:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WITNESS
WITNESS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-01-07
FILM
Agent John Book (Harrison Ford) moet een onderzoek voeren waarbij de jonge Samuel Lapp (Lukas Haas), een lid van de besloten Amish-gemeenschap, de enige toevallige getuige was van een moord op een undercoveragent in een toilet in het station. De jongen herkent op een foto het gelauwerd lid van de narcoticabrigade McFee (Danny Glover) als één van de daders. Book neemt de taak op zich om het jongetje en zijn moeder, de jonge weduwe Rachel (Kelly McGillis), te beschermen, maar omdat er agenten in de zaak verwikkeld zijn - en na een mislukte aanslag - beseft hij dat "veiligheid" in hun geval synoniem is voor "zo ver mogelijk weg". Daarom trekt hij met de Lapps naar het Amish-dorp in Philadelphia waar ze vandaan komen in de veronderstelling dat de beslotenheid van hun leefwereld de beste bescherming biedt; omdat intussen zijn betrokkenheid in de zaak voor zijn oversten niet duidelijk is, is hij bovendien gedwongen zelfr ook onder te duiken. Books optreden zorgt voor onrust in het Amish-dorp. De Amish zijn namelijk een zeer pacifistiche gemeenschap en wanneer enkele heethoofden een rondje Amish pesten willen spelen, kan Book zijn vuisten niet thuishouden - een menselijke reactie, maar niet dadelijk de beste manier om geen aandacht te trekken. Ook zijn wapenbezit kan niet op d goedkeuring rekenen van de Amish-oudsten. Book wordt toch in de gemeenschap opgenomen en bouwt zelfs mee aan een nieuwe schuur. Hij wekt echter ook de wrevel op van de jaloerse verloofde van Rachel. En dan komen McFee en zijn handlangers hem op het spoor...

Naast Dead Poets Society is dit een tweede meesterwerkje van de zeer begenadigde regisseur Peter Weir. Als geen ander verstaat hij de kunst om een banaal verhaaltje - goede flik beschermt brave maar naiëve kroongetuige - dat al ontelbare keren in varianten in andere films is verteld, door de omkadering op te krikken tot een zeer esthetisch en realistisch geheel. Er wordt naast het magere politieverhaaltje meer dan de have speelduur aandacht besteed aan de confrontatie met Book - die met zichzelf in de knoop ligt -  en aan de simpele levenswijze van de Amish. Anders dan in de meeste soortgelijke films wordt de religieuze gemeenschap niet afgeschilderd als een stelletje wereldvreemde idioten, maar Weir betoont door de serene manier waarop hij die in beeld brengt, erg veel respect voor hun levenswijze en -wijsheid. Hij werkt ook graag met blatant voor de hand liggende metaforen, zoals de schuur die Book mee helpt opbouwen en hij weet dat in te kleden met zeer mooie muziek en een bijzonder schilderachtige fotografie; een oud en simpel trucje, maar het werkt prima. De romance tussen John Book en Rachel denk je ook wel eens in een andere prent gezien te hebben, maar de barrières tussen hen - als gevolg van de verschillende milieu's waartoe ze behoren-  maken ook het gegeven weer een stuk boeiender dan dit op het eerste gezicht lijkt. En ook de onvermijdelijke finale, waarvan je bij een andere film stellig zegt dat je'm al een uur op voorhand had voelen komen, wordt door Weirs filmkunst uit de middelmatigheid getild door die te situeren in een erg ongewone omgeving (een graansilo). Kortom: Peter Weir heeft geen originele ideeën, maar wel zeer originele ingevingen over hoe je ze te verfilmen en dat maakt hem toch nog altijd tot een erg artistiek bedreven en waardevolle regisseur. Misschien komt het daardoor dat je je als kijker emotioneel meer betrokken voelt bij een dergelijke film dan bij andere copfilms. Harrison Ford heeft zo zijn ups en downs, maar de emotioneel getormenteerde John Book is waarschijnlijk één van zijn beste inlevingen ooit. Spijtig dat we recent zo weinig van Kelly McGillis horen. Let overigens ook op de bijrol van Viggo Mortensen die als Aragorn in Peter Jacksons Lord Of The Rings hoge toppen scheert.

BEELD EN GELUID
Ik houd persoonlijk erg van beelden op 1.78:1-formaat, al was het maar omdat je dan eindelijk van alle zwarte randen op je TV verlost bent. Maar met dit - nochtans anamorf en over twee lagen gespreid - beeld is er iets serieus fout. In één woord samengevat: grain! Er is geen enkele, maar dan ook geen enkele scène in de film die niet te lijden heeft van een groezelige, korzelige waas die over de beeldband hangt als een mistgordijn. Het beeld wordt daardoor uiteraard zeer onscherp en in de donkerdere scènes werkt dit absoluut zeer irritant. Grain is volgens mij het ergst wat er met een beeld mis kan zijn: een artefact ben je na een paar seconden alweer vergeten, maar grain infecteert de hele beeldband: de kleuren zien er niet fris uit en de randen zijn onscherp. Het geluid is dan weer meer dan behoorlijk en de 5.1-mix is een evenwichtige verdeling tussen dialoog, achtergrondgeluiden en muziek.

EXTRA'S
De extra's op deze disk zijn nauwelijks het vermelden waard, maar voor de goede orde toch even vermelden: één trailer en één zeven minuten durend interview met Peter Weir, alleen ondertiteld in het Engels. Aan de ouderdom van de film kan zoiets niet liggen, als je ziet wat er bijvoorbeeld voor een film als The Sound Of Music of Lawrence Of Arabia nog allemaal uit de archieven getoverd wordt. En een actiefilm met meerwaarde - waar maken ze die tegenwoordig nog? - verdient volgens ons toch een beetje duiding. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat er mensen zijn die vóór het bekijken van de film absoluut niet wisten wie of wat Amish zijn.

CONCLUSIE
Een steengoed film die geen seconde verveelt; alleen jammer van de slechte beeldkwaliteit en het nagenoeg ontbreken van bonusmateriaal.


coverStudio: Paramount

Regie: Peter Weir
Met: Harrison Ford, Kelly McGillis, Josef Sommer, Lukas Haas, Danny Glover, Viggo Mortensen

Film:
8,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1985

Leeftijd:
12

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865555187


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Tsjechisch Dolby Surround 2.0
Pools Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Hongaars, Pools, Turks
Extra's:
• Trailer
• Interview met Peter Weir

Andere recente releases van deze maatschappij