:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> O.C., THE - SEIZOEN 3
O.C., THE - SEIZOEN 3
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2007-01-12
SERIE
Het eerste seizoen van The O.C. blies een frisse wind door het wat verwaterde soaplandschap. De scripts waren slim geschreven, er was voldoende humor en de cast was een geslaagde mix tussen relatief onbekende namen en wat meer gevestigde waarden. Doorheen de loop van het tweede seizoen raakte de reeks echter heel wat van zijn eerder verdiende pluimen kwijt. De verhaallijnen vielen te veel in herhaling, de humor bleef eerder achterwege en het drama haalde de overhand. Intussen kenden de kijkcijfers dan ook een vrije val en die trend werd helaas verder gezet tijdens het derde seizoen. Het uit-aan spelletje tussen Ryan en Marissa begon heel wat kijkers danig op de zenuwen te werken en het werd zo stilletjes aan een bijzonder deprimerende bedoening. Waar de plotwendingen tijdens het eerste seizoen nog voor een verrassingseffect zorgden, worden ze er ondertussen met de haren bijgesleurd. Ofwel gebeurt er niets, ofwel gebeurt er te veel. Het is echter niet allemaal kommer en kwel, want de reeks beschikt sinds het begin nog altijd over een zekere aantrekkingskracht waardoor je het verhaal maar moeilijk aan de kant kunt zetten. Aan rijkdom is er nog steeds geen gebrek, want we begeven ons wederom in de hogere financiële sferen. Eén van de voornaamste succesfactoren werd gevormd door de muziek. Tijdens het eerste seizoen maakte heel wat groepen, die op dat moment nog niet zo bekend waren, met veel succes hun opwachting. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan The Killers en The Thrills. Ook inmiddels bekende namen zoals U2, Coldplay en in mindere mate Keane waren er niet vies van om hun recentste nummers te laten horen. In dat opzicht hoeft het derde seizoen gelukkig niet onder te doen voor zijn voorgangers.

AFLEVERINGEN
1. The Aftermath
Aan het einde van het tweede seizoen zagen we hoe Marissa Trey neerschoot tijdens een gevecht met Ryan. We zijn ondertussen een paar maanden verder en Trey is nog steeds in coma. De openbare aanklager wordt ongeduldig en zet Ryan, Marissa, Seth, Summer en anderen onder druk om meer informatie los te peuteren. Julie is kwaad op Calebs boekhouder omdat hij niets lost over het testament en Kirsten verblijft nog steeds in de ontwenningskliniek.

2. The Shape Of Things To Come
Het laatste jaar aan de middelbare school wenkt, maar niet voor iedereen, want Marissa wordt van school gestuurd. Sandy toont begrip voor de therapie van Kirsten, maar krijgt het moeilijk wanneer hij erachter komt dat Kirsten is ontslaan uit de ontwenningskliniek zonder hem te verwittigen. Ryan doet er nog een schepje bovenop en verliest nog maar eens zijn zelfbeheersing. Resultaat: ook hij wordt van school gestuurd.

3. The End Of Innocence
Jimmy staat wederom voor de moeilijke beslissing om bij zijn gezin te blijven of hen te verlaten. Na lang twijfelen, vindt Kirsten uiteindelijk toch haar weg terug naar haar eigen huishouden. De relatie tussen Ryan en Marissa staat op barsten. Summer en Seth proberen het wankele koppel een romantische nacht te bezorgen. Ondertussen moeten ze ook afrekenen met de tirannie van hun klasgenote Taylor, die instaat voor de organisatie van een schoolmusical.

4. The Last Waltz
Marissa kijkt ernaar uit om met een schone lei van start te gaan in een openbare school. Helaas gaat het nieuws over de schietpartij ook daar als een lopend vuurtje rond. Ryan wordt dan weer jaloers op Marissas nieuwe vrienden. Julie kreeg eerder te horen dat Caleb blut was en moet lijdzaam toekijken hoe haar huis in beslag wordt genomen. Ondertussen wordt Summer onttroond als voorzitster van het feestcomité door een machtspelletje van Taylor.

5. The Perfect Storm
Ryan staat op het punt zijn leven een drastische wending te geven en hoezeer hij het ook betreurt, kan Sandy niet anders dan zijn beslissing te steunen. Marissa zoekt troost bij haar nieuwe vriendenkring na haar laatste crisis met Ryan. Summer en Seth proberen het geheim tussen Taylor en decaan Hess te onthullen. Ondertussen krijgt Julie een aanbod dat ze niet kan weigeren.

6. The Swells
Een strandfeest vormt de achtergrond voor een ontluikende romance tussen Marissa en Johnny. Johnny blijkt namelijk te beschikken over datgene dat Ryan mist. Julie en Kirsten laten zich overhalen om een benefiet te organiseren. Charlotte, een vrouw die Kirsten leerde kennen tijdens haar verblijf in de ontwenningskliniek, weet hen zover te krijgen. Julie ontdekt echter dat Charlotte behoorlijke wat valse paspoorten met zich meedraagt. Ze aarzelt niet om haar te confronteren.

7. The Anger Management
Wanneer de jongeren naar een optreden van The Subways trekken, ontstaat er een ruzie tussen Summer en Seth omwille van de avances van Taylor. Ondertussen probeert Marissa een einde te brengen aan de sluimerende confrontatie tussen Ryan en Volchok. Matt, Sandy's partner bij de Newport Group, gaat zijn boekje te buiten wanneer een aantal werknemers ontslaan moeten worden.

8. The Game Plan
Ons dynamische viertal denken na over hun toekomst wanneer ze hun aanmeldingsformulier voor de universiteit moeten indienen. Hun zoektocht ligt bezaaid met obstakels. Voor Seth maakt het allemaal niet uit, als hij maar zo ver mogelijk van Newport kan zijn. Johnny's surfcarrière neemt een ongelukkige wending en de vriendschap tussen Julie en Kirsten komt onder zware druk te staan.

9. The Disconnect
Tot eenieders verbazing heeft Summer de hoogste score op een examen. Marissa brengt een bezoekje aan Johnny na zijn ongeval. Julie en Kirsten slepen een contract in de wacht voor hun nieuwe zaak. Ryan raakt betrokken bij de onderhandelingen van Sandy en Matt met een nieuwe klant. Sandy geeft Matt en Ryan de opdracht om een presentatie voor te bereiden, maar Matt maakt er een zootje van door een bezoek te brengen aan een plaatselijke striptent.

10. The Chrismukkah Bar Mitz-Vahkkah
Het is de hoogste tijd voor Chrismukkah en Seth heeft grootse plannen. Hij stelt voor om een bar mitzvah te organiseren voor Ryan en de opbrengst aan Johnny te schenken voor zijn knieoperatie. Ryan krabbelt terug wanneer hij merkt dat Johnny en Marissa steeds dichter naar elkaar groeien. Ondertussen kondigt zich een nieuwe romance aan in een wat onverwachte hoek.

11. The Safe Harbor
Ryan, Seth, Summer en niemand minder dan Taylor zet een actie op touw om Marissa terug naar Harbor High te krijgen. Met de hulp van Dr. Kim krijgen ze een kans om hun zaak te verdedigen tijdens een bestuursvergadering. Sandy lijkt de geknipte man om hun pleidooi te voeren tot duidelijk wordt dat hij de voorzitter ooit op zijn tenen heeft getrapt. Johnny verdwijnt voorlopig even op het achterplan.

12. The Sister Act
De wintervakantie brengt onverwacht bezoek met zich mee in de gedaante van Kaitlin Cooper, de jongere zus van Marissa. "Mini" Cooper blijkt echter niet zo'n kleine meid meer te zijn en draagt behoorlijk wat emotionele bagage met zich mee. Ondertussen krijgt de dating service van Kirsten en Julie de opdracht om een afspraakje te regelen voor Veronica, de moeder van Taylor.

13. The Pot Stirrer
Kaitlin is nog maar net gearriveerd of ze zet de boel al op stelten. Ze is het beu om in de schaduw van Marissa te leven en is uit op revanche. Ze begint met Johnny uit te gaan met als enige reden Marissa jaloers te maken. Seth wordt overmand door een gevoel van nostalgie terwijl hij zich voorbereid op zijn gesprek met de vertegenwoordiger van Brown University. Zijn grote droom zou wel eens in rook kunnen opgaan.

14. The Cliffhanger
Het project van Sandy en Matt voor een nieuw hospitaal komt tot stilstand. Ook Kirsten en Julie komen in de problemen met hun nieuwe dating service. Marissa geeft haar gevoelens tegenover Johnny toe en Summer komt te weten wat er aan de hand is met Seth. Dr. Roberts heeft ten slotte nog een verrassende bekentenis in petto voor Julie.

15. The Heavy Lifting
Kaitlin maakt zich klaar om terug naar school te gaan. Ryan begint te twijfelen aan zijn relatie met Marissa nadat hij een tijdje optrekt met Sadie, een nichtje van Johnny. Het feit dat het Valentijnsdag is, schijnt iedereen behalve Julie en Kirsten te ontgaan. Zij maken plannen voor een groot Valentijnsfeest.

16. The Road Warrior
Wanneer Ryan en Sadie op zoek gaan naar de vader van Johnny, belanden ze in Ryans oude buurt Chino. Het brengt de twee zowaar dichter bij elkaar. Terwijl ze weg zijn, komt Marissa in nauwe schoentjes terecht. Ondertussen ontdekken Summer en Seth wat er gaande is tussen Dr. Roberts en Julie.

17. The Journey
Ryans 18de verjaardag is in aantocht en na zijn laatste ruzie met Marissa twijfelt hij eraan om haar uit te nodigen. Sandy moedigt hem aan om een familielid uit te nodigen. Helaas hebben zijn aanmoedigingen niet het verhoopte succes. Ondertussen krijgen Summer en Marissa eindelijk de waarheid te horen over wat er gaande is tussen Dr. Roberts en Julie.

18. The Undertow
Jess, de ex-vriendin van Trey, komt aanwaaien in Newport en dat voorspelt niet veel goeds. Ze stort zich op Ryan als een klein kind en Ryan kan niet anders dan zich om haar welzijn te bekommeren. Het blijkt een foute keuze, want de komst van Jess veroorzaakt problemen tussen Sadie en hem. De relatie tussen Summer en Seth blijft ook niet gespaard van problemen, maar Taylor probeert er wat aan te doen. Ondertussen krijgt Sandy het steeds moeilijker bij de Newport Group en moet Marissa met haar eenzaamheid om te leren gaan.

19. The Secrets And Lies
Julie en Dr. Roberts kondigen hun verloving aan en de Cooper meisjes nemen hun intrek bij Summer en haar vader. Marissa zondert zich meer en meer af van de groep en zoekt haar toevlucht in het slechte gezelschap van Volchok en zijn groupies. Sandy’s problemen met Matt bij de Newport Group blijven aanslepen en Kirsten verrast Seth met een avondje uit.

20. The Day After Tomorrow
Wanneer de brieven van de verschillende universiteiten arriveren, moeten de jongeren kiezen welke weg ze willen volgen. Ryan en Sadie proberen te beslissen wat ze na de middelbare school zullen doen. Taylor organiseert een universiteitsfeestje en Summer en Marissa zetten hun onenigheden aan de kant om het bij te leggen.

21. The Dawn Patrol
Na lang twijfelen, besluit Ryan dan toch om zijn moeder uit te nodigen voor zijn diploma-uitreiking. Taylor en Summer proberen te achterhalen wat Seth de hele tijd al verbergt, maar Summer blijft gekwetst achter. Marissa beseft dat Volchok en de zijnen niet het geschikte gezelschap voor haar zijn. Sandy slaagt erin om de problemen met Matt op te lossen, maar terwijl hij dat doet, kwetst hij Kirsten.

22. The College Try
De diploma-uitreiking is in zicht en Ryan, Seth, Summer en Marissa trekken erop uit voor de ontmoetingsdagen op hun toekomstige universiteiten. In de vlieghaven ziet Kirsten tot haar grote verbazing Theresa met een baby. Tijdens zijn bezoek aan Brown, loopt Seth Anna tegen het lijf en het klikt meteen. Ondertussen loopt het spaak tussen Sandy en Kirsten tijdens een bezoek aan een benefiet.

23. The Party Favor
Het eindejaarsbal brengt het beste en tegelijkertijd ook het slechtste in iedereen naar boven. Voor Taylor betekent de avond een hoogtepunt wat niet kan gezegd worden van Summer. Seth en Anna hebben een plan om Summer van gedachten te veranderen, maar dat loopt niet op wieltjes. Ondertussen overtuigt Marissa Volchok om met haar mee te gaan. Ryan duikt dan weer op met een oude vlam. Wanneer Taylors opbrengsten verdwijnen, is het hek van de dam.

24. The Man Of The Year
Na hun aanvaring tijdens het eindejaarsbal, gooien Ryan en Volchok het op een akkoordje. Sandy wordt verkozen tot man van het jaar. Tegelijkertijd onderzoekt de openbare aanklager zijn betrokkenheid bij de problemen rond het nieuwe hospitaal. Marissa brengt Kaitlin een bezoekje op haar kostschool en Seth veroorzaakt de nodige opschudding.

25. The Graduates
Het is zover. Ryan, Marissa, Seth en Summer staan op het punt om af te studeren. Na de diploma-uitreiking gaan ze nog een hapje eten in hun vertrouwde eetcafé. Daar krijgt Ryan tot zijn grote verbazing een wagen van zijn moeder. Marissa besluit een jaar aan boord van het jacht van haar vader te gaan werken en Seth slaagt er dan toch in een oplossing te zoeken voor zijn studieproblemen. De toekomst lijkt iedereen toe te lachen, maar schijn bedriegt.

BEELD EN GELUID
De 25 afleveringen van het derde seizoen staan gespreid over 7 discs en worden gepresenteerd met een 1.78:1 anamorfische transfer van prima kwaliteit. Ondanks het aanwezige grain, blijft het beeld over het algemeen vrij scherp en helder. Ook de kleuren zien er aantrekkelijk uit. Storende beschadigingen konden we niet vaststellen. Edge enhancement blijft trouwens ook op de achtergrond. De Dolby Surorund 2.0-track biedt zonder meer een goede geluidskwaliteit. De reeks moet het hebben van zijn dialogen en die worden netjes weergegeven. Een andere belangrijke succesfactor van The O.C. is de muziek en ook die komt helemaal tot haar recht.

EXTRA'S
Net zoals bij de uitgave van het tweede seizoen, valt het bonusmateriaal voor seizoen 3 maar magertjes uit. Op disc 3 vinden we The Making Of The Subways Video (3 min.), een korte blik achter de schermen tijdens de opnames van het optreden van The Subways. Op disc 5 vinden we een featurette met als titel What’s In A Name (13 min. 50). Josh Schwartz, de bedenker van de reeks, vertelt hoe de namen van mensen die hij in het echte leven kende, begon te gebruiken voor zijn personages. Beide extra’s zijn voorzien van Nederlandse ondertitels. Ben je op zoek naar meer bonusmateriaal, dan kijk je best naar de uitgave aan de andere kant van de oceaan.

CONCLUSIE
The O.C. kende sinds zijn lancering een stevige opmars, maar maakte al snel kennis met de keerzijde van de medaille. De schrijvers schijnen hun inspiratie in sneltempo opgebruikt te hebben en dat resulteert tijdens het derde seizoen in al te veel herhaling en te dramatische, ongeloofwaardige verhaallijnen. Voor de start van het vierde seizoen kondigden de makers een nieuwe start aan. Televisiezender Fox bestelde echter maar 16 afleveringen in tegenstelling tot de gebruikelijke 25. Gezien de alsmaar dalende kijkcijfers is het dan ook geen wonder dat Fox, gekend om zijn aanpak in zulke situaties, nog niet zo lang geleden aankondigde dat het vierde seizoen ook het laatste zal zijn. Warner biedt ons een vrij aantrekkelijke uitgave, al had men ons gerust op wat meer bonusmateriaal kunnen trakteren.


cover
Studio: Warner

Regie: Ian Toynton, Tony Wharmby, Michael Lange, Mike Fresco, Tate Donovan, Norman Buckley, Roxann Dawnson, Robert Duncan McNeill
Met: Peter Gallagher, Kelly Rowan, Benjamin McKenzie, Mischa Barton, Adam Brody, Tate Donovan

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
6

Speelduur:
1050 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932752489


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Engels CC
Extra's:
• The Making Of The Subways Video,
• What's In A Name?

Andere recente releases van deze maatschappij