:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ASPE - SEIZOEN 2
ASPE - SEIZOEN 2
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2007-01-10
SERIE
Aspe vond zijn oorsprong in de boeken van de gelijknamige auteur Pieter Aspe, een pseudoniem van Pierre Aspeslag. Aspe is verantwoordelijk voor een hele reeks misdaadromans met inspecteur Pieter Van In en onderzoeksrechter Hannelore Martens in de hoofdrollen. Kenmerkend is dat zowat alle verhalen zich in Brugge afspelen. De boeken hadden behoorlijk wat succes en dat leidde in 2001 tot de Hercule Poirotprijs voor de roman Zoenoffer. Gezien het succes van de boeken en het onderwerp van die boeken is het geen wonder dat VTM opdracht gaf tot het maken van een televisiereeks. De eerste reeks baseerde zich volledig op de boeken en moest het in de kijkcijferstrijd opnemen tegen Witse. Dat bleek een zware opgave, want televisiezender Één was er, naar goede gewoonte, in geslaagd om een sterke zondagavondprogrammatie neer te zetten. Aspe werd dan ook op uiteenlopende meningen onthaald.

Aan geld bleek er echter geen gebrek. Getuige daarvan was onder meer de aanwezigheid van enkele grote namen in het Vlaamse medialandschap. Herbert Flack trad op als inspecteur Van In en Francesca Vanthielen kroop in de huid van Hannelore Martens. Lucas Van Den Eynde bleek een geschikte aanvulling in de rol van Versavel, de assistent van Van In. VTM kondigde voor de aanvang van de eerste reeks ook met de nodige bombarie aan dat het de eerste Vlaamse reeks in hoge definitie zou zijn. Het resultaat van al deze inspanning bleek echter niet helemaal aan te slaan. Een commerciële zender moet het natuurlijk hebben van zijn reclameblokken en dat zorgde ervoor dat het rechtstreeks bekijken van een aflevering onnodig lang werd gerokken. Een andere storende factor – al zal niet iedereen het daarmee eens zijn – was het feit dat de makers blijkbaar elk moment, zij het gepast of ongepast, wilden aangrijpen om het "nodige" bloot te laten zien. Dat zorgde voor een aantal onnodig lang uitgespeelde liefdesscène die de verhaallijn verstoorden.

De tweede reeks die nu op dvd verschijnt, is niet meer gebaseerd op de boeken en de makers schijnen inmiddels aan hun seksuele behoeften voldaan te hebben, want het aantal onnodige blootscènes heeft een flinke stap terug gezet. Bekijk je de reeks op dvd, dan heb je ook geen last van reclameblokken en wat blijkt... Aspe is best een genietbare televisiereeks en hoeft wat deze medewerker niet onder te doen voor de huidige afleveringen van Witse, al zal één van onze hoofdredacteurs het daar absoluut niet mee eens zijn. Toegegeven, de verhaallijnen zijn niet altijd je dat en de bijrollen komen er ook niet al te best uit, maar dat zie je ook bij Witse. Wat Aspe vooral met zich mee heeft, zijn de aanwezigheid van Herbert Flack en Lucas Van Den Eynde en een gezonde dosis humor. Bovendien ziet het er allemaal nog eens heel mooi uit ook.

AFLEVERINGEN
1. Het Liefdesnest
Het naakte, levensloze lichaam van de jonge Debbie Wostyn wordt aangetroffen in een sjiek, maar onbewoond appartement aan de dijk van Zeebrugge. Debbie volgde studies verpleging en was het enige kind uit een bijzonder godsdienstig gezin. Op het eerste zich lijkt er dus geen vuiltje aan de lucht. Inspecteur Van In en zijn medewerkers staan dan ook voor een raadsel.

2. IJskoningin
De getalenteerde kunstschaatsster Virginie Patou wordt dood teruggevonden in de coulissen van de schaatsbaan. Ze zou deelnemen aan het prestigieuze "Brugse IJsfestijn" en dit voorval komt bijzonder ongelegen voor de organisatoren. Men vraagt dan ook een discrete aanpak van de zaak, maar dat is buiten Van In gerekend. De autopsie wijst uit dat Virginie kort voor haar dood seksuele gemeenschap heeft gehad. Het aantal verdachten loopt echter aan sneltempo op.

3. Botenbusiness
We komen terecht in de toeristische sector van Brugge waar de families Persyn, Goeminne en Yperman al jaar en dag instaan voor de plezierbootjes in Brugge. Op een dag wordt Jeanine Persyn, één van de uitbaatsters, vermoord teruggevonden in haar boothuis. Ze is aan haar voeten opgehangen met het hoofd in het water en de billen bloot. Dat laatste blijkt zo zijn reden te hebben.

4. Moord Op De Antiquair
Eén van de vele amoureuze avonturen van onderzoeksrechter Hannelore Martens en hoofdinspecteur Pieter Van In wordt verstoord door een telefoontje. De schatrijke antiquair Felix Vermandere werd vermoord teruggevonden in zijn woning door zijn schoondochter Yvette. De schoondochter wijst met een verwijtende vinger in de richting van Nine Swart, de jonge echtgenote van Felix. Volgens Yvette is ze met Felix getrouwd omwille van zijn geld.

5. Kinderen Van De Nacht
Het lijk van de 17-jarige Denise Vercruyft wordt aangetroffen op de binnenplaats van een gerespecteerde school. Men gaat er wat te makkelijk van uit dat ze van het dak is gevallen. Het zou gaan om een veelgebruikte vluchtweg, die de studenten gebruiken wanneer ze ongemerkt de bloempjes willen gaan buitenzetten.

6. Corpus Delicti
De welvarende bouwondernemer Baardemaker wordt vermoord en krijgt vervolgens een lading beton over zich geen. Aan vijanden blijkt er geen tekort, maar geen van alleen heeft een motief om hem te vermoorden. Wanneer ook het lijk van rechter Schoeters wordt teruggevonden, gaat Van In aan het graven in het archief. Hij stoot op een zaak waarbij ook commandant De Kee betrokken was. Het ziet ernaar uit dat De Kee ook in nauwe schoentjes zal komen te staan, als Van In en zijn team niet snel ingrijpen.

7. Kaviaar & Spelen
Een bende gauwdieven teistert Brugge en Van In en co staan onder druk om de daders zo snel mogelijk bij de kraag te vatten. De interesse van Van In gaat echter meer uit naar de moord op trucker Mike Van Hees, wiens lijk uit de zee werd opgevist. Onderzoek wijst uit dat Van Hees in dienst stond van een bende mensensmokkelaars. Dat spoor leidt de politie naar de gauwdieven, want het blijkt om een aantal Oost-Europeanen te gaan die Van Hees in Zeebrugge heeft gedumpt.

8. Free Willy
Tijdens een persconferentie in een hotel, zakt de Amerikaanse miljonair O'Reilly in elkaar. De autopsie toont aan dat O'Reilly vergiftigd werd met rattenvergif. De miljonair stond op het punt een overeenkomst te sluiten met het dolfinarium voor de overname van een aantal dolfijnen. O'Reilly wilde de dolfijnen inzetten in een wetenschappelijk project en dat plan stuitte op behoorlijk wat tegenkantingen.

9. Voetbalgeheimen
Brugs voetbaltalent Jan Somers wordt na een feestje van zijn fiets gereden door een jeep. Aanvankelijk gaat men uit van een vluchtmisdrijf, maar al snel blijkt dat er meer aan de hand is. Somers was net overgestapt van Cercle naar Club Brugge. Zijn manager en een aantal van zijn oude ploegmaats waren het niet eens met die transfer.

10. Het Laatste Avondmaal
Kristel Fimmers doet een vreselijke ontdekking. Nadat ze haar man en dochter ’s morgens heeft uitgewuifd, loopt ze nog even langs het huis van de buren. Het gaat om haar zus Linda, schoonbroer Joris en hun kinderen Tim en Sarah. Het gezin zit levenloos rond de tafel, vergiftigd.

11. De Orfeusfactor (Deel 1 en 2)
Van In en Versavel raken betrokken bij het onderzoek naar de moord op twee heroïnehoertjes. Ze krijgen echter de opdracht om meer aandacht te schenken aan de internationale drugshandel. Daarin worden ze bijgestaan, of beter gezegd gecommandeerd, door een Nederlandse collega Freek Dullens. De moorden en de drugshandel vertonen volgens Van In een onderling verband. Dat vermoeden wordt bevestigd wanneer zijn hoofdgetuige het slachtoffer wordt van een aanslag.

12. Tot De Dood Ons Scheidt
Een op hol geslagen paardenkoets schudt het centrum van Brugge wakker. De passagier, Claude Callewaert, wordt dood aangetroffen wanneer de koets tot stilstand komt. Callewaert was één van de drie eigenaars van het textielbedrijf Beltex. Van In en de zijnen komen er al snel achter dat er onenigheid bestond tussen Callewaert en de andere eigenaars. Bovendien stond hij op het punt een fraudezaak aan het licht te brengen.

BEELD EN GELUID
De 13 afleveringen staan verspreid over 6 discs en worden gepresenteerd met een 1.78:1 anamorfische beeldtransfer. Op het eerste zich ziet het er allemaal vrij goed uit op een standaard breedbeeldtelevisie, maar als we de transfers van wat dichterbij bekeken, merken we toch een aantal tekortkomingen op. Het beeld is niet altijd even scherp en vertoont sporen van low-level noise. Daardoor is ook het zwartniveau niet zoals het zou moeten zijn. Een andere ongewenste gast is edge enhancement dat hier en daar toch nadrukkelijk aanwezig is. Het kleurenpalet brengt het er gelukkig wat beter vanaf en over het algemeen is dit toch een vrij goede transfer voor een Vlaamse televisiereeks. Had men de beschikbare plaats beter benut, dan had het nog een stuk beter gekund. Voor het geluid heb je de keuze tussen twee opties: Dolby Digital 5.1 en Dolby Surround 2.0. Onze voorkeur gaat uit naar het oorspronkelijke 2.0-geluid dat ruimschoots volstaat voor een serie als deze. We blijven dan ook bij ons standpunt dat een kunstmatig gecreëerde 5.1-geluidstrack weinig meerwaarde biedt aan materiaal als dit. Sterker nog, in een aantal gevallen levert dit eerder storende effecten op.

EXTRA'S
Het bonusmateriaal is beperkt tot trailers van De Hel Van Tanger, Vindange Perdue, Verlengd Weekend, Dennis Van Rita, Kavijaks en Windkracht 10.

CONCLUSIE
Aspe is geen buitengewone topreeks. Er zijn immers al voldoende misdaadreeksen aan onze ogen gepasseerd en het is dan ook niet makkelijk om vernieuwend uit de hoek te komen. Herbert Flack en Lucas Van Den Eynde maken er echter met hun vlotte samenspel toch een genietbaar tijdverdrijf van. De dvd uitgave biedt een redelijke beeld- en geluidskwaliteit aan. Naar bonusmateriaal hoef je helaas niet op zoek te gaan.


cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Frank Van Mechelen, Kurt Vervaeren
Met: Herbert Flack, Francesca Vanthielen, Lucas Van Den Eynde, Maaike Cafmeyer, Erik Debacker

Film:
6,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
600 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983484450


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij