:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MALÈNA
MALÈNA
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-03-01
FILM
Malèna is de meest recente film van de Italiaanse regisseur Giuseppe Tornatore, die eerder al een filmpareltje afleverde met Cinema Paradiso. Malèna is een mix van nostalgie, drama en een vleugje humor. Tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog vertelt de film het verhaal van de 13-jarige Italiaanse jongen Renato (Giuseppe Sulfaro) die eerstdaags de eerste stap naar adolescentie zal zetten. Zijn vader koopt hem een tweedehands fiets waarmee hij hoopt aanvaard te worden door zijn oudere vriendenkring. Maar zijn korte broek speelt hem parten, hij wordt aanzien als een kleine jongen en de groep is niet echt happig om hem toe te laten. Op een dag leert hij Malèna (Monica Bellucci) kennen, een bloedmooie vrouw die onlangs haar intrek in het dorp genomen heeft. Haar man vecht aan het front waardoor zij alleen thuis achterblijft. Renato raakt onmiddellijk gefascineerd door haar en spijbelt zelfs op school om haar te kunnen zien en volgen. Zijn obsessie voor haar groeit gestaag. Zijn streng opgevoede katholieke ouders hebben al gauw in het snotje hebben dat er iets niets pluis is. Ze geven hem huisarrest, gaan naar een priester voor duiveluitdrijving, en zijn vader neemt hem zelfs mee naar een bordeel. Renato raakt niet onder de indruk van deze zogenaamde remedies, blijft zijn aandacht op Malèna richten en fantaseert daarbij de ene situatie na de andere. Enkele pogingen om met haar een praatje te slaan mislukken echter. Ondertussen is haar man omgekomen op het slagveld. Deze situatie maakt het er voor Malèna niet makkelijker op. De vrouwen in het dorp roddelen dat het een lieve lust is en de mannen staren haar met begerige blikken aan. Ze raakt in geldnood en moet noodgedwongen via prositutie haar schulden afbetalen. Het beeld dat Renato van haar heeft opgebouwd, spat helemaal uiteen.


BEELD EN GELUID
De film wordt hier met een anamorfisch 2.35:1 beeldformaat op DVD geplaatst. De beeldkwaliteit is goed zonder meer, maar zeker niet oogstrelend. Detail is er voldoende, doch is het beeld niet altijd even scherp. Zo mocht eveneens het contrast tijdens sommige scènes iets beter geregeld zijn. Zowel het DTS geluidsspoor (754 kbps) als de Dolby Digital 5.1 (448 kbps) klinken heel goed waarbij de beschikbare kanalen hoofdzakelijk voor achtergrondgeluiden en muziek worden gebruikt. Dialogen blijven zuiver en helder klinken. Verwacht geen grootse dingen van deze geluidstracks, het blijft tenslotte een dialoogfilm.

EXTRA'S
Een beknopte fotogalerij en een trailer zijn de enige extra's op deze huurdvd.


CONCLUSIE
Malèna is een aardige coming-of-age film met een puike acteerprestatie van de jonge Giuseppe Sulfaro. De knappe Monica Bellucci hoeft niet meer te doen dan wat sensueel te paraderen, wat als ex-fotomodel niet zo moeilijk is. Liefhebbers van Europese (en in dit geval Italiaanse) cinema kunnen met een gerust hart deze DVD gaan huren, ze zullen niet teleurgesteld worden. Technisch oogt en klinkt het geheel best geslaagd, het aantal extra's is echter eerder aan de povere kant.


cover
Studio: RCV

Regie: Giuseppe Tornatore
Met: Monica Bellucci, Giuseppe Sulfaro, Luciano Federico, Matilde Piana, Pietro Notarianni, Gaetano Aronica, Gilberto Idonea

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Coming-of-age

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045201784


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Italiaans DTS 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Fotogalerij,
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij