:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ONLY FOOLS AND HORSES - DE COMPLETE SERIE 1
ONLY FOOLS AND HORSES - DE COMPLETE SERIE 1
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-11-13
SERIE
Charmante sjoemelaar en rasechte Cockney Derek Trotter (Del Boy voor de vrienden) is van alle markten thuis, zwarte Markten doorgaans. Met zijn kleinschalige zwendelpraktijken en duistere deals allerhande probeert hij rijk te worden, het zijn tenslotte Only Fools And Horses, enkel zotten en paarden, die werken. Alsof hij het nog niet moeilijk genoeg heeft om voor zichzelf de eindjes aan elkaar te knopen moet hij ook nog jongere broer Rodney (Nicholas Lyndhurst) en opa (Lennard Pearce) trachten te onderhouden. Samen betrekken ze een miserabel flatje in Peckham, in het zuiden van Londen.

Wellicht zullen de meeste DVD Info-bezoekers acteur David Jason voornamelijk kennen vanwege zijn sterke vertolking als Inspecteur Jack Frost in de detectiveserie A Touch Of Frost, een serie met een schare fans in Vlaanderen. Als er één andere rol erg belangrijk of nog belangrijker was voor zijn carrière dan is het wel die als Del Boy in Only Fools And Horses, een memorabel personage dat wellicht voor altijd in de herinnering van comedyliefhebbers zal blijven hangen. Ook door de rest van de vaste cast (Lyndhurst en Pearce) wordt er op een degelijk niveau geacteerd. Het belangrijkste voor een comedy serie is en blijft natuurlijk de humor en daar scoort Only Fools And Horses anno 2006 toch wel wat minder. In vergelijking met veel moderne Britse comedy series en Amerikaanse sitcoms ligt het tempo (zeg maar het aantal grappen per aflevering) merkbaar lager. Doordat de serie redelijk zwaar geïnspireerd was door de actualiteit in de jaren '80 (werkloosheid onder Thatcher, de koude oorlog...) komt de serie nu jammer genoeg vaak redelijk melig en verouderd over.

Only Fools And Horses mag dan wat ons betreft redelijk verouderd overkomen, de serie blijft wel razend populair aan de overkant van het kanaal. Zo werd in 2004 door de BBC een grootschalige poll georganiseerd teneinde de ultieme Britse comedy-serie top 100 te kunnen samenstellen. Only Fools And Horses werd afgetekend winnaar met 342.000 stemmen, Blackadder werd tweede met 282.000 stemmen, Vicar Of Dibley derde met zowat 212.000 stemmen. Toch wel een erg merkwaardige uitslag als u het ons vraagt.

AFLEVERINGEN
Van Only Fools And Horses werden uiteindelijk 65 afleveringen gemaakt, verdeeld over 7 “volwaardige” seizoenen en 2 mini-seizoenen:
• Seizoen 1: 7 afleveringen (uitgezonden door de BBC in 1981)
• Seizoen 2: 9 afleveringen (uitgezonden door de BBC in 1982)
• Seizoen 3: 8 afleveringen (uitgezonden door de BBC in 1983)
• Seizoen 4: 8 afleveringen (uitgezonden door de BBC in 1985)
• Seizoen 5: 9 afleveringen (uitgezonden door de BBC van 1986-1988)
• Seizoen 6: 8 afleveringen (uitgezonden door de BBC van 1989-1990)
• Seizoen 7: 10 afleveringen (uitgezonden door de BBC van 1991-1993)
• Seizoen 8: 3 afleveringen (uitgezonden door de BBC in 1996)
• Seizoen 9: 3 afleveringen (uitgezonden door de BBC van 2001-2003)

Belangrijk: Ondanks de misleidende titel "de complete serie..." krijgen we niet alle afleveringen op de Warner releases van Only Fools And Horses! Op deze releases treffen we de volgende 6 afleveringen aan:

1.1. Big Brother
Nadat de verkoop van éénpotige kalkoenen niet meteen op een weergaloos succes uitdraaide meent Del Boy het gat in de markt gevonden te hebben: de verkoop van aktentassen...

1.2. Go West Young Man
Rodney is depressief omdat zijn vriend Mickey met diens vriendin aan de haal wil gaan. Del Boy ziet de zaken rooskleuriger in, volgende jaar zullen ze miljonairs zijn.

1.3. Cash And Curry
Del Boy denkt binnen te zijn wanneer hij de kans krijgt om op te treden als tussenpersoon bij een vete tussen twee rijke Indiërs en zo een mooie commissie op te strijken.

1.4. The Second Time Around
In de plaatselijke bar loopt Del Boy een oude vlam terug tegen het lijf. Al snel hangt er weer romantiek in de lucht. Rodney is heel wat minder enthousiast, vooral als hij verneemt hoe het haar twee laatste echtgenoten verging...

1.5. A Slow Bus To Chingford
Wanneer Del Boy Rodney in dienst neemt als nachtwaker en hem inzet in een bus depot krijgt hij (Del Boy) een bus in ruil voor de geleverde diensten. De bus komt van pas bij zijn volgende grote plan: de Trotter Ethnic Tours.

1.6. The Russians Are Coming
Wat als een nucleaire holocaust Peckham bereikt? De Trotters zullen in ieder geval gebruik kunnen maken van hun zelf gebouwde schuilkelder.

De oplettende lezer zal wellicht opgemerkt hebben dat er 1 aflevering ontbreekt, namelijk aflevering 1.7. Christmas Crackers. Deze aflevering deed, zoals de naam doet vermoeden, dienst als Kerstmis-special. Deze aflevering is wel te vinden op de UK-release van het eerste seizoen.

BEELD EN GELUID
Zowel de beeld- als de geluidskwaliteit liggen in de lijn der verwachtingen. Voor een tv-serie uit begin jaren '80 ziet het beeld er redelijk uit alhoewel de scherpte en het contrast niet echt denderd te noemen zijn. De Engelstalige Dolby Digital track is vrij van ruis of fouten en volstaat derhalve voor een serie als Only Fools And Horses.

EXTRA'S
We moeten het stellen zonder extra's.

CONCLUSIE
Ondanks het feit dat Only Fools And Horses anno 2006 een deel van zijn charme heeft verloren durven we deze serie nog aan te raden aan comedy liefhebbers. Het ontbreken van één aflevering noopt ons echter tot het toekennen van twee strafpunten.


cover
Studio: Warner

Regie: Martin Shardlow
Met: David Jason, Nicholas Lyndhurst, Lennard Pearce


Film:
4,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981

Leeftijd:
AL

Speelduur:
180 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij