:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CRUEL INTENTIONS
CRUEL INTENTIONS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-06-23
FILM
Stiefbroer Sebastian Valmont (Ryan Philippe) en stiefzus Kahtryn Merteuil (Sarah Michelle Gellar) zijn twee exponenten van de generatie fuck you, obsceen rijke verpamperde kinderen die door hun ouders in het wild zijn losgelaten met héél veel centjes in hun spaarpot. Sebastian heeft de reputatie dat hij alle meisjes kan krijgen die hij wil (én kan dumpen), Kathryn is zó nymfomaan dat ze eigenlijk psychiatrische hulp nodig heeft. Wanneer er in een lokaal magazine een interview met Annette Hargrove (Reese Witherspoon), de dochter van het nieuwe schoolhoofd, verschijnt, waarin ze nogal uitdrukkelijk propaganda maakt voor het principe "geen seks voor het huwelijk", is dat de ideale uitdaging voor Sebastian. Hij en zijn stiefzus sluiten een bijzondere weddenschap: Sebastian moet Annette binnendoen vóór de start van het nieuwe schooljaar. Lukt hem dat niet, dan krijgt Kathryn zijn flashy Jaguar-sportwagen. Lukt hem het echter wel, dan krijgt hij van haar het enige wat hij anders niet kan krijgen: een stomende nacht vol met tomeloze seks. Wat hij echter niet in zijn plannen heeft ingecalculeerd is dat hij echt op Annette verliefd wordt en spijt krijgt van zijn weddenschap.

Roger Kumble maakte van Les Liaisons Dangereuses een hippe en eigentijdse versie die zeker een nieuwe generatie zal aanspreken om met deze gemuteerde variant op een teen-soapopera van seksuele frustraties en normvervaging kennis te maken. De setting heeft hij verplaatst naar de meer mondaine kringen van New York, meer bepaald naar een groep laatstejaarsstudenten die baden in de financiële luxe maar zich uit verveling kapotseksen of drugs snuiven alsof het om goedkope bloemsuiker gaat; het lijkt wel een cast die bedacht is door Gen X-schrijver Bret Easton Ellis. Waarschijnlijk is deze keuze ingegeven omdat er toch een zekere parallel bestaat tussen de beau monde van de 18de eeuw en de rijkere Gen X-kids, in die zin dat ze aan niets of niemand verantwoording af moeten leggen en hun perverse seksspelletjes gewoon uit pure verveling schijnen te spelen. Hun gebrek aan motivatie is schrijnend en al wie van de norm afwijkt, zoals Annette, moet daarvoor boeten. Vanaf de openingsscène, waarin we een flitsende montage van de daken van New York krijgen terwijl Every You, Every Me van Placebo door de speakers knalt, is het overduidelijk welk soort publiek de regisseur wil aanspreken.

Cruel Intentions is voor mij de St. Elmo's Fire van de jaren '90: het materialistische aspect uit St. Elmo's Fire is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een soort van mind control -spelletjes.Wat ik in Cruel Intentions wel enorm weet te appreciëren is dat de regisseur de kijker niet voor dom houdt. Critici verwijten deze film wel eens dat de finesse van een boek als Les Liaisons Dangéreuses getrivialiseerd wordt. Na Dangerous Liaisons met Glenn Close, John Makovich en Michelle Pfeiffer en Valmont met Annette Bening, Colin Firth en Meg Tilly is het meteen de derde en meest eigenzinnige verfilming tot nog toe. Toegegeven, het is een ietwat gewaagde aanpak, maar de hoofdmotieven die in de film overheersen zijn toch maar netjes exact dezelfde. Bovendien lijkt het verhaal meer op het lijf geschreven van een stel bekakte 20-ste eeuwse tieners dan op dat van één of andere Franse hofhouding. De geijkte formules voor hofmakerij zijn misschien geëvolueerd  naar een nieuwe variant waarin experimenteren met allerlei vormen van seks schering en inslag zijn, gevoelens zoals jaloezie, verliefdheid en haat zijn dezelfde gebleven. Bovendien zijn de tieners uit de film geen van allen onintelligent: ze zijn duidelijk vóór op hun leeftijd, maar gebruiken hun gaven niet om aan zelfontwikkeling te doen, maar om de anderen op de meest gerafinneerd mogelijke manier onderuit te halen. Onder de oppervlakkige levensstijl van de acteurs zitten weliswaar  geëxtrapoleerde, maar toch herkenbare karakters: het centraal terugkerende thema is de geperverteerde manier waarop mensen elkaar bewust pijn doen. Sarah Michelle Gellar portretteert als seksueel vrijgevochten ultieme natte droom van elke tiener één van de meest meedogenloze bitches uit de recente filmgeschiedenis, die zich voor de wereld van de volwassenen een perfect imago heeft aangemeten. Ze zit in verschillende schoolorganen, helpt nieuwe studenten met aanpassingsproblemen en bidt elke dag tot god, met die randbemerking dat haar schapuliertje eigenlijk dient om altijd een lijntje coke bij de hand te hebben. En als ze een studente helpt, zoals de hopeloos naïeve Cecile Caldwell (Selma Blair), dan is het om van haar een slet te maken, als "straf" omdat ze toevallig nog maar naar één van Kathryn's ex-vriendjes vriendelijk heeft gelachen. Kahtryn is de ultieme seksbom, die haar lichaam zonder de minste scrupules als wapen gebruikt en er meestal nog voordeel weet uit te putten ook. De ouders van Kathryn en Sebastian zijn in deze film overigens opvallend afwezig. Maar ook Reese Witherspoon, anders iemand die je onwillekeurig associeert met op zijn best gezegd matige komedies, brengt haar rol van moreel verheven tuttebelletje met overtuiging. Ryan Philippe heeft met zijn rol van Sebastian een complexer karakter dat tot inkeer komt en daardoor gaandeweg de sympathie van de kijker wint.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van Cruel Intentions is aanvaardbaar, maar een beetje aan de zachte kant en het feit dat de film intussen weer bijna tien jaar oud is, kan niet echt gecamoufleerd worden. De scherpte is nooit helemaal hard, er is een handjevol grain te bespeuren, maar de kleuren ogen natuurlijk en er is genoeg detail aanwezig om bijvoorbeeld de huidtexturen en de details van de interieurs te zien. Een klein beetje edge enhancement is ook nooit helemaal weg. De audiotrack is ruwweg te vergelijken met die op de dvd-release, zij het dat hier ook nog een ongecomprimeerde PCM-variant aanwezig is. Buiten de vlotte soundtracksongs die iets beter klinken zonder de PAL-speedup (wat in Every Me, Every You van Placebo duidelijk te merken is), is dit niet echt een release met veel spectaculaire surroundsettings en het aantal keer dat de achterste kanalen worden aangesproken is op de vingers te tellen.

EXTRA'S
Het bonusmateriaal is hier grotendeels hetzelfde als op de dvd-release. "The Making of Cruel Intentions" is een uitgerokken commercial van 8 minuten; bij de randbemerking van Reese Witherspoon die zichzelf en haar toenmalige partner Ryan Philippe op gelijke voet durft te plaatsen met Katherine Hepburn en Spencer Tracey, gehoorzaamt mijn broek plotseling aan de wetten van de zwaartekracht. "Creative Intentions: Finding a Visual Style" (21 minutes), een serie interviews met het personeel achter de schermen, is inhoudelijk meer waard. Liefhebbers van de soundtrack worden op hun wenken bediend met twee videoclips, van Placebo en Marcy Playground, maar ze zijn niet echt van hoge beeldkwaliteit. Zes minuten verwijderde scènes vullen de volgende 20 minuten en bevatten vooral bijkomende scènes met Ryan Philippe en Sarah Michelle Gellar, telkens ingeleid door Roger Kumble. Tot slot is er nog een audiocommentaartrack met meer deelnemers dan eigenlijk goed is: regisseur Roger Kumble, co-producenten Neal H. Moritz en Heather Zeegen, fotografiedirector Theo Van De Sande, kostuumontwerpster Denise Wingate, designer Gary Steele en componist Edward Shearmur. Vooral verhelderend is de uitleg over hoe de Amerikaanse filmkeuring heeft getracht deze film te censureren, maar Roger Kumble is voor een R-rating gegaan.

CONCLUSIE
Cruel Intentions is een seksueel geladen tienerdrama met veel jong acteergeweld, een niet altijd even consistent scenario, maar als geheel wel onderhoudend. De Blu-rayrelease is niet meteen veel beter dan de gewone dvd.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Roger Kumble
Met: Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe, Reese Witherspoon, Selma Blair Louise Fletcher, Joshua Jackson, Eric Mabius, Sean Patrick Thomas

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
12

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels PCM 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Tsjechisch, Hindoestaans, Deens, Turks, Frans, Koreaans, Portugees, Portugees (BraziliŽ), Kroatisch, Thais, Engels, Arabisch, Fins, Grieks, Hebreeuws, Spaans, Bulgaars, Sloveens, IJslands, Zweeds, Pools, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "The making of Cruel Intentions"
• Documentaire "Creative Intentions: Finding a Visual Style"
• 6 verwijderde scènes
• Videoclip "Every you, every me" (Placebo)
• Videoclip "Coming up from behind" (Marcy Playground)
• Audiocommentaartrack

Andere recente releases van deze maatschappij