:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FANTASIA
FANTASIA
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2001-05-17
FILM
In 1940 bracht Disney voor de zoveelste keer een revolutie teweeg in het tekenfilm genre.Klassieke muziek werd met de kracht van het potlood visueel tot leven gebracht.

Toccata And Fugue In D Minor (Johann Sebastian Bach): Zo begint deze bijna 2 uur durende film met een schaduwspel van de leden van het orkest tijdens de uitvoering. Een smaakvol idee dat vlot zal naar de Notenkrakerssuite (Pyotr Ilyich Tchaikovsky) evolueert: hier staat de natuur centraal. Qua originaliteit en kleurenpracht een toppr'estatie van Disney. Dit odnerdeel behoort tot de beste onderdelen van de film. De Tovenaarsleerling (Paul Dukas) is wellicht het bekendste stuk uit Fantasia waarin Mickey als tovenaarsleerling zijn werk wil vergemakkelijken door stiekem de toverhoed van zijn meester te gebruiken. Het slepen met emmers water laat Mickey aan een betoverde bezem over, maar dan valt hij in slaap en loopt alles fout.

The Rite Of Spring (Igor Stravinsky) is e Een beetje de voorloper van de Disney-computeranimatie Dinosaur. Het ontstaan van het leven op aarde wordt hierin op een oudbollige maniergepresenteerd. In de Pastorale Symfonie (Ludwig van Beethoven) spelen de Griekse Pegasus-paarden de hoofdrol. Het gaat om een mythologische wereld die bevolkt wordt door nog andere figuurtjes uit deze legende met kleurrijke en speelse beelden op vloeiende muziek. Dance Of The Hours (Amilcare Ponchielli) is een ballet met een nijlpaard, een typisch onderserp van Disney, maar in 1940 nog redelijk uniek. Dit is een eerder saai stuk zonder baanbrekende animatie en zeer saaie muziek.

In Night On Bold Mountain (Modeste Moussorgsky) speelt een kwade geest speelt 's nachts met de zielen van doden en levenden. Griezelige beelden met sombere en fletse kleuren kruipen over het scherm. Het Ave Maria (Franz Schubert) begeleidt de zielen van de kwade geest naar het licht. Nogal saaie beelden met een zeer trage voortgang in een typisch godsdienstige sfeer.

BEELD EN GELUID
Het beeld bevat soms wel veel onzuiverheden, maar dat kunnen we een beetje door de vingers zien want de print al 60 jaar oud. De stabiliteit van het beeld is in de meeste gevallen ook niet perfect en de belichting van de opeenvolgende frames verschilt vaak. Bizar als je weet dat zulke problemen op een niet al te moeilijke manier kunnen worden aangepast met behulp van digitale beeldbewerking. Volgens Disney zou dit gebeurd zijn, maar daar is niets van te merken op deze Benelux-versie.
Het geluid bevat geen ruis of onzuiverheden, maar de dynamiek van moderne opnames ontbreekt ondanks het feit dat de track onderhanden is genomen.

EXTRA'S
 Deze dvd verdient meer extra's, info bijv. over het maken van deze klassieker of wat cells en sketchen. Een fragment uit het weggelaten "Claire De Lune" staat er wel op. Alternatief: de 3-diskbox met extra's over Fantasia en Fantasia 2000.

CONCLUSIE
Eentje om aan je collectie toe te voegen. Deze dvd bevat een mijlpaal qua animatie en is een must-have voor de echte liefhebber. Heb je de kans, koop dan de 3-diskbox, want die heeft een grotere meerwaarde in de vorm van achtergrondinformatie.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Diversen
Met: Diversen

Film:
9/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1940

Leeftijd:
AL

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875921148


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Nederlands Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Gedeelte uit "Claire De Lune"

Andere recente releases van deze maatschappij