:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEN IN BLACK
MEN IN BLACK (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-06-26
FILM
De Men In Black vormen een elite-eenheid van de geheime politie, zo geheim zelfs dat de andere geheime diensten niet van hun bestaan afweten. Hun voornaamste taak bestaat uit het monitoren van politieke vluchtelingen van andere planeten, die zich onder de gewone bevolking hebben gemengd in mensenvermomming, en het héél dom houden van de andere mensen, die anders toch in een vreselijke paniek zouden schieten. Doorwinterde agent K (Tommy Lee Jones) moet op zoek naar een nieuwe partner, nadat zijn oude partner D (Richard Hamilton) er de brui aan heeft gegeven, en hij meent die gevonden te hebben in J (Will Smith), een straatwijze politieagent van de NYPD die vreselijk schurft heeft aan autoriteit. Eén van hun eerste taken samen houdt in dat ze Edgar (Vincent D'Onofrio) moeten opsporen, een reuze-insect dat op aarde is geland om een oorlog te ontketenen tussen zijn eigen volk en de Arquillians. Edgar is op zoek naar een medaillon waarin de hele melkweg past, want hij en zijn 78 miljoen nakomelingen hebben honger...

Mr. Smith.
Mr. Jones. Protecting the earth from the scum of the universe.

Aliens. De éne keer trachten ze de mensen uit te roeien, de andere keer trachten ze ons te vertederen met hun naieve hulpeloosheid en zachtmoedigheid. De derde soort, de onderduikende illegaal, is van een ietwat exotischere soort. Dat je een perfecte actiekomedie kan schrijven zonder beroep te moeten doen op platte onderbroekenlol bewijst Barry Sonnenfeld met deze ongelofelijk geestige actiekomedie waarin zowat alle complottheorieën die over samenzweringen tussen aliens en de overheid worden gehekeld. De heren Smith en Jones vullen elkaar als verkeerd gecombineerd koppel met hun kurkdroge humor perfect aan, en laten de éne na de andere hilarische one-liner op ons los. Steven Spielberg wilde zelfs tekenen als executive producer voor deze film, die één van de grootste hits van 1997 werd, en de definitieve doorbraak beketende voor het komisch talent van Will Smith. Er is héél veel te zeggen in het voordeel van het zichzelf niet erstig nemende Men In Black: de grappen zijn snel, uitgekiend, dikgezaaid en zeker niet belegen, de actiesequenties en de speciale effecten - waaronder een erg breed gamma van animatronische aliens - zijn bijzonder goed uitgevoerd en de hele premisse van een overheidsdienst die toeziet op het komen en gaan van buitenaardse immigranten is een geweldig staaltje van tongue in cheek-humor. Na Ghostbusters is het één van de beste sci-fi-actiekomedies die de afgelopen twintig jaar gedraaid zijn. De film is volgestouwd met leuke geintjes, zoals de aliens die in de tax-freezone een trolleycar vol sigaretten hebben gekocht over Will Smiths gedwongen assistentie bij een bevalling van een buitenaarder tot de revelatie dat Sylvester Stallone eigenlijk een ondergedoken alien is. Smith is in vele situaties de aanbrenger met zijn onbevangen kijk op de wereld vol aliens, en Jones laat daarbij zijn mondhoeken niet één keer een centimeter naar boven trekken. Wie van de twee het meeste de show steelt is moeilijk uit te m$aken. Een speciale eervolle vermelding is bovendien weggelegd voor Vincent D'Onofrio, die een enorm fysiek uitdagende rol speelt als de in een véél te klein lichaam gevangen kakkerlak Edgar.

BEELD EN GELUID

Voor een major action-film is toch voor het ietwat afwijkend formaat 1.85:1 1080p gekozen, wat in overeenstemming is met de originele film. De beeldtransfer is krachtig en zuiver: er is enorm veel detail aanwezig, vanaf de nachtelijke raid op het busje uit Mexico, het testen door Jay van Edgar's crash site, de details aan het stalletje van Frank The Pug, en niet te vergeten, het mini-menselijk scheepje dat de prins van Aquilliaanse gebruikt voor zijn verplaatsingen. Sommige stukjes gras en planten zijn daarbij heel erg goed scherp, maar af en toe is dat wat softer. De zwarte teints zijn sterk en levendig: kijk maar eens naar de scène waarin 's nachts va een brug in een bus vol toeristen valt. De kleuren zijn soms wat té strak, zo steekt het jasje van Will Smith tijdens zijn rekruteringsgesprek iets te hard af, maar dat kan natuurlijk ook zijn om bij te dragen aan het komisch effect. De print is vrij van beschadigingen, maar het laatste stukje grain is niet weg. Ondans het feit dat er vijf geluidstracks op de schijf zijn geramd, voelt de Engelse Dolby TrueHD 5.1 nergens benepen. Integendeel, dit is een vrij indrukwekkende surroundmix met veel leuke dynamiek (de neerstortende schotel van Edgar, Will Smith die per ongeluk een super-stuiterbal loslaat, en niet te vergeten de openingsscène waarin een libelle over de autostrade zweeft). Er wordt ook meer dan genoeg aandacht besteed aan de omgevingsgeluiden in de straten van Manhattan, een ambiance die gedomineerd wordt door bewegend verkeer. Dialogen en de muziekscore van Danny Elfman staan in een puike verhouding tot elkaar, en de natuurlijk en rijk klinkende bassen gaan elke keer diep waar het nodig is, bijvoorbeeld telkens Will Smith zijn Noisy Cricket afvuurt (een belachelijk klein pistooltje waarmee hij vrachtwagens omver kan blazen).

Als geintje zouden er nog ondertitels in Alien zijn toegevoegd, maar die heb ik niet kunnen tevoorschijn toveren.

EXTRA'S

Zowat alle extra's van de limited edition zijn overgenomen voor deze blu-rayrelease, aangevuld met een paar nieuwigheden. Eerst en vooral vinden we 2 audiocommentaartracks terug, ééntje door Barry Sonnelfeld en Tommy Lee Jones, waaruit we vooral onthouden dat de acteur even droog qua humor is als zijn karakter, en een meer technisch gericht commentaar met Sonnenfeld, alien-creator Rick Baker en enkele contributies van diverse leden van het team van industrial Light and Magic. Intergalactic Pursuit: Men In Black Multi Player Trivia Game is een in Java geprogrammeerd multiple choice-spelletje, en de bijdrage van de interactieve featurette Ask Frank The Pug, waarin de lelijke hond je alles vertelt over je carrière, je gezondheid en je liefdesleven, is twijfelachtig. We vinden vervolgens 4 uitgebreide en alternatieve scènes (4 min.) terug, waarvan ééntje in het stadium vooraleer er speciale effecten werden toegevoegd. De documentaire Metamorphosis Of Men In Black (23 min.) toont ons redelijk wat achtergrond bij de film, en blijft gelukkig verstoken van te veel wederzijds schoudergeklop. Ook de originele featurette (7 min.), wél een promotioneel ding, vinden we daarna terug. In de Visual Effects Scene Deconstruction kan je met Java-technologie twee scènes, die waarin Smith en Jones door de tunnel onder Queens rijden, en de finale showdown tegen Edgar de Kakkerlak, bekijken in verschillende stadia van afwerking. Character Animation Studies bevat een soortgelijke deconstructie van enkele aliens, die je kan bekijken van computermodel in wireframe tot en met de finale afwerking. Ook Creatures: Concept To Completion werkt volgens hetzelfde principe en laat je toe om een karakter te laten "morphen" tussen de verschillende stadia van afwerking. Drie galerijen bevatten storyboards, conceptuele ontwerpen en foto's van de productie. In Storyboard Comparisons kan je drie scènes vergelijken met de storyboards, en de Scene Editing Workshop laat je toe om drie scènes te reconstrueren door het kiezen van verschillende camerastandpunten. Als promotiemateriaal vinden we de videoclip terug van Will Smiths titelsong Men In Black en een rijtje trailers van de film zelf en van andere films.

Wat wel ergerlijk is, is dat het navigeren tussen de verschillende opties een eeuwigheid duurt, en hier en daar zelfs het menu er opnieuw voor moet opgestart worden.

Exclusief voor Blu-ray bevat deze disc ook nog een BD-Live sectie, een primeur voor Europa, bedoeld als tegenhanger van de vroegere DVD-ROM sectie op bepaalde discs. Als je je speler aan het internet hangt, kan je een site raadplegen waarbij je onder meer nog extra content zou moeten kunnen downloaden. Zou, want de site is nog maar net op gang, en veel meer dan promotionele clips van andere blu-rays en Will Smiths nieuwste film Hancock is er blijkbaar niet te zien. Blijkbaar, want we hebben deze optie niet getest: onze pas herbekabelde home theatre-ruimte nóg eens gaan bekabelen (vooral omdat er dan überhaupt een kabel moet getrokken worden want ik surf draadloos) is me van het goede te veel, zeker omdat de inhoud van de site maar mager is. In een land als het onze waar gratis onbeperkt surfen nog een illusie is, vind ik bovendien dat een dergelijke lopende kost zou moeten vermeden worden en dat alle informatie over de film reeds op de disc moet staan. Per slot van rekening is een blu-ray geen videospelletje. We zullen nog eens oordelen zodra dit concept zijn kinderschoenen ontgroeid is, als dat moment er al ooit komt.

CONCLUSIE

Men In Black is een geweldige actiekomedie met rake vertolkingen, stijlvolle en intelligente humor, gepresenteerd op een disk van topkwaliteit. Inhoudelijk verschilt deze versie niet zoveel van de limited edition dvd, maar beeld en vooral geluid zijn zeer proper opgepoetst.



cover



Studio: Sony Pictures HE

Regie: Barry Sonnenfeld
Met: Will Smith, Tommy Lee Jones, Linda Fiorentino, Vincent D'Onofrio, Tony Shaloub, Rip Torn

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1997

Leeftijd:
12

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609594041


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby TrueHD 5.1
Thais Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Chinees (simpel), Chinees (traditioneel), Thais, Koreaans, Arabisch, Indonesisch, Engels CC
Extra's:
• 2 audiocommentaartracks
• Intergalactic Pursuit: Men In Black Multi Player Trivia Game
• Ask Frank The Pug
• 4 uitgebreide en alternatieve scènes
• Documentaire "Metamorphosis Of Men In Black"
• Originele featurette
• Visual Effects Scene Deconstruction
• Character Animation Studies
• Creatures: Concept To Completion
• 3 galerijen
• Storyboard Comparisons
• Scene Editing Workshop
• Videoclip Will Smith
• Trailers
• BD Live

Andere recente releases van deze maatschappij