:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TWO AND A HALF MEN - SEIZOEN 2
TWO AND A HALF MEN - SEIZOEN 2
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2006-10-26
SERIE
De eerste reeks van Two And A Half Men toonde al dat deze sitcom heel wat potentie had, maar in het tweede seizoen overtreffen de makers zichzelf. Waar tv-komedies zich de laatste jaren vooral toespitsen op leedvermaak, plaatsvervangende schaamte en experimenten met cameravoering en special effects, durft Two And A Half Men nog een lekkere ouderwetse sitcom te zijn, waarin de grap en de grap alleen als een god wordt vereerd. Iedere aflevering weer zit je bijgevolg te schuddebuiken van het lachen. De humor mag dan vaak niet origineel zijn en teruggrijpen naar clichés van het genre, ze is uitermate doeltreffend. En nu het onevenwichtige niveau van de eerste reeks volledig is weggeborsteld, zet Two And A Half Men forse stappen naar de eretitel 'beste sitcom van het moment'.

De schrijvers verdienen het meeste lof. Niet enkel slagen ze erin belegen situaties van een blinkend nieuw laagje te voorzien, hun gevoel voor komische timing, hilarische vondsten en gevatte dialogen getuigt van zowel respect voor de kijker als een optimale beheersing van hun vak. Het disfunctionele gezin is in de loop der jaren immers zo’n komediecliché geworden dat je van goeden huize moet komen om er nog geslaagde grappen uit te puren. Des te indrukwekkender is de prestatie van de schrijvers als je beseft dat ze niet hoeven terug te grijpen naar grote sterren in gastrolletjes om de bal rollende te houden, zoals ze dat wel nog deden in het eerste seizoen.

Waarom zou je ook, als je hoofdcast bestaat uit fonkelende diamanten? Charlie Sheen heeft duidelijk de rol van zijn leven gevonden als Charlie Harper, een personage dat – naar ik vermoed – dicht aanleunt bij hemzelf. Jon Cryer is dan weer de perfecte aangever: hij geeft Sheen volop de kans te schijnen, maar is zelf behoorlijk hilarisch als hij er de kans toe krijgt. Maar het is de nevencast die Two And A Half Men naar het opperste schavotje leidt. De elfjarige Angus T. Jones gaat zo op in zijn rol dat je het bezwaarlijk nog acteren kan noemen. Het realisme waarmee een jonge tiener door de schrijvers geschetst wordt, heeft dan ook veel te maken met het succes van de serie. Holland Taylor is dan weer stukken beter op dreef in reeks twee dan in reeks één en hetzelfde kan gezegd worden voor Marin Hinckle. Melanie Lynskey blijft echter een vreemde eend in de bijt. Haar karakter fascineert, maar het is alsof ze in een andere reeks thuishoort. Ook het scenaristenteam weet vaak niet wat met haar aan te vangen. Dat doen ze wel met Conchata Ferrell, die als de ongemanierde huishoudster Berta opnieuw scène na scène steelt. Wanneer Angus T. Jones te oud wordt om nog voor koddig kind door te gaan, stel ik dan ook voor dat ze de reeks herdopen in Two Men And Berta.

Tv-comedy maakt een moeilijke tijd door in de Verenigde Staten. Het aantal uren dat op de grote networks aan sitcoms besteed wordt ligt er op een historisch dieptepunt en wat er getoond wordt, is vaak maar middelmatig amusement. Voortdurend schrijven commentatoren er over de 'dood van de komedie' zoals we die jarenlang gekend hebben: opgenomen voor een livepubliek, in een multicamera set-up en met disfunctionele gezinnen als onderwerp. Deze pessimisten zouden beter even kijken naar dit tweede seizoen van Two And A Half Men. Zo traditioneel als het maar kan, maar grappiger dan eender wat er op het kleine scherm te zien is de dag vandaag.AFLEVERINGEN
Disc 1
25. Back Off Mary Poppins
Alan is kwaad op Charlie omdat hij niet mag toetreden tot diens mannenpraatgroepje, waartoe o.a. Elvis Costello, Sean Penn en Harry Dean Stanton behoren. Bovendien ontdekt hij dat naast het huis en de alimentatie zijn ex Judith blijkbaar ook het 'hoederecht' heeft gekregen op zijn oude vrienden.

26. Enjoy Those Garlic Balls
In een dronken bui gaat Alan Judith 's nachts lastig vallen en ontdekt zo dat ze een relatie heeft met Jake's pediater. Hij ziet er echter het positieve van in: als de twee ooit trouwen, hoeft hij geen alimentatie meer te betalen. Charlie wordt inmiddels geconfronteerd door zijn moeder, zijn huishoudster en zijn stalkster met de vraag waarom hij zijn moeder zo haat.

27. A Bag Full Of Jawea
Jake hangt een schorsing boven het hoofd nadat hij zijn middelvinger opstak tegen de lerares. Charlie annuleert de straf echter door met de juf het bed in te duiken. Wanneer zij een van een pot gerukte Jezusgek blijkt te zijn, beseft Charlie dat hij met een probleem zit. Alan en Jake willen echter niet dat Charlie de relatie verbreekt. Jake krijgt immers voor het eerst in zijn leven tienen op zijn proefwerken.

28. Go Get Mommy's Bra
Alan is depressief omdat Jake zo goed opschiet met de nieuwe vriend van Judith. Hij doet dan ook alles om in de gunst van zijn zoon te komen. Charlie leent zijn auto uit aan Evelyn en ontdekt enkele dagen later haar bh op de achterbank. De gedachte aan een seksueel actieve moeder in hun wagen is de Harpers teveel.

29. Bad News From The Clinic?
Charlie heeft een nieuwe vriendin, die succes uitstraalt, fantastisch is in bed en geen fan is van langdurige relaties. Kortom: hij date de vrouwelijke versie van zichzelf en ontdekt al gauw de nadelen daarvan. Jake heeft inmiddels andere problemen: Alan eist dat hij zijn huiswerk maakt en Charlie steelt zijn eten.

30. The Price Of Healthy Gums Is Eternal Vigilance
Het komt aan het licht dat Alan in zijn jeugd is opgepakt voor winkeldiefstal. Hijzelf legt in dat incident de basis voor zijn verdere leven. Nodeloos te zeggen dat hij niet bepaald een gat in de lucht springt als een door wroeging gekwelde Charlie hem opbiecht dat hij zijn broertje erbij heeft gelapt.

Disc 2
31. A Kosher Slaughterhouse Out In Fontana
Evelyn staat erop dat Alan en Charlie een feestje geven voor haar collega's om te tonen hoeveel haar zonen van hun moeder houden. Voor de catering doen de broers een beroep op Berta's zus. Maar de wankele relatie tussen de twee zussen zorgt ervoor dat het feestje in het gedrang komt.

32. Frankenstein And The Horny Villagers
Alan wordt halsoverkop verliefd op een vrouw die hij in de supermarkt ontmoette, wat uitmondt in een seksmarathon van een gans weekend. Ondertussen moet Charlie zich over Jake ontfermen, wat tot heel wat frustraties bij alle betrokkenen leidt.

33. Yes, Monsignor
Charlie loopt zijn oude vriendin Lisa tegen het lijf en als hij ontdekt dat ze recent gescheiden is, ziet hij zijn kans. Waar hij niet op rekende, is dat Lisa inmiddels een baby heeft. Hun dates worden bijgevolg regelmatig verstoord door kindergekweel en vieze bruine troep in luiers.

34. The Salmon Under My Sweater
Charlie moet het muzikale thema schrijven voor een animatiereeks rond Jakes favoriete stripverhaal. Als de jongen de tune afgrijselijk vindt, sluit Charlie een deal: Jake helpt hem met de song en in ruil helpt Charlie hem met een boekbespreking. Alan ontdekt inmiddels dat achter Rose heel wat meer schuilgaat dan een obsessieve stalkster.

35. Last Chance To See Those Tattoos
Het bestaan van een website die zijn kortstondige en voorspelbare relaties met meisjes op de korrel neemt, schokt Charlie. In een poging de slechte publiciteit weg te werken, gaat hij alle meisjes die hij ooit dumpte af om zich te verontschuldigen. Alan overhoort een gesprek van Judith via de webcam en denkt dat ze zich wil verzoenen. Waar hij weet niet of hij dat wel wil.

36. A Lungful of Alan
Een oude klasgenote die in de stad is, neemt contact op met Alan. Het lelijke eendje van vroeger is echter in een mooie zwaan getransformeerd. Niet verwonderlijk dus dat Charlie een kans wil wagen. Maar ook Alan wil dat. En dus vechten de broers voor het eerst in hun leven om hetzelfde meisje… met onverwachte gevolgen.Disc 3
37. Zejdz Z Moich Wlosów a.k.a. Get Off My Hair
Wanneer een aardbeving Californië treft moet Judith wegens schade in haar eigen huis bij Charlie en Alan intrekken. Geen van beide kijkt hier naar uit, zeker Alan niet als hij merkt dat zijn ex een date heeft en razend jaloers wordt. Charlie ziet maar één oplossing: Alan moet zelf beginnen daten om Judith jaloers te maken.

38. Those Big Pink Things With Coconut
Voor het eerst in zijn leven halt Jake een tien op een geschiedenistoets. Voor oma Evelyn is dat echter nog niet goed genoeg. Ontstemd over haar pessimistische invloed op Jake verbreken Charlie en Alan alle banden met hun moeder. Tot ze in het ziekenhuis wordt opgenomen met long- en hartklachten.

39. Smell The Umbrellastand
Alan ziet zo op tegen een rectaal darmonderzoek dat Charlie hem wil opvrolijken door een weekendje naar Las Vegas te gaan. Zelfs Jake mag mee naar de Stad der Zonde. Maar een trip plannen is iets anders dan een trip maken, ontdekken de heren wanneer Alan eindeloos koffers pakt en Jake een mysterieus maagvirus oploopt.

40. Can You Eat Human Flesh With Wooden Teeth?
Judith is op vakantie in Hawai en dus logeert Jake door de week bij zijn vader. Alan heeft echter nauwelijks tijd voor zijn zoon die week en daardoor vergeet hij hem af te halen na de voetbaltraining. Een doorweekte Jake is razend op zijn vader, maar wanneer Charlie de volgende dag voor hem moet zorgen is de jongen niet veel beter af.

41. Woo-Hoo, A Hernia-Exam!
Middenin een vrijpartij blokkeert Charlies rug. Alan haast zich met hem naar de dokter die prompt door Charlie wordt versierd, ondanks zijn hevige rugpijnen. Dat laat Jake in de handen van huishoudster Berta. Zij probeert de jongen wat hygiëne bij te brengen, haar eufemisme voor kinderarbeid.

42. It Was Mame, Mom
Charlie heeft op een feestje een meeting met een belangrijke reclameman. Omdat Charlie hem heeft doen geloven dat hij homo is, voelt die zich verplicht een 'levenspartner' mee te nemen naar de party. Alan werpt zich vol overgave in de rol. Charlie iets minder, want hij tracht een vrouw te overtuigen dat hij wel degelijk hetero is.

Disc 4
43. A Low Guttural Tongue-Flapping Noise
Alan gaat uit met een bloedmooie ex van Charlie. Hij is dankbaar dat de vrouw iets in hem ziet, maar kan haar afgelopen relatie met zijn broer maar niet uit zijn hoofd zetten. Bovendien heeft hij last van een ooglapje dat het gevolg is van een puntig stuk toast.

44. I Always Wanted A Shaved Monkey
Charlie en Alan werken hun frustraties op elkaar af tot er vlammende ruzie van komt. Rose bemiddelt tussen de twee en komt zo tot de verrassende kern van de zaak: Charlie's jarenlange pestgedrag t.o.v. zijn broer is te herleiding tot jaloezie op Alan.

45. A Sympathetic Crotch To Cry On
De tweede echtgenoot van Evelyn sterft en alle Harpers gaan naar de begrafenis. Alan omdat hij hem de fijnste van zijn drie stiefvaders vond. Charlie om te controleren of de man echt dood is. Jake omdat hij zo een lijk van dichtbij kan zien. En Evelyn poogt vooral de villa van haar ex-man voor haar makelaarskantoor te strikken.

46. That Old Hose Bag Is My Mother
Evelyn leent Alan geld om een auto te kopen. Hij kiest voor een Porsche, wat Judith meteen ziet als een reden om een verhoging van de alimentatie te vragen. En het wordt erger voor Alan als de van de pot gerukte dronken dochter van zijn moeders nieuwe vriend achter het stuur kruipt.

47. Squab, Squab, Squab, Squab, Squab
Jake spendeert een avond bij zijn oma. Dat resulteert in een generatieclash waarin sushi, kwartel en spaghetti belangrijke factoren zijn. Charlie en Alan voelen zich inmiddels schuldig omdat ze Evelyns slechte invloed vrezen… tot ze tegen een team gewillige strandvolleybalsters aanlopen.

48. Does This Smell Funny To You?
Tijdens een voordracht op school vertelt Jake wat hij het voorbije weekend allemaal heeft meegemaakt. Naast het verlies van zijn gameboy heeft hij het over een oude bok die bij Charlie verhaal komt halen omdat die met zijn jong blaadje de lakens deelt.BEELD EN GELUID
Na de teleurstelling van seizoen 1 in 4:3-ratio te moeten aanschouwen, komt de tweede reeks beter voor de dag. Het 16:9-formaat profiteert van een prima scherpte en uitstekend contrast om Two And A Half Men beter dan ooit tevoren op de beeldbuis te kwakken. Het enige minpunt is een overdreven geaccentueerd kleurenpalet. Het stereo geluidsspoor verricht geen auditieve wonderen, maar doet precies wat ervan wordt verlangd: het geeft de grappige dialogen perfect weer.

EXTRA'S
Waar reeks 1 nog een handvol extra's telde, moeten we het voor deze tweede bloemlezing met een portie noppes stellen.

CONCLUSIE
De tweede reeks van Two And A Half Men bouwt voort op wat de eerste serie zo'n succes maakte en groeit apropos uit tot de grappigste sitcom die momenteel op tv te zien is. Dat er tussen de 24 episodes geen enkele zwakke schakel zit, spreekt boekdelen over de aanstekelijke hilariteit van de reeks. Beeld en geluid zijn prima op disc geperst, maar de bonussectie is een lege doos.


cover
Studio: Warner

Regie: diverse
Met: Charlie Sheen, Jon Cryer, Angus T. Jones, Marin Hinkle, Holland Taylor, Melanie Lynskey, Conchata Ferrell

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004-05

Leeftijd:
6

Speelduur:
480 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij