:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PROM NIGHT
PROM NIGHT (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-12-16
FILM
Donna Keppel (Brittany Snow) is er op jonge leeftijd getuige van dat de krankzinnige leerkracht Richard Fenton (Johnathon Schaech) haar ouders en haar jongere broertje koelbloedig afmaakt. Hij wordt opgepakt door de politie en opgesloten. Vele jaren later is Donna uitgegroeid tot een knappe tiener. Ze is populair en haar vrienden dragen haar op handen. Toch gaat er onder haar mooie glimlach een getormenteerd meisje schuil. Hoewel dat niet aan haar te zien is, wordt ze nog steeds geplaagd door gruwelijke nachtmerries over die bewuste avond met Fenton. Aan de vooravond van het schoolbal besluit ze haar zorgen te laten voor wat ze zijn en hoopt Donna dat het immense feest een nacht wordt om nooit meer te vergeten. Haar wens komt uit wanneer de moordlustige Richard Fenton opduikt en zijn oude bloedige praktijken weer opneemt...

"A Night To Die For"

De originele Prom Night uit 1980 was een bescheiden succes en groeide - vooral dankzij de aanwezigheid van opper-'scream queen' Jamie Lee Curtis en een optreden van Leslie "The Naked Gun" Nielsen - uit tot een cultfavoriet onder de slasherliefhebbers. Er volgden een drietal bizarre sequels die stuk voor stuk niets te maken hadden met het origineel, en nu hebben we dus de remake. Regisseur van het geheel is televisieregisseur Nelson McCormick en het scenario werd geschreven (én geproduceerd) door J.S. Cardone (The Covenant, Sniper 3). Beiden zijn niet echt namen waar de liefhebbers van horror wild van worden. De prent kwam dan ook bijna uitsluitend in het nieuws door de tienervriendelijke PG-13 leefdtijdskeuring. Gooi een blik op de affiche en je zou haast denken dat je meer dan tien jaar terug in de tijd bent gegaan, naar een tijdperk waar de zogenaamde tienerhorrorfilms zoals Scream, I Know What You Did Last Summer en Urban Legend de boxofficelijsten grotendeels domineerden. Die films hadden echter nog behoorlijk wat haar op hun tanden, terwijl McCormicks idee van horror bestaat uit een resem 'fake scares' en een clichérijk scenario. De moordsequenties in Prom Night zijn dan ook - met één enkele uitzondering, want het is dan ook een unrated versie! - bloedloos en braaf.

De fotogenieke cast doet gelukkig voor regisseur McCormick nog goed zijn best en de guitige, lief ogende Brittany Snow (The Pacifier, Hairspray) draagt de film prima. Johnathon Schaech (The Forsaken, Road House 2) is dan weer niet altijd even geloofwaardig als 'krankzinnige moordenaar'. Het helpt overigens niet dat de acteur het charisma heeft van een bloempot! Geen paniek trouwens, want de identiteit van de killer is geen spoiler in de remake. De makers laten dit in de eerste vijf minuten van de film al weten, aangezien ze er rotsvast van overtuigd zijn dat het hedendaagse publiek de gordijnen zijn in te jagen met twintig keer dezelfde flauwe spiegeltruc. En blijkbaar hebben ze het niet eens bij het verkeerde eind (wat betreft de Amerikaanse jeugd), want de 19 miljoen dollar kostende horrorprent bracht in Amerika alleen al bijna 45 miljoen in het laatje. Het ultieme signaal aan de hoge omes van Sony / Screen Gems om een volgende remake van een eerder obscure cultklassieker op de rails te zetten: The Stepfather, in een regie van opnieuw Nelson McCormick en geproduceerd/geschreven door J.S. Cardone. Daar zitten we nu allemaal op te wachten, zie! 

BEELD EN GELUID
Het 2.40:1 HD-beeld is scherp, met een goed contrast en prima detailniveau. De voor de film cruciale schaduwen en zwarte tinten zijn erg strak en de kleuren ogen vol en natuurlijk. Het beeld is proper en buiten een minieme hoeveelheid filmgrain is er weinig op de transfer aan te merken. Het geeft de prent zelfs de nodige filmische look, zonder té vlak en onnatuurlijk over te komen. De Engelse Dolby TrueHD 5.1-track zorgt gelukkig voor wat leven in de brouwerij en brengt hier en daar de film effectief tot leven. Het spoor is een dynamisch en warm klinkende soundtrack, met een mooi gebruik van alle kanalen en een prima plaatsing van de omgevingsgeluiden en effecten. De plat getunede muziek klinkt lekker ruimtelijk en vol en de subwoofer gaat goed door in de lage tonen. De dialogen verdwijnen gelukkig nergens in al het luide audiogeweld en blijven gedurende heel de speelduur goed verstaanbaar. Ruis of andere storingen zijn niet aan de orde. Uitstekende kwaliteit voor een middelmatige film! 

EXTRA'S
Ook de sectie van het bonusmateriaal is goed gevuld. De audiocommentaar werd ingesproken door regisseur  Nelson McCormick, hoofdactrice Brittany Snow en slechterik van dienst Johnathon Schaech. Het wordt duidelijk vanaf de eerste scènes dat het niet echt boeiend materiaal gaat worden. Terwijl McCormick hier en daar wat info verstrekt aan de luisteraars, vind Snow alles extreem 'cool' en zit Schaech er een beetje voor spek en bonen bij. De deleted scenes en het alternatief einde (samen bijna zes minuten) zijn eveneens weinig boeiend en je snapt onmiddellijk waarom die op de vloer van de montageruimte zijn blijven liggen. De bloopers (2 min.) zijn leuk en ook de Making of ("A Night to Remember" - 13 min.) is best interessant, al wat was het maar om iedereen zich in bochten te zien wringen 'dat het toch géén remake is' en de regisseur te film te zien vergelijken met échte genreklassiekers. Yeah right! De sfeer op de set was duidelijk best losjes en de fans van de film krijgen een idee over hoe de film tot stand kwam. Het 'Video Yearbook' (5 min.) is het schooljaarboek uit de hoofdfilm dat je nog eens volledig kan bekijken. "Profile of a Killer" gaat zoals de titel het al een beetje aangeeft in op de slechterik van de film: de krankzinnige moordende leraar Richard Fenton en heeft een speelduur van 6 minuten. De featurette "Gothic Spaces: Creating the Pacific Grand Hotel" gaat gedurende vijf minuten in op het immense en prachtige authentieke hotel dat de makers mochten gebruiken voor hun film. Het "Prom Night Photo Album: Real Prom Stories" (5 min.) geeft de castleden de gelegenheid om de eigen ervaringen van hun 'prom night' aan de wereld mee te delen. Picture-in-picture storyboards geeft de kijker de gelegenheid om tijdens de film een boel storyboards en extra informatie door regisseur McCormick te bekijken. Een kleine verzameling cross-promotional trailers sluit de extra's sectie af. Een boel extra's en hoewel die niet allemaal even interessant zijn, zullen de liefhebbers tevreden zijn.

CONCLUSIE
Prom Night is de zoveelste fletse remake die verbleekt bij het origineel. De nieuwe versie is braaf, clichérijk en met te weinig spanning. Het is de fraaie en talentvolle Brittany Snow die het geheel nog een beetje kan rechthouden. De Blu-ray is zonder twijfel een topper, met uitstekende technische kwaliteiten en een resem extra features. 


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Nelson McCormick
Met: Brittany Snow, Dana Davis, Jessica Stroup, Idris Elba, Johnathon Schaech

Film:
4,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
English Dolby TrueHD 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Deleted scenes
• Alternatief einde
• Bloopers
• Making of
• Video Yearbook
• Profile of a Killer
• Gothic Spaces
• Prom Night Photo Album
• Picture-in-picture storyboards
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij