:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRISSON DES VAMPIRES, LE
FRISSON DES VAMPIRES, LE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-03-27
FILM
Isa (Sandra Julien) en Antoine (Jean-Marie Durand), een pas getrouwd koppeltje, besluiten onderweg voor hun huwelijksreis naar Italië even op bezoek te gaan bij de twee neven van de bruid (Michel Delahaye en Jacques Robiolles). Daar aangekomen vernemen de tortelduifjes dat deze recent overleden zijn. Wanneer ze van de eerste schok bekomen zijn nemen Isa en Antoine toch even de tijd om het immense kasteel eens van naderbij te bekijken. Zo kruist Isa het pad van twee wereldvreemde meisjes die beweren dat haar neven nog leven. Vanaf dan start er voor het koppel een hallicunant avontuur, vol menselijke offers, excentrieke vampieren en lesbische rituelen...

De sterke soundtrack van Acanthus komt vanaf de eerste fragmenten op de kijker af en neemt zo Le Frisson Des Vampires op een geslaagde manier in handen. Jean Rollin had weer enkele prachtige locaties en kostuums voor handen en benut deze ten volle. Doe daarbij een prima sfeer, mede door een goed gekozen gebruik van diverse kleuren (van zwart-wit tot rood) en old-school griezeltrucjes, zoals mist en onweer. Cineast Rollin heeft trouwens de regieteugels strakker in handen dan gewoonlijk en probeert door amusante en soms gewoonweg mooie beeldcomposities er iets speciaal van te maken.

De cast levert degelijk acteerwerk af, en buiten een uitschuiver of twee zijn zelfs Michel Delahaye en Jacques Robiolles (ofte "de neefjes") best doenbaar. De prent had hier en daar wel iets beknopter mogen zijn, maar Rollin doet zijn best om het geheel - ondanks dat er voor sommige beelden geen logische verklaring te bedenken is - over de hele lijn boeiend te houden. Maar de tragische climax en de eerder aangehaalde tunes van Acanthus zitten hier zeker voor iets tussen! Vooral dat laatste maken van Le Frisson Des Vampires een prima psychedelische softcore culttrip in de bizarre, doch aanlokkelijke wereld van Rollin, vol bloot, vrouwelijk schoon en horror!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.78:1 beeld heeft een bevredigende scherpte. Er duikt soms wel wat minieme filmgrain op en het beeld heeft tevens af en toe een donkere aanblik, waardoor er wat detail verloren gaat. De gebruikte bioscoopprint is ook niet vrij van vuiltjes en beschadigingen, maar de kleuren ogen dan weer vol, warm en gezien de leeftijd voldoende realistisch. Het Franse Dolby Digital Mono-spoor bevat wat ruis en klinkt beperkt, maar de dialogen zijn goed te verstaan en de muziek brengt behoorlijk wat leven in de track. Hetzelfde bij de Engelse Dolby Digital Mono-soundtrack. Alleen klinkt deze wat luider en dus ook aan de scherpe kant! De dubbing zelf klinkt overigens helemaal niet eens zo slecht.

EXTRA'S
Het eerste wat we ontdekken is een stukje audiocommentaar, ingesproken door cineast Rollin. En terwijl je bij de vorige releases het woord 'stukje' behoorlijk letterlijk mocht nemen, is het fijn om te ontdekken dat Encore van zijn fouten leert. Want de commentaar is niet alleen over zo goed als héél de film, maar daarbovenop is het geheel ondertiteld! Het zijn wel enkel Engelse ondertitels, maar de wereld is dan ook niet perfect. Het spoor is informatief en boeiend, zeker nu we effectief kunnen verstaan wat Rollin zit te mompelen! Verder hebben we een drietal alternatieve annex weggeknipte scènes die de liefhebbers van explecietere seks en geweld zeker zullen kunnen bekoren. Een fraaie slideshow (11 min.) en twee originele bioscooptrailers ronden de extra's op het schijfje af. We willen ook nog even de aandacht vestigigen op de erg mooie menu's. In de stijlvolle kartonnen sleeve huist een stevige digipack, waarin de liefhebber zoals gewoonlijk een verzamelboekje met achtergrondinformatie kan vinden. Een knap pakketje, hoewel het toevoegen van de soundtrack het geheel helemaal had afgemaakt.

CONCLUSIE
Jean Rollin's Le Frisson Des Vampires uit '71 is cult van behoorlijk hoog niveau, gestuwd door een fantastische soundtrack. Hoewel het dvdpakket niet meer zo rijk bedeeld is als de vorige releases, zag Encore er toch op toe dat de fan hoe dan ook waar voor zijn geld kreeg qua beeld, geluid en extra features. Een must-have voor de liefhebbers!


cover
Studio: Encore Films

Regie: Jean Rollin
Met: Sandra Julien, Jean-Marie Durand, Michel Delahaye, Jacques Robiolles, Marie-Pierre Castel, Nicole Nancel

Film:
7,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
0

Genre:
Horror

Versie:
Europa

Jaar:
1971

Leeftijd:
16

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Franse Dolby Digital Mono 1.0
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar,
• 3 deleted scenes,
• Slideshow,
• Franse bioscooptrailer,
• Engelse bioscooptrailer,
• Verzamelboekje

Andere recente releases van deze maatschappij