wil aanvallen. Zal kapitein Thorpe tijdig uit de klauwen van de Spanjaarden kunnen ontsnappen om de koningin voor de drieste Iberische plannen te waarschuwen?Dive Bomber (1941)
De film volgt de carrière van legerarts Douglas Lee, die zich inschrijft voor vlieglessen om zo een remedie te achterhalen voor de black-outs die piloten treffen wanneer ze van op grote hoogte duiken. Zijn onderzoek wordt eerst meewarig onthaald, maar als een andere arts meegaat in zijn theorieën komt het project in een stroomversnelling. Enkel squadroncommandant Joe Blake blijft sceptisch. Naarmate de experimenten echter concrete oplossingen bieden, gaat ook hij in het project geloven. Hij wordt een goede vriend van Doug Lee en biedt zich zelfs aan als vrijwilliger voor het testen van een revolutionair decompressiepak. Maar zijn fysieke testen zijn zo slecht dat hem wordt verboden het luchtruim te kiezen.They Died With Their Boots On (1941)
De prent gaat van start op het moment dat George Custer de befaamde militaire academie van West Point binnenstapt als cadet, volgt zijn exploten in de bloedige Secessieoorlog en eindigt – hoe kan het ook anders – met zijn legendarische ‘last stand’ bij Little Bighorn. Custer toont zich een rebel, iemand die lak heeft aan conventies en militaire etiquette, en lijkt zo gedoemd nooit tot de absolute top te kunnen doorstoten. Maar moedige beslissingen in belangrijke veldslagen werpen hem het generaalschap in de schoot. Wanneer hij na de overwinning van de Unionisten het leger verplicht vaarwel zegt en zich terugtrekt in een kalme stad met zijn vrouw Elizabeth, neemt zijn rusteloosheid echter toe. Hij grijpt de kans om een fort te leiden dan ook met beide handen aan, en verkast naar Dakota, waar hij een vredesakkoord tekent met Sioux-opperhoofd Crazy Horse. Een onscrupuleuze handelaar verbreekt echter het akkoord, waardoor de Indianen revolteren. In een laatste wanhoopsaanval zal Custer proberen de vijandige roodhuiden terug te slaan.The Adventures of Errol Flynn (2005)
In het opsommen van de helden van het witte doek is er geen ontsnappen aan Errol Flynn. Velen zien in hem zelfs dé ultieme Hollywoodheld: onversaagd, aantrekkelijk en met een knipogend vleugje humor. Dat hij met zoveel gemak in de huid van een Robin Hood, een Captain Blood of een Don Juan kon kruipen is overigens niet verwonderlijk: in het ware leven verschilde de acteur namelijk niet zo veel van zijn on-screen personages. Weinigen kunnen aan de hemelpoort een avontuurlijker leven voorleggen aan Sint Pieter. In The Adventures of Errol Flynn wordt dit leven uitvoerig uit de doeken gedaan. Zowel zijn historie in films als zijn privéleven komen aan bod.

BEELD EN GELUID
De beeld- en geluidskwaliteit van de films in de The Errol Flynn Collection varieert tussen verrassend goed tot subliem. Voor meer details: zie de aparte besprekingen.

EXTRA’S
Iedere disc bevat een korte Restrospectieve documentaire over de film in kwestie, een Warner Night At The Movies en een Trailer. Maar de belangrijkste extra is uiteraard de lange documentaire The Adventures of Errol Flynn die op een extra schijf is bijgeleverd.

CONCLUSIE
The Errol Flynn Collection bundelt zeven films van hét matinee-idool van de jaren dertig en veertig. Zowat elke prent in de boxset is bovendien superieur entertainment, met enkele films die zelfs aanspraak kunnen maken op de term ‘klassieker’. Iedereen die van cinema houdt, zou niet mogen twijfelen en deze collectie meteen in huis moeten halen. Zelden is immers geld beter besteed dan aan deze sublieme dvd-box.


cover
Studio: Warner

Regie: Michael Curtiz, Raoul Walsh
Met: Errol Flynn, Olivia de Havilland, Bette Davis, Basil Rathbone, Alan Hale, Claude Rains, e.v.a.

Film:
-/10

Extra's:
9/10

Geluid:
-/10

Beeld:
-/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1935-41

Leeftijd:
6

Speelduur:
878 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321934677018


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0,
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• Trailers,
• Warner Night At The Movies,
• Retrospectieve Documentaires

Andere recente releases van deze maatschappij