:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> REIGN OF FIRE
REIGN OF FIRE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-09-05
FILM
De jonge Quinn is er getuige van hoe zijn moeder bij werkzaamheden aan de Londense metro wordt gedood door een vuurspuwend beest dat er al jaren lang heeft liggen sluimeren. En dat is nog maar het begin, want binnen een tijdspanne van zo'n twintig jaar vernietigen de ontwakende, napalmspuwende wangedrochten de éne na de andere wereldstad, net zoals ze blijkbaar vroeger al eens hebben gedaan bij de ondergang van de dinosaurussen. Zelfs atoomwapens kunnen de opmars van de monsters niet tegenhouden en de wereld wordt al snel herschapen in een stortplaats die eruit ziet als de binnenstad van Aalst de ochtend na het carnaval. De schaarse overlevenden proberen zich zo goed mogelijk in grotten te verschuilen, maar aangezien het oogsten van gewassen levensgevaarlijk is, dreigt er een acute hongersnood. De ondertussen volwassen Quinn (Christian Bale) is de leider van zo'n kleine gemeenschap enkele kilometers buiten Londen. We schrijven 2020 en het is nog slechts een kwestie van tijd vooraleer de draken absoluut heer en meester zullen zijn over wat er van de mensheid overblijft. Op een dag staat er plots een Amerikaanse legereenheid voor hde deur onder de leiding van kolonel Denton Van Zan (Matthew McConaughey). Van Zan heeft de beschikking over pansterwagens en helikopters en vraagt om tijdelijk te mogen schuilen in de burcht van Quinn. Door vorige ervaringen met plunderaars is die eerst achterdochtig, maar als de gemeenschap wordt aangevallen door een draak, en als blijkt dat Van Zan écht niet bluft als hij beweert dat hij een manier weet om de draken uit te schakelen, wint hij een beetje Quinns vertrouwen. Het drakenjagen is echter een gevaarlijke bezigheid, waarbij meestal meer manschappen dan draken omkomen en als Van Zans rekruteringspraatje niet aan schijnt te slaan, neemt hij manu militari enkele van Quinns vrienden mee. Zeg maar dienstplicht. Zijn uiteindelijke bestemming is Londen, omdat hij een theorie heeft dat de draken kunnen uitgeroeid worden door de (schaarse) mannetjes uit te schakelen én omdat hij vermoedt dat er een enorm exemplaar in Londen zit, niet toevallig de draak die Quinns moeder gedood heeft. Van Zans kleine expeditie draait uit op een fiasco, want de draak ligt in een hinderlaag. Alleen hijzelf en helikopterpilote Alex (Izabella Scorupco) kunnen ontsnappen en keren met hangende pootjes terug naar Quinn. Die heeft net enorm veel manschappen verloren bij een aanval en hij beseft dat samenwerking met de onsympathieke Van Zan de enige mogelijkheid is om te overleven.

Reign Of Fire is de eerste film van Rob Bowman na het definitieve einde van de X-Files. De man wil duidelijk nog wat in de sf-stijl blijven experimenteren. De film mist, zelfs voor een sf-prent, echter elke (pseudo-)wetenschappelijke onderbouw: wie een beetje in biologie onderlegd is weet bijv. dat een gering aantal mannetjes alleen maar bij sommige insectensoorten (bijen bijv.) voorkomt en als de draken dan toch kweken als konijnen, is het onvoorstelbaar dat het uitschakelen van één reuze-exemplaar als logisch gevolg zou hebben dat de draken in de omgeving van Londen plots met de noorderzon verdwijnen. Ook tegen de interne logica maakt de film fouten, want als de lucht vergeven is van de draken, is het niet echt logisch dat Van Zan met een compleet bataljon, inclusief helikopters en panstervoertuigen, uit Amerika is gekomen om in het verre Londen een draak om zeep te helpen - alsof de Amerikanen ineens zo altruïstisch zouden zijn. Om dan maar te zwijgen over waar het leger in een compleet afgebrande wereld überhaupt nog aan benzine geraakt. En zo zijn er nog wel een paar (!) dingetjes op aan te merken.

Maar slechte sciencefiction is vaak een alibi voor goede fantasy en als je eenmaal over de vele tekortkomingen in het scenario kijkt, blijft er toch wat aardigs over. Een fantasy-actiefilm met erg veel B-filmallure, maar met een A-filmbudget, da's nog de beste omschrijving voor deze Reign Of Fire. Rob Bowman kon aan de speciale effecten enorm veel geld besteden en de draken zien er dan ook bijzonder realistisch uit; alleen is het aantal scènes waarin ze effectief te zien zijn op één hand te tellen en dus blijven de liefhebbers van sfx een beetje ontgoocheld achter. Het grootste deel van het budget is volgens ons aan het creëren van een volledig verwoeste wereld besteed waarvan exponenten zoals de overblijfselen van de Londense skyline erg op het netvlies blijven hangen. Grootste verwezenlijking is dat Bowman erin geslaagd is om een gladde zeepsmoel als McConaughey om te toveren tot een vies ijzervretertje dat in niks lijkt op de rollen die hij in Contact of The Wedding Planner neerzette. Het pleit voor het adaptatievermogen van de man, want hij doet zijn werk goed, en ook de rest van de cast levert een redelijke prestatie, gegeven de randvoorwaarde van een scenario vol gaten en dialogen geschreven door een kleuter. Als conclusie kunnen we stellen dat binnen het eigen genre dit een zeer goede poging is - flauwe grappen die soms ook eigen zijn aan het genre blijven gelukkig uit, maar een romantische nevenplot en enkele zeurende kinderen moeten we erbij nemen - maar globaal gezien had een deel van het effectenbudget toch naar een extra scenarist mogen gaan. 
 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze Reign Of Fire is aanvaardbaar en bevat merkelijk minder grain dan de dvd-versie. De kleuren baden in grauwheid en somberheid, maar dat is ongewtijfeld een asset om de post-apocalyptische sfeer te creëren. Zelfs het vuur wordt daardoor wat gedempt, waardoor de vlammen een oranje en meer afgetekend aanblik bieden, wat visueel gesproken zeker geen slecht idee is. Het contrast is zeer goed en vooral de scènes waarin bij nacht een draak aanvalt springen eruit qua detaillering. Ook in de afwachtende menigte die toeziet hoe Van Zan met zijn tanks binnenrijdt, kunnen we bijna gezichten onderscheiden. De reden om deze Blu-ray minder punten te geven dan de dvd-tegenhanger heeft veel, zo niet alles, te maken met het weglaten van de uitstekende DTS-track ten voordele van een Spaanse en Franse versie. De gebruikte Dolby Digital 5.1-track is niet slecht,en de overscherende helikopters, vuurspuwende draken en de resultaten van de sprinstofpijlen klinken overtuigend, maar de audiotrack mist net dat tikje agressie dat de DTS-track wel had. Waarom bij Disney-releases keer op keer de Engelse DTS-track sneuvelt is me een raadsel. Alhoewel. Eigenlijk is het geen raadsel. Om dezelfde disks in Spanje en Frankrijk te kunnen verkopen natuurlijk.
 
EXTRA'S
De extra's die we op deze Blu-ray terugvinden zijn dezelfde als op de dvd. Men heeft op deze disk toch nog een paar niet te lange of te diepgaande extra's weten te persen. De eerste documentaire "Breathing Life Into The Terror" van 8 minuten is een een eerder klassieke promotiedocumentaire. In de tweede documentaire "Below The Line: If You Can't Take The Heat" neemt special effects supervisor Dave Gautheir ons een kwartier lang mee achter de schermen om ons te tonen hoe de draken, de decors en vooral de vele explosies gemaakt zijn. "Conversations With Rob Bowman" is dan weer een twaalf minuten durend commentaar-interview van Bowman, die in de praktijk een additionele commentaartrack overbodig maakt. Extra die ten opzichte van de dvd verdwijnt is de reclame voor een gelijknamig videospelletje, we zullen voor deze weglating geen punten aftrekken.
 
CONCLUSIE
Reign Of Fire is niet baanbrekend, maar wel aardig en beter gemaakt én geacteerd dan de standaard B-film. Mensen die de pest hebben aan hiaten in een scenario blijven echter beter weg. Voorts springt de geluidskwaliteit van de disk er in positieve zin uit. Maar je moet Reign of Fire minstens gezien hebben om mee te kunnen spreken.cover
Studio: Disney

Regie: Rob Bowman
Met: Christian Bale, Matthew McConaughey, Izabella Scorupino, Gerard Butler

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels PCM 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Spaans DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Engels CC
Extra's:

Geanimeerde menu's
• Documentaire "Breathing Life Into The Terror"
Documentaire "Below The Line: If You Can't Take The Heat"
Documentaire "Conversations With Rob Bowman"
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij