:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KISS KISS BANG BANG
KISS KISS BANG BANG
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-06-05
FILM
Harry Lockhart (Robert Downey Jr.) is een ordinaire straatdief die niet bepaald kan terugblikken op een geslaagde carrière. Het geluk lijkt hem echter toe te lachen wanneer hij, tijdens een achtervolging met de politie, in het midden van een castingsessie voor een Hollywoodfilm belandt. Een uitnodiging later, bevindt onze vriend zich te midden van de in-crowd op een heuse pool party. Daar ontmoet hij Harmony (Michelle Monaghan), het droommeisje uit zijn jeugd, en maakt hij kennis met "Gay" Perry (Val Kilmer), een privé-detective die hem de kneepjes van het vak zal leren zodat hij zich ten volle kan inleven in zijn toekomstige filmrol. De weg naar het succes blijkt echter geplaveid met moord, seks en mysterie. Eer hij het goed beseft, raakt Harry verstrikt in een ingewikkelde samenzwering waaruit hij zichzelf niet op eigen houtje zal kunnen redden.

Als we regisseur Shane Black mogen geloven dan kan actie de dood van films betekenen. Toch een vreemde uitspraak van iemand die het genre nieuw leven inblies. Op 24-jarige leeftijd toverde hij namelijk het script voor Lethal Weapon op papier. Een paar jaar later kreeg hij een aardige zakcent voor het screenplay van The Last Boy Scout. Uiteindelijk wist hij ook een recordbedrag binnen te rijven voor The Long Kiss Goodnight. Je kunt gerust stellen dat Black een plaatsje verdient in de hall of fame van de actiefilm. Als er dus één iemand is, die niet te veel hoeft te klagen over de actie in films, dan is het Black wel. Hijzelf zag het anders en onttrok zich voor een periode van bijna 10 jaar aan de publieke belangstelling. Als we de man mogen geloven, raakte hij zodanig gedégouteerd van de bedragen waarmee zijn oversten hem beloonden en keerde hij zich helemaal tegen de Hollywoodmachine. Dat was bijzonder jammer voor de liefhebbers van het genre, want zijn scripts waren keer op keer fris en bijzonder grappig. Black pende het type personages waar iedereen stiekem van droomt. Hoe cool was het niet om in The Last Boy Scout een afgetuigde Bruce Willis te horen zeggen "Touch me again and I'll kill ya" en om hem vervolgens die belofte te zien nakomen.

Gelukkig maakt Black een einde aan die veel te lange windstilte met dit bijzonder geslaagde Kiss Kiss, Bang Bang. De titel alleen is al een duidelijke hint wat we van deze zwartkomische comeback kunnen verwachten. Het is namelijk niet alleen een verwijzing naar de werktitel van de 4de James Bond, Thunderball, maar ook een citaat van de beroemde filmcritica Pauline Kael, waarmee ze haar ongenoegen over de toenemende oppervlakkigheid van de cinema ventileerde. Kiss Kiss, Bang Bang heeft alles weg van een film-noir klassieker, maar staat tevens bol van de verwijzingen naar het hedendaagse Hollywood. De plotwendingen volgen elkaar in sneltempo op en mocht je er nood aan hebben het verhaal volledig te begrijpen, dan wensen we je veel succes. Wanneer de eerste oneliners je om de oren vliegen, zul je je echter nog weinig aantrekken van die verhaallijn. Het acteerwerk van Robert Downey Jr. en Val Kilmer spat gewoonweg van het scherm en het is heerlijk om ze in deze omstandigheden aan het werk te zien. Om het met de woorden van hun personages te zeggen: "This isn't good cop, bad cop. This is fag and New Yorker." Voeg daar nog een aantrekkelijke jongedame in de persoon van Michelle Monaghan aan toe en het feest kan niet meer stuk.

BEELD EN GELUID
De 2.40:1 anamorfische beeldtransfer biedt een voortreffelijk plaatje met een hoog detailniveau. Kleuren komen levendig en natuurlijk over; het beeld is bijzonder scherp en er is geen moment sprake van printbeschadigingen. Het aanwezige edge enhancement is verwaarloosbaar en ook andere digitale artefacts treden nooit op het voortoneel. Ook op de Dolby Digital 5.1 geluidstrack valt weinig aan te merken. De film wordt gedomineerd door de spitse dialogen en die worden netjes weergegeven. De surrounds schieten nauwelijks in actie, maar wanneer het dan toch zover komt, doen ze dat met volle overtuiging. Op die manier leveren ze een gepaste bijdrage tot de spanning.

EXTRA'S
Het gebeurt niet veel, maar op vlak van bonusmateriaal krijgt de Benelux met deze uitgave een streepje voor op heel wat andere landen. Zo moet men het in de U.K. en Australië bijvoorbeeld stellen met een totaal gebrek aan extra's. Akkoord, we krijgen niet veel om te juichen, maar we zijn toch al bijzonder blij met het bijzonder geanimeerde audiocommentaar van Val Kilmer, Robert Downey Jr. en Shane Black. Ook de bloopers (4 min.) zijn bijzonder leuk om te bekijken. Tot slot treffen we nog de obligatoire trailer (2 min.) aan.

CONCLUSIE
Kiss Kiss, Bang Bang doet een heerlijk frisse wind waaien doorheen een vaak eentonig filmlandschap. De actiefilms vliegen ons om de oren, maar het is al een hele tijd geleden dat er eentje zo'n effect heeft gehad. Het is zowaar de eerste film sinds lang die erin slaagde om uw dienaar aan het schateren te krijgen. De sfeer en de dialogen deden meermaals terugdenken aan het al even geschifte en sublieme Pulp Fiction. Deze film is zijn plaats meer dan waard tussen al het blockbustergeweld. Je hoeft je bovendien ook niet ongerust te maken over een te traag verteltempo of om het met de woorden van Harry Lockhart te zeggen: "Don't worry, I saw Lord Of The Rings. I'm not going to end this 17 times."


cover
Studio: Warner

Regie: Shane Black
Met: Robert Downey Jr., Val Kilmer, Michelle Monaghan, Corbin Bernsen, Dash Mihok

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932586718


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Pools, Grieks, Hebreeuws, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar
• Bloopers
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij