:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHADOW BOXER, THE
SHADOW BOXER, THE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-04-18
FILM
Wanneer een groep arbeiders voor de zoveelste keer opgelicht wordt door hun werkgever ontstaan er een aantal opstootjes. Ku Ding (Cheng Wo-Fu), een Tai Chi expert, besluit geweldloos in te grijpen omdat de Tai Chi leer hem verbiedt gewelddadige confrontaties aan te gaan. Jin (Frankie Wei), de arrogante zoon van de baas, besluit het daar echter niet bij te laten en al snel ontspoort het misbruik met Ku Ding als voornaamste slachtoffer: zijn leermeester Master Yeung wordt neergestoken, zijn vriendin verkracht en zijn beste vriend vermoord…

De gevechten in The Shadow Boxer draaien helemaal om de Tai-Chi stijl. Misschien denkt u nu onmiddellijk aan Chinese bejaarden die Tai-Chi beoefenen om fit te blijven en jammer genoeg heeft u niet helemaal ongelijk: bij momenten zou men zich afvragen of men niet effectief naar bejaarden aan het kijken is. De gevechten zijn eerder tam, vaak repetitief en niet echt verdienstelijk in beeld gebracht. The Shadow Boxer wordt ook al niet geholpen door het gebrek aan bekende Shaw Brothers acteurs. De film betekende niet alleen het begin maar ook het einde van de carrière van hoofdrolspeler Cheng Wo-Fu, kort voor de première pleegde hij immers zelfmoord. Ook acteur Frankie Wei (hier te zien als zoon van de baas) maakte zijn debuut met The Shadow Boxer, sommigen zullen hem misschien herkennen uit één van zijn latere films Oily Maniac, die ook deel uitmaakt van de Essential Shaw Brothers Collection. Regisseur Pao Hsueh Li stond de legendarische regisseur Cheh Chang bij tijdens het draaien van bekende films als Boxer From Shantung en The Water Margin en afgaande op deze The Shadow Boxer (gemaakt zonder Chang) is het wel heel duidelijk wie van de twee over het meeste talent beschikte. Een cast vol nobele onbekenden en een weinig spectaculaire choreografie van de gevechten: men zou durven hopen dat het verhaal van de film dan wel innovatief of overtuigend is. Driewerf helaas, ook op dit vlak laat The Shadow Boxer het afweten. Zowel in het spaghetti western als het martial arts genre zijn er heel wat (vaak stukken betere) films te vinden over mannen en in mindere mate vrouwen die hun vechtkunsten of pistoolkunsten niet willen gebruiken maar toch overstag gaat nadat weer een of andere onschuldige verkracht, vermoord of mishandeld werd. Door al deze factoren weet The Shadow Boxer, ondanks de geringe speelduur van 82 minuten, niet de hele tijd te boeien. De film hoort dan ook enkel thuis in de verzameling van diegenen die hun Shaw Brothers collectie compleet willen houden.

BEELD EN GELUID
Hier geen verrassingen. Net zoals bij de vorige films uit de collectie werden het beeld en het geluid goed gerestaureerd. We krijgen de nodige scherpte en natuurlijke kleuren. Ruis en beeldgrain zijn slechts minimaal aanwezig. De beide Mandarijnse tracks zijn in feite inwisselbaar. Zoals te verwachten viel worden de surroundspeakers bijna niet benut.

EXTRA'S
Als extra krijgen we de trailers voor de 10 eerste dvds in de Essential Shaw Brothers Collection namelijk The Mighty Peking Man, Oily Maniac, The 36th Chamber Of Shaolin, The Boxer From Shantung, Come Drink With Me, The Magnificent Trio, The Shadow Boxer, Shaolin Handlock, Shaolin Temple en The Water Margin. Bij alle releases uit de serie zit tevens een identiek, 12 pagina's tellend boekje met informatie over de geschiedenis van de Shaw Brothers studio.

CONCLUSIE
Ondanks de goede beeld- en geluidskwaliteit en de lage aankoopprijs (rond de 9 euro) kunnen wij u moeilijk The Shadow Boxer aanraden.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Pao Hsueh Li
Met: Chen Wo-Fu, Chan Shen, Shih Szu, Frankie Wei

Film:
4,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1974

Leeftijd:
12

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664033074


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Mandarijn Dolby Digital 5.1
Mandarijn Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij