:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EARTH - FINAL CONFLICT - SEIZOEN 1
EARTH - FINAL CONFLICT - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-11-29
SERIE
Ergens in de toekomst, maar niet zo ver van het heden, hebben de buitenaardse Taelons, een hoogontwikkeld ras, de aardbewoners eindelijk de oplossing voor hun problemen gebracht: hongersnood, oorlog en de meeste ziekten zijn dankzij de alien-technologie definitief uitgebannen, en het mooiste van al is dat de Taelons niets anders in ruil vragen dan onze vriendschap. Maar dát is nu net iets wat sommige mensen niet geloven. Zo twijfelt politieofficier William Boone (Kevin Kilner) duidelijk aan de altruïstische motieven van de Taelons, zeker nadat zijn vrouw in verdachte omstandigheden overlijdt. Hij laat zich overtuigen om zich door de Taelon-ambassadeur voor Amerika, Da'an (Leni Parker) als veiligheidsagent te laten rekruteren, en intussen te spioneren voor de rijke industrieel Jonathan Doors (David Hemblen). Doors is misschien wel de minst verdachte persoon om wantrouwen te uiten tegenover de Taelons, want zijn bedrijf is door de buitenaardse technologie schatrijk geworden. Toch heeft Doors ervoor gekozen om onder te duiken en door een netwerk van agenten trachten te weten te komen wat nu de werkelijke bedoeling van de Taelons kan zijn. Doors heeft bovendien het implantaat waardoor Boone onder normale omstandigheden slaafs en in beate bewondering blind alle bevelen van de Taelons opvolgt, laten saboteren, zodanig dat hij wel maximaal kan profiteren van de voordelen, zoals een messcherp geheugen en een fantastisch biowapen, een skrill, aan zijn pols, maar niet aan de Taelons onderworpen wordt. Zijn opstandige karakter doet hem in aanzien rijzen bij Da'an, feitelijk nog de kwaadste niet, maar betrapping als dubbelagent hangt hem voortdurend als een zwaard van Damocles boven het hoofd. William Boone zal uiteindelijk voor zichzelf uit moeten maken waar zijn loyaliteit ligt, en intussen onderzoekt hij met zijn luitenant, Lili Marquette (Lisa Howard) tal van "incidenten" waar de aliens een rol in spelen. Op hulp van zijn naaste collega, Ron Sandoval (Von Flores) moet hij alvast niet rekenen, want die is volledig ingepakt door het mooie lulverhaaltje van de Taelons, én de hypnotische werking van zijn cyber-implantaat. Wel kan hij - tegen betaling - beroep doen op de diensten van hacker Augur (Richard Chevolleau), die altijd wel aan de juiste informatie kan geraken, en het goed uitgebouwde netwerk van hulpmiddelen van de schatrijke Doors. En ondanks de geweldloze natuur die de Taelons zo graag prediken, haalt Boone vaak deksels van potjes die de Taelons liever dicht zouden hebben gelaten... Bovendien groeit er voortdurend onenigheid tussen Da'an en zijn rivaal Zo'or (Anita La Selva), het levende bewijs dat miljoenen jaren evolutie toch nog altijd de elleboogwerk-reflex niet hebben kunnen uitbannen.



Star Trek-bedenker Gene Roddenberry heeft zijn op één na recentste geesteskind nooit gerealiseerd gezien, maar zijn echtgenote, Majel Roddenberry-Barrett heeft net als bij Andromeda de moeite gedaan om uit het soms toch wel erg cryptische en filosofische gekrabbel van wijlen haar man een min of meer consistent script te puren. Het idee om een ras vriendelijk ogende aliens contact te laten maken met de mensheid, om vervolgens stukje bij beetje te onthullen dat de civilisatie die ze tentoon spreiden maar een dun laagje vernis is waaronder hun verborgen agenda schuilt, iets minder goed uitpakkend voor de mensheid, is natuurlijk zo oud als het scifi-genre zelf. Toch opent dit eerste seizoen zelfs dan nog enkele uitdagende perspectieven, die net goed uitgewerkt kunnen worden door de serie te laten evolueren en niet vanaf het begin alle kaarten op tafel te gooien. Er worden enkele zeer geweldige protagonisten naar voor geschoven, niet in het minst de zelfonzekere Boone (Kevin Kilner) en de onderkoelde, sceptische Doors (David Hemblen), die allebei tegen wil en dank in hun rol als verlosser van de mensheid werden geduwd. De daartegenover staande aliens worden ook niet als een homogeen blok afgeschilderd: waar Da'an (Leni Parker) meer en meer begint te twijfelen aan de wenselijkheid van de Taelon-interventie op Aarde, treedt Zo'or (Anita La Selva) meer en meer op de voorgrond als vijandig meesterbrein. Het eerste seizoen van Earth: Final Conflict heeft aanvankelijk alles mee voor een succesformule: goeie speciale effecten, exotische technologieën, geheime complotten en vooral een paar zeer goeie scripts.



Wat is er dan in de loop der tijd verkeerd gegaan? Wel, een hoop. Het begin van het einde werd bij het einde van seizoen 1 al ingeluid door het vertrek van acteur Kevin Kilner, op de set niet echt een gemakkelijke acteur om mee te werken, die met slaande deuren is vertrokken. In de laatste afleveringen van deze eerste reeks wordt het al snel duidelijk dat de acteurs op elkaar zijn uitgekeken, en ook het productieteam begint de fouten op te stapelen. Pakweg de eerste twee derden van het seizoen zijn gevuld met geweldige visuele scènes, de laatste afleveringen lijken meer en meer op een goedkoop excuus om de bordkartonnen Star Trek-rekwisieten nog eens van de zolder te halen. Ook zien de laatste afleveringen er uit alsof ze op een goedkope videocassette geschoten zijn, en alle oog voor goed camerawerk, dynamische shots en visuele uitdagingen is quasi van het ene op het andere moment verloren. Enkele scènes zijn zelfs zodanig statisch dat we denken dat de producenten de cameramensen hebben ontslagen en zelf de aan-uitknop van de camera hebben moeten bedienen. En zoiets straalt natuurlijk ook af op de manier waarop de kijker de reeks ervaart: als men, zoals bij eerste uitzending in de States, zelfs de moeite niet doet om de drie laatste afleveringen in de goeie volgorde uit te zenden, alhoewel er toch wel een zekere te volgen logica in de afleveringen zit, is het niet verwonderlijk dat de kijker afhaakt. Het zou er de volgende seizoenen niet beter op worden, want de andere hoofdacteurs, zelfs diegenen die als vervanging voor Boone in de tweede reeks mochten opdraven en/of een grotere rol toebedeeld kregen, haakten één voor één af, en uiteindelijk bleef er alleen nog maar een derdekeuze-cast over.



Toch bevat het eerste seizoen nog méér dan voldoende elementen die de reeks de moeite maken om te bekijken: interessante plots (Miracle, Horizon Zero, Law & Order), een verhaallijn die niet nodeloos ter plaatse blijft trappelen (de moord op Boones vrouw wordt al ergens vooraan in het seizoen opgelost, dus geen Fox Mulder-perpetuum mobile-toestanden!), kleurrijke settings (de Amish-gemeenschap in Float Like A Butterfly), goed ingevulde nevenpersonages (Shari-Lee Guthree als Sandovals echtgenote in Sandoval's Run, Kari Matchett als Siobhan Beckett) en soms kurkdroge humor (Boone die een Ierse stamgast probeert onder tafel te drinken in The Secret Of Strandhill).

AFLEVERINGEN

Disc 1:
1. Decision
Wanneer ambassadeur Da'an een publieke speech houdt, meent agent William Boone dat de beveiliging zo lek als een zeef is. En hij krijgt gelijk: er wordt een aanslag op Da'an gepleegd, waarbij industrieel Jonathan Doors, die net op het punt staat een miljardencontract met de Taelons af te sluiten, wordt gedood. Da'an, onder de indruk, vraagt Boone om tot zijn persoonlijke entourage toe te treden. Boone, die net op het punt staat om zich meer op zijn familie te gaan concentreren in plaats van op zijn werk, houdt de boot af, maar wanneer zijn vrouw Kaitlin (Lisa Ryder) wordt vermoord, is er blijkbaar geen ander pad meer open. Via politiekapitein Lili Marquette wordt Boone gecontacteerd door de doodgewaande Doors, die zijn eigen dood in scène heeft gezet om als buitenstaander makkelijker het verzet tegen de Taelons te leiden. Als Boone voor Da'an gaan werken, krijgt hij een CVI, een soort van cyberimplantaat, waardoor hij de volledige vermogens van zijn hersens kan gebruiken, maar intussen ook een blindelingse volgeling van de Taelons wordt. Doors' medewerkster, doctor Belman (Majel Barrett), heeft echter een manier gevonden om dat tweede aspect te neutraliseren, en ze weten Boone te overtuigen om zich als dubbelagent te laten rekruteren. Het ultieme overtuigingsmiddel is dat Doors beweert dat het juist de Taelons zijn die de dood van Boones vrouw bewerkstelligd hebben.

2. Truth
Nu pas begint Boone zich de volledige vermogens van zijn CVI te realiseren. Tijdens de zoektocht naar de moordenaar van zijn vrouw herinnert hij zich een verdachte wagen op de avond van haar dood, en dankzij Augur kan Boone hem identificeren als huurmoordenaar Corr (Michael Flipowich). De Taelons hebben hem echter een andere opdracht gegeven, namelijk de moord op Jonathan Doors onderzoeken, en Da'an roept daarom Boone op het matje om uit te zoeken waarom hij zich niet aan zijn bevelen houdt. Boone weet het echter handig te spelen, en kan zelfs een definitief antwoord verkrijgen of Da'an bij de moord betrokken was. Een antwoord waar veel vanaf hangt.

3. Miracle
's Morgens op weg naar zijn werk ziet Boone hoe Julie Peyton (Emily Hampshire), een meisje dat bij een ongeval haar twee handen verloren heeft, zelfmoord wil plegen door van een gebouw te springen. Doordat hij haar kan overtuigen om haar plan te laten varen, trekt hij de aandacht van Da'an, die de tijd rijp acht om Julie als eerste patiënt te aanvaarden voor een nieuwsoortige Taelon-behandeling om verdwenen ledematen weer aan te laten groeien. Wanneer ze aan de operatie daadwerkelijk een stel nieuwe handen overhoudt, declameert Julie in haar euforie dat de Taelons niet minder zijn dan goddelijke gezanten. Dit klinkt als muziek in de oren van eerwaarde Travis Murray (Peter Krantz), die al jaren hetzelfde loopt te zeggen, en met de Church of the Taelon inmiddels zijn spaarvarket tracht vet te mesten. Maar dan blijkt dat de operatie tóch niet het succes was dat de Taelons hadden gehoopt.

4. Avatar
Seriemoordenaar James Pike (Richard McMillan) ontsnapt uit de gevangenis, nadat hij eerst zijn celmuur heeft volgekalkt met Taelon-alfabettekens, en vervolgens schijnbaar maar niet heus is overleden aan bloedtekort. In plaats van de zaak aan de politie door te spelen, worden Lili en Boone met de zoektocht naar Pike belast. Da'an ontcijfert de inscripties in zijn cel als delen uit een oude profetie van de Taelon over de finale strijd tussen goed en kwaad. Da'an heeft echter ook nog één en ander uit te leggen. Zoals: waarom loopt een gekende kwaadaardige seriemoordenaar met een levensgevaarlijke CVI rond?

Disc 2:
5. Old Flame
Boone staat in voor de beveiliging van Da'an bij een concert, waarbij een Aardse vrouw, Elyse (Collette Stephenson) als eerste mens een moeilijk te bespelen Taelon-instrument onder de knie heeft gekregen. Elyse is een oud lief van Boone, en doordat ze door de Taelons gevraagd is om een muziek-conservatorium te gaan leiden, komen ze weer met elkaar in contact en flakkert de vlam tussen de twee weer op. Boone heeft het echter moeilijk om zijn gedachten op zijn werk te focussen, en hij maakt bijna een paar fatale vergissingen wanneer er een landing plutonium uit een kerncentrale wordt gestolen.

6. Float Like A Butterfly
William en Lili onderzoeken een reeks zelfmoorden in Paradise, een dorpje van de Amish-gemeenschap. De dorpsdokter, Elijah Good (Bret Porter), meent dat er een verband is met de komst van de Taelon, en dat de reeks zelfmoorden een gevolg is van geestelijke depressie die is gevolgd op de komst van de buitenaardsen, en de daarmee gepaard gaande schok die door het religieuze wereldbeeld van sommige kleinere gemeenschappen is gegaan. Good riskeert door zijn onderzoek uitstoting door de Amish-gemeenschap; Boone en Lili komen op het spoor van een dodelijk stuk Taelon-technologie dat drie Amish-kinderen in een schuur hebben verborgen.

7. Resurrection
Jonathan Doors komt tot ieders verrassing - niet in het minst die van Boone en Lili - terug in de openbaarheid, en uit een beschuldiging dat de Taelons menselijke proefkonijnen hebben gebruikt in een poging koeien genetisch te manipuleren zodat ze meer melk geven. Hoewel de bedoeling - de honger uit de wereld helpen - nobel lijkt, vindt Doors dat het niet aan de Taelons is om hier beslissingen over te nemen in de plaats van de mensen zelf. De populariteit van de buitenaardsen zinkt naar een ongekend dieptepunt, en de Synode van de Taelons beslist daarop om Da'an uit zijn functie te ontheffen, en te vervangen door Zo'or (Anita La Selva). Boone is er echter van overtuigd dat Da'an eigenlijk nog niet de slechtste keuze als ambassadeur was, en hij doet het mogelijke om de nieuwe functionaris uit het zadel te lichten.

8. Horizon Zero
Ter elfder ure wordt de eerste bemande vlucht naar Mars geschrapt. Alhoewel er bij hoog en bij laag wordt beweerd dat dit een beslissing van president Reynolds zelf was, wordt algemeen aangenomen dat de Taelons, die de mensheid alle informatie heeft aangeboden die mogelijk uit een bemande Marsreis zou kunnen geleerd worden, te delen. Boone, en velen met hem, oordelen echter dat er iets in de ruimte moet te zien zijn wat de Taelons liever niét met de mensheid delen. Lili's voormalige studiegenoot, Paul Chandler (Bobby Johnston), die als één van de projectleiders de Marsvlucht zou mogen hebben mee uitvoeren, en die niet tevreden is met zijn inschakeling in het Taelon-ruimtevaartprogramma als troostprijs, gaat er met de shuttle van Lili vandoor. Ook Jonathan Doors is geïnteresseerd in de shuttle-technologie, en dan vooral waarom de mensen er niet mee buiten de Aardse atmosfeer kunnen reizen.



Disc 3:
9. Scorpions Dream
William Boone krijgt de opdracht om de skrills van de eerste generatie, Alpha, buiten werking te laten stellen, omdat ze te eigengereid zijn om door de mensen gecontroleerd te worden. Bio-ingenieur Larry Clark (Jonathan Potts) heeft het echter moeilijk met die beslissing, en met één van de skrills aan zijn arm, maar zonder de benodigde CVI om het ding te controleren, gaat hij op de loop uit het laboratorium. Meer en meer begint de skrill hém te controleren in plaats van omgekeerd; Da'an geeft de opdracht om het dier ten allen prijze te recupereren. Clark recupereren is daarentegen niet strikt noodzakelijk...

10. Live Free Or Die
Een militair commandoteam onder leiding van majoor McIntyre (Nigel Bennett) ontvoert Da'an voor de ogen van zijn eigen veiligheidsdienst, en wil hem inruilen voor informatie over enkele tijdens een wetenschappelijk Taelon-experiment verdwenen soldaten uit hun compagnie. De Synode van de Taelons denkt er echter nog niet over om te onderhandelen met terroristen, en ze beschouwen Da'an al als "acceptable loss"...

11. The Scarecrow Returns
In het geheime laboratorium van Jonathan Doors wordt de Scarecrow onderzocht, de sonde die Doors in Float Like A Butterfly te pakken heeft gekregen. Om beter te begrijpen hoe de sonde met de buitenwereld communiceert, heeft Boone aan Da'an gevraagd om hem de taal van de Taelons te leren. Het ding neemt echter de persoonlijkheid van één van de onderzoekers, Rayna Armitraj (Sonia Dhillon) op, en zendt een signaal uit aan de hand waarvan Sandoval en Da'an het, samen met de ligging van het labo van Doors, zouden kunnen lokaliseren.

12. Sandoval's Run
Een defect aan Sandoval's CVI zorgt ervoor dat de eens zo loyale dienaar van de Taelons zijn slaafse onderdanigheid verliest, en beseft wat voor een rottigheid hij allemaal op Taelon-commando heeft uitgehaald. Omdat zijn echtgenote Dee-Dee (Shari-Lee Guthree) eertijds niet akkoord ging met Sandoval's adoratie van de Taelons, heeft hij haar in een instelling laten steken en laten platspuiten. Nu hij zijn vrije wil terug heeft, is zijn eerste objectief uiteraard zijn vrouw terug uit het gekkenhuis halen. Paradoxaal genoeg leidt uitgerekend Boone het team dat hem moet terughalen, levend of dood.

Disc 4:
13. The Secret Of Strandhill
Onder een grafheuvel in Ierland blijkt een tweeduizend jaar oude mozaiek te zitten waarop een Taelon afgebeeld staat. Da'an vermoedt dat het om de geleerde Ma'el (ook Leni Parker) gaat die tweeduizend jaar geleden het menselijk ras is komen bestuderen, maar nooit is teruggekeerd. De Kelten hebben hem blijkbaar vereerd als een god, maar dat interesseert de Taelons niet: die willen weten wat zijn onderzoeksbevindingen waren, want daarvan hangt het af of ze al dan niet op Aarde blijven. Ma'el heeft een boodschap met de vindplaats van zijn resultaten achtergelaten, maar een lokale Ierse gids, O'Malley (Chris Wiggins), heeft een essentieel stuk van de mozaiek afgebroken, waardoor de boodschap met de plaatsbepaling onleesbaar is geworden. De lokale agente die de belangen van de Taelons behartigt, Siobhan Beckett (Kari Matchett), gaat er nogal met de grove borstel door om het missende stuk terug te vinden. Da'an krijgt intussen bemoeienissen van de Synode: niet hij, maar Zo'or wordt benoemd als afgevaardigde bij de VN.

14. Pandora's Box
Soldaat Lucas Johnson (Maurice Dean Wint), op wie de Taelons hebben geëxperimenteerd (in Live Free Or Die), blijkt niet dood te zijn: hij stuurt telepathische boodschappen naar Boone, met het verzoek om hem uit zijn lijden te verlossen. Net op dat moment besluiten de Taelons om het zwaartepunt van hun research naar een mens-Taelon hybride te verplaatsen: ze hebben een proefkonijn uit hun eigen volk uitverkoren, Rho-ha (weer Kari Matchett), die menselijk DNA ingeplant krijgt. De donor-tegen-wil-en-dank was Johnson, want de Taelons hopen op die manier hun weggeëvolueerde gevoel van aggressie terug te vinden. Het experiment lukt iets te goed, want Rho-ha ontsnapt aan de mentale controle van de Synode, met in zich een deel van Johnsons persoonlijkheid.

15. If You Could Read My Mind
De Taelons zitten verveeld met het feit dat een mens met paranormale gaven ingebroken is in de "Commonality", het collectief bewustzijn van de Taelon. Op een conferentie voor helderzienden wordt William Boone benaderd door het Russische medium Katya Petrenko (Shauna MacDonald), die blijkbaar alles weet over Boones betrokkenheid bij de verzetsbeweging van Jonathan Doors. Zo'or is haar echter liever kwijt dan rijk, en heeft Sandoval gevraagd om met alle beschikbare middelen het lek te dichten. Die heeft huurmoordenaar Judson Corr (Michael Filipowich) onder de arm genomen die Katya moet vermoorden.

16. Wrath Of Achilles
Jonathan Doors besluit dat het tijd is om in actie te komen, en hij laat Lili een computervirus uploaden dat Augur heeft ontworpen, waarmee de computers van het Amerikaanse hoofdkwartier van de Taelons onklaar moet geraken. De makers hebben echter het virus niet meer onder controle, en via de communicatiesystemen verspreidt het zich over het gehele wereldwijde Taelon-netwerk. Lili stort als gevolg daarvan neer met haar shuttle, samen met Da'an. Ze raakt bij de crash gewond, en tegen haar eigen verwachtingen in is uitgerekend Da'an zeer bezorgd om haar welzijn.



Disc 5:
17. The Devil You Know
Lili's pas aan kanker overleden vader, kolonel Purcell (Doug Lennox), heeft vlak voor zijn overlijden zijn brein laten overhevelen naar dat van de hersendode dief Daniel Blanchard (Jim Codringham). Hij steelt als zijn nieuwe persoonlijkheid een pas geperfectioneerd elektromagnetisch pulswapen waar de Taelons aan hebben meegewerkt, dat alle elektronische apparatuur uitschakelt. Hij wil het aan de hoogste bieder verkopen, maar Jonathan Doors is toch zijn geprefereerde klant. Lili, die door Da'an op non-actief is geplaatst om te kunnen rouwen over haar vader, gaat alleen op onderzoek uit.

18. Law & Order
Rho-ha moet terechtstaan voor de moord op majoor McIntyre. De synode van de Taelons is ermee akkoord gegaan dat hij zal worden berecht volgens de gebruikelijke assisen-procedure, dit om de Taelon-kritische stemmen niet voor het hoofd te stoten en aan te geven dat de Taelons de wetten van de mensen respecteren. De synode heeft wel de rechter ervan overtuigd dat er één Taelon in de jury mag zetelen, Zo'or. Terwijl Sandoval en Boone de verdediging van Rho-ha op zich nemen, wordt het zitje van de aanklager ingevuld door Joshua Doors (William de Vry), zoon van Jonathan Doors. Die hoopt dan weer dat tijdens het proces details zullen bekend gemaakt worden over de geheime DNA-experimenten van de Taelons. Een religieuze fanaticus met onwrikbare trouw aan de Taelons is echter van zin om zichzelf samen met Joshua Doors op te blazen.

19. Through The Looking Glass
De Taelons hebben aan de mensen een soort van poortsysteem beschikbaar gesteld waarmee ze zichzelf in enkele minuten kunnen verplaatsen. Wanneer een doofstom jongetje genezen uit de poort komt, onderzoekt het verzet de poorttechnologie van naderbij, en komt tot de conclusie dat de technologie toch niet zo onschuldig is als ze lijkt, en dat de Taelons er tijdens de ontbrekende minuten gauw-gauw genetische experimenten mee uitvoeren op de mensen. Doors besluit om Sahjit (Damon D'Oliveira) als proefkonijn door de poort te sturen, om te zien waar die naartoe leidt. Will krijgt intussen zijn zus Sarah (Wendy Lyon) op bezoek, die de heugelijke mededeling heeft dat ze zwanger is... alleen is het uit met haar verloofde.

Disc 6:
20. Infection
Een bacterie die zowel schadelijk is voor mensen als Taelons doodt Ne'eg, en heeft bovendien intussen door besmetting al behoorlijk schade toegebracht. De Taelons trachten de bacterie te isoleren, maar een bende neonazi's die in de komst van de 'blanke' Taelons een bewijs zien voor de suprematie van het blanke ras, kunnen de bacterie bemachtingen, en laten die los in een opvangcentrum voor - voornamelijk - zwarte daklozen.

21. Destruction
Met haar DNA opgeslagen in de Scarecrow weet Rayna nog een laatste boodschap naar het verzet te sturen: de Taelons staan op het punt alle informatie uit de sonde te onttrekken, waardoor ze de waarheid over Boone en Lili's rol in het verzet zouden te weten kunnen komen. Jonathan Doors stelt een team samen dat in de Russische Taelonbasis de sonde moet vernietigen. Hij heeft een meesterinbreker, Michael Sloane (Paul Johansson), onder de arm genomen om in de basis te kunnen binnendringen. En ook Sahjit gaat mee, ervan overtuigd dat hij Rayna nog kan redden. Joshua Doors is intussen benoemd tot secretaris voor de mens-Taelon relaties, en hij eist een onderhoud met Quo'on (Brooke Johnson) over de nasleep van het virus dat enkele honderden slachtoffers heeft gemaakt.

22. The Joining
Diepzeeduikers halen de sonde boven waarin de Taelons miljoenen jaren geleden de monsterlijke Ha'gel hebben opgesloten, en die toevallig op aarde beland is. Eens vrij uit zijn gevangenis neemt Ha'gel steeds weer afwisselend de identiteiten van zijn slachtoffers aan, met een bepaald, niet helemaal duidelijk doel voor ogen. Siobhan Beckett probeert intussen te scoren bij Sandoval, én ze vermoedt dat Lili voor het verzet werkt. Wanneer ze haar vermoedens over dit laatste tegen Sandoval uit, is zijn persoonlijkheid net overgenomen door Ha'gel, en moet Boone kiezen tussen haar elimineren of Ha'gel elimineren.

BEELD EN GELUID
Ondanks het feit dat de beeld-en geluidskwaliteit over het algemeen adequaat genoeg zijn, kunnen we er niet omheen dat er toch ook een paar zware fouten in zitten. Zo zien we op ongeveer 21:20 in aflevering 5 een witte lijn in het beeld, en meer dan eens gaat heel het beeld golven ten gevolge van de één of andere compressie-artefact. Dit fenomeen doet zich onder meer voor op ongeveer 8:30 in aflevering 18 en op 27:30 in aflevering 21. Deze laatste gaat gepaard met een zodanig harde knal in de geluidsboxen, dat we even dachten dat onze installatie zijn beste tijd had gehad. Dergelijke incidenten trekken de score natuurlijk onvermijdelijk naar beneden, en da's jammer, want voor een reeks met wat ouderdom ziet en klinkt de transfer anders wel behoorlijk. We moeten echter ook opmerken dat de print er soms écht wel grainy uitziet, de kleuren wat aan de donkere kant van het spectrum zitten, en vooral dat er enorm veel interlacing te merken is; screenshots nemen van bewegende scènes is nagenoeg onmogelijk.



EXTRA'S
Bonusmateriaal is op deze boxset niet te vinden, wat maakt dat de aanschafprijs toch redelijk stevig is.



CONCLUSIE
Earth: Final Conflict bevat in zijn eerste seizoen enkele boeiende afleveringen, maar helaas ook, zeker naar het einde toe, een paar serieuze instanties van metaalmoeheid. Qua beeld en geluid zouden een paar zeer in het oog springende flaters bij een minimale controle toch moeten zijn opgevallen.



cover



Studio: Universal

Regie: Allan Eastman, David Warry-Smith, Jeff Woolnough, Ken Girotti, Milan Cheylov, Gordon Langevin, Tibor Takács, Damian Kindler, Stephen Williams, Joe Scanlan, Ross Clyde, Neil Fearnley
Met: Kevin Kilner, Lisa Howard, Von Flores, Leni Parker, Richard Chevolleau, David Hemblen, Anita La Selva, Kari Matchett

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997-98

Leeftijd:
6

Speelduur:
910 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582443714


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij