:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 10,000 BC
10,000 BC (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-09-16
FILM
Mammoetjager D'Leh (Steven Strait) van de Yaghal-stam staat op de drempel van de volwassenheid wanneer hij helemaal in zijn eentje een mammoet omlegt, en als prijs met zijn geliefde Evolet (Camilla Belle) mag huwen. Is het valse bescheidenheid of wat, maar D'Leh vindt van zichzelf dat hij daarmee nog niets bewezen heeft. Zijn kans komt nog wanneer een gewapende groep krijgsheren de Yahgal overvalt en er een groep slaven waaronder Evolet uitpikt om aan hun tempel te werken. Samen met de wijze Tic'Tic (Cliff Curtis), de jonge Baku (Nathanael Baring) en zijn aartsvijand Ka'Ren (Mo Zainal) zet hij de achtervolging in.

Met films als Godzilla en Independence Day heeft regisseur Roland Emmerich al ruimschoots bewezen dat hij niet dadelijk mikt op een publiek van intellectuelen. 10,000 BCApocalypto zonder de gore, past met brio in dit rijtje. Historische nauwkeurigheid nastreven met een film over een tijdperk waarin er nog geen geschreven overlevering was is, toegegeven, niet altijd even makkelijk, en voor een film die mikt op de grootste gemene deler moet daar niet per sé een punt van worden gemaakt, maar dit allegaartje van perfect Engels sprekende, wel doorvoed uitziende mammoetjagende nomaden die juist hun tienbeurtenkaart van het zonnebankcentrum hebben opgebruikt, en die plots oog in oog komen te staan met een bende eunuchen die piramiden bouwt zou elke zichzelf respecterende geschiedenisleraar groen moeten doen uitslaan. Op het einde missen we alleen nog een Stargate om het plaatje compleet te maken. De speciale effecten, met onder meer een digitale creatie van mammoets en mensenetende reuzevogels die zo uit Walking With Beasts lijken te komen is geweldig, en de gok om de film te draaien met geen enkele acteur met noemenswaardige bekendheid (Omar Sharif als vertelstem even uitgezonderd) verdient respect, maar bottom line is dat voor deze film die miljoenen heeft gekost om te maken, waarschijnlijk nog geen vijf dollar gespendeerd is aan een behoorlijk scenario, want bij de dialogen hier plooien je tenen gegarandeerd 180 graden de andere kant op. De anecdotische scènes volgen elkaar zonder echte logica op, en naarmate meer en meer een loopje wordt genomen met het tijdskader en het ruimtekader - de ijzige bergen bevolkt door een soort eskimo, Arabisch uitziende krijgers, Masai uit een Afrikaans zonnig woestijnland en iets wat op Egyptenaren of Atlantiërs lijkt wonen in het 10,000 BC-verse gezelligvlak in elkaars buurt - begin je je hoe langer hoe meer in het haar te krabben waar dit in godsnaam gaat eindigen, alhoewel Emmerich en zijn scenarist Harold Kloser duidelijk een paar goeie spectaculaire key scenes in gedachten hadden, zoals de confrontatie met de sabeltandtijger. In andere films over de prehistorie zoals The Clan Of The Cave Bear en La Guerre Du Feu zien de acteurs er tenminste harig en drie maanden niet gewassen uit, en wordt er uitvoerig gebruik gemaakt van ondertitels om het "groempf"-taaltje te vertalen, een aanpak die 10,000 BC zeker een stuk geloofwaardiger had kunnen maken. Een ander punt is dat de film geen greintje humor of relativeringsvermogen vertoont, wat bij dit genre pulp toch wel een must is om genietbaar te blijven.

BEELD EN GELUID

Smaken verschillen, maar ik vind de beeldtransfer van 10,000 BC met zijn softe aanpak niet echt de beste Blu-raytransfer ooit. De donkere grainy scènes lijken af en toe wat vage zwarte vegen te vertonen. Warners reputatie van goede transfers indachtig lijkt het meest waarschijnlijke dat dit een puur artistieke keuze is, ook om de CGI-effecten wat te camoufleren. Er worden nogal wat kleuren afgefilterd: de ijsvlakten in zeg maar het eerste half uur zien er expres te blauw en nogal kil en koud uit, terwijl de woestijnscènes dan weer veel naar het gele en rode deel van het spectrum neigen. De panoramische shots zien er dan weer vrij gedetailleerd uit. De audiotracks omvatten een uitstekende Dolby TrueHD 5.1-track en een eerder gewone Dolby Digital 5.1-track; een ongecomprimeerde PCM-track is niet te vinden. De soundtrack klinkt evenwichtig, waar nodig een beetje agressief - wanneer er mammoets door het beeld walsen - en goed ruimtelijk, en is vooral erg mooi gedetailleerd afgewerkt. De dialogen en de muziek van scenarist (!) Harald Kloser komen nergens in de verdrukking. De eerlijkheid gebiedt me hier te zeggen dat Kloser niet echt een muzikaal talent is, en dat zijn bombastische score overloopt van de stijlvormen die hij bij andere componisten is gaan pikken.

EXTRA'S

Drie documentaires, waarvan één lange die niet op de standaard-dvd terug te vinden is, dat zou ruimschoots genoeg moeten zijn. A Wild and Wooly Ride (13:18) gaat over de CGI-creaties, waaronder de prehistorische dieren en de junglesfeer, maar ook onder meer over het creëren van de piramides. Emmerich geeft een interview, em wordt daarbij ondersteund door zijn crew. In Inspiring an Epic (12:57) vertelt Roland Emmerich waar het idee van de film vandaan komt, dit zou uit het wetenschapspopulariserend boek van Graham Hancock "Fingerprints Of The Gods" zijn. Naast een alternatief einde (3:07) en een tiental uiteenlopende verwijderde scènes (9:56) is de hoofdmoot de documentaire van History Channel Journey to 10,000 BC (90:11) over het werkelijke leven in die tijd. De documentaire biedt gelukkig wat tegengas tegen de film zelf, en behandelt de prehistorische geschiedenis toch vanuit een iets wetenschappelijker standpunt. Aanwezigheiden van een dergelijke relativerende documentaire is zoals gewoonlijk een interessante bijdrage.

CONCLUSIE

10,000 BC is als historische film uiteraard ongeveer de antipode, het slechte voorbeeld "hoe het alleszins niet was". Als spektakelfilm is die best te genieten, het romantische element is zeer povertjes uitgewerkt. De afwerking van de Blu-ray is dik in orde, en ook de extra's-sectie is mooi gevuld.


cover
Studio: Warner

Regie: Roland Emmerich
Met: Steven Strait, Camilla Belle, Cliff Curtis, Mo Zinal, Affif Ben Badra, Mona Hammond

Film:
5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Spektakel

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Chinees, Koreaans
Extra's:
• Documentaire "A wild and wooly ride"
• Documentaire "Inspiring an epic"
• Documentaire "Journey to 10,000 BC"
• Alternatief einde
• Verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij