:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LORD OF WAR
LORD OF WAR
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2006-05-30
FILM
Yuri Orlov (Nicolas Cage) is een exploitant van wapens, die de hele wereld rondreist om zijn handel te verkopen. Hij komt daarbij in de gevaarlijkste oorlogsgebieden. Het beroep van Yuri zorgt ervoor dat hij vele vijanden heeft. Zo moet hij uit de handen blijven van de meedogenloze Interpol-agent Jack Valentine (Ethan Hawke), zijn concurrenten en zelfs sommige van zijn klanten zijn hem niet goed gezind. Yuri's klanten bestaan dan ook vaak uit de meest beruchte dictators ter wereld. Wat volgt is een keiharde confrontatie met zijn vijanden, familie en vrienden...

Lord Of War is de derde film van de Nieuw Zeelandse regisseur Andrew Niccol. De man debuteerde in 1997 met de sublieme filosofische sciencefictionfilm Gattaca en gaf enkele jaren later, met de sci-fi komedie S1m0ne, zijn carrière een andere wending. Niccols derde prent mag dan wel zijn meest stijlvolle zijn, inhoudelijk is het meteen ook de zwakste van de drie. Nicolas Cage speelt de rol van Yuri Orlov, een internationale wapenhandelaar die er een erezaak van maakt om, ondanks verschillende embargos, met mekaar in oorlog verwikkelde landen te bevoorraden van munitie en wapens. Hij leeft voor het geld en heeft geen greintje gewetensbezwaren bij zijn illegale job. Interpol agent Jack Valentine (Ethan Hawke) probeert al jaren om Yuri te klissen maar vist steevast tussen de mazen van het net. De openingsscène van de film is de meest indrukwekkende van heel het spektakel. We zien een reeks CGI-shots vanuit het perspectief van een kogel, we volgen diens weg die start in een buskruitfabriek, verder loopt via transportbanden en wegvervoer, over naar illegale transacties, tot en met het laden in een geweer en het afvuren van de kogel in het hoofd van een onschuldig slachtoffer. Hiermee is meteen ook de pointe van de film gemaakt. Verder zorgen de irritante voice-overs, de zielloze personages en de overdosis oppervlakkige visuele coolness ervoor dat je je afvraagt of de filmmakers zelf geloven in de boodschap die ze trachten over te brengen.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.78:1 beeld is van uitmuntende kwaliteit. De makers hebben het beeld geschoten met warme zonnefilters en er achteraf nog enkele digitale trucjes mee uitgehaald, waardoor de scherpte, de diepte van het contrast en de verzadiging van de kleuren werkelijk uitstekend is. Jammer genoeg is dit een pan & scan-versie met origineel formaat 2.35:1, waardoor we voor het beeld maximaal slechts de helft kunnen geven. Het geluid is zowel in DTS als Dolby Digital 5.1 beschikbaar, waarbij de DTS-track zoals gewoonlijk met de beste punten gaat lopen. Een mooie, volle geluidstrack die veelvuldig gebruikt maakt van split-surround en de subwoofer laat daveren waar nodig. Technisch zit alles aan deze transfer dus zeker snor!

EXTRA'S
De extra's van de prent zijn terug te vinden op de tweede schijf van deze double disc edition en gaan van start met tien Deleted Scenes waarbij geen enkele uitleg gegeven wordt over de reden van hun verdwijning uit de hoofdfilm. Vervolgens vinden we een uiterst korte Making Of terug waarbij ons een zeer korte blik achter de schermen gegund worden. De Interviews nemen een dikke twintig minuten in beslag en laten cast & crew-leden aan het woord. Onder meer Nicolas Cage, Ethan Hawke en Jared Leto mogen even wat duiding geven bij hun rol. De Liner Notes van de film bestaan uit enkele droge tekstschermen waarop weinig boeiende informatie te lezen valt. De Photo Gallery en twee Trailers van de film sluiten de extra's af. Inhoudelijk stelt deze tweede disc erg teleur.

CONCLUSIE
Lord Of War is een erg stijlvolle prent die jammer genoeg inhoudelijk onderuit gaat. De personages hangen met haken en ogen aan mekaar en het veelvuldige gebruik van een voice-over zit de flow van de prent danig in de weg. Enkel aan te raden voor grote fans van Nicolas Cage.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Andrew Niccol
Met: Nicolas Cage, Ethan Hawke, Donald Sutherland, Jared Leto

Film:
6/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664033197


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch pan & scan PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij