:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AIRWOLF VOLUME 3
AIRWOLF VOLUME 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-04-18
FILM
Na het succes van de eerste twee Airwolf-dvd's heeft Universal Playback nu ook een derde uitgebracht, dit keer opnieuw met drie extreem goede afleveringen uit het tweede seizoen. We kunnen eerlijk gezegd niet goed meer wijs geraken uit de politiek waarmee Universal Playback deze releases promoot. Er komen parallel aan deze reeks ook een reeks VHS-banden uit met daarop compleet andere afleveringen. Bovendien staat er een VHS-boxset met alle afleveringen van het eerste seizoen in de steigers, maar niet voor dvd. We herhalen dat we het op prijs zouden stellen mochten ze in de toekomst alle afleveringen die ze uitbrengen op alle formaten beschikbaar maken, want dit is op zijn zachtst gezegd onlogisch.

Airwolf is een uitstekende hi-techactiereeks die per aflevering 1 à 2 miljoen dollar kostte, wat voor die tijd een kolossaal bedrag was. Ze vertelt het verhaal van Stringfellow 'String' Hawke (Jan Michael Vincent), een Viëtnamveteraan die samen met zijn beste vriend Dominic 'Dom' Santini (Ernest Borgnine) een helikopterverhuurbedrijf uitbaat. In de dubbele pilootaflevering Shadow Of The Hawke, die spijtig genoeg niet op dvd verkrijgbaar is, zien we hoe de gevaarlijke psychopatische geleerde Charles Henry Moffett in opdracht van CIA-agent Michael 'Archangel' Coldsmith-Briggs III (Alex Cord) een ultramoderne helikopter, Airwolf genaamd, ontwerpt. Wanneer dr. Moffett echter de helikopter aan zijn opdrachtgevers onttrekt en deze aan Libië dreigt te verkopen, vraagt Archangel met lichte dwang aan ex-testpiloten Hawke en Santini om de helikopter te recupereren. Op het einde van de pilootaflevering weigert Hawke echter het toestel terug te geven aan de CIA, tenzij die zijn broer St. John kan terugvinden die nog steeds in Viëtnam vermist wordt, of tenminste klaarheid kan scheppen omtrent diens lot. De premisse van de reeks is dat er tussen Hawke en Archangel een soort van gentlemen's agreement bestaat, waarbij Archangel af en toe Hawke en Santini missies laat vliegen met de Airwolf en in ruil heeft Hawke via Archangel toegang tot de CIA-archieven waarbij hij beetjes informatie kan lospeuteren over het lot van St. John.

Airwolf is een leuke actiereeks met bijzonder veel aandacht voor speciale effecten, en vooral liefhebbers van aereal combat zullen aan deze (en de hopelijk talrijke nog te volgen) releases veel plezier beleven. Bovendien zijn de verhaallijnen weliswaar hier en daar wat cliché, maar toch niet zo zwart-wit als andere koude oorlogreeksen. Vooral de aanwezigheid van acteurs als Ernest Borgnine weten het niveau op te krikken en vele afleveringen bevatten interessante gastrollen. Bovendien bevat deze reeks enkele van de leukste afleveringen uit de tweede reeks: één ronduit spectaculaire (HX1), één die erg voortborduurt op Airwolfs voorgeschiedenis (Moffet's Ghost), en één vrij onconventionele aflevering waaruit blijkt dat de makers van deze reeks toch wel wat meer inspiratie hadden dan à volonté oud ijzer uit de lucht te schieten.AFLEVERINGEN
Moffet's Ghost
Airwolfs computers blijken besmet te zijn met een virus: de maker van Airwolf, dr. Moffet, heeft een "logische bom" in Airwolf geprogrammeerd. Als hij niet meer op regelmatige basis een authorisatiecode doorstuurt, neemt het systeem aan dat hij dood of gevangen is waardoor Airwolf op cruciale ogenblikken op hol zal slaan. Het snelle denkwerk van Hawke en Santini kan enkele rampen vermijden, maar zo kan het toch niet verder en ze zijn gedwongen om externe hulp te vragen. Ze benaderen Karen Hanson, een computerexperte die ooit nog mee heeft gewerkt aan de originele software van Airwolf. De tijd dringt, want binnen een week moet Airwolf met zijn stealth-capaciteiten op Russische bodem een Amerikaanse geleerde terughalen die een geheime vredesconferentie heeft bijgewoond. Maar het Moffet-virus is erg hardnekkig.

Severance Pay
Larry Mason en zijn vriend Jo werken voor de geheime dienst en staan één dag voor hun pensionering wanneer Larry ondervindt dat er binnen de geheime dienst een lek moet zijn. Wanneer Jo een hartaanval krijgt omdat zijn pensioencheque wegens administratieve redenen niet kan worden uitbetaald en hij kort daarop overlijdt, zweert Mason wraak. Hij tapt vitale en gevoelige gegevens af van de centrale computer van de geheime dienst en dreigt die naar de pers te lekken als er geen voorgang geboekt wordt in zijn pensioendossier. Dit spelletje wordt plots bittere ernst als één van die onthullingen verantwoordelijk is voor de dood van buitenlands ambassadepersoneel. Larry hoopt dat zijn vriend Hawke kan bemiddelen en vooral: hij beweert dat hij net dié gevoelige informatie niet gelekt heeft, alleen een paar minder gevaarlijke, maar des te meer gênante details.

HX 1
Met veel machtsvertoon wordt een gesofistikeerde aanvalshelikopter, de HX1, in ware commandostijl geroofd uit een depot. Hawke vermoedt dat zijn vermiste broer Saint-John hier iets mee te maken heeft, want de techniek waarmee de helikopter werd gestolen, is enkel bij zijn broer, bij hemzelf, bij de in de aflevering And They Are Us overleden kolonel Vidor, en bij een vierde, de doodgewaande Viëtnamveteraan Mace Taggart bekend. Hawke kan het niet laten om de nabestaanden van Taggart te bestoken met lastige vragen en zijn vermoeden blijkt juist: Taggart heeft zich laten inlijven door een bende Viëtnamveteranen die zich op de wapenhandel heeft gestort en die de HX1 als pronkstuk wil slijten aan de meestbiedende. Hawke is ervan overtuigd dat als Taggart de hel van Viëtnam heeft overleefd, zijn broer Saint-John mogelijk ook nog leeft. Taggart houdt echter de lippen stijf op elkaar, ook tijdens een finale confrontatie met Airwolf.BEELD EN GELUID
Ook op deze disk is het originele 4:3-televisieformaat behouden gebleven en is de originele beeldband door de tand des tijds getekend. De gebreken blijven vooral beperkt tot enkele zeer lelijke en storende vlekken, maar grove artefacts zoals de barst in deel 2, zit er gelukkig niet meer bij. De kwaliteit is dus aanvaardbaar gezien de ouderdom en wat betreft scherpte en detail voldoet de geboden kwaliteit. De kleuren zijn door de tijd wat afgebleekt, maar ondanks die kleine technische euvels is dit toch best een aardige release. De Dolby Surround 2.0-geluidsmix is iets beter dan bij de vorige twee disks, vooral omdat er enkele spectaculaire scènes in deze afleveringen zitten (Airwolf die bijna de dampkring uitvliegt in Moffets Ghost) die een goede geluidstrack nodig hebben. Ook de spectaculaire showdown tussen Airwolf en HX1 wordt op redelijk goede wijze weergegeven. Gezien de technische mogelijkheden anno 1984 dus een meer dan aanvaardbare kwaliteit.

EXTRA'S
In tegenstelling tot de vorige twee releases die elk summiere extra's bevatten, bevat deze disk helemaal geen extra's.

CONCLUSIE
Alweer een mooie aanvulling op de eerste twee Airwolf-disks, hoewel de logica hoe langer hoe diffuser wordt over welke afleveringen er worden uitgebracht. De eerste release bevatte drie afleveringen van het tweede seizoen, de tweede drie van het eerste seizoen en nu drie van het tweede seizoen. Bovendien zijn er intussen nog een elftal andere afleveringen op VHS uitgebracht. Waarom Universal Playback geen volledig seizoen uitbrengt, is ons nog steeds een raadsel.

AIRWOLF OP INTERNET
Een smakelijk detail is dat deze Airwolf-disks voorlopig alleen te krijgen zijn in regio 2/4 en niet in regio 1, hetgeen op de diverse Airwolf-forums op Internet al veel Amerikanen heeft doen jammeren over de regiocodering - nu weten ze ook eens hoe dat aanvoelt. Wie nog meer over de reeks wil weten, kan ik verwijzen naar de excellente en zeer uitgebreide Airwolf-pagina. Informatie over de andere releases van Universal Playback kan je vinden op http://www.universal-playback.com. Wie nog meer afleveringen van Airwolf of een andere jaren '80-reeks op dvd wil zien verschijnen, kan altijd een supportmailtje sturen naar communicate@unistudios.com. Ze sturen je geen reactie terug, maar hoe meer mailtjes ze krijgen met verzoeken, des te groter is de kans dat ze nog meer disks als deze zullen maken. Doen!


coverStudio: Universal

Regie: Diversen
Met: Jan Michael Vincent, Ernest Borgnine, Alex Cord, Deborah Pratt, Jean Bruce Scott

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
84-85

Leeftijd:
PG

Speelduur:
138 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190246096


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij