:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JOE CARTOON - GREATEST HITS #2
JOE CARTOON - GREATEST HITS #2
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-07-03
SERIE
Met de opkomst van het internet en de introductie van Flash-animatie maakte de surfende wereld al gauw kennis met een nieuwe soort animatiereeksen. De cartoons in kwestie waren aanvankelijk enkel bedoeld voor een internetpubliek. Aangezien breedband verbindingen nog niet echt ingeburgerd waren, moest men ervoor zorgen dat de animaties voldoende vlot op het scherm verschenen en dus ook dat de bestandsgrootte binnen de perken bleef. Mede dankzij het programma Macromedia Flash resulteerde dat in korte, eenvoudig getekende animatiefilmpjes met, naar toenmalige normen, een stevige dosis humor en vooral ook veel geweld. Een bijkomend voordeel van internetdistributie is natuurlijk dat de makers een veel uitgebreider publiek konden bereiken.

De onafhankelijke website van Joe Cartoon, gesticht in 1997, lag met zijn ondertussen wereldbekende creaties wellicht mee aan de basis van dat nieuwe fenomeen. Zijn meest bekende animaties zijn ongetwijfeld Gerbil in a Microwave en Frog in a Blender waarbij je respectievelijk controle hebt over een microgolfoven met een woestijnrat erin en een blender met een kikker erin. Naarmate je de toestellen een trapje hoger instelt, gaat het lijdende voorwerp agressiever reageren met, aan het einde van de rit, zijn eigen ondergang als resultaat. Naast deze interactieve animaties, zijn er ook nog de belevenissen van bijvoorbeeld Supahfly, de coolste vlieg ter wereld. Joe Cartoon kende bijzonder veel succes en zoals bij veel succesverhalen eiste dat succes zijn tol: de site groeide uit tot een commerciële rommelhoop en de kwaliteit zwakte langzamerhand af. Ondertussen zijn er ook tal van gelijkaardige animaties verschenen. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan Happy Tree Friends. Een aantal van die "concurrenten" zijn inmiddels beschikbaar op dvd en dat is blijkbaar niet onopgemerkt voorbij gegaan aan Joe Cartoon. Eerder verscheen al Joe Cartoon – Greatest Hits #1 en nu brengt RCV dit tweede deel op de markt.

BEELD EN GELUID
De 1.33:1 beeldtransfer biedt de kijker een aantrekkelijk plaatje. Flash-animaties laten zich duidelijk goed omzetten naar het dvd-formaat, want er zijn nagenoeg geen problemen vast te stellen. De kleuren en het detail worden bovendien zeer waarheidsgetrouw gereproduceerd. Het voornaamste probleem met de transfer is het wat wisselende beeldformaat, maar dat is wellicht te wijten aan het bronmateriaal, dat aanvankelijk niet bedoeld was om op televisie of op dvd te verschijnen. Je ziet dan ook vaak zwarte randen rond het beeld omdat er niet voldoende informatie aanwezig is om het beeld volledig te vullen. De geluidskwaliteit van de Dolby Surround 2.0 track is redelijk, maar het volume is bijzonder inconsistent. Daardoor moet je regelmatig naar de afstandsbediening grijpen om het volume aan te passen. Ook hier is het duidelijk dat het bronmateriaal oorspronkelijk niet gericht was op andere media dan het internet.

EXTRA’S
De cover van de dvd spreekt van "Bogus Features" en eigenlijk is die titel niet zo slecht gekozen, want er is niet veel bonus aan het bonusmateriaal. De filmpjes onder dit menu passen namelijk even goed onder het hoofdmenu. Ze zijn gegroepeerd in 3 categorieën:
Yo-Yo-Yo: 7 animatiefilmpjes rond hetzelfde thema.
Video Clips: een reeks videoclips van Joe Cartoon himself. Je kan net zo goed een zelfgemaakte video opzetten, want dit is niet meer dan dat.
Vintage Joe: nog een vijftal animatiefilmpjes met een "red dot" in de hoofdrol.

CONCLUSIE
De vernieuwende flash-animaties van Joe Cartoon hadden vanaf het begin bijzonder veel succes bij het wereldwijde internetpubliek. Helaas stellen we vast dat de filmpjes ondertussen gedateerd en eentonig overkomen. Deze uitgave van RCV biedt een degelijke beeldkwaliteit en een wat mindere geluidskwaliteit. Bonusmateriaal ontbreekt volledig, maar naar onze bescheiden mening zou dat geen groot verschil gemaakt hebben. Dit is vooral een aanrader voor de diehard fans en het zou ons verbazen mocht Joe Cartoon evenveel succes hebben op dvd als op het internet.


coverStudio: RCV

Regie: Joe Cartoon
Met: Joe Cartoon

Film:
6/10

Extra's:
3/10

Geluid:
6/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997-2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Geen
Extra's:
• Yo-Yo-Yo,
• Video Clips,
• Vintage Joe

Andere recente releases van deze maatschappij