:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DOOMSDAY
DOOMSDAY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-12-01
FILM
2008. Schotland wordt getroffen door het dodelijke Reaper-virus, met duizenden doden tot gevolg. De Britse regering krijgt het meedogenloze virus niet gestopt en besluit Schotland door middel van versterkte muren volledig in quarantaine te plaatsen. We maken een tijdssprong van 25 jaar. Groot-Brittannië is een geïsoleerd eiland geworden, waar chaos en armoede welig tieren. Alsof dat nog niet genoeg is, maakt het bloeddorstige virus een comeback. Met alle gevolgen van dien. Wanneer een satelliet van de regering beelden opvangt van een groepje gezond ogende overlevenden in het afgesloten Schotland, is het hek van de dam. Bestaat er dan toch een geneesmiddel tegen het Reaper-virus? Hoofd van de politie Bill Nelson (Bob Hoskins) krijgt de opdracht om een bekwaam team samen te stellen. Hij komt terecht bij een oude kracht, de bikkelharde tante Eden Sinclair (Rhona Mitra). Ze krijgt de leiding van een team dat binnen de gevaarlijke zone op zoek moet gaan naar overlevenden. Wat de elitetroepen echter niet weten, is dat Schotland is uitgegroeid tot een extreem gevaarlijke oorlogszone, vol geweld en pure ellende…

"Mankind has an expiration date"

Neil Marshalls Doomsday (2008) is het best te omschrijven als een openlijke liefdesbrief aan het adres van John Carpenter, George Miller en de geweldige jarentachtiggenrecinema. Marshall werd bekend bij het genrepubliek dankzij achtereenvolgens Dog Soldiers en The Descent, twee relatief goedkope, maar uiterst intense en dynamisch ingeblikte brokjes horrorcinema. Ook zijn eerste grootse studiofilm is een energieke prent, maar in een compleet ander genre: namelijke een postapocalyptische sciencefiction/actieprent zoals er in de jaren tachtig enorm veel gemaakt werden. In de hoofdrol herkennen we een uitstekend gecaste Rhona Mitra (Highwaymen, Underworld: Rise Of The Lycans). Deze beeldschone Britse actrice, die eindelijk eens een fatsoenlijke hoofdrol op haar filmografie mag schrijven, tackelt de rol van harde tante "Eden Sinclair" perfect. Je zou het haar op het eerste gezicht niet nageven, maar je gelooft na een tijdje effectief dat deze knappe agente grotere ‘cojones’ heeft dan Snake Plissken en “Mad Max” Rockatansky bij elkaar! Ook de rest van de cast is om van te smullen. Niet alleen genre-iconen als Bob Hoskins, Malcolm McDowell, Alexander Siddig en de geweldige David O’Hara staan op de affiche. Marshall wist immers ook dat zijn film zou staan of vallen met de casting van de antagonist. Maar u kan op beide oren slapen, want met zijn portrettering van de sadistische slechterik Sol slaat Craig Conway de spijker op de kop.

Het door Neil Marshall geschreven verhaal - dat bij momenten enigszins doet denken aan 28 Weeks Later - gaat soms wat verloren in de oorverdovende explosie van hyperkinetische actie, kannibalisme, sadomasochisme, gitzwarte humor en andere gore toestanden, maar dat kan de pret niet drukken. Integendeel, dit draagt alleen maar bij tot de algemene pret! De bombastische soundtrack van genrefavoriet Tyler Bates pompt de adrenaline enkel maar verder door en zal dankzij een degelijke geluidsinstallatie bijna letterlijk het dak van uw woonkamer blazen! Doomsday kreeg erg uiteenlopende kritieken en de sciencefictionfilm flopte eveneens aan de wereldwijde kassa's. Maar laat dat u niet tegenhouden, want Neil Marshalls Doomsday is een onvervalste 'rollercoaster ride', bij momenten vol geweldig ridicule en compleet over-the-top actie en bloedscènes, mét een moddervette knipoog naar de gouden jaren tachtig. Voor de genreliefhebbers een absolute must!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.40:1-beeld is haarscherp, met een goed contrast en een prima schaduwdetail. De ijzige aangepaste kleuren ogen helder en voldoende natuurlijk, met een diep en solide zwartniveau. De gebruikte filmprint is vrij van vuiltjes en beschadigingen. Wel is er hier en daar wat minimale filmgrain aanwezig. Digitale compressiefoutjes en beeldruis vormen dan weer geen probleem. De Engelse Dolby Digital 5.1-EX-track klinkt warm en zeer agressief, met een uitstekende onderlijning van de subwoofer. Het geheel klinkt lekker ruimtelijk, met een mooi stereospreiding en goed geplaatste geluidseffecten. De dialogen klinken zuiver en zijn steevast verstaanbaar, hoewel ze soms wat leken verloren te lopen in al het audiogeweld. Ruis, storingen of andere dramatische oneffenheden in het geluid hebben we niet waargenomen. Er is eveneens een Engelse DTS 5.1-ES-track toegevoegd, die op zijn beurt een tikkeltje voller en gedetailleerder klinkt. Die verdient dan ook onze voorkeur.

EXTRA'S
Buiten een drietal promotionele trailers is er niets aanwezig qua bonusmateriaal. Zonde, aangezien de omliggende landen wél met extra's beladen releases kregen.

CONCLUSIE
Doomsday is een van referenties en genreclichés doorzeefde actieprent van de gevierde Britse regisseur Neil Marshall met een moddervette knipoog naar de jaren tachtig. Anarchie zowaar! Maar wel heerlijk entertainend. De dvd van distributeur RCV heeft een goede beeldkwaliteit en een prima DTS-track. Spijtig dat er helemaal geen extra's zijn toegevoegd. Hoe dan ook een aanrader voor de liefhebbers van jarentachtiggenrecinema en spectaculaire actiefilms.
coverStudio: RCV

Regie: Neil Marshall
Met: Rhona Mitra, Bob Hoskins, Malcolm McDowell, David O’Hara, Craig Conway

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1-ES
Engels Dolby Digital 5.1-EX

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij