:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NORTH AND SOUTH - BOOK 1 & 2
NORTH AND SOUTH - BOOK 1 & 2
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-04-20
SERIE
Wanneer we de termen North and South te horen krijgen dan denken we automatisch aan de Amerikaanse Burgeroorlog die tussen 1861 en 1865 uitgevochten. Aangezien we hier geen geschiedenisles geven gaan we op de historische achtergrond niet verder in, daarvoor zijn op het internet voldoende excellente bronnen te vinden.

Auteur John Jakes liet zich door de interne strubbelingen van de VS inspireren en schreef de boekentrilogie North And South, Love And War en Heaven And Hell. Het eerste deel speelt zich af voor de burgeroorlog, het tweede deel in de oorlog zelf en het derde deel, u kunt het al raden, er na.

Tegenwoordig worden zelfs de meest miserabele boeken verfilmd, maar in 1985 was er nog wel wat keuze uit serieuze literaire werken en bijgevolg kwam men op het idee om rond de Amerikaanse burgeroorlog een miniserie te produceren die gebaseerd zou zijn op de boeken van John Jakes. Het zou uiteindelijk 9 jaar duren vooraleer alles verfilmd was.

Hoofdpersonage in het hele verhaal is Orry Main (Patrick Swayze), het is dan ook met hem dat we kennismaken in Book 1. Orry is op weg naar de militaire academie te West Point wanneer hij de Madeline Fabray (Lesley-Anne Down) uit een gekantelde koets helpt. Het is liefde op het eerste gezicht. Maar Orry wordt verwacht op de academie en met zijn reis dus verderzetten. Eenmaal op de academie aangekomen, leert hij George Hazzard (James Read) kennen, een jongeling uit het Noorden wiens vader een industrieel van serieus kaliber is.

De beide jongemannen ervaren al snel dat er zich 2 kampen beginnen te vormen in de Amerikaanse samenleving en de zaak lijkt in een neerwaartse spiraal terecht te komen. Tot overmaat van ramp wordt Madeline door haar vader gedwongen te trouwen met de wrede Justin LaMotte (David Carradine). De zaken lijken enkel van kwaad naar erger te kunnen gaan.

In Book 2 vinden we Orry en George aan weerzijden van het conflict tussen het Noorden en het Zuiden terug. Het zal echter niet lang duren vooraleer ze zich beiden realiseren dat niks belangrijker is dan hun vriendschap. Ondertussen woedt de oorlog wel verder en wordt en ene veldslag na de andere gevochten. In Book 2 komen dan ook alle belangrijke veldslagen uit de Amerikaanse burgeroorlog aan bod.

Als verfilming van de boeken is de miniserie meer dan geslaagd, temeer doordat schrijver John Jakes nauw bij de productie betrokken was. Dat alles wordt ondersteund door prima acteerprestaties van zowat de hele cast en het oog voor detail waarmee de serie geproduceerd werd. Naast de min of meer vaste cast zijn er ook een hele waslijst gastrollen die vertolkt werden door tal van legenden van het witte doek, min of meer zoals bv. The Longest Day. We zien onder meer Elizabeth Taylor, Olivia DeHavilland, Gene Kelly, Robert Mitchum en Jimmy Stewart de revue passeren.

Een perfecte geschiedenisles is North and South zeker niet, maar de miniserie weet wel een goed beeld te scheppen van de situatie in de Verenigde Staten in de jaren 1860. Ben je dus geinteresseerd in deze tijdsspanne uit de Amerikaanse geschiedenis dan kunnen we ja North and South warm aanbevelen.

BEELD EN GELUID
Visueel ziet het er eigenlijk beter uit dan verwacht voor een miniserie uit de jaren 80. Wat ons wel direct opvalt is dat Book 1 iets meer te lijden heeft gehad onder de tand des tijds dan Book 2. Dat is dan vooral te merken aan grain en hier en daar beschadigingen evenals iets minder verzadigde kleuren. Duidelijke tekenen van ouderdom dus. Bij Book 2 is dat allemaal echter tot een minimum herleid en ziet de transfer er goed tot erg goed uit. Algemeen genomen is de kleurverzadiging het enige dat we zelf toch iets meer gecorrigeerd zouden hebben.

Zoals tot voor kort, en zeker in de jaren '80 nog, gebruikelijk was werd North And South origineel opgenomen in mono. Op DVD kunnen we dat originele geluid terugvinden als een Dolby Digital 2.0 track waarbij het linker en rechterkanaal exact hetzelfde geluid produceren. Echt veel kan je met een dergelijke mono geluidstrack meestal niet aanvangen en het is dan ook altijd een groot vraagstuk in welke staat die geluidstrack zich bevond wanneer men aan het opkuiswerk begon. Bij North And South was de geluidstrack blijkbaar nog in goede tot zeer goede staat, want echt veel noemenswaardige problemen zijn we niet tegengekomen, buiten hier en daar een beetje ruis was het geheel ten allen tijde goed verstaanbaar. Qua dynamiek is de track natuurlijk uiterst beperkt, maar we kunnen ook iet verwachten dat er mirakels verricht worden natuurlijk. We hebben namelijk liever een degelijke mono geluidstrack dan een gefilterde 5.1 surround track die nergens op lijkt.

EXTRA'S
Extra's waren blijkbaar een overbodige luxe, want ze zijn niet terug te vinden bij zowel Book 1 als Book 2. Dit in tegenstelling tot de release in regio 1 die de excellente featurette The History of North and South bevat.

CONCLUSIE
North and South: Book 1 & 2 is miniserie die we eigenlijk enkel van harte kunnen aanbevelen. Zowel de beeld- als geluidskwaliteit zijn van een goed niveau wanneer we de leeftijd en de bron van de serie in gedachte houden. Al is het spijtig dat we de extra featurette moeten missen, is het nog veel spijtiger dat Book 3 tot op de dag van vandaag nog niet gereleased werd in Europa ! Wanneer je dus een regiovrije speler hebt, kan je beter uitwijken naar de regio 1 versie die én de featurette én Book 3 bevat (en dan bovendien ook nog eens knapper verpakt is)


cover
Studio: Warner

Regie: Richard T. Heffron en Kevin Connor
Met: Patrick Swayze, Kirstie Alley, David Carradine, Lesley-Anne Down, Jonathan Frakes, James Read, Jean Simmons, John Stockwell

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1985

Leeftijd:
12

Speelduur:
900 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij