:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD, THE
ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD, THE
Bespreking door: Ann - Geplaatst op: 2008-05-22
FILM
Does the name Jesse James ring a bell? Natuurlijk. Geen kat die de beruchte outlaw niet kent. The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford is niet echt de eerste film over deze figuur die mytische proporties aangemeten kreeg. Hell no! Er passeerden voordien een resem andere werken de revue, het ene al meer succesvol dan het andere. Je zal denken dat het nu dus tijd is om te kijken hoe Brad Pitt het wilde westen onveilig maakt met zijn bende, maar helaas ben je er dan aan voor de moeite. De film start daar waar het leven van James op zijn einde loopt. De James-gang stelt niets meer voor na een hele reeks tegenslagen waarbij Jesses enige betekenisvolle steun en toeverlaat zijn broer Frank (Sam Sherpard) is. De reacties op de figuur van Jesse James gaan van minachting (er staat een flinke prijs op zijn hoofd) tot immense bewondering. De 19-jarige Robert Ford ziet in hem zijn groot idool en het is zijn droom om ooit lid te worden van Jesses bende. De vraag is alleen hoe ver bewondering en afgunst uit elkaar liggen, zeker wanneer Robert Ford niet krijgt wat hij verwacht had.

Geen idee tegen welke snelheid Johan Daisnes ‘Trein der Traagheid’ voortbolde, feit is dat je voor het sowieso al trage westerngenre moet zijn om het niet op je heupen te krijgen van het slakkengangetje waartegen The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford zich voortsleept. Toch is net dit in een tijd van flitsende montages en een als maar snellere levensstijl  de meerwaarde van de film. Het biedt je de kans om even stil te staan, rustig om je heen te kijken en werkelijk te absorberen wat er op het witte doek geprojecteerd wordt. Wanneer je de landschappen ziet, lijk je plots weer te beseffen hoe mooi de natuur is. Beklijvende close-ups en voiceovers zijn het peper en zout die het geheel waarin niet zozeer Brad Pitt, maar wel Casey Affleck de show steelt, kruiden. Het scenario van The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford is gebaseerd op het boek van Ron Hansen en waarin Robert Ford centraal staat en niet – zoals verwacht – Jesse James.

Het is altijd uitkijken naar 'de nieuwe Brad Pitt' en wanneer de hooggespannen verwachtingen dan ook nog eens ingelost worden is het dubbel plezier. Wat The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford betreft, word je op je wenken bediend. Feit is dat vooral Casey Affleck zorgt voor een frisse wind in de loop van de film. Daar waar broer Ben het net iets te bont maakte in Hollywood met liefjes als Jenny from the Block en later his (back then) future wife Jennifer Garner, opteerde Casey voor een solide gezinssituatie ver uit de buurt van de schijnwerpers. Echtgenote Summer Phoenix (zus van River en Joaquin) zorgt ongetwijfeld voor een positieve artistieke invloed op zijn filmkeuzes en zijn acteerwerk. Je moet wel tot dit besluit komen wanneer je hem aan het werk ziet in The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford. Deze film is niet de beste in zijn genre. Daar waar No Country For Old Men zich eveneens op een aangename wijze voortsleept (je hield het nooit voor mogelijk dat slepen aangenaam kon zijn), ontbreekt het in The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford echter aan spanning en diepgang. Het blijft allemaal vrij oppervlakkig waardoor je bij momenten wat ontevreden en geïrriteerd in je stoel heen en weer schuift.

Het is een jammer dat Warner met deze prachtige dvd box (in 'hout') de aandacht van de koper – die voor deze film toch wel een flinke duit moet neertellen – afleidt van het feit dat er nergens een spoor van ook maar één extra is.

BEELD EN GELUID
De film staat in het originele 2.40:1-beeldformaat anamorf op de disk. De kwaliteit van het beeld is uitstekend en varieert (in de context van het beeldverhaal) van scherp naar wazig zoals dat door de filmmaker bedoeld is. Filmgrain is afwezig. De dialogen zijn zonder problemen te volgen en er is een goed evenwicht met de soundtrack.

EXTRA'S
Geen spoor van terug te vinden.

CONCLUSIE
The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford is een onderhoudende western, maar zeker niet de beste in zijn genre. De film mist diepgang en het tergend trage tempo zal menig kijker op de zenuwen werken en in slaap wiegen. De acteerprestatie van Casey Affleck verdient een pluim, eentje die kan worden ingeruild voor een stevige zweep om Warner op de billen te kletsen omdat ze zo’n kale dvd op de markt durven brengen.


cover
Studio: Warner

Regie: Andrew Dominik
Met: Brad Pitt, Casey Affleck, Sam Shepard, Mary-Louise Parker, Brooklynn Proulx, Sam Rockwell

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
160 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij