:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHARLIE CHAPLIN - THE COLLECTION
CHARLIE CHAPLIN - THE COLLECTION
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-05-24
FILMS
House of Knowledge oftewel Dutch FilmWorks biedt ons met hun Charlie Chaplin Collection een kijk op het vroegere en wat minder bekende werk van één van de grootste komieken uit de filmgeschiedenis. Het gaat hoofdzakelijk om een reeks kortfilms, maar hier en daar zit er een uitschietertje tussen. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan Tillie's Punctured Romance, zowat de eerste langspeelfilm ooit gemaakt. De bekendste en meest "recente" film uit deze collectie is ongetwijfeld The Kid.

Tillie's Punctured Romance (1914) 72 min.
Charlie draait de rijke boerendochter Tillie rond zijn vinger en overtuigt haar om samen met hem weg te vluchten van haar tirannieke vader. Een belangrijke voorwaarde is wel dat ze het geld van haar vader meeneemt. Het tweetal belandt in de stad en daar loopt een en ander mis voor een dronken Tillie, want door haar wangedrag belandt ze in de gevangenis. Ondertussen gaat Charlie aan de haal met het geld en zijn oude vriendin Mabel. Een tijdje later leest hij dat Tillie het landgoed van haar oom heeft geërfd. Hij dumpt Mabel en bedenkt een plan om Tillie opnieuw bij de neus te nemen.

Shanghaied (1915) 17 min.
Een stinkend rijke reder wil zijn schip laten zinken in de hoop de verzekering te kunnen oplichten. Hij geeft Charlie, de aanbidder van zijn dochter, de opdracht een bemanning samen te stellen. Charlie ziet zijn kans rijp om te scoren bij de oude man en begint onmiddellijk zeelui te ronselen in de dichtstbijzijnde kroeg. Met niet alleen een stel dronkelappen, maar ook zijn verloofde aan boord, gaan de poppen al snel aan het dansen.

A Woman (1915) 20 min.
Een moeder, een vader en een dochter doen een uitstapje naar het park. De vrouwen dommelen in terwijl de vader geblinddoekt verstoppertje speelt met een "meisje" oftewel Charlie, die hem in een meer leidt. Vervolgens laat hij zijn charmes los op de twee vrouwen en het lukt, want de twee vallen als een baksteen voor Charlie. Ze nodigen hem uit voor een etentje bij hen thuis, maar dan komt de vader thuis met een vriend. Charlie haast zich naar de bovenverdieping waar hij zicht vermomt als een vrouw. Nu zijn het de twee mannen die voor zijn charmes vallen.

The Bank (1915) 15 min.
Charlie en zijn job als portier bij een bank…het is niet bepaald koek en ei. Het toeval wil dat de saaie kassier van de bank zijn voornaam deelt met Charlie. Wanneer Charlie op een dag een pakje met als opschrift "To Charles With Love" in de handen gedrukt krijgt, denkt hij dat dat voor hem bestemd is. Zo gaat Charlie ervan uit dat de afzender, Edna, een oogje op hem heeft, maar dat is helemaal niet het geval. Wanneer hij haar een roos geeft, gooit ze die prompt in de vuilbak. In een depressieve bui gaat Charlie aan het dromen dat er een bankoverval wordt gepleegd en dat hij de bankdirecteur en Edna kan redden.

By The Sea (1915) 9 min.
Het is een winderige dag op het strand. Twee koppels bevinden zich op het strand en Charlie krijgt het aan de stok met één van de twee echtgenoten. Na het gevecht richt hij zijn aandacht op de mooie Edna terwijl de twee andere mannen aan het vechten gaan om een ijsje. Wanneer Charlie weggejaagd wordt door Edna’s man, laat hij zijn charmes los op de vrouw van de andere man.

A Night At The Show (1915) 18 min.
In deze kortfilm speelt Charlie een dubbelrol. Eerst en vooral is er Mr. Pest, een theaterbezoeker die het niet kan laten om telkens van stoel te wisselen. Dat leidt gewoonlijk tot een confrontatie met de beheerder van de zaal. Vervolgens is er Mr. Rowdy, die ruzie zoekt met Mr. Pest door een glas bier over hem heen te gooien. Het duurt niet lang eer de hel losbarst in de theaterzaal.

The Pawnshop (1916) 25 min.
Charlie wedijvert met een collega winkelbediende. Ook met de baas heeft hij geen al te beste relatie. Wanneer er een overvaller met de inhoud van de kassa vandoor probeert te gaan, slaagt onze vriend erin om hem tegen te houden. Helaas is het resultaat van die heldhaftige actie een winkel die in puin ligt.

Behind The Screen (1916) 24 min.
Er worden drie films tegelijkertijd opgenomen in een grote filmstudio. Charlie is decorbouwer en zit tot over zijn oren in het werk. Dat is mede te danken aan het feit dat al zijn collega’s besluiten om te staken. Een meisje op zoek naar werk, vermomt zich als een man en biedt Charlie haar hulp aan. Charlie ontdekt haar geheim en wordt verliefd. Het duurt niet lang eer de twee tortelduifjes worden betrapt en dat leidt tot een vechtpartij met bijzonder verstrekkende gevolgen.

The Rink (1916) 24 min.
Charlie werkt als animator bij een restaurant. Hij gebruikt zijn lunchpauze om wat te gaan rolschaatsen. Daar ziet hij hoe een zekere meneer Stout avances probeert te maken op een ongewillige Edna. Een indrukwekkend rolschaatsballet levert Charlie een uitnodiging op voor een feestje bij Edna. Op dat feest dagen alle genodigden op, inclusief meneer Stout met een nieuw liefje aan zijn arm.

The Floorwalker (1916) 24 min.
Charlie zorgt voor flink wat opschudding op de winkelvloer van het warenhuis waar hij werkt. Daardoor moet hij de winkelvloer inruilen voor de kantoorruimte. Daar loopt hij op tegen de inspecteur, die als twee druppels water op hem lijkt. Wat Charlie niet weet is, dat de inspecteur nog maar net de kluis heeft leeggeroofd en de manager buiten westen heeft geslagen.

The Fireman (1916) 24 min.
Charlie is een brandweerman die werkelijk niets goed lijkt te kunnen doen. Een man slaagt erin de brandweercommandant te overtuigen om een brandend huis te negeren. De eigenaar hoopt immers om de verzekeringspremie te kunnen opstrijken. Wat de man niet weet, is dat zijn dochter en tevens de grote liefde van de commandant, zich nog in het huis bevindt. Wanneer de aanpalende woning vuur vat, slaat de bewoner alarm. Charlie aarzelt niet om het hele corps op te trommelen.

The Count (1916) 24 min.
Charlie is aan de slag als butler van een graaf. Tijdens het strijken, verbrandt hij een broek van de graaf. Charlie wordt prompt ontslagen. De kleermaker vindt een uitnodiging voor een sjiek diner in een zak van de broek. Hij vindt er niets beter op dan zich voor te doen als de graaf. Ook Charlie bevindt zich op het feest omdat hij verliefd is op één van de keukenmeiden. De hele zaak loopt al snel uit de hand.

The Immigrant (1917) 21 min.
Charlie is als emigrant op weg naar Amerika. Onderweg slaagt erin om wat geld te winnen met het kaarten. Hij verstopt het geld in Edna's tas, want zij en haar zieke moeder zijn van alle rijkdom beroofd. Wanneer hij een klein bedrag probeert terug te nemen, wordt hij beschuldigd van diefstal. Gelukkig zuivert Edna zijn naam. Een beetje later vindt Charlie, die ondertussen helemaal platzak is, een munt. Hij gaat een restaurant binnen en daar treft hij Edna aan. Haar moeder is ondertussen gestorven en ze vraagt hem om haar te vergezellen. Wanneer hij hun maaltijd wil betalen, vindt hij de munt niet meer terug.

The Adventurer (1917) 20 min.
Charlie is ontsnapt uit de Sing-Sing gevangenis. Om zich van zijn achtervolgers, de bewakers, te ontdoen, graaft hij zich in op het strand. Een beetje verderop is Edna's moeder aan het verdrinken. Haar "sterke man" is echter te bang om haar te redden. Charlie redt Edna en haar moeder en wordt vervolgens bijna verdronken door Edna's aanbidder. Hij wordt teruggevonden door de chauffeur van de familie, die Charlie naar Edna's huis brengt om te bekomen. Daar komt het tot verschillende confrontaties.

Easy Street (1917) 20 min.
Tijdens één van zijn rooftochten raakt onze zwerver Charlie verliefd op de mooie Edna. Hij besluit zijn leven te beteren en plaatst zijn buit terug. Zijn hervorming gaat zelfs nog verder, want hij wordt politieagent. Zijn opdracht: de orde in Easy Street handhaven. Hij krijgt echter af te rekenen met een taaie klant in de persoon van Eric the Tough.

The Cure (1917) 20 min.
Met een koffer vol sterke drank trekt Charlie erop uit naar een kuuroord. Wanneer hij bij het zwembad belandt, ziet hij hoe een man avances maakt naar Edna. Charlie beantwoordt de gebaren en de man gaat ervan uit dat hij ruzie met hem zoekt. Wanneer het management zijn sterke drank in een fontein giet, loopt de zaak helemaal uit de hand.

The Kid (1921) 68 min.
Het verhaal gaat van start met een ongehuwde moeder (Edna Purviance) die haar pasgeboren baby in een limousine achterlaat, hopend dat de rijke eigenaars er goed zorg voor zullen dragen. De auto wordt bijna onmiddellijk gestolen door 2 dieven die even later de baby vinden en er niets beters op vinden dan die achter te laten bij een vuilnisbak. Ondertussen heeft de moeder zich bedacht en keert ze terug, maar helaas... de limousine is verdwenen. Hoog tijd dat de vagebond zijn intrede doet en jawel hoor, hij vindt de baby en neemt hem met zich mee. Vijf jaar later zien we Jackie Coogan, de ondertussen opgegroeide baby. Samen met z'n "opvoeder" heeft hij een fijn zaakje opgericht: het kind gooit stenen door ramen en Chaplin repareert de zaak. Helaas wordt het kind ziek en wanneer de dokter de erbarmelijke levensomstandigheden ziet, schakelt hij de autoriteiten in om het kind in een weeshuis onder te brengen. De vagebond laat dat zomaar niet gebeuren. Hij neemt het kind terug uit de wagen en samen vluchten ze weg.

BEELD EN GELUID
De films worden gepresenteerd met 1.33:1 transfers, die geen enkele blijk van restauratie geven. Toegegeven, we gaan hiermee bijna 100 jaar terug in de tijd en eigenlijk kun je in zo'n geval enkel verwachten dat het resultaat bekijkbaar is. Nochtans hoeven we niet zo ver te zoeken om bijvoorbeeld een veel betere transfer van The Kid terug te vinden. Een bespreking van die uitgave vind je hier. De transfers uit de collectie die we hier bespreken staan bol van de beschadigingen en bieden nergens een plaatje dat naar hedendaagse normen voldoet. Een minimum aan opkuiswerk is toch wenselijk en kan een heel andere indruk geven. Voor het geluid heb je de keuze uit een Dolby Surround 2.0 track. Aangezien het hier om stomme films gaat, zijn er geen dialogen weer te geven. Er is dus enkel muziek en die klinkt, gezien de ouderdom van de opnames, niet bepaald dynamisch in de oren. Op zich is dat geen probleem, maar zelfs op vlak van geluid kan men een en ander ondernemen om het resultaat te verbeteren.

EXTRA'S
Als enige extra vinden we op deze uitgave een documentaire met als titel My Tribute (58 min.). Deze werd in elkaar gestoken door Eugene, de zoon van Chaplin en wordt, op een wat krampachtige manier, gepresenteerd door Kiera, de kleindochter van de komische grootmeester. Het merendeel van de speeltijd wordt opgeslorpt door filmfragmenten onder begeleiding van Kiera. Wat verderop doet Eugene de familiegeschiedenis van de Chaplins uit de doeken.

CONCLUSIE
Met deze Chaplin Collection van House of Knowledge krijgen de fans van komische acteur een unieke kans om zijn minder bekende werkjes te aanschouwen. Het is alleen wat jammer dat men niet net dat beetje meer moeite heeft gedaan om de transfers wat op te smukken en het geluid wat op te fleuren…nu ja, we leggen dit soort schijfjes nu ook weer niet op om uit onze stoel geblazen te worden met technische snufjes. We moeten eigenlijk vooral dankbaar zijn dat materiaal van bijna 100 jaar oud op ons geliefde medium verschijnt.


cover
Studio: House Of Knowledge

Regie: Charlie Chaplin
Met: Charlie Chaplin, Marie Dressler, Edna Purviance, Eric Campbell

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
5/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1914-1921

Leeftijd:
AL

Speelduur:
445 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664027134


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Documentaire My Tribute

Andere recente releases van deze maatschappij