:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MONK - SEIZOEN 6
MONK - SEIZOEN 6
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2009-02-17
SERIE
Nu Monk gestaag de kaap van 100 afleveringen nadert - iets om naar uit te kijken in het volgende seizoen - is de serie minder in staat om de kijker nog echt te verrassen. Dat is de voornaamste conclusie na de zesde reeks, die eens te meer 16 milde misdaaduurtjes biedt, maar waarin kaf en koren geregeld vervaarlijk dicht bij elkaar liggen. Het probleem zit voor een groot deel bij de plots die af en toe best inventief zijn (Mr. Monk And The Three Julies), maar veel te vaak ook hopeloos voorspelbaar. Zo heb je geen al te grote herseninhoud nodig om te weten wat hét cruciale plotelement is in Mr. Monk And The Birds And The Bees, maar heeft de obsessief-compulsieve detective er wel een half uur schermtijd voor nodig. Dat knaagt kortom niet zozeer aan de geloofwaardigheid van het verhaal, maar het ondergraaft de geloofwaardigheid van de personages en dat zet een stevige domper op het kijkplezier.

Nu ja, stevige domper is misschien overdreven. Er valt nog voldoende te genieten van de fratsen van Adrian Monk, zelfs al ogen die niet meer zo vers als in de eerste seizoenen. Tony Shalhoub blijft namelijk een rasacteur die onverwachte komische elementen kan ontginnen uit de meest banale scènes of situaties. Dat het personage ook emotioneel gegroeid lijkt - hij heeft bijvoorbeeld nog steeds hoogtevrees, maar reageert daar al een stuk minder paniekerig op - verdoezelt bovendien gedeeltelijk enkele anders moeilijk te slikken plotwendingen. Ook Traylor Howard als zijn assistente Natalie Teeger acteert op een hoog niveau, hoewel de scenaristen haar heel wat minder omhanden geven dan eerder. Dé ster van dit zesde seizoen is echter Ted Levine als kapitein Stottlemeyer: met grootse klasse geeft de acteur de kapitein gravitas aan een rol die in handen van een mindere acteur een blunderende idioot kon zijn.

Dat lot valt echter vooral Jason Grey-Stanford ten deel. Waar zijn luitenant Disher in pakweg de eerste dertig afleveringen nog een goede sparring partner vormde voor kapitein Stottlemeyer, is hij nu gedegradeerd tot de idioot van dienst. Als kijker snap je gewoonweg niet dat deze man nog in dienst van de politie is: hoe verklaar je anders dat hij in episode Mr. Monk Goes To The Bank een bijcarrière als levend standbeeld uit de grond tracht te stampen tijdens de diensturen? Mét goedkeuring van zijn overste dan nog! Zijn optredens vormen dan ook een absoluut dieptepunt van het seizoen, ook al worden die enigszins gecounterd door leuke gastoptredens van o.a. Alfred Molina, Sarah Silverman, Peter Stormare en vooral Snoop Dogg.

Dé grote vraag blijft echter of de komende twee seizoenen van Monk - de laatste twee overigens, want de makers hebben reeds gezegd er na reeks acht de brui aan te geven - nog wel iets nieuws zullen brengen. Dezelfde vraag stelde ik reeds halverwege seizoen 5, maar de kentering die toen volgde, lijkt na seizoen 6 nog veraf. Nu quasi alle uit te buiten tics uitgebuit zijn, de waarheid achter de gewelddadige dood van Monks vrouw Trudy weer dichterbij is gekomen en ook de mogelijk verhaallijnen over de nevencast in herhaling vallen, is het kortom nog bang afwachten of de goodwill en de charme die seizoen 6 voor deze reviewer nog overeind hielden ook een jaar later voldoende zullen zijn voor 16 zorgeloze tv-uurtjes.

AFLEVERINGEN
77. Mr. Monk And His Biggest Fan
Adrian Monk wordt op een veiling voor het goede doel voor acht uur 'verkocht' aan zijn grootste fan. De vrouw - meer stalker dan fan - wil de detective inschakelen om haar onschuld in een bizarre zaak te bewijzen. Haar hond wordt er immers van verdacht de buurvrouw te hebben doodgebeten, hoewel het beest enkele dagen voor de feiten stierf.

78. Mr. Monk And The Rapper
Wanneer rapper XXL door een autobom om het leven komt, wijst alles erop dat zijn rivaal Murderruss de dader is. Die houdt echter zijn onschuld staande en schakelt Adrian Monk in om dit effectief te bewijzen. De detective belandt zo in het rapmilieu, een wereldje waarin hij zich niet bepaald thuis voelt.

79. Mr. Monk And The Naked Man
Monk wordt met een van zijn ergste fobieën geconfronteerd wanneer de hoofdverdachte in een moordzaak een nudist blijkt te zijn. Dit leidt er zelfs toe dat de detective de verdachte zodanig gaat verafschuwen dat hij nauwelijks andere sporen wil onderzoeken om de waarheid achter de misdaad te achterhalen.

80. Mr. Monk And The Bad Girlfriend
De vennoot van kapitein Stottlemeyers vriendin wordt doodgeschoten door een gemaskerde persoon wanneer hij een huis toont aan twee potentiële kopers. Monk verdenkt meteen Stottlemeyers vriendin, maar ze heeft een sluitend alibi: een kwartier voor de moord hield ze een camchat met de kapitein vanuit haar eigen huis, ruim 100 kilometer van plaats delict.

81. Mr. Monk And The Birds And The Bees
Adrian Monk gelooft dat een zakenman de dood van zijn vrouw op zijn geweten heeft door een inbraak te ensceneren. Hij moet hiervoor wel bewijzen dat de man en de inbreker elkaar eerder ontmoet hebben. Daarnaast wordt de detective door Natalie gevraagd om haar dochter - die volop pubert - te vertellen over de bloempjes en de bijtjes.

82. Mr. Monk And The Buried Treasure
De zoon van dr. Kroger roept de hulp in van Adrian Monk om de locatie van een begraven schat te achterhalen. Wat de detective niet weet, is dat de knul feitelijk de buit van een recente bankoverval wil vinden, nadat hij en zijn vrienden toevallig de 'schatkaart' ontdekten in de dode handen van een van de bankrovers.

83. Mr. Monk And The Daredevil
Monk staat voor een raadsel wanneer 'De Vlieg', een lokale waaghals, niemand minder blijkt te zijn dan zijn al even neurotische aartsrivaal Harold Krenshaw. De speurder stelt dan ook alles in het werk om te achterhalen hoe Krenshaw erin slaagde gans San Franciso in het ootje te nemen.

84. Mr. Monk And The Wrong Man

Veertien jaar nadat hij wegens moord in de cel belandde, wordt een gedetineerde wegens nieuw bewijsmateriaal alsnog in vrijheid gesteld. Adrian Monk was de detective die indertijd de man achter de tralies stopte. Uit wroeging wil hij het leven van de man opnieuw op de rails helpen door hem met zijn ex-vrouw te verzoenen.

85. Mr. Monk Stays Up All Night
Nadat hij op straat een vrouw tegenkomt waarvan hij helemaal van slag is, lijdt Monk aan insomnia. Na drie slapeloze nachten is hij getuige van een afrekening in een restaurant. Wanneer de politie ter plekke komt, blijkt er echter niets aan de hand. Heeft de slapeloosheid Monks hersenen aangetast of is er een ingewikkeld spelletje bezig?

86. Mr. Monk And The Man Who Shot Santa
Monk wordt een paria wanneer hij een man verkleed als de Kerstman neerschiet. Niet alleen moet de speurder nu zijn eigen naam zuiveren, hij moet ook de roof van een kostbare diamant verijdelen vooraleer kerstdag aanbreekt.

87. Mr. Monk Joins A Cult
Monk gaat undercover in een bizarre sekte wanneer de leider van de groep verdacht wordt van de moord op een van zijn afvallige sekteleden. De detective blijkt echter niet bestand tegen de hersenspoeling van de groep, want als snel voelt hij zich volledig thuis in zijn nieuwe, hypergeordende wereld.

88. Mr. Monk Goes To The Bank
De bank van de obsessief-compulsieve detective wordt overvallen, waarbij de rover o.a. een kettinkje van Trudy ontvreemden. Dat is aanleiding voor Adrian Monk om als veiligheidsagent bij de bank te gaan werken in de hoop het mysterie van de bankrovers van binnenuit op te lossen.

89. Mr. Monk And The Three Julies
De vrees dat een getikte seriemoordenaar aan de slag is, lijkt gegrond wanneer twee vrouwen met de naam Julie Teeger vlak na elkaar vermoord worden. Natalie is uiteraard ook bang dat haar eigen dochter het volgende slachtoffer zal worden, maar rekent op Monk om ervoor te zorgen dat de moordenaar achter de tralies zit voor hij een derde keer kan toeslaan.

90. Mr. Monk Paints His Masterpiece
Op aanraden van Dr. Kroger neemt Monk een hobby: hij gaat schilderen. Ondanks zijn duidelijke gebrek aan talent wil een Russische ondernemer alle schilderijen van de detective kopen. Enkel Monks portret van Natalie krijgt hij niet te pakken. Zij is er dan ook van overtuigd dat de man meer in zijn mars voert.

91. Mr. Monk Is On The Run (1)
Na een cryptische tip bij een overval achterhaalt de speurder waar de zesvingerige man, de moordenaar van Trudy, zich schuilhoudt. Tijdens de confrontatie lopen de gemoederen hoog op en valt er een schot. Monk draait de bak in voor moord, houdt zijn onschuld staande en gaat op de vlucht voor de justitie.

92. Mr. Monk Is On The Run (2)
Monk heeft met wat hulp van kapitein Stottlemeyer zijn eigen dood geënsceneerd om uit te zoeken wie hem voor moord wil doen opdraaien. Het spoor voert hem naar een oude bekende, wiens motieven duisterder zijn dan de donkerste nacht.

BEELD EN GELUID
De kwaliteit van het beeld maakt geen progressie in vergelijking met eerdere seizoenen. Integendeel: de scherpte lijkt ditmaal minder goed, de kleuren zijn doffer en de contrasten ogen minder uitgesproken. Als je bedenkt dat deze zesde reeks amper een jaar oud is, is er bijgevolg geen excuus voor een visuele presentatie die slechts een degelijke score haalt. Voor het geluid heb je de keuze tussen twee opties: een stereotrack en een DD 5.1-spoor. Beide tracks klinken helder, maar het 5.1-spoor gebruikt de achterste boxen schijnbaar arbitrair, waardoor er geregeld bizarre geluidsmixen ontstaan die je eventjes uit de afleveringen halen.

EXTRA'S
Bij 9 van de 16 afleveringen kan je een Videocommentaar bekijken, waarbij een regisseur en/of schrijver gedurende enkele minuten meer uitleg geeft bij de episode. Helaas blijken deze extra's niet bijster inzichtelijk en zijn beeld- en geluidskwaliteit ervan ondermaats.

CONCLUSIE
Het zesde seizoen van Monk probeert niet het warme water opnieuw uit te vinden. Dat siert de makers, die zo optimaal de kwaliteiten van de gerodeerde cast uitbuiten, maar het leidt ook tot een niet eerdere geziene wisselvalligheid van de scripts. De beeldkwaliteit stelt wat teleur op deze dvd, maar de soundtracks klinken oké. De extra's blijken niet meer dan een scheet in een fles.cover
Studio: Universal

Regie: Diversen
Met: Tony Shalhoub, Traylor Howard, Ted Levine, Jason Gray-Stanford

Film:
6,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
U.K.

Jaar:
2007-2008

Leeftijd:
15

Speelduur:
652 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Geen
Extra's:
• Videocommentaren

Andere recente releases van deze maatschappij