:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HEROES - SEIZOEN 1
HEROES - SEIZOEN 1
Bespreking door: Ann - Geplaatst op: 2008-03-04
SERIE
Ooit al het gevoel gehad dat je anders bent dan anderen? Dat je net dat ietsje meer hebt dan iedereen rondom jou? Een gevoel dat jij de enige op de wereld bent die speciale vaardigheden bezit die je kost wat kost geheim wil houden voor je vrienden en familie? Nee? Ik ook niet. Maar in het Amerikaanse televisielandschap huppelt er wel zo'n stel rond. In Heroes staan mensen zoals jij en ik centraal, maar sommigen kunnen toevallig vliegen, zijn onkwetsbaar (of beter: genezen in 1-2-3) of hebben bijvoorbeeld telekinese in de vingers. De vaststelling dat ze over een gave beschikken doet de personages schrikken. Bovendien weten ze niet van elkaars bestaan af. Ook groeit stilaan het besef dat ze uitverkoren zijn om de wereld te redden.

"Save the cheerleader, save the world" was de tagline waarmee Tim Kring de nieuwe NBC-reeks op 23 september 2006 op Amerika, Canada en later de rest van de wereld losliet. Het 23 afleveringen tellende eerste seizoen (Kring beweert er vijf in de pipeline te hebben zitten) is in feite Volume 1: Genesis, slechts één deel van een veel groter geheel. Het verhaal is opgebouwd en wordt verteld volgens de structuur die gebruikt wordt bij comics, waarbij verschillende plots bijdragen tot een grotere, alles overkoepelende verhaallijn. Het draait dus niet zozeer om de gaven en de personages die erover beschikken, maar vooral over de zoektocht naar de biologische origine van deze gaven. Vanzelfsprekend wordt hier iets extra aan toegevoegd met bijvoorbeeld de geheime, duistere firma ('The Company') die zich moeit met alles wat ook maar in de verste verten te maken heeft met welke gave dan ook.

Het originaliteitsgehalte van de gaven is tegelijk slap en uitstekend. Het lijkt evident dat het personage Nathan Petrelli (Adrian Pasdar) kan vliegen. Uiteraard speelt ook telepathie een rol en daarmee is Matt Parkman (Greg Grunberg) begiftigd. Spontaan helen, zoals Claire Bennet (Hayden Pannetierre) dat kan, is nog wat anders. Onnodig hier het allegaartje (waarbij opvallend veel bijbelse namen de revue passeren: Noah, Peter, Adam, Eden, Isaac,...) en wat ze allemaal kunnen op te sommen. Als kijker ontdek je dat liever zelf, zeker als er nog wat venijn in de staart schuilt.

Achter een succesreeks als Heroes kan alleen maar een productie schuilgaan waarbij alles vlekkeloos verloopt, denk je. Niet dus! De woordenwisseling – en de daaropvolgende polemiek die de pers haalde – met de manager van acteur Thomas Dekker hou je niet voor mogelijk en het is onbegrijpelijk dat zo’n dispuut anno 2008 nog voorkomt. De dame in kwestie ontplofte bijna toen ze van de scenaristen te horen kreeg dat Zach, het personage vertolkt door de acteur waarvoor ze door het vuur zou gaan, homo was. Homo? Wel, paste dat even niet in het plaatje dat ze voor Dekker uitgetekend had! Ze trok onmiddellijk haar stoute schoenen aan en klopte aan bij de schrijvers om een dialoog te laten schrappen en Dekker later de productieploeg van Heroes helemaal de rug te laten toekeren. De kat kwam uit de mouw toen bleek dat de poeha het gevolg was van haar vrees dat Dekker kansloos zou zijn voor de rol van John Connor in The Sarah Connor Chronicles. Ja, een veelzijdig acteur was waarschijnlijk het laatste wat ze daar konden gebruiken. Kuch.

Maar goed, zoals elke zichzelf respecterende film of televisieserie geeft ook Heroes de kijker op tijd en stond een vette knipoog. Zo herken je ongetwijfeld George Takei - jawel Mr. Sulu uit de originele Star Trek reeks – in Kaito Nakamura, de vader van Hiro (Masi Oka). En oh, wat is toevallig de nummerplaat op Kaitos auto? NCC-1701, net als het registratienummer van de USS Enterprise. Nu jij!

Onnodig te zeggen dat iedereen wel goed gecast is en dat de rollen op ieders lijf geschreven lijken. Eén voorbeeld: Greg Grunberg schreef een sollicitatiebrief voor de rol van Peter Petrelli, de mollige versie van Peter. Panettiere is de teenager die meer dan alleen puberale ongemakken moet bekampen op school en ze geeft haar personage de nodige dosis onschuld maar tevens vastberadenheid wanneer ze langzaam aan ontdekt wat er met haar (leven) aan de hand is. Ali Larter (Niki Sanders) op haar beurt lijkt eveneens op commando en zonder problemen twee totaal uiteenlopende karakters van de gewenste emoties te kunnen voorzien. Masi Oka en James Kyson Lee (Ando Masahashi) vormen dan weer het Japanse duo met een missie, al lopen ze er op tijd en stond bij als de stereotiepe toeristen die we in Vlaanderen met het komen en gaan van de seizoenen over de vloer krijgen. En zo draagt iedereen zijn steentje bij (tot en met Noah Gray-Cabey, het elfjarig kereltje dat Micah vertolkt, het zoontje van Niki Sanders) om van Heroes een geheel te maken dat meer is dan de som van de delen.

De terugkeer van grote namen van het witte doek naar het kleine scherm de laatste jaren is opvallend. Heroes lijkt deze dans voorlopig te ontspringen. De acteurs en actrices uit deze serie hebben in de voorbije jaren hun strepen verdiend in de televisiewereld. Je hebt het gevoel dat je hen ergens van kent, maar het duurt even voor je de gezichten kan plaatsten: Jack Coleman (Noah Bennet)? Dynasty! Milo Ventimiglia (Peter Petrelli)? Gilmore Girls! Adrian Pasdar? Desperate Housewives! Om nog maar te zwijgen van tal van andere reeksen waarin ze opdoken.

Meer prijsgeven over de verhaallijn, de personages en wat de reeks zo bijzonder maakt zou hetzelfde zijn als een smaakpapilamputatie net voor je je lievelingsgerecht voorgeschoteld krijgt. So, I rest my case.

AFLEVERINGEN
1. Genesis
De bal gaat aan het rollen wanneer een volledige eclips de aarde verduistert en een geneticaprofessor het geheime onderzoek van zijn vader ontdekt. Daaruit blijkt dat er mensen met bijzondere krachten onder ons leven.

2. Don't Look Back
Nu ze ontdekt hebben dat ze over nieuwe gaven beschikken, luistert Matt Parkman de gedachten van een meisje af, merkt Niki dat ze over brute kracht beschikt, zet Claire haar studentenleventje voort ondanks een schijnbaar dodelijke val en gaat Hiro op onderzoek uit in New York.

3. One Giant Leap
Claire wordt aangevallen door een quarterback op school, Hiro zoekt hulp bij Ando en Niki doet een gruwelijke ontdekking.

4. Collision
De Heroes kunnen met elkaar in verbinding treden nadat Mohinder de laatste puzzelstukjes heeft samengebracht over hun verblijfplaats, maar komen ze ook op tijd voor de cheerleader?

5. Hiros
De gevolgen van de speciale vaardigheden van de heroes worden steeds duidelijker wanneer Matt de gedachten van zijn vrouw leest, Hiro aangevallen wordt door het personeel van een casino in Las Vegas en Niki de tijd uit het oog verliest.

6. Better Halves
Niki wordt geconfronteerd met haar man, D.L., en Hiro geeft een levensreddende boodschap door aan Peter.

7. Nothing To Hide
Relaties staan op het spel wanneer Matt zijn vrouw opzijschuift om mee te doen aan de zoektocht naar Sylar en Claire ontdekt waar haar zoekgeraakte tape is. Nathan bespreekt een strategie met zijn familie en Niki verklapt haar ‘geheim’ aan een vriend.

8. Seven Minutes To Midnight
Vastberaden om een normal leven te leiden, concentreert Claire zich op de reünie. Mohinder keert naar India terug voor de begrafenis van zijn vader.

9. Homecoming
Het ogenblik is aangebroken om de cheerleader te redden en één nacht zou het lot kunnen veranderen van Claire, H.R.G., Peter... en van de wereld.

10. Six Months Ago
We maken een sprong terug in de tijd en zien Mohinders vader in New York, Claires schokkende ontdekking en een rechtszaak die zware gevolgen zou kunnen hebben voor de volledige Petrelli-familie.

11. Fallout
Uit Isaacs schilderijen komen we meer te weten over de voorspelde nucleaire aanval op New York City. Mohinder slaat een nieuwe weg in en zet er zijn eerste stappen terwijl Niki een moeilijke beslissing neemt om haar zoon te beschermen.

12. Godsend
Terwijl Claire de gevolgen van haar deal met de Haïtiaan onder ogen moet zien en terwijl Hiro en Ando op zoek gaan naar een samoeraizwaard, maakt een nieuwe held zijn schokkend debuut.

13. The Fix
Er duiken nieuwe gezichten op om de Heroes te onderrichten terwijl Hiro over zaken praat met zijn vader, Claire op zoek gaat naar haar biologische ouders en Peter iets probeert op te steken van een onzichtbare man.

14. Distractions
Familiebanden staan onder druk wanneer Hiro er maar niet in slaagt zijn vader te overtuigen van zijn nieuwe weg, Niki een keuze maakt m.b.t. haar toekomst met D.L. en Micah en Sylar het huis van de Bennets bezoekt. (Of had er een komma moeten staan na Micah?)

15. Run!
Mohinder ontmoet een gevaarlijke nieuwe held. Matt komt onder vuur te liggen van de nieuwe moordenaar van Linderman en de identiteit van Claires biologische vader wordt eindelijk onthuld.

16. Unexpected
Matt bundelt zijn krachten met een 'draadloze' held en een radioactieve man. Claire vaart uit tegen haar vader en Peter ontdekt dat hij op een pijnlijke manier verraden is.

17. Company Man
Het schokkende verleden van H.R.G. komt aan het licht en na een verschrikkelijke explosie zal Claires leven nooit meer hetzelfde zijn.

18. Parasite
Verschrikkelijke toekomstbeelden brengen de Heroes van de wijs wanneer Linderman zijn plannen onthult en Isaac zijn vreselijkste schilderij tot nu toe maakt.

19. 07%
Sylar blijft tekeergaan met de – onbewuste – hulp van Mohinder en Hiro besluit 'de wereld te redden' nadat hij de wrede werkelijkheid onder ogen moet zien.

20. Five Years Gone
Hiro en Ando reizen naar de toekomst en komen er te weten dat mensen met uitzonderlijke vaardigheden gedood worden als 'terroristen'.

21. The Hard Part
Terwijl Nathan zich voorbereidt op de verkiezing, wordt de vastberadenheid van Hiro en Ando om de wereld te redden zwaar op de proef gesteld.

22. Landslide
Nathan weegt de voor- en nadelen van een plaatsje in het congres tegen elkaar af. Peter en Claire proberen New York City te ontvluchten voor de ontploffing.

23. How To Stop An Exploding Man
Isaacs schokkende voorspellingen worden werkelijkheid in Kirby Plaza, waar de heroes geconfronteerd worden met pijn en gevaar.

BEELD EN GELUID
Op het beeld valt weinig tot niets aan te merken. We krijgen de verschillende afleveringen gepresenteerd in een 1.78:1-beeldformaat waarbij de kleuren helder zijn en het contrast goed is. Filmgrain is zo goed als afwezig en maakt dat we kunnen spreken van een meer dan uitstekende transfer. Ook het geluid is verzorgd. De dialogen zijn goed te volgen en worden niet overstemd door een bombastische, maar eerder ondersteunende en beklijvende soundtrack waarbij op een thematische en als het ware hypnotiserende wijze composities van Wendy Melvoin en Lisa Coleman (jaja, dé Wendy & Lisa uit de jaren tachtig!) te horen zijn.

EXTRA'S
Wanneer we de lettercombinaties op de achterkant van de dvd-box even bekijken, worden we verleid door "bijna 3 uur bonusmateriaal". Allemaal goed en wel, maar drie uur kan lang zijn als het om een hoop rommel of promo-talk blijkt te gaan. Laten we eens zien wat Universal te bieden heeft her en der op de verschillende disks.
* De nooit eerder uitgezonden pilootaflevering (The Tim Kring Cut) – Je weet hoe het gaat: iemand wil het maken in Hollywood, krijgt de nodige dollars om een pilootaflevering te draaien en de studio ervan te overtuigen dat je de televisiekip met de gouden eieren in je ren hebt rondlopen. Applaus voor Universal dat ze deze pilootaflevering mee in de box stoppen voor de fans. Het is open deuren intrappen, maar Krings versie is langer (scènes zijn uitgebreider en bepaalde verhaallijnen die nadien geknipt werden zijn nog aanwezig) en bovendien interessant wanneer je de vergelijking maakt met de aflevering zoals ze nadien op televisie te zien was. Indien u Krings stem eens wil horen hebt u geluk: je kan deze pilootaflevering met audiocommentaar beluisteren. Of niet, zo u wenst.
* Mind Reader is een onschuldig en eigenlijk nietszeggend spelletje voor volwassenen waarin je aan de hand van het beantwoorden van vragen te weten komt welke held jij eigenlijk in het dagelijks leven bent. Matt Parkman wordt hier in de verf gezet.
* Making of – Wat het jammere is aan making ofs? Dat ze inhoudelijk steeds weer hetzelfde zijn: praatjes met de cast & crew, setbezoekje, leuk om te zien, maar waarom kruidt geen enkele studio deze ondertussen 'verplichte' blablabla met wat boemboemboem?
* Special effects – Altijd al willen vliegen zoals Nathan Petrelli? Wel, als je goed luistert naar Mark Kolpack lukt het je misschien nog ook.
* Profiel van de kunstenaar Tim Sale – kleurenblind, maar oh zo talentvol en best bekend voor zijn werk bij D.C. Comics (Batman!) maar opgetrommeld om de kunstwerken van Isaac Mendez (Santiago Cabrera) te schilderen.
* De score – Wie we daar hebben! Een stel overrijpe lesbiennes zou je denken, maar laat dat niet de aandacht afleiden van wat ze echt betekenen voor Heroes. De synthesizerscore spruit voort uit hun brein dat voorheen (met de openingstrack van Carnivàle) al bewezen heeft een flinke smak geld waard te zijn. Die hersenpan verzekeren dus, niet die benen! Michael Perfitt draagt tevens zijn steentje bij, zij het eerder op technisch vlak en niet zozeer als componist. Je zou je afvragen wie de vrouw is in dat trio, maar dat zou ons te ver leiden…

Als je maar niet genoeg krijgt van Heroes dan zijn de bijna 50 geknipte scènes en de verschillende audiocommentaren van cast & crew de slagroom op de taart. Of overdaad schaadt? Niet echt. Het is uitkijken naar seizoen 2 van deze fantastische serie.

CONCLUSIE
In deze tijd van uitstekende televisieseries (Six Feet Under, Nip/Tuck, Desperate Housewives, Battlestar Galatica, Weeds, Californication,...) zou je denken dat het moeilijk is om met iets nieuws te komen dat toch het verschil maakt. Heroes slaagt daar niet helemaal onverwacht uitstekend in, mede door een oud concept (de held) een nieuwe invalshoek te geven (meerdere helden moeten samen de strijd tegen het kwade aangaan). Voeg daar dan nog een vrijwel onbekende maar meer dan bekwame cast aan toe en je hebt niet alleen een onverhoopte hit, maar ook nog eens een stel twintigers die plotseling household names zijn. Het enige probleem waar series als Heroes – en als we eerlijk zijn alle reeksen op televisie – meer en meer mee te maken krijgen is dat in het digitale tijdperk waarin we anno 2008 leven niemand nog een week wil wachten om de volgende aflevering op televisie te bekijken, laat staan dat je wacht op de dvd-box. Is Heroes voor Universal op die manier het slachtoffer van zijn eigen succes? Kijk maar eens naar de ranglijst van de downloads. But who can blame them, als zulke klasse zomaar voor het rapen ligt?


cover




Studio: Universal

Regie: David Semel, Allan Arkush, Greg Beeman, Ernest Dickerson, Paul Shapiro, Donna Deitch, Paul Edwards, John Badham, Terrence O'Hara, Jeannot Szwarc, Roxann Dawson, Bryan Fuller, Kevin Bray, Adam Kane
Met: Jack Coleman, Hayden Panettiere, Masi Oka, Sendhil Ramamurthy, James Kyson Lee, Greg Grunberg, Milo Ventimiglia, Adrian Pasdar, Ali Larter, Noah Gray-Cabey, Zachary Quinto, Jimmy Jean-Louis, Ashley Crow, Santiago Cabrera, Cristine Rose, Leonard Roberts, Tawny Cypress

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
1010 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582500752


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• 50 deleted scenes exclusief op dvd
• The making of Heroes
• Special effects
• De stunts
• Profiel van kunstenaar Tim Sale
• De soundtrack
• Mindreader
• Audiocommentaar door cast & crew en door de bedenker van de reeks, Tim Kring

Andere recente releases van deze maatschappij