:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUDDEN IMPACT
SUDDEN IMPACT (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-09-23
FILM
Detective Harry Callahan (Clint Eastwood) neemt het niet zo nauw met regels en wetgevingen. Wanneer hij vastbesloten is om de dader van een resem seksitische moorden op te pakken moet zelfs zijn overste dekking zoeken! Wanneer hij op een dag te ver gaat pikken zijn bazen het niet langer en wordt hij naar San Paulo ten noorden van Californië gestuurd. Nog geen twee minuten daar ligt "Dirty Harry" al overhoop met plaatselijke politiechef Jennings (Pat Hingle). Wanneer Callahan de knappe, maar vreemde Jennifer Spencer (Sondra Locke) ontmoet lijkt er iets moois te bloeien. Hoewel Jennifer geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken, werden zij en haar invalide zus tien jaar geleden op brutale wijze verkracht...

Zeven jaar na het erg geslaagde The Enforcer vond Clint Eastwood de tijd rijp voor de vierde aflevering in de iconische en beroemde "Dirty Harry"-franchise, die in 1971 gestart werd door de gelijknamige Don Siegel klassieker. Sudden Impact is bovendien de eerste film uit de reeks die Eastwood zelf zou regisseren. In de cast zullen de fans van de acteur de blone Sondra Locke herkennen, met wie Eastwood  bijna vijftien jaar samen was. Genrefans zullen verder ook nog Pat Hingle en cultacteur Bradford Dillman herkennen. Eastwood is altijd goed en stelt ook hier niet teleur. Hij spuit heerlijke oneliners alsof zijn leven ervan af hangt en dat zorgt in Sudden Impact voor de nodige humor, waarmee je de donkere, grimmige toon en de vele plotholes voor lief neemt. Ook de rest van de cast levert goed acteerwerk. De legendarische componist Lalo Schifrin schreef een uitstekende soundtrack voor Sudden Impact die Harry Callahan op een erg geslaagde wijze meeloodst in een ander tijdperk. Hoewel de vierde film een succes was, kon hij niet tippen aan de voorgaande delen. Eastwood had goede bedoelingen om het personage wat meer diepgang en interne twijfels mee te geven, daarbovenop bevat Sudden Impact meer gevoel en is de sfeer enorm donker. Toch werken veel van deze elementen niet, mede door teveel plotholes en een ietwat rommelige uitwerking. In de tweede helft verliest de film ook wat tempo. Gelukkig weet Clint Eastwood ook wat het personage zo groot en geliefd maakt bij het grote publiek en voegt hij genoeg politiek incorrecte situaties, hard geweld en ruige oneliners toe (waaronder het iconische "Go ahead, make my day!"). Sudden Impact werd in '88 nog gevolgd door The Dead Pool, die de laatste film uit de reeks zou worden.

BEELD EN GELUID
Het 2.40:1-beeld ziet er prima uit, met een voldoende scherpte- en detailniveau. Softe momenten blijven beperkt en de kleuren ogen natuurlijk, met een typisch jaren tachtig aanblik. Het zwartniveau is op zijn beurt solide en buiten wat filmgrain zijn er geen storende oneffenheden aanwezig. De Engelse Dolby TrueHD 5.1-track klinkt ruimtelijk en natuurlijk, met prima verstaanbare en heldere dialogen. Het geluidsspoor is meer op de voorste kanalen gericht, maar hier en daar zorgen omgevingsgeluiden en de uitstekende muziek voor een breed bioscoopgevoel en wat dynamiek. Ruis of storingen hebben we niet waargenomen. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt in direct vergelijk duidelijk minder dan het net besproken TrueHD-spoor, maar voldoet.    

EXTRA'S
Clint Eastwoods biograaf levert een interessante en boeiende commentaartrack af, boordevol informatie over de beroemde acteur/regisseur en diverse anekdotes over het maken van de film. In de documentaire "The Evolution of Clint Eastwood" krijgen we gedurende 25 minuten een niet altijd even diepgravende kijk op diens volledige carrière. Helaas is de originele bioscooptrailer niet aanwezig.

CONCLUSIE
Sudden Impact is helemaal niet de beste sequel uit de beroemde serie, maar verschaft genoeg entertainment, heerlijke oneliners en de altijd genietbare Clint Eastwood om gedurende heel de speelduur te blijven boeien. De Blu-Ray heeft prima beeld en geluid, maar helaas vallen de extra's wat mager uit.


cover
Studio: Warner

Regie: Clint Eastwood
Met: Clint Eastwood, Sondra Locke, Pat Hingle, Bradford Dillman

Film:
7/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1983

Leeftijd:
12

Speelduur:
117 min. min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 1.0
Frans Dolby Digital 1.0
Spaans Dolby Digital 1.0
Italiaans Dolby Digital 1.0
Portugees Dolby Digital 1.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Documentaire Clint Eastwood

Andere recente releases van deze maatschappij