:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IT COULD HAPPEN TO YOU
IT COULD HAPPEN TO YOU
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-11-23
FILM
Iedereen heeft er al wel eens over gedroomd: de loterij winnen. En in New York tiert de lottokoorts welig, want er zit niet minder dan 64 miljoen dollar in de pot! Politieagent Charlie Lang (Nicholas Cage) heeft net die dag wel genoeg om zijn koffie te betalen, maar niet genoeg om de dienster Yvonne Biasi (Bridget Fonda) de in Amerika gebruikelijke fooi te geven. Yvonne heeft bovendien net een rotdag, want ze geraakt maar niet gescheiden van haar ex, terwijl die nog wel haar kredietkaarten op zak heeft en haar geld erdoor draait. Charlie belooft haar de helft van wat hij eventueel met zijn lotje gaat winnen. En natuurlijk gebeurt wat iedereen verwacht (anders was er geen verhaal): Charlie en zijn vrouw Muriel (Rosie Perez) winnen, maar moeten de pot wel met 15 andere winnaars delen. Nu is vier miljoen dollar een mooi bedragje. Twee ook; Charlie wil immers zijn woord niet breken en de helft aan Yvonne schenken, beloofd is immers beloofd. Dat is echter buiten de spilzieke Muriel gerekend, die bijna een zenuwtoeval krijgt wanneer ze hoort welk engagement haar man is aangegaan. Yvonne neemt prompt met haar deel de zaak over waar ze werkte, gooit haar hardvochtige baas de deur uit, en reserveert een tafeltje met Charlies naam op voor daklozen en kansarmen. Haar ex begint haar prompt weer lastig te vallen en te schooien. Charlie krijgt intussen problemen, want de mediabelangstelling naar aanleiding van zijn gulle daad zorgt ervoor dat hij zijn job niet sereen meer kan uitoefenen. Midden in de nacht opgebeld worden door iemand die dreigt zich van kant te maken als hij geen duizend dollar krijgt is geen pretje. En Muriel, die intussen de smaak van beleggingsclubs te pakken heeft gekregen, heeft een andere visie op hoe het geld moet worden beheerd dan Charlie, die zijn geluk met zijn medemensen wil delen. Het komt tot een zware huwelijkscrisis, en Charlie en Yvonne vinden troost in elkaars armen.

It Could Happen To You
is een zeer warme en menselijke film, die eens te meer aantoont dat geld het leven van mensen kan veranderen, en niet altijd ten goede. De plot draait om de kleine dingen des levens, en dat maakt het geheel niet alleen genietbaar, maar tevens herkenbaar. In tegenstelling tot de meeste Amerikaanse romantische komedies wordt er in deze film niet echt aan overacting gedaan, behalve dan door de karikaturale Rosie Perez, die als de boven haar stand levende vrouw van Charlie zorgt voor hilarische toestanden, zoals wanneer ze net met haar nieuwe bontjas uit de winkel komt en pardoes tegen een anti-bontbetoging oploopt. Gelukkig is haar rol genoeg ingeperkt om niet te gaan enerveren. De morele boodschap, namelijk dat je moet kunnen delen, wordt er wel duchtig ingepeperd, maar je kan je terecht de vraag stellen of eenvoudige mensen inderdaad gelukkiger zijn als ze plots van ene dag op de andere stinkend rijk worden. Bovendien vormen Cage en Fonda écht een mooi koppel, mooier dan pakweg Tom Hanks en Meg Ryan ooit zullen kunnen faken.

BEELD EN GELUID
De film is met zijn 98 minuten niet echt lang, en hierdoor was er toch nog meer dan genoeg plaats voor een tamelijk goed anamorf 16:9-beeld, zowel een 5.1-als een 2.0-track in het Engels én nog een Franse dubbing. Het geluidsspoor maakt niet echt veel gebruik van de ruimtelijke mogelijkheden, als dat al nodig was geweest in een film als deze. De dialoog is overal zuiver en goed verstaanbaar, en meer moet dat niet zijn. Naar goede gewoonte is het beeld gevrijwaard van narigheden zoals artefacts of printbeschadigingen, maar het kleurenpalet ziet niet altijd even fris en evenwichtig uit. Hier en daar zit er serieus wat chroma noise op het beeld, en we zouden liegen als we zouden zeggen dat er nergens edge enhancement te zien is. Op zich niets dramatisch, maar het zou natuurlijk niet mogen.

EXTRA'S
Deze DVD behoorde nog tot de eerste reeks releases van Columbia Tristar, en heeft in tegenstelling tot de meeste andere releases van deze maatschappij een beperkt aantal extra's, namelijk een bioscooptrailer en wat filmografische informatie van cast en crew. Merk bovendien op dat een single layer-disc is, en er dus niet veel meer plaats was voor bonusmateriaal zonder dat beeld en/of geluid daaronder hadden moeten lijden. Met de op handen zijnde re-issue-koorts misschien een hint naar de maatschappij?

CONCLUSIE
It Could Happen To You is één van de betere films in zijn genre, niet té vrijblijvend en vooral geen overdreven dijenkletser.cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Andrew Bergman
Met: Nicholas Cage, Bridget Fonda, Rosie Perez, Isaac Hayes, Seymour Cassel, Stanley Tucci, J.E. Freeman

Film:
8/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (FR)

Jaar:
1994

Leeftijd:
AL

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609026399


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch
Extra's:
• Trailer
• Cast & crew-informatie

Andere recente releases van deze maatschappij