:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CECIL B. DEMENTED
CECIL B. DEMENTED
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-04-18
FILM
Honey Whitlock (Melanie Griffith) is een verwende Hollywoodactrice die zelfs zover gaat dat ze een limousine terugstuurt omdat die niet de juiste kleur heeft. Tijdens een benefietavond ten voordele van hartpatiënten is zij de hoofdgaste. Tijdends de toespraak wordt de zaal overvallen door een bende geschifte filmmakers geleid door de al even knettergekke Cecil B. Demented (Stephen Dorff). Vermits hij geen geschikte actrice kon casten voor zijn film, vond jij er niets beters op om een echte actrice te kidnappen. Ze slagen in hun opzet en nemen Honey mee naar hun "studio". De crewleden stellen zich aan haar voor en hebben wel ergens de naam van zijn of haar favoriete regisseur op hun lichaam getatoeëerd. Cecil B. Demented en zijn filmploeg voeren een guerillastrijd tegen de alledaagse domme mainstream cinema, een strijd die ze desnoods met geweld aangaan. Honey wordt verplicht om in hun film te acteren, ze krijgt daarvoor een aangepast kapsel en outfit. Wanneer ze in de spiegel kijkt, en zegt "Oh my God, I look terrible", barst een tevreden crew spontaan in applaus uit. Cecil streeft zijn visie na waarbij hij heeft het vooral op filmevenementen en studiosets gemund heeft. Zo vallen ze onder meer binnen in een zaal waar een jankend publiek naar Patch Adams zit te kijken, overvallen ze enkele filmproducenten tijdens een meeting, raken ze op de set van het miserabele Gump Again (vervolg op Forrest Gump) slaags met de vakbond ("We will get their 16mm arses"), en geven ze het publiek van familiefilms een veeg uit de pan. Datzelfde publiek spuit ook hun ongenoegen uit over de cult-aanpak van Cecil B. Demented: "Straight to video, that's what you are!", schreeuwt een brave huismoeder. "Family is just a dirty word for censorship", repliceert Honey, die zich op dat moment steeds beter in haar vel begint te voelen en de ideëengang van de crew stilaan overneemt...

Cecil B. Demented heeft ons aangenaam verrast, niet enkel omdat de Hollywood mainstream cinema gehekeld wordt, maar ook omwille van de best leuke en hilarische jokes. Stephen Dorff is uitstekend gecast als de gekke cultregisseur Cecil B. Demented, en ook Melanie Griffith doet haar best. Minpuntjes zijn er ook wel, zo is de rest van de cast niet zo interessant en vrij stereotiep, en lopen de (slecht acterende) figuranten soms lachend in beeld. Het geeft het geheel een amateuristisch gevoel, misschien dat regisseur John Waters dit wel nastreefde. Waters stoort zich blijkbaar niet aan het feit dat sommige zaken in de film wat slordig verlopen.


BEELD EN GELUID
Op technisch vlak valt er niet veel aan te merken. De film wordt met het originele 1.85:1 beeldformaat op DVD gezet en is tevens anamorfisch. De kwaliteit is goed, met voldoende scherpte en detail en een prima contrast (in enkele donkere scènes merk je wel wat grain). Bij een tweetal scènes mocht de scherpte iets beter en ogen de kleuren niet helemaal stabiel, er doen zich hier trillende witvlakken voor. Printbeschadigingen of compressiefoutjes zijn ons niet opgevallen. De uitschakelbare ondertitels staan eerder vrij hoog in beeld. Het geluid is Dolby Digital 5.1 (384 kbps) en klinkt voortreffelijk. Dit is geen actieprent, de nadruk ligt eerder op dialogen, en bijgevolg zal je niet uit je zetel geblazen worden. Algemeen kunnen we stellen dat de kanalen goed gebruikt worden waar nodig.

EXTRA'S
Extra's op deze DVD zijn jammer genoeg haast onbestaande. Bij het laden van het schijfje krijg je twee cross-promotional trailers te zien voor Lord Of The Rings en Soul Assassin. Daarnaast heb je ook nog een bioscooptrailer. Magertjes.


CONCLUSIE
Cecil B. Demented is een redelijk geslaagde satire gekant tegen de alledaagse mainstreamfilms, en doorspekt met grappige inside jokes en zwarte humor. Beeld- en geluidskwaliteit zijn goed zonder meer, alleen op het vlak van extra's stelt deze release teleur.


cover
Studio: A-Film

Regie: John Waters
Met: Stephen Dorff, Melanie Griffith, Alicia Witt, Ricki Lake

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
12

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777001271


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Twee cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij