:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> E.R. - SEIZOEN 10
E.R. - SEIZOEN 10
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2008-05-06
SERIE
In het 9de seizoen was het voor de cast en de scenarioschrijvers een beetje zoeken geblazen. Men moest het immers stellen zonder anciens Dr. Greene (Anthony Edwards) en Dr. Benton (Eriq La Salle). Dergelijke leegtes zijn niet altijd makkelijk en snel op te vullen, zeker niet als je de vele fans niet wil doen rebelleren. Seizoen 9 was dan ook enigszins een overgangsseizoen dat prachtig afgesloten werd met de aflevering Kisangani, waarin Carter naar Congo trekt.

De belevenissen van Carter in Afrika zullen een rode draad blijven doorheen het seizoen. Ondertussen worden er ook wat nieuwe gezichten geÔntroduceerd op de spoedafdeling, waaronder studente Neela Rasgotra (Parminder Nagra) en verpleegster Samanatha Taggart (Linda Cardellini). Maar spijtig genoeg vallen er ook weer twee anciens af die toch ook al sinds het 4de seizoen meedraaiden.

We vragen ons af waar het creatieve team achter de serie het allemaal vandaan blijft halen. Dat is uiteraard een retorische vraag, want de realiteit is in dit geval zonder twijfel een zeer reŽle en goede inspiratiebron. Dat neemt echter niet weg dat het een hele prestatie blijft om een serie 10 seizoenen lang op een degelijk niveau te houden, temeer als je weet dat er toch in ieder seizoen wat aan de cast geprutst wordt.

E.R. is ťťn van de klassiekers in het tv-landschap geworden. Op de Amerikaanse televisie zit men ondertussen al aan het 14de seizoen en men denkt nog niet aan stoppen. Er zijn niet veel series die het zo lang volhouden, grote uitzondering op die regel is die andere NBC-serie, nl. Law & Order dat al sinds 1990 bestaat en nog steeds loopt (dan hebben we het nog niet over de 2 minstens even succesvolle spinoffs). Het valt op dat langlopende reeksen veelal erg dicht bij de realiteit staan, NYPD Blue liep bijv. ook 12 seizoenen. Daar stopte men mee om simpelweg in schoonheid te eindigen. Reeksen met een serieuze dosis sciencefiction of mysterie houden het veelal veel minder lang uit of zijn op voorhand berekent op 4 of 5 seizoenen (en wanneer er toch nog verdergegaan wordt is dat in veel gevallen niet meer op hetzelfde niveau als voordien). Uiteraard bestaan er ook op die regel uitzonderingen zoals bijv. Stargate SG-1 en The X-Files.

Dit alles om te illustreren dat een serie best ťn lang kan lopen ťn relatief goed tot schitterend kan blijven. Uiteraard zullen er hier en daar zwakkere afleveringen of seizoenen tussen zitten. Probeer maar eens om 18 jaar aan een stuk 22 afleveringen per jaar te schrijven die allemaal even baanbrekend zijn. Wij zouden het alvast niet kunnen, dus petje af voor degenen die daar toch voor 75% in slagen.

Indien je geen spoilers wil, dan kan je best onderstaande beschrijvingen van de afleveringen in deze dvd-set overslaan.

AFLEVERINGEN
1. Now What?
Carter keert terug uit Congo, maar de ontvangst is alles behalve hartelijk. Ondertussen zijn er volop verbouwingen aan de gang op de spoedafdeling.

2. The Lost
Carter keert terug naar Congo om er op zoek te gaan naar Dr. Kovac. Tijdens die zoektocht ontdekt hij een paar belangrijke dingen over zichzelf.

3. Dear Abby
Het gaat helemaal niet goed met Abby en nog slechter wanneer Carter het uitmaakt. Romano is woedend over zijn armprothese en werkt dat uit op de verpleegsters van de spoedafdeling.

4. Shifts Happen
Pratt heeft de leiding op de spoedafdeling of is het die nacht eerder de hel ? Hij moet het zien te stellen met een handjevol dokters en een hele groep onervaren verpleegsters.

5. Out Of Africa
Kovac is terug uit Afrika en dat zal hij geweten hebben: een nieuwe verpleegster, Abby is plots studente geneeskunde geworden en Romano is nog steeds even lastig.

6. The Greater Good
Pratt en Kovac zijn het oneens over de behandeling van een patiŽnt. Moet je een patiŽnt redden die een leven vol lijden voor zich heeft ?

7. Death And Taxes
Sams zoon Alex brengt een dagje door op de spoedafdeling en lijkt gefascineerd door Kovac. Gallant springt in de bres wanneer een kankerpatiŽnte getransporteerd dient te worden.

8. Freefall
Het is Thanksgiving, ook op de spoedafdeling, wat een lagere personeelsbezetting betekent. Spijtig genoeg komt er net die dag een groot aantal patiŽnten binnen, reden te meer voor Romano om iedereen het leven zuur te maken.

9. Missing
Corday organiseert een herdenkingsdienst voor Romano, maar er komt bijna niemand opdagen. Een stel Amish-pubers komt op de spoedafdeling terecht na een stapje in de wereld te hebben gezet.

10. Makemba
Carter zit nog steeds in Afrika en probeert de kerstsfeer daar wat te doen opleven. Maar wat is kerstmis zonder kerstbomen en geschenkjes? Tijd om de hulp van de collega's in Chicago in te roepen.

11. Touch And Go
Kovac dient zijn ontslag in, of toch niet? Pratts impulsieve gedrag heeft zowel positieve als negatieve gevolgen. Carter keert terug uit Afrika ... met zijn vriendin Kem.

12. NICU
Abby en Neela gaan aan de slag op de NICU, de afdeling intensieve zorg voor pasgeborenen. Drie weken zullen ze er moeten meedraaien in het kader van hun studies.

13. Get Carter
Kem brengt een dag door op de spoedafdeling en dat zullen ze in Chicago geweten hebben. Bewust en onbewust brengt ze overal discussies op gang.

14. Impulse Control
Carters vrije dag eindigt op het vliegveld. Pratt en Abby houden een TBC-patiŽnt tegen zijn wil vast en Sam probeert Kovac te versieren.

15. Blood Relations
Neela spoed zich met een pasgeborene met koolstofmonoxide-vergiftiging naar de hyperbare kamer. Nadeel is wel dat Neela last heeft van claustrofobie. Chen keert terug naar de spoedafdeling en Carter ziet Kem terug ... via een webcam.

16. Forgive And Forget
Chaos is een alledaags verschijnsel op de spoedafdeling, maar deze keer is het nog net dat ietsje erger. Frank wordt een patiŽnt nadat hij een hartaanval heeft gekregen en een gestoorde veteraan verlaat woedend de E.R., maar blijkt later op de terugweg te zijn in een tank!

17. The Student
Carter moedigt Neela aan om wat assertiever te zijn, maar dat blijkt enkel fatale gevolgen te hebben. Chuck neemt het voor Lewis op wanneer ze constant lastig gevallen wordt door een engerd die het voorzien heeft op zwangere vrouwen.

18. Where There's Smoke
Er wordt een onderzoek gestart naar de dood van Neela's patiŽnt. Ondertussen worden op de spoedafdeling een aantal gewonde brandweermannen binnengebracht, waaronder Weavers vriendin Sandy.

19. Just A Touch
Een patiŽnte beweert dat Pratt te handtastelijk werd bij een borstonderzoek. Weaver blijft vechten voor de voogdij over haar zoontje. Sams ex-vriend daagt plotseling weer op.

20. Abby Normal
Abby gebruikt een controversiŽle behandeling om de oorzaak van schijnbare epilepsie-aanvallen bij een jonge vrouw te achterhalen.

21. Midnight
Abby en Neela studeren af, maar ze verwerken dat beide anders. Carter en Kem worden geconfronteerd met een tragedie. Corday krijgt onverwacht bezoek.

22. Drive
Carter verwerkt zijn verdriet door zich als een bezetene op zijn werk te storten. Sam besluit Chicago te verlaten, de reden: ze vlucht voor haar ex. Dr. Abby Lockhart gaat aan de slag.

BEELD EN GELUID
Naarmate de opnametechnologie geavanceerder wordt en de opslagmedia groter worden, wordt het alsmaar moeilijker om nog iets zinnigs te vertellen over de beeld- en geluidstransfers van de verschillende releases. Zeker in het geval van recente producties is het maar al te vaak zoeken naar een speld in een hooiberg. Reden tot klagen is dat echter niet, want eigenlijk zouden we een zero tolerancebeleid moeten voeren, zeker gezien de beschikbare technologie.

Het zou ronduit hallucinant zijn indien een tv-serie uit 2003 er op dvd slechter dan nagenoeg perfect uitzag. Zoiets kan enkel gebeuren indien je de mastering en/of authoring overlaat aan mensen die ofwel incompetent zijn ofwel geen greintje voeling hebben met het medium. Bij recente series zoals E.R. is er trouwens ook geen budget nodig voor het opkuisen van de beeldband, die zou immers in quasi perfecte staat moeten verkeren. Enkel een kwestie van het geheel te herschalen naar de resolutie van een dvd'tje en waar nodig te compresseren. Dat lijkt allemaal doodsimpel, maar in de praktijk gaat het maar al te vaak serieus mis. Het zou niet de eerste keer zijn dat men allerhande filters loslaat op een transfer die dat eigenlijk compleet niet nodig heeft, met alle gevolgen vandien. We denken dan spontaan aan het toepassen van edge enhancement. Op de vroegere kleine tv-schermen viel de toepassing ervan nog niet altijd op, maar in deze tijden van relatief grote plasma- en LCD-schermen zijn ze ťťn van de nagels aan de doodskist van de home cinema-enthousiast.

Warner heeft op dat vlak echter een vrij goede reputatie en het aantal blunders is door de jaren heen vrij beperkt gebleven. Bij E.R. mogen we al vanaf het eerste seizoen genieten van een zeer degelijke beeld- en geluidstransfer en dat is met dit tiende seizoen gelukkig ook niet veranderd. Het beeld is scherp (zonder meer), mooi verzadigd en meer dan voldoende gedetailleerd. In een donkere scŤne durft er al wel eens wat ruis tevoorschijn komen, maar daar willen we geen halszaak van maken. De Dolby Surround 2.0-track is van prima kwaliteit en benut de mogelijkheden van het formaat optimaal. Stiekem hopen we toch dat E.R. ooit overschakelt naar een echte 5.1-surroundtrack, dat zou in een dergelijke omgeving voor een zeer, zeer grote meerwaarde kunnen zorgen.

EXTRA'S
Onze patiŽnt mag er dan wel goed uitzien en zelfs normaal klinken, onder de motorkap is het nog altijd een vrij povere bedoening. Op deze dvd-set uit zich dat in een weerom zeer povere selectie extra materiaal. Net als bij tal van voorgaande seizoenen moeten we het zien te stellen met wat Outpatient Outtakes, verwijderde scŤnes dus, en een reeks bloopers onder de titel Cutups. Mogen we nog de ijdele hoop koesteren dat het ooit zal beteren?

CONCLUSIE
Na een 9dee seizoen vol aanpassingen, lijkt de serie in dit 10de seizoen haar draai weer te hebben gevonden. Met een aantal nieuwe gezichten in de cast, kan de serie er zonder twijfel weer voor een paar jaar tegen. De dvd-set die Warner afleverde voldoet aan alle verwachtingen, m.a.w. prima beeld en geluid en een povere selectie extra materiaal. Uiteindelijk maakt het niet uit of je nu een fan van het eerste uur of een nieuweling bent: E.R. blijft een aanrader.


cover
Studio: Warner

Regie: Diversen
Met: Noah Wyle, Maura Tierney, Mekhi Phifer, Alex Kingston, Goran Visnjic, Sherry Stringfield, Ming-Na, Sharif Atkins, Parminder Nagra, Linda Cardellini, Paul McCrane, Laura Innes

Film:
9/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
946 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
ē Outpatient Outtakes
ē Cutups

Andere recente releases van deze maatschappij