:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> URBAN LEGEND
URBAN LEGEND (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-09-11
FILM
Natalie Simon (Alicia Witt) en haar studiegenoten volgen colleges over "stadsfolklore" van de mysterieuze professor Wiliam Wexler (Robert Englund). Wexler vertelt over verschillende angstaanjagende 'urban legends' en deze beginnen al snel een eigen leven te leiden onder de studenten. Wanneer er steeds meer vreemde dingen beginnen te gebeuren zoals in de verhalen van Wexler, vermoedt Natalie als eerste dat er een moordenaar op de campus rondloopt. Niemand gelooft haar, totdat het echt compleet uit de hand begint te lopen en de bloedige lijken zich beginnen opstapelen...

Midden jaren negentig was het horrorgenre op sterven na dood. Nieuwe horrorfilms gingen rechtstreeks naar de videotheek en stonden meestal synoniem voor ondermaatse rommel. Maar dan kwam horrormaestro Wes Craven, bekend van onder meer Last House On The Left en A Nightmare On Elm Sreet, in 1996 op de proppen met Scream, een slim geschreven slasherfilm, die tegelijk ongelofelijk spannend én grappig was. De door Kevin Williamson geschreven horrorprent werd een monsterhit met een internationale opbrengst van meer dan 173 miljoen dollar tegen een miezerig budget van 14 miljoen dollar. In het kielzog van Scream volgde in de daarop volgende jaren de ene tienerhorrorprent na de andere. Urban Legend van Jamie Blanks (Valentine, Storm Warning) is één van de meer bekendere voorbeelden. Helaas bevat Urban Legend maar bitter weinig verrassingen! De cast bestaat uit typische knappe jongelingen en het verhaaltje is dertien in een dozijn. Plaats Jason Voorhees in de locatie van de film en de film zou kunnen doorgaan voor een nieuwe aflevering in de Friday The 13th-franchise! Waar Wes Craven en Kevin Williamson effectief origineel uit de hoek probeerde te komen door middel van referenties naar horrorklassiekers en een uitstekend scenario simpelweg briljant omzetten naar een boeiende film, vangen Blanks en de debuterende Silvio Horta bitter weinig aan met hun van potentie barstend verhaal. De film is overigens zelden spannend en voor het ijzersterke acteerwerk moet je de film ook niet in huis halen. Waarvoor wel? Het is best leuk om te zien hoe toekomstige toppers als Jared Leto begonnen zijn en bovendien bevat de film wel enkele leuke 'kill'-scènes. Urban Legend is nog het best te genieten op een regenachtige zondag, zonder al teveel verwachtingen. Jamie Blanks slasherprent werd overigens een behoorlijk hit en zodoende kwam componist John Ottman in 2000 aanzetten met ridicule Urban Legends: Final Cut. Tegen de sequel is Urban Legend een absoluut meesterwerk van de moderne cinema!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.40:1-beeld is scherp, met een goed contrast en een prima schaduwdetail. Het zwartniveau is solide en ook de overige kleuren ogen erg mooi, helder en natuurlijk.  Het beeld is proper en wordt nergens echt geplaagd door dramatische oneffenheden. De Engelse Dolby TrueHD 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met een goede ambiance en onderlijning van het laag. De filmmuziek komt prima tot zijn recht en de geluidseffecten zijn mooi geplaatst. De dialogen zijn steevast verstaanbaar en klinken helder. Storingen zoals ruis of drop-outs hebben we niet waargenomen.

EXTRA'S
Een onderhoudende commentaartrack met regisseur Jamie Blanks, scenarist Silvio Horta en acteur Michael Rosenbaum. Ook leuk om eens te bekijken is de tien minuten durende 'making of'-featurette, met een kijkje achter de schermen en verdere uitleg van regisseur Blanks. Een resem promotionele trailers sluiten het geheel af.

CONCLUSIE
Urban Legend is een middelmatige, doch amusante slasherfilm uit '98. De Blu-Ray heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit. De extra's zijn leuk om eens te bekijken, maar er had best wat meer mogen aanwezig zijn.


cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Jamie Blanks
Met: Jared Leto, Alicia Witt, Michael Rosenbaum, Tara Reid, Robert Englund, Danielle Harris

Film:
6/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
16

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Italiaans Dolby TrueHD 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Featurette
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij