:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MURDER, SHE WROTE - SEIZOEN 5
MURDER, SHE WROTE - SEIZOEN 5
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2007-09-02
SERIE
Series als Murder, She Wrote zijn enerzijds een zegen en anderzijds een vloek. Een vloek omdat de formule van een detectivereeks zo vastgeroest zit in regeltjes – X moorden + Y verdachten = Z minuten speurplezier – dat je als kijker na een aantal episodes niet meer hoeft te hopen op een verrassing. Een zegen omdat ondanks deze beperkingen de schrijvers er keer op keer weer in slagen een leuke moord te koppelen aan een interessante locatie en treffende personages. En dus bewandelt ook het vijfde seizoen van Murder, She Wrote weer dezelfde paadjes, ontmoet Jessica Fletcher waar ze ook gaat moord en ontij op haar weg, maar blijf je niettemin op het puntje van je stoel zitten – of toch tenminste halverwege het meubel – om te zien wie de kranige schrijfster nu weer de bak in zal draaien.Seizoen nummer vijf verschilt weinig van de voorgaande vier in de structuur van de afleveringen of in de complexiteit van de moordmysteries. Toch vallen er ook een aantal punten aan te halen die tonen dat de makers verandering en innovatie – hoe subtiel soms ook – niet schuwen. De meest opvallende alteratie voor de kijker is het verdwijnen van een castlid. Tom Bosley, die vier reeksen lang de charmante maar verstandelijk beperkte sheriff Amos Tupper vertolkte, liep immers in het tussenseizoen over naar een andere zender om daar de hoofdrol te vertolken in een eigen detectivereeks: The Father Dowling Mysteries. Dat noopte het productieteam van Murder, She Wrote tot het inhuren van Ron Masak. Hij geeft gestalte aan de nieuwe sheriff van Cabot Cove, Mort Metzger, een New Yorker met een lange carrière in het politiekorps die hoopt met zijn nieuwe baan een soort vervroegd pensioen te krijgen. Wist hij veel dat met Jessica Fletcher in de buurt, een moord nooit veraf is. Ook de toevoeging van wat comic relief in de vorm van hulpsheriff Floyd is zeer welgekomen.

Een ander opvallend feit is dat de makers dit seizoen er niet voor terugdeinzen potentiële nieuwe liefdes voor Jessica Fletcher te introduceren. De schrijfster wimpelt hen dan wel allen zonder veel poeha af, er is toch sprake van een transitie van de trouwe weduwe naar iemand die haar huwelijk in een archiefkast opbergt, iets wat gesymboliseerd wordt door een aflevering die haar overleden echtgenoot centraal plaatst. In de moordmysteries is er een onrustwekkendere verschuiving waarneembaar. In een proportioneel veel te groot deel van de episodes heeft Jessica Fletcher een verspreking van de moordenaar nodig vooraleer ze de dader kan confronteren. Haar speurneus is dan ook eerder aangewezen op toeval dan op eigen kunde, wat in een detectivereeks nooit een goed idee is. Gelukkig is er hoofdrolspeelster Angela Lansbury om die tekortkoming te overbruggen met nog maar eens een geïnspireerde vertolking. Ze wordt overigens vakkundig bijgestaan door een aantal bekende namen in gastrollen, van Brad Dourif als een exorcist, over Richard Roundtree als nukkige militair, tot Paul Sorvino als een baseballmanager.

Seizoen vijf van Murder, She Wrote bevat eveneens de honderdste aflevering van de serie. Slechts weinig reeksen halen deze mijlpaal, en de makers verdienen dan ook applaus dat ze dit jubileum haalden in een genre en een demografie die zelfs in de jaren tachtig reeds achterhaald werd. De reeks blijft uiteraard primair kijkvoer voor vijftigplussers, maar het blijvende succes toont aan dat ook jongere mensen met plezier naar de speurende Angela Lansbury kijken. Murder, She Wrote mag dan immers al zo vernieuwend zijn als een Latijnse mis, entertainment biedt de reeks vast en zeker. Een moord, een paar verdachten en een hardnekkige oude dame. Soms is meer niet nodig voor een aangenaam avondje voor de buis.AFLEVERINGEN
Disc 1:
88. J.B. As In Jailbird
Wanneer Jessica Fletcher wordt aangetroffen bij het neergekogelde lichaam van een Bulgaarse geheimagent, wordt ze in de cel gegooid op verdenking van moord. Haar vriend bij MI5 dringt er bovendien op aan dat de schrijfster ondanks haar onschuld enkele dagen in de cel blijft, omdat de échte moordenaar, een huurdoder met codenaam Cobra, het wel eens op haar gemunt kon hebben.

89. A Little Night Work
Tijdens een glamoureuze receptie worden een waardevol diamanten halssnoer gestolen en een politicus die meedingt naar een Senaatszetel vermoord. Als een onschuldige busjongen de moord in de schoenen geschoven krijgt, komt Jessica in actie. De bewijzen zijn echter karig en voor interpretatie vatbaar, waardoor het vinden van de echte dader geen sinecure is.

90. Mr. Penroy's Vacation
In Cabot Cove worden twee oude dametjes ervan verdacht seriemoordenaars te zijn wanneer niet alleen het lijk van hun gepensioneerde huurder in het rozenperk opduikt, maar ook dat van een priester. Jessica Fletcher weigert echter te geloven in de schuld van de besjes, ook al is de nieuwe sheriff Mort Metzger vastberaden deze plotse ‘misdaadgolf’ zonder mededogen de kop in te drukken.

91. Snow White, Blood Red
Tijdens Jessica's wintervakantie wordt een plaatselijke skikampioen door de pijl van een kruisboog doorboord. De man was bij weinigen geliefd en verdachten zijn er dus te over. Maar wanneer een sneeuwstorm het gebied hermetisch afsluit en er nog een tweede kruisboogmoord gebeurt, is het aan Jessica om de dader op te sporen.

Disc 2:
92. Coal Miner's Slaughter
Een protégé van Jessica Fletcher roept de hulp in van de schrijfster wanneer ze het geld voor een borgstelling niet kan betalen. Voor Jessica het echter beseft, wordt de belangrijkste mijnbezitter van de streek vermoord en belandt haar protégé in de cel als hoofdverdachte. De schrijfster is ervan overtuigt dat om de waarheid aan het licht te brengen ze eerst een duister ongeluk uit het verleden moet oplossen.

93. Wearing Of The Green
Een kostbare tiara wordt onder Jessica's neus gestolen uit de displayruimte van een juwelier. Het sieraad behoorde ooit toe aan een aan lager wal geraakte filmdiva, die niet ver van de roof vandaan woont. Aangezien zij al twaalf jaar als een hermiet leeft, volt de verdenking niet op haar. Maar als een goede kennis van de actrice niet veel later dood wordt aangetroffen, vermoedt Jessica dat de tiara zich toch in het appartement van de actrice kan bevinden.

94. The Last Flight Of The Dixie Damsel
Een neergestort militair vliegtuig waaruit Jessica's echtgenoot Frank veertig jaar geleden ternauwernood kon ontsnappen wordt teruggevonden in Alaska. Eén vermist bemanningslid zit nog in de cockpit, met een kogel in de borst. Na een leugendetectortest op alle nog levende crewleden komt het leger tot de slotsom dat Frank Fletcher de moordenaar moet zijn. Jessica is geschokt en weigert die conclusie te aanvaarden zonder eerst zelf een onderzoek te voeren.

95. Prediction: Murder
Een bezoekje aan de ranch van een oude legerkameraad van haar echtgenoot Frank stort Jessica Fletcher in een nieuw moordmysterie. Een helderziende voorspelt drie tragische gebeurtenissen, die stuk voor stuk uitkomen en waarvan nummer drie de dood van een jonge vrouw betreft. De schrijfster gelooft echter niet in het bovennatuurlijke en zoekt een menselijke hand achter de drama’s.Disc 3:
96. Something Borrowed, Something Blue
Jessica's neef Grady treedt in het huwelijk, maar de jongeman komt niet overeen met zijn toekomstige schoonouders, kent nagenoeg niemand op de gastenlijst en twijfelt of hij wel een goede kostwinnaar zal zijn. Alsof dat nog niet erg genoeg is, stuurt het lijk van de huishoudster in het bloemenperk de hele dagstructuur in de war. Grady's enige hoop is dat zijn tante haar speurdersneus aan het werk zet.

97. Weave A Tangled Web
De moord op een vrouwenverleider en gokker in het plaatselijke motel, zet de roddelende tongen aan het werk in Cabot Cove. Jessica Fletcher bemoeit zich met het onderzoek omdat een vriendin van haar de hoofdverdachte is, maar hierbij ontdekt de schrijfster een kant van haar vriendin die ze nooit durfde vermoeden. In een poging meer te weten te komen over de zaak, gaat Jessica undercover in het motel.

98. The Search For Peter Kerry
Twintig jaar na de verdwijning van Peter Kerry komt een studiegenoot de erfgenaam weer op het spoor na het herkennen van een pianodeuntje. Er rijzen echter twijfels over de identiteit van de man, vooral omdat hij aan geheugenverlies leidt. Als een confrontatie met Peters grootvader eindigt in een moord komt Jessica Fletcher in actie om motieven en verdachten op elkaar af te stemmen.

99. Smooth Operators
De dood van een dronken dakloze dreigt zonder verder onderzoek aan de statistieken toevertrouwd te worden tot Jessica Fletcher de mogelijkheid van moord oppert. De man blijkt geen zwerver te zijn, maar boekhouder bij een ziekenhuis. De schrijfster vermoedt dat de dokters daar een lucratief zaakje in organen hebben opgezet en meet zichzelf een andere identiteit aan om de waarheid uit te zoeken.

Disc 4:
I<>100. Fire Burn, Cauldron Bubble
Wanneer een heks, driehonderd jaar na haar dood op de brandstapel, opnieuw gespot wordt in Cabot Cove, gaat het ganse stadje op in verhalen over zwarte magie. De realiteit achterhaalt echter de legende wanneer een schuur uitbrandt en een jonge vrouw er dood in wordt aangetroffen. Een verkeerd afgelopen publiciteitsstunt van een mediageile pulpauteur? Of koelbloedige moord? Jessica Fletcher zoekt het uit.

101. From Russia... With Blood
Dankzij een cultureel uitwisselingsproject kan Jessica Fletcher enkele dagen vertoeven in Moskou. Haar streken heeft ze bovendien niet aan de landsgrens achtergelaten, want zodra een Russische collega beschuldigd wordt van het smokkelen van een microfilm en moord op een KGB-agent, bijt ze zich als een pitbull vast in de zaak.

102. Alma Murder
Jessica keert terug naar haar Alma Mater wanneer ze hoort date en ex-professor verdacht wordt van de moord op een studente. De professor bekent zelf de doodslag, maar Jessica weigert hem te geloven. Volgens haar neemt de lector iemand anders in bescherming. Om er achter te komen wie dat is – en wie de studente écht om het leven bracht – zet ze haar beste beentje voor.

103. Truck Stop
Samen met een scenarist werkt Jessica Fletcher in een afgelegen motelletje aan de bewerking van een van haar boeken voor het witte doek. De scenarist legt echter het loodje, en geeft postuum in een bandopname een aan Film Noir refererend relaas over de omstandigheden die tot zijn dood leidden. Voor de plaatselijke sheriff is dat bewijs genoeg, maar Jessica graaft wat dieper om de waarheid te achterhalen.Disc 5:
104. The Sins Of Castle Cove
Een ex-studente van Jessica heeft een stomend boek geschreven dat de inwoners van Cabot Cove allesbehalve flatterend voorstelt. De gemoederen in het stadje raken dan ook verhit, en wanneer een moord uit het boek haast letterlijk in de realiteit wordt geënsceneerd, wijzen alle vingers naar de verdachte uit de roman. Zelfs Jessica heeft op den duur moeite om fictie en de werkelijkheid van elkaar te scheiden.

105. Trevor Hudson's Legacy
Bij de inhuldiging van een postzegel van een recent overleden collega achterhaalt Jessica dat diens laatste, postuum te verschijnen boek feitelijk door een ghostwriter geschreven werd. Ze overtuigt de auteur deze literaire fraude aan het licht te brengen, maar stuit op verzet van de familie van de gerespecteerde schrijver. Het duurt niet lang eer moord de kop opsteekt.

106. Double Exposure
In New York ontmoet Jessica Fletcher per toeval een oude vriend. Die zegt echter iemand anders te zijn en de schrijfster niet te kennen. Het mysterie vergroot er nog op als een beetje research leert dat de vriend al twee weken dood is. Jessica blijft ervan overtuigt dat haar ogen haar niet bedrogen hebben in New York en is vastberaden ook dit mysterie op te helderen, ook al begeeft ze zich daarmee in een gevaarlijk web van intriges.

Disc 6:
107. Three Strikes, You're Out
Een neef van Jessica schopt het tot het Mekka van de honkbalsport: de Major League. Zijn moment van glorie duurt helaas maar kort, want voor hij het weet zit hij in de cel op verdenking van moord. Gelukkig kan hij rekenen op de steun van zijn tante, die niet alleen zweert de ware moordenaar op te sporen, maar daarbij ook een ander vuil spelletje aan het licht brengt.

108. Mirror, Mirror On The Wall – Part 1
Detectiveschrijfster Eudora McVeigh, ooit razend populair maar nu gedropt door de uitgeverij ten voordele van Jessica Fletcher, brengt een bezoekje aan Cabot Cove. Al snel wordt duidelijk dat haar intenties niet koosjer zijn, want ze verdooft haar rivale met een vergiftigde appel en steelt diens notities voor haar nieuwe boek. De zaak neemt echter een dramatische wending wanneer een privé-detective die Eudora volgde dood wordt aangetroffen.

109. Mirror, Mirror On The Wall – Part 2
Eudora McVeigh zit in een lastig parket. Ze geeft toe Jessica verdoofd te hebben en haar notities te hebben gestolen, maar ontkent in alle toonaarden iets te maken te hebben met de dood van de privé-detective. Hoe zeer Jessica ook wil geloven dat haar rivale een moordenares is, de bewijzen wijzen een andere richting uit en de schrijfster trekt eens te meer op speurtocht.BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van het vijfde seizoen verschilt maar weinig van de vorige vier. Opmerkelijk is dat het aantal printbeschadigingen hoger ligt en dat er ook een handvol episodes zijn die buitensporig te lijden hebben onder grain. Dat wordt echter gecompenseerd met een scherpte die beter dan ooit de beperkingen van de van spunfilters vergeven jaren tachtigtelevisie compenseert en een contrast dat ook in de nachtelijke scènes behoorlijk is. Het geluid staat in Dolby Surround op de schijf en klinkt helder. Veel dynamiek hoef je echter niet te verwachten in deze vooral op dialogen focussende reeks.

EXTRA'S
Deze vijfde reeks dvd's bevat geen bonussectie.

CONCLUSIE
Het vijfde seizoen van Murder, She Wrote brengt dezelfde ingrediënten als de vorige reeksen, met als grootste nadeel dat de truukjes die de scenaristen uithalen zo voorspelbaar worden dat het soms iets te gemakkelijk is de dader op voorhand te identificeren. Een opfrissing van de cast, eens te meer prima geleid door Angela Lansbury, houdt de kijker gelukkig op zijn qui-vive. Beeld en geluid kunnen een degelijke kwaliteit voorleggen, maar extra's zijn niet aanwezig.


cover
Studio: Universal

Regie: Diversen
Met: Angela Lansbury, Ron Masak, Will Nye, William Windom, John Rhys Davies, Paul Sorvino, Brad Dourif, Roddy McDowell, Dinah Shore, Megan Mullally, e.v.a.

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1988-89

Leeftijd:
6

Speelduur:
1015 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij