:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> E.R. - SEIZOEN 9
E.R. - SEIZOEN 9
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2008-05-01
SERIE
Na 8 seizoenen is E.R serieus veranderd en dan hebben we het uiteraard voornamelijk over de cast. Aan het begin van het 9e seizoen bestaat die cast eigenlijk voornamelijk uit nieuwe gezichten, wanneer we de vergelijking maken met het eerste seizoen. Enkel John Carter (Noah Wyle) en Susan Lewis (Sherry Stringfield) zitten er nog steeds in, al verdween Lewis wel een aantal jaar van het toneel om pas in het 8ste seizoen weer op te duiken. Veel van de kleinere rollen (verplegers en verpleegsters, ambulanciers) worden echter nog steeds vertolkt door dezelfde acteurs en zorgen voor een zekere continuiteit binnen de serie.

Een aantal personages is wel uit de serie verdwenen, maar de terugkeer van Sherry Stringfield na 5 jaar afwezigheid, bewijst wel dat alles mogelijk is. De cast van het 9e seizoen hoeft echter niet onder te doen voor degene die de serie lanceerde. E.R. draait in de eerste plaats om de patiŽnten en hun behandeling en slechts in de 2e plaats om de persoonlijke problemen van het ziekenhuispersoneel. Dat betekent ook dat er acteurs gewisseld kunnen worden zonder al te grote negatieve impact op het verdere verloop van de serie, wat niet kan worden gezegd van veel andere series. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er niemand is die zijn of haar favoriete personage graag uit de serie ziet verdwijnen. Gelukkig zijn de vervangingen vaak minstens even kleurrijk en interessant.

Vernieuwend in dit seizoen is het decor dat voor de laatste aflevering is gekozen: Congo. Het vormt een bijzonder aangename afwisseling met de reguliere afleveringen en het concept had blijkbaar succes, want vanaf het 10e seizoen zal men regelmatig dergelijke afleveringen gaan invoegen.

Binnenkort mogen we in de Benelux ten andere al het 11e seizoen op dvd verwachten. Aan de andere kant van de grote plas, in de USA, mogen ze nog tot half juni wachten vooraleer ze dit 9e seizoen te zien krijgen. We zitten dus mooi voor en dat mag voor de verandering natuurlijk ook wel eens !

AFLEVERINGEN
1. Chaos Theory
Omwille van een besmettelijke ziekte is de spoedafdeling veroordeeld tot 2 weken quarantaine, wat voor de nodige spanningen zorgt tussen de nog aanwezige personeelsleden.

2. Dead Again
Wanneer een van de andere ziekenhuizen in Chicago de deuren sluit, krijgt County General een ware zondvloed aan patiŽnten te verwerken. Ondertussen veegt Pratt de diagnose van een ervaren cardioloog aan zijn laars.

3. Insurrection
Nergens ben je nog veilig, zelfs niet op de spoedafdeling. Een incident waarin dokter Chen bedreigd wordt met een pistool, leidt tot een spontane staking. Er moet dringend wat gaan gebeuren om de veiligheid te verhogen in het ziekenhuis !

4. Walk Like a Man
Pratt werkt Gallant zodanig op z'n systeem dat die zijn geduld verliest en Pratt laat kennismaken met zijn vuisten. Carter heeft het hoe langer hoe moeilijker met het drankprobleem van Abby.

5. A Hopeless Wound
Het is Halloween, ook op de spoedafdeling. Spijtig genoeg voorkomt dat geen rampen: na een brand in een appartement wordt de E.R. overstelpt met verklede gewonden.

6. One Can Only Hope
Abby's broer begint zich uitermate excentriek te gedragen en dat doet Abby aan de alarmbeld trekken. Vertoont haar broer de eerste tekenen van bipolariteit ?

7. Tell Me Where It Hurts
Wanneer de militaire politie op zoek blijkt te zijn naar haar broer, vreest Abby het ergste. Ondertussen ontdekt Weaver dat ze zwanger is.

8. First Snowfall
Wanneer een dronken automobilist een gezin aanrijdt, moet de vader een aantal hartverscheurende keuzes maken. Abby ontdekt dat ze niet de enige is die haar broer wil bezoeken in Nebraska.

9. Next Of Kin
Abby wordt door haar broer op afstand gehouden. Pratt probeert Leon te beschermen tegen de rest van de wereld.

10. Hindsight
We krijgen in omgekeerde volgorde te zien hoe Kovac net voor Kerstmis betrokken raakt bij een verkeersongeval.

11. A Little Help From My Friends
Wanneer de metaaldetector afgaat in de ER, blijkt Pratt een pistool op zak te hebben. De E.R. krijgt te maken met een aantal fanatieke studenten wiskunde die net iets te veel stimulerende middelen ophebben.

12. A Saint In The City
Pratt weet voor Leon een baan te versieren als vuilophaler in County General. Carter lijkt het goed te kunnen vinden met een oude arts die in het centrum van de stad een ziekenhuis heeft voor de minder welgestelde medemens.

13. No Good Deed Goes Unpunished
Wanneer Pratt een neergeschoten jongeman binnenbrengt op de spoedafdeling raakt hij verstrikt in een kluwen van leugens. Carter overweegt om een aantal maanden voor Artsen Zonder Grenzen te gaan werken in Congo.

14. No Strings Attached
Weaver wordt gepromoveerd en Romano gedegradeerd. Chen en Pratt lijken het bijzonder goed met elkaar te kunnen vinden en Abby grijpt weer naar de fles.

15. A Boy Falling Out Of The Sky
Abby ziet het niet meer zitten wanneer haar broer vermist blijkt te zijn en ook haar moeder over haar toeren is. Pratt kan maar niet geloven dat een man die hij dood verklaarde nog blijkt te leven.

16. A Thousand Cranes
Het personeel van County General is in shock wanneer de roofmoord bij Doc Magoo's aan het licht komt. Pratt en Gallant zijn verdacht, maar dat blijkt voornamelijk op grond van hun ethnische afkomst te zijn?

17. The Advocate
Weaver wordt nogmaals gepromoveerd maar zit ondertussen ook met een dilemma: doet ze wat Aldmerman Bright vraagt of past ze de geldende regels strikt toe ?

18. Finders Keepers
Romano wordt "gedegradeerd" tot hoofd van de spoedafdeling en werkt dat uit op het personeel. Lewis' uitstapje naar Vegas heeft verregaande gevolgen.

19. Things Change
Luka nodigt een collega uit KroatiŽ uit om een kijkje te komen nemen op de spoedafdeling van County General. Met een ontsnapte gestoorde patiŽnt en een doorgedraaide Romano lijkt de spoedafdeling trouwens meer op een dierentuin in plaats van een ziekenhuis.

20. Foreign Affairs
Kovac probeert een team van artsen bij elkaar te krijgen dat een zwaar zieke Kroatische jongen kosteloos wiln opereren. Abby's broer verstoort de begrafenis van Carters grootmoeder.

21. When Night Meets Day
We krijgen afwisselend de dag en nacht van respectievelijk Carter en Pratt te zien. Alles passeert de revue: van onbeduidende niesbuien tot levensbedreigende aandoeningen.

22. Kisangani
Carter en Kovac trekken naar Congo als vrijwilligers voor Artsen Zonder Grenzen. Carter krijgt er te maken met overwerkt personeel, een gebrek aan medicijnen, ziektes die in Amerika al lang niet meer voorkomen en bovenal de verschikkingen van een oorlog.

BEELD EN GELUID
E.R. kan je zonder twijfel tot de pioniers van de moderne televisie rekenen. In de eerste plaats is de serie al vanaf de eerste aflevering in widescreen gefilmd. Bovendien werd er reeds in 2000 (seizoen 7) besloten om de serie, waar mogelijk, in HD uit te zenden. Het is bijgevolg toch enigszins logisch dat we quasi-referentiekwaliteit verwachten van deze release. Gelukkig worden we, net als bij vorige seizoenen, niet teleurgesteld. Als we echt willen muggenziften dan merken we op dat er hier en daar nog wat grain aanwezig is, maar storend kan je dat in geen geval noemen. Verder scoren de dvd's zeer goed over de hele lijn: kleurverzadiging, scherpte, detail en zwartniveaus zijn optimaal. De transfers halen simpelweg het onderste uit de kan van het dvd-formaat. Zo hebben we het uiteraard zeer graag. Op auditief vlak blijft men toch zweren bij de klassieke Dolby Surround 2.0-geluidstrack. Blijkbaar duurt het toch net dat ietsje langer vooraleer men bij tv-producties wil overgaan naar bvb. 5.1-surroundtracks. Dat heeft meer dan waarschijnlijk ook wat te maken met de soms vrij krappe deadlines die voor de series gehanteerd worden. Surroundtracks vragen immers nog serieus wat extra werk indien je een resultaat wil verkrijgen dat ook een echte meerwaarde heeft. We hebben uiteraard nog altijd liever een oerdegelijke 2.0-track dan een middelmatige meerkanaalsalternatief.

EXTRA'S
Het bijna volledig ontbreken van noemenswaardige extra's is nog altijd het grootste probleem van deze boxsets. Al sinds het 2e seizoen moeten we het stellen met wat bloopers en/of verwijderde scŤnes. Uitzonderlijk kwamen daar in het begin ook nog wat audiocommentaren bij. Dit 9e seizoen vormt hierop geen uitzondering en we moeten het bijgevolg maar stellen met een aantal deleted scŤnes.

CONCLUSIE
Na 9 seizoenen is E.R. nog steeds een prima tv-serie, zelfs al is ondertussen quasi de hele originele cast vertrokken. Beeld en geluid zijn eens te meer van prima kwaliteit, maar de extra's blijven een zwak punt. Gezien het interessante prijskaartje van deze boxsets kan dat echter geen reden zijn om deze prachtserie niet in huis te halen.


cover
Studio: Warner

Regie: Diverse
Met: Noah Wyle, Laura Innes, Alex Kingston, Mekhi Phifer, Goran Visnjoc, Maura Tierney, Sherry Stringfield, Ming-Na, Sharif Atkins, Paul McCrane

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
946 min.

Type DVD:
DS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
ē Deleted Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij