:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CASUAL SEX?
CASUAL SEX?
Bespreking door: Ann - Geplaatst op: 2007-03-15
FILM
Stacy (Lea Thompson) en Melissa (Victoria Jackson) zijn twee hartsvriendinnen uit Los Angeles wier seksleven niet verder uit elkaar zou kunnen liggen. Stacy is het losbandige type, terwijl Melissa niet echt een trendsetter was tijdens de seksuele revolutie. Melissa ging pas voor de eerste keer met een jongen naar bed tijdens haar tweede jaar aan de universiteit. En dan nog omdat ze, samen met Ronny (Matthew Walker), de enige maagd was die er nog op de campus rondliep. Ook nadien was er voor kleuterleidster Melissa niet bepaald een wild seksleven weggelegd. Ze kroop nog slechts één keer tussen de lakens. Ironisch genoeg was dat het gevolg van een afspraakje dat één van haar kleuters met Gary Erdman (Don Woodard) voor haar geregeld had. Nee, dan was Stacy er een flink pak vroeger bij: één maand nadat ze 17 geworden was, deed ze het in het Pink Motel met een creep die, terwijl zij haar eerste echte ervaring op seksueel vlak evalueert (It kinda hurt, but it was good), in een toen ongetwijfeld hippe onderbroek op zoek gaat naar zijn schoenen. Nadien stapelde Stacy de veroveringen op. Artistieke types (zoals neo-post-pop-expressionist Baylor Schneff (Alan Berger), gitarist Brian Ellis (Steve Ameche), souschef Gunther Kroger (Scott Utley) en stand-upcomedian Joey Egans (Steve Oedekerk), maar ook wildvreemden oefenen een zekere aantrekkingskracht op haar uit.

Zo ging dat begin jaren 80. Seks was de manier om met elkaar in contact te komen. Tot midden jaren 80 een domper op de pret wordt gezet: aids! Er was dus ooit een tijd dat je na een vrijpartij nog kon zeggen: wow, dat was fantastisch! Maar wat was je naam ook al weer? Vanaf het midden van de jaren 80 was het gedaan met de pret. Onbestaande in de jaren 60, nauwelijks bekend in de jaren 70 en een fenomeen in de jaren 80... Voor de twee meiden is dit het startschot voor de zoektocht naar dé man van hun leven. Iemand met wie ze lief en leed kunnen delen en iemand die hen zó graag heeft dat hij mét condoom wil vrijen. Zowat de wanhoop nabij boeken Stacy en Melissa (al hun spaargeld gaat eraan) een tripje naar het Oasis Health Resort, in de veronderstelling dat daar alleen 'gezonde mannen' rondlopen. Naast manusje van alles Jamie (Jerry Levine) en wannabe rockstar Nick (Stephen Shellen) ontmoeten de twee tevens the Vin Man (Andrew Dice Clay), een typische – gezette – Johnny die op veroveringstocht is en elke vrouw in wil palmen met hetzelfde openingszinnetje...

Casual Sex? is dé seksueel getinte komedie van de jaren 80 die jongeren destijds bewust moest maken van de gevaren van het HIV-virus. Wendy Goldman en Judy Toll werkten hun driedelige sketch uit tot een volwaardig toneelstuk, om later tevens het scenario van de film te pennen. De twee slaagden erin de wortels van het verhaal te behouden en zetten de hoofdpersonages ook in de film op de planken. Op die manier vertellen Stacy en Melissa hun ervaringen, belevenissen en fantasieën (die we verfilmd zien) aan de kijker. Executive producer Ivan Reitman (die garant stond voor een reeks geslaagde komedies in de jaren 80) reserveerde het regisseurzitje voor zijn echtgenote Geneviève Robert, die erin slaagt om van Casual Sex? een luchtig filmpje te maken, ondanks het 'zware' uitgangspunt. Lea Thomspon, die na het geflopte Howard The Duck in 1988 de Young Artist Award (Best young actress in a motion picture – drama) in de wacht sleepte voor haar rol als Amanda Jones in Some Kind Of Wonderful, is op dreef als Stacy. Hetzelfde geldt voor Victoria Jackson. Wie zegt u? Inderdaad, niet bepaald de meest bekende actrice die er in Hollywood rondloopt, maar op zijn minst eentje die eruit springt. Zo is ze het meest bekend voor haar handstands bij Johnny Carson, poëzie, ukelele liedjes, maar bovenal haar nasale stemmetje (de Fran Dresher van de eighties) en haar warrige blonde haar. Alsof dat niet genoeg is, had ze destijds ook nog een relatie met Weird 'Al' Jankovic om daarna (zij het voor kort) te trouwen met een vuurvreter. Enfin, de rollen van hippe en preutse meid zijn Lea Thompson en Victoria Jackson op het lijf geschreven. En dan hebben we nog met geen woord gerept over Andrew Dice Clay, stand-upcomedian en de eerste en enige persoon die verbannen werd van MTV omdat hij schuttingstaal gebruikte tijdens de jaarlijkse awards. Hij is hilarisch als the best from the east, the wild crazy beast, een pervert die zowat verandert in een rolmodel met hulp van The pretend you’re sensitive handbook.

BEELD EN GELUID
De film staat in zijn origineel anamorf 1.85:1-bioscoopformaat op de dvd. De beeldkwaliteit is uitstekend. De kleuren zijn helder, de scherpte, het contrast en zuiverheid prima. Op de dvd krijgen we alleen de originele Dolby Stereo 2.0-soundtrack. Toch zijn de dialogen en de soundtrack van een zeer goede kwaliteit.

EXTRA'S
Het mooie aan de release die Universal op de markt brengt, is het feit dat dit één van de weinige minder bekende eightiesfilms is die op dvd  verschijnt mét nogal wat extra's. Zo krijg je naast de trailer een reeks verwijderde scènes gepresenteerd, evenals een alternatief einde dat terecht in de vuilnismand gekieperd werd. Een aangename verrassing in een tijd waarin geen aandacht meer lijkt te worden besteed aan minder succesvolle films van alweer twee decennia geleden.

CONCLUSIE
Casual Sex? is een frisse komedie die je helemaal met haar charme zal inpakken, eerder dan werkelijk je lachspieren op de proef te stellen. Een typische eighties flick die anno 2006 van onder het stof is gehaald door Universal.


cover
Studio: Universal

Regie: Geneviève Robert
Met: Lea Thompson, Victoria Jackson, Stephen Shellen, Jerry Levine, Andrew Dice Clay

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1988

Leeftijd:
AL

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0 Mono
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Russisch Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Deleted scenes
• Alternatief einde
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij