:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SLIDERS - SEASON 3
SLIDERS - SEASON 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-08-13
SERIE
Het derde seizoen van Sliders zou tevens het laatste seizoen worden dat op het Amerikaanse Fox-netwerk werd uitgezonden, en ook het laatste dat door Universal zou worden uitgebracht. De reeks werd door Fox onherroepelijk gecanceld, maar door The Sci-Fi Channel quasi onmiddellijk daarop weer opgepikt en nog twee seizoenen langer gerokken. Of dit een verstandige beslissing was, laten we even diplomatisch in het midden. Zoals U reeds in de bespreking van de eerste twee seizoenen kon lezen, volgen we in Sliders de onfortuinlijke avonturen van de jonge fysicus Quinn Mallory (Jerry O'Connell), die een toestelletje heeft uitgevonden om tussen parallelle werelden te reizen, maar de controle over het ding is kwijtgeraakt, en doelloos tussen die werelden blijft reizen, die allemaal wel op de Aarde lijken, maar telkens op één of twee essentiële punten verschillen. In de ene wereld wordt kapitalisme als het hoogste goed gevierd, de andere is bevolkt door zombies, in nog een andere is Amerika een monarchie, dan weer is zuiver water aartsduur... Quinn wordt op zijn tocht vergezeld door zijn mentor, professor Maximilian Arturo (John Rhys-Davies), zijn vriendin Wade Wells (Sabrina Lloyd) en een toevallig opgepikte passant, r&b-zanger Rembrandt Brown (Cleavant Derricks) die feitelijk met het gezelschap aanvankelijk niets te maken had, maar op het verkeerde ogenblik op de verkeerde plek was. De reeks had potentieel én een vrij stabiele fanbasis, maar de productiewaarde van dit seizoen ligt duidelijk een stuk lager dan bij de voorgaande seizoenen. De decors zijn soms té duidelijk studio-stages - in Season's Greedings is dat het lekker goedkoop te gebruiken Universal-pretpark in Los Angeles, en in The Fire Within het in hetzelfde themapark aanwezige decor waar ooit Backdraft werd gefilmd, en de speciale effecten zien er soms erg amateuristisch uit, zoals de uit zichzelf bewegende versnellingspook in Stoker en het onderaards beest in Paradise Lost.



De casting liep echter ook niet erg vlot; met name John Rhys-Davies vond dat het na twee en een half seizoen welletjes was geweest, en hij kon zich niet meer verzoenen met de weg die de verhaallijnen in dit derde seizoen insloegen. Exit Arturo. Halverwege werd hij vervangen door Kari Wuhrer, die als Maggie Beckett ook het evenwicht van de seksen in het Sliders-team terug moest brengen. De komst van Wuhrer heeft ironisch genoeg nog verdere bressen in de persoonlijke verhoudingen tussen de acteurs geslagen: zowel zij als Sabrina Lloyd wilden als vrouwelijke hoofdvertolker het laken naar zich toetrekken, wat Lloyd op het einde van het seizoen ook definitief de deuren achter zich toe deed trekken. Exit Lloyd. Als in het seizoen daarop ook nog een derde lid van de originele bezetting het voor bekeken hield, was het bochtenwerk waarin de scenaristen zich moesten wringen om nog min of meer een rode draad in het verhaal te houden soms pijnlijk om zien.



Maar zo ver zijn we hier nog niet; zeker de eerste helft van dit seizoen is nog best genietbaar, ondanks het feit dat professor Arturo aflevering na aflevering een deel van zijn flamboyance verliest. Er wordt wel een keer te veel dan goed is voor de serie uit het succesvaatje van andere films getapt: zo is Sole Survivors duidelijk een doorslagje van Dawn Of The Dead, is Stoker een amalgaam van verschillende Dracula-bewerkingen, zijn The Breeder en Paradise Lost ongeveer wat je krijgt als je de horrorelementen uit Alien respectievelijk Tremors op maat van een familieserie snijdt, en lijken de volkeren die elkaar bekampen in The Last Of Eden erg op de Morlocks en de Eloi uit H.G. Wells' Time Machine. De originaliteit is dus af en toe wel zoek, maar dat betekent niet dat de afgeleide afleveringen daarom noodzakelijkerwijs slecht zijn. Het probleem is dat, telkens de scenaristen wél eens iets origineels uitproberen, de verhaallijn door de omstandigheden ontspoort. Zo werd in de dubbelaflevering The Exodus een semi-regulier karakter in de reeks geschreven in de gedaante van Colonel Angus Rickman, een vaste tegenstander voor de Sliders die net als zij over een timer beschikt, maar een compleet kierewiete dolgedraaide maniak is. In de dubbelaflevering wisten de makers ex-bandlid van de legendarische rockgroep The Who, Roger Daltrey, te strikken voor de rol, maar Daltrey was voor de daarop volgende afleveringen niet meer beschikbaar, en hij werd vanaf de aflevering This Slide Of Darkness vervangen door acteur Neil Dickson. Met als gevolg een waanzinnige scenariokronkel waaruit moet blijken dat Rickman van gedaante kan verwisselen. Helaas worden de nieuwe "spelregels" door de scenaristen vlak daarna opnieuw met de voeten getreden, want in de daarop volgende afleveringen blijken de metamorfoses maar tijdelijk...



Dat soort van hiaten dus werkt op de duur uitermate storend aan de reeks, en vooraleer de schrijvers hun eigen rommel hebben opgekuist, diende zich blijkbaar alweer het volgende probleem aan. De tweede helft van de reeks sleept zich daarom soms met moeite van aflevering naar aflevering verder. De keuze van gastrollen, met onder meer Danny Masterson, Corey Feldman en - of all people - Apollonia Kotero doet ook vermoeden dat de castings meer in functie stonden van de populariteit in tienerbladen dan van werkelijke acteervermogens van de personen in kwestie. Alhoewel: Kotero acteert nog niet half zo slecht als je zou verwachten, en ook namen als Michael York en Robert "Freddy Krueger" Englund terug te vinden zijn op de billing. AFLEVERINGEN
24. Rules Of The Game
De Sliders belanden op een wereld waar alle vormen van sport verboden zijn, behalve het barbaarse spel The Game, een moderne televisie-variant op de oude gladiatorengevechten, waarbij slechts één regel van tel is: blijf leven! Bij één van de eerste booby-traps krijgt professor Arturo een straal in het gezicht waardoor hij blind wordt. Hij maant de anderen aan om desnoods zonder hem verder te gaan.

25. Double Cross
In een wereld waar de natuurlijke hulpbronnen erg schaars zijn, ontmoeten de Sliders een geleerde, Logan St. Claire (Zoe McLellan), die ook bezig is met de technologie van het sliden te perfectioneren, maar er helaas nog niet in geslaagd is om iets in een vortex te sturen dat er niet geroosterd is uit teruggekomen. Ze stelt voor om haar kennis met de Sliders te delen: als zij een manier vinden om haar vortex te beveiligen, zal zij hen helpen de coördinaten van hun thuiswereld te bepalen. Buiten de bijna onnatuurlijke aantrekkingskracht die ze op Quinn uitoefent, is er nog iets wat ze verzwijgt. Rembrandt is intussen op deze wereld zijn grootste fan, Monique (Mari Morrow) tegen het lijf gelopen, die van zo'n rijke komaf is dat ze, ondanks de schaarste, met geld kan smijten dat het niet meer mooi is. Rembrandt laat zich echter iets te snel verleiden, want er is niet in de haak met de vrouw.

26. Electric Twister Acid Test
Op een erg vijandige wereld hebben door elektriciteit geïnduceerde tornado's ongeveer de volledige bevolking uitgeroeid. In een kleine vallei zijn er echter nog een paar overlevenden, die als kleine Amish-achtige gemeenschap blindelings gehoorzamen aan hun spirituele leider, Franklin Michener (Bill Bolender). Die ziet de Sliders als bendeleden van de Outcasts, die met regelmaat van de klok hun voorraden plunderen, en de timer, die de tornado's aantrekt, als het werk van de duivel. Quinn, Wade en Rembrandt worden letterlijk de woestijn ingestuurd, waar ze de leider van de opstandelingen, Franklins zoon Reed (Corey Feldman) ontmoeten, terwijl Wade mag blijven als fokvee. Ze kan Franklins dochter Jenny (Julie Benz) overtuigen om haar vrij te laten.

27. The Guardian
De Sliders arriveren op een wereld waarop de klok een dikke twaalf jaar achterloopt. Quinn arriveert juist op tijd voor de begrafenis van zijn vader mee te maken, en ontmoet ook een jongere versie van zichzelf, die op school danig gepest wordt. Hij leert zijn jongere zelf op te komen voor zichzelf, want hij weet dat er op school een vechtpartij in de lucht hangt die hem zijn leven lang zal bijblijven. Én, nu hij volwassen is, kan hij de lerares waar hij vroeger altijd verliefd op was, eens op een andere manier leren kennen. Professor Arturo krijgt intussen nieuws te horen dat zijn leven radicaal zal veranderen.



28. The Dream Masters
In een wereld waar een bende onvervalste nerds het voor het zeggen heeft, omdat iedereen bang voor ze is omdat ze de kracht hebben om in de dromen van de mensen binnen te glippen, begint één van hen, Gerald Thomas (Zack Ward), Wade te stalken. De volgende slide is dertig uur verwijderd, maar het is bijna onbegonnen werk om Wade zo lang wakker te houden. Na een tip zoeken Quinn en Rembrandt doctor Olivia Lujan (Katherine La Nasa) op, die onderzoek doet naar het bestrijden van de zichzelf Dream Masters noemende bende. Haar man is echter al hun slachtoffer geworden, en ligt als een plant in een coma.

29. Desert Storm
Op een wereld waar water een schaars en duur goed is, redt Quinn een meisje, Devin (Gina Philips), die een paranormale gave heeft waar ze water mee kan vinden. Ze meent dat ze bij de motorbende van Cutter (Ken Steadman) hoort, en dat die laatste haar uit de woestijn heeft gered. Haar ontvoerder, Jeremy (Kristofer Lindquist) heeft echter een heel ander verhaal klaar. Hij probeert haar nog eens te ontvoeren, maar neemt per ongeluk Wade mee.

30. Dragonslide
In de nieuwste wereld waar de Sliders terecht komen, worden druïden als hoge gezagsdragers vereerd. De zwarte magiër Gareth (Gergory Paul Martin), die uit de orde is gestoten voor het bedrijven van zwarte magie, meent dat Quinn een afstammeling is van het geslacht Mallory, waarvan hij meende dat hij die tot de laatste man had uitgeroeid. Hij gebruikt zijn aantrekkelijke leerlinge, Melinda (Michele René Thomas) om Quinn in de val te lokken. Wade probeert intussen Rembrandt te helpen om het hart van een oude vlam, Alesha Avo (Francoise Robertson) te veroveren met een liefdesdrankje, maar het effect kaatst op haarzelf terug, en Rembrandt wordt tot in het absurde verliefd op Wade.

31. The Fire Within
Vanop een vulkanische wereld komen de Sliders in een wereld terecht waar 's werelds olievoorraden niet in Arabië, maar in de Amerikaanse bodem zitten. Zowat iedereen werkt er voor de almachtige olie-industrie, en we kunnen op zijn best stellen dat het pover gesteld is met de rechten van de arbeiders. Uit de vorige wereld heeft Quinn echter een vlammetje meegebracht (Veronica Cartwright) dat haar eigen willetje schijnt te hebben en de olie-wereld als één groot smorgasbord beschouwt.

32. The Prince Of Slides
In een wereld waarin Amerika een monarchie is, is de dubbelganger van Rembrandt Hertog van Hemmingshire en aangetrouwde familie van de koninklijke familie. Zijn echtgenote, Danielle (Victoria Mahoney), verwacht een kind van hem, maar een virus heeft ervoor gezorgd dat de laatste fase van een zwangerschap op deze wereld niet voldragen kan worden door vrouwen, en dat de mannen een speciale operatie moeten ondergaan om de baby de laatste maanden te dragen. Rembrandts dubbel is echter in geen velden of wegen meer te bekennen, én er loopt een republikeinse organisatie rond die de opvolgers voor de troon één voor één elimineert.



33. Dead Man Sliding
In een alternatief Hollywood is de rechtspraak ten grave gedragen ten voordele van een spelshow waarin het televotende publiek over de schuld of onschuld van misdadigers beslist, met een onmiddellijke executie als toetje. Agente Taryn Miller (Perrey Reeves) meent dat ze beruchte moordenaar Quinn Mallory heeft gevangen, maar verwart hem uiteraard met zijn dubbelganger uit dit bizarre universum, waar iedereen zo'n schrik heeft van de law and order dat er bijna geen misdaad is.

34. State Of The A.R.T.
Op een wereld waar de mensheid is uitgestorven, en haar plaats is ingenomen door intelligente robots, worden Quinn en Rembrandt gevangen genomen door dr. James Aldohn (Robert Englund), de laatste overlevende mens én ontwerper van de robots. Hij wil Quinn en Rembrandt gebruiken als proefkonijnen om te zien of het mogelijk is om de menselijke geest in een robotlichaam over te planten. Zoiets zou namelijk onsterfelijkheid betekenen.

35. Season's Greedings
Twee dagen voor Kerstmis belanden de Sliders op een wereld waar iedereen uitsluitend bezig is met winkelen, winkelen en nog eens winkelen. Een bediende van één van de gigantische winkelcentra, Carol (Jacqueline Obradors), zit zelfs zo diep in de schulden dat ze eigendom is geworden van het bedrijf. Om haar pasgeboren baby hetzelfde lot te besparen, laat ze hem bij het viertal achter. Arturo, Rembrandt, Wade en Quinn nemen daarom een job aan in het winkelcentrum om zo achter de identiteit van de moeder te komen. Terwijl Arturo zich als kerstman heeft verkleed, ontmoet Wade haar vader (Allen Williams) en haar zus Kelly (Chase Masterson), en ze ontdekt dat ze zelf op deze wereld nooit geboren werd.

36. Murder Most Foul
Professor Arturo wordt gearresteerd op een wereld waar iedereen leeft voor zijn werk, en een zenuwinzinking schering en inslag is. Om te kalmeren wordt Arturo naar een soort van themapark gestuurd waar iedereen leeft zoals in het 19de eeuwse Londen. Arturo denkt onder hypnose dat hij een bekende detective is die een reeks moorden met het signatuur van Jack The Ripper moet oplossen.

37. Slide Like An Egyptian
Quinn redt op een wereld waar de oud-Eyptische cultuur dominant is geworden, een meisje (Claudette Mink) dat geofferd wordt aan een genetisch gemanipuleerde reuze-scarabee. Het heilige dier moet de schatten bewaken in de piramide van de pas overleden farao, en voedt zich met mensenvlees. Quinn wordt door de politie afgevoerd, en als proefkonijn gebruikt door een zekere doctor Deera Mubaric (Apollonia Kotero) in een experiment waarin mensen de dood in worden gejaagd en vervolgens weer tot leven gewekt om de door leven en dood geobsedeerde Egyptenaren te laten weten hoe het aan generzijde toeven is. Wanneer Wade, Arturo en Rembrandt vernemen dat Quinn nog leeft, missen ze de slide, en zitten ze in de piramide opgesloten, samen met de gevaarlijke scarabee.

38. Paradise Lost
Het kustplaatsje Paradise is niet het paradijs dat de naam doet vermoeden. Een geoloog verdwijnt er zonder sporen achter te laten, en zijn vriendin Laurie (Lara Steinick) gaat naar hem op zoek. Quinn en zijn vrienden bieden haar een helpende hand aan, maar als buitenstaanders worden ze in Paradise met de nek bekeken. De inwoners weten duidelijk wat er met Lauries vriend gebeurd is, maar zeggen het niet, én wanneer Quinn zijn meetgegevens nakijkt, meet hij ongewone seismische activiteiten.



39. + 40. The Exodus
De wereld dreigt tenonder te gaan aan de straling van een pulsar. De Amerikaanse militaire overheid wil eerst de zaak in de doofpot stoppen, omdat ze menen dat alleen Rusland zal vergaan, en het delen van hun informatie het militaire geheim zal schaden. De gevolgen blijken echter veel catastrofaler. Kolonel Angus Rickman (Roger Daltrey) is bezig met het laten ontwikkelen van sliding-technologie door de geleerde Steven Jensen (Mark Kiely), en nu er haast bij is, biedt Quinn zijn hulp aan bij de ontwikkeling van een nieuwe timer. Die moet bovendien de mogelijkheid bieden om coördinaten van bezochte werelden op te slaan. Wade moet intussen een lijst maken van het beperkte aantal mensen dat door de timer naar een volgende wereld kan gedragen worden, en Rembrandt leert in de catacomben van de militaire basis een jongetje kennen, Malcolm (Wes Charles Jr.), die hem veel aan zichzelf doet denken. Samen met Jensen's vrouw, kapitein Maggie Beckett, verkent Quinn enkele werelden met mogelijke kolonisatie op het oog, en komt zo op de laatste plaats terecht die hij zou verwachten: zijn eigen wereld. Op Quinn's wereld blijkt Maggie echter om de één of andere reden niet te kunnen ademen. Op de militaire basis wordt intussen de uittocht voorbereid, maar een mysterieuze reeks comapatiënten en een souveniertje dat kolonel Rickman uit de Golfoorlog heeft meegebracht, werpen een ander licht op de zaak.

41. Sole Survivors
Een vermageringsbacterie heeft op de eerste wereld die de Sliders aandoen in de achtervolging van Rickman, een ravage onder de bevolking aangericht, en het merendeel veranderd in kannibalistische zombies. Quinn wordt door één van hen gebeten, en in een race tegen de klok moet hij op zoek naar een tegengif, daarbij geholpen door een zekere Debra (Stephanie Niznik), die om de één of andere manier immuun blijkt te zijn. Het wordt ineens een vertrouwenstest voor Maggie, want Quinn heeft haar opgedragen om hem neer te schieten als ze niet op tijd een medicijn kunnen vinden.

42. The Breeder
Maggie heeft vanop de vorige wereld een parasiet meegebracht die de controle over zijn gastheer overneemt, en ten allen prijze op zoek gaat naar een maatje om mee te paren. De medische wereld, en met name Dr. Sylvius (Dawnn Lewis), is wel geïnteresseerd in de DNA-reproductieve eigenschap van de parasiet, wat als alternatief zou kunnen dienen voor de ronduit fascistische orgaan-donorwetten die er heersen. Alleen kan het haar geen moer schelen wat de gevolgen voor Maggie zijn.



43. The Last Of Eden
Wade en Rembrandt herinneren zich enkele gebeurtenissen die dateren van toen professor Arturo nog leefde. Door de aantrekkingskracht van enkele nabije planeten was de wereld waarop de Sliders landden geologisch instabiel. Wade verdween na een aardbeving in een kloof, en Quinn ging haar achterna. Rembrandt en de professor werden door de primitieve bewoners van de wereld, die nog teren op de vergane technologie van hun voorouders, gevangen gehouden. Een onvrijwillige aanraking met een plant zorgde bij het tweetal voor een soort van allergische reactie. De mate waarin de professor eraan leed, deed Rembrandt echter het bestaan van diens ziekte ontdekken.

44. The Other Slide Of Darkness
De Sliders zijn eindelijk Rickman op het spoor, die zich verschanst houdt in een mist waar de longen van Quinn, Wade en Rembrandt niet tegen bestand zijn. Alleen Maggie, die net op Earth Prime niet kon ademen, schijnt de lucht tijdelijk te verdragen, maar bij permanente blootstelling, zoals Rickman, is de schade onherroepelijk. Rickman heeft intussen al zijn eerste slachtoffer gemaakt, een jong meisje, Lucy La Croix (Amy Wheaton), die op het verkeerde moment met de verkeerde bloedgroep op de verkeerde plaats was. De Sliders roepen de hulp in van een lokale zieneres, Adra (Oona Hart), om Rickman uit te schakelen vooraleer hij meer schade aanricht. Hij wordt echter door de wilden in de mist, de Foggins, in bescherming genomen. De persoon die door de Foggins als een god vereerd wordt, is bovendien een interdimensionale reiziger die Quinn nog uit een vorig avontuur kent...

45. Slither
Quinn zit er zodanig onderdoor dat hij en Rembrandt een paar weken er tussenuit zijn geknepen en vakantie hebben genomen. Hun terugvlucht is echter overboekt, waardoor ze dreigen de slide met Maggie en Wade te missen. Ze liften mee met een chartervlucht waarop een zekere Kyra (Julie St. Claire) twee zeldzame specimen van slangen meevoert, die ze naar eigen zeggen nodig heeft voor medisch onderzoek. Eén van de slangen breekt echter tijdens de vlucht los, en wurgt de piloot. Het toestel crasht in de jungle; Wade en Maggie vernemen dit, en samen met een zekere Carlos (Randy Vasquez), duidelijk Maggie's type, trekken ze per jeep de jungle in, op zoek naar de vermisten. Die zijn echter beland in het midden van een illegale tabaksplantage, want op deze wereld is tabak een verboden drug.

46. Dinoslide
Op het spoor van Rickman komen de Sliders op de New World terecht, de wereld waarin de overlevenden van de Pulsar-wereld (zie The Exodus) naartoe gevlucht zijn. Rickman begint namelijk meer en meer problemen te hebben om op tijd zijn shot breinvloeistof te vinden, en daarom is hij teruggekeerd naar een wereld waarvan hij zeker is dat de bewoners compatibel DNA hebben. Rembrandt kijkt uit naar het weerzien met Malcolm, maar het idyllische paradijs wordt verstoord door een hongerige tyrannosaurus, die al behoorlijk wat kolonisten over de kling heeft gejaagd.



47. Stoker
De gothic rockband Stoker deelt gratis kaartjes uit aan al wie in de lokale kliniek bloed komt geven. Quinn verneemt van een zekere Van Elsinger (Tommy Chong) - hoe verzinnen ze het? - dat de bandleden al honderden jaren de éne na de andere identiteit aannemen; een constante in hun carrière is echter dat ze een spoor van lijken achterlaten. De bandleden van Stoker zijn vampiers (surprise!), en Wade geraakt in de ban van de charismatische leadzanger Morgan (Ryan Alosio). In hun zoektocht naar Rickman worden Maggie en Rembrandt intussen gearresteerd wegens grafschennis.

48. This Slide Of Paradise
Californië is na een aardbeving in eilanden uit elkaar gevallen. Op ééntje daarvan speelt de geleerde doctor Vargas (Michael York) in zijn eentje voor god. In zijn zoektocht naar het ultieme medicijn tegen kanker en andere kwalen heeft hij een ras van proefdieren gekweekt dat zowel menselijke als dierlijke trekjes vertoont. Rembrandt wordt verliefd op Alisandra (Melinda Clarke) een half-mens, half-kat. Rickman heeft intussen zijn DNA verknoeid door breinvloeistof te injecteren van de hybride wezens. BEELD EN GELUID
Voor deze release weken we uit naar regio 1 (het waarom leest U in de extra's-sectie). Het beeld is in 1.33:1 geschoten, wat voor een televisiereeks uit dat tijdperk volkomen normaal is. Spijtig genoeg is de beeldkwaliteit niet optimaal, met name ghosting-artefacts en grain vertroebelen met de regelmaat van de klok het kijkplezier, zoals in de regio 2-versie van seizoenen 1 & 2 ook al het geval was. Langs de andere kant is qua kleur deze release een stap vooruit tegenover voorgaande release. Het contrast is variabel. Maar het feit dat er in zowat elk bewegend beeld meervoudige interlacing te zien is, maakt het geven van een voldoende-cijfer voor beeld onmogelijk. We willen er even bij opmerken dat dit niet aan de NTSC-bron ligt, want onze apparatuur speelt andere NTSC-discs zonder de minste problemen af. De soundtrack, een Dolby Surround 2.0-track - in tegenstelling tot wat de hoes vermeldt géén monotrack - is standaardwerk voor televisie: de surroundeffecten worden op wat slap stereogebruik na echter nauwelijks gebruikt en de subwoofer helemaal niet. De dialoog is goed verstaanbaar, en de muziek vrij evenwichtig. Het Engelse CC-ondertitelingsspoor is nochtans hier en daar méér dan welkom. Het gaat bovendien om een spoor dat gecodeerd is via de subtitle-stream en dus leesbaar op een standaard-dvdspeler. Varianten in Frans en Spaans zijn ook aanwezig, voor wie het mocht aanbelangen.




EXTRA'S
Met dit derde seizoen van Sliders krijgt U spijtig genoeg de keuze tussen cholera en de pest. De versie die in regio 2 UK te krijgen is, is zeer bare bones en lijkt in het geheel niet op de Dual Dimension Edition van de eerste twee seizoenen. Meer dan een afleveringenselectie is er niet op terug te vinden, en wat vooral pijnlijk is, is de afwezigheid van Engelse ondertitels, die het leven soms toch aangenamer maken. De regio 1-versie daarentegen beschikt wél over menuschermen die erg in het verlengde van de eerste twee seizoenen liggen, met daarin onder meer korte inhouden en informatie zoals de originele uitzenddatum er netjes in geïntegreerd. De pest is echter in dit geval de verpakking: de regio 2-versie bestaat uit een digistack met 6 discs, terwijl we het in regio 1 met drie dubbelzijdige en één enkelzijdige disc moeten stellen. Dit zou niet onoverkomelijk zijn, ware het niet dat de vier discs worden geleverd in wat zowat de slechtste verpakking moet zijn uit de geschiedenis van de dvd. In het oranje plastieken onding passen de vier discs telkens per twee half over elkaar, maar het ding klapt onmiddellijk dicht als je het lost, wat voor kwetsbare discs als deze quasi een garantie is op krassen of erger. Omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden hebben we speciaal enkele screenshots van dit fiasco in opslagtechnologie opgenomen, waarbij we de originele discs uiteraard hebben vervangen door lege CD-schijfjes, om het risico voor onze originelen te reduceren.

Desondanks verkiezen we toch de regio 1-discs; we raden U wel sterk aan om de discs sito presto een veiliger onderkomen te geven. Het kartonnetje dat rond de discs zit kan ook precies twee slimline-cases herbergen, en met twee dubbele slimline-cases hebt U een veel veiliger onderkomen gevonden. Qua artwork kan U zich daarna zoals ik eens uitleven in Photoshop. Wie interesse heeft in vervanghoesjes mag me altijd een mailtje sturen.



De laatste, enkelzijdige, disc, bevat naast aflevering 25 ook nog een zes minuten durende blooper-compilatie, en ter promotie van de Universal-backcatalogus twee integrale afleveringen van andere televisiereeksen. Het gaat om de aflevering Quest For Firepower (22 min.) uit het mateloos belachelijke Cleopatra 2525 en het toch iets genietbaardere The Man Who Fell To Earth Two (47 min.) uit de SF-reeks Earth 2.

CONCLUSIE
De aanwezigheid van een Engels ondertitelingsspoor doet ons voor het derde seizoen toch meer neigen naar de regio 1-release dan naar de regio-2. Het grote minpunt van deze serie is de abysmaal slechte verpakking.



cover



Studio: Universal

Regie: Oscar L. Costo, Richard Compton, Adam Nimoy, Jefery Levy, Jim Johnston, David Livingston, John T. Kretchmer, Jeff Woolnough, Jim Charleston, David E. Peckinpah, Paris Barclay, Allan Eastman, Jerry O'Connell
Met: Jerry O'Connell, John Rhys-Davies, Cleavant Derricks, Sabrina Lloyd, Kari Wuhrer

Film:
6,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
4,5/10


Regio:
1

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1996-97

Leeftijd:
NR

Speelduur:
1120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
025192732027


Beeldformaat:
1.33:1 NTSC

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Frans, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• Gag reel,
• Samenvattingen afleveringen,
• Bonusafleveringen
- Cleopatra 2525: Quest For Firepower
- Earth 2: The Man Who Fell To Earth Two

Andere recente releases van deze maatschappij