:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FEMME NIKITA, LA - SEIZOEN 1
FEMME NIKITA, LA - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-03-12
SERIE
Straatkind Nikita (Peta Wilson) - die ocharme niet eens een achternaam heeft, de sukkel - wandelt juist op het verkeerde ogenblik op de verkeerde plek en krijgt een moord in haar schoenen geschoven. De doodstraf hangt haar boven het hoofd, maar de voorzienigheid heeft voor haar zo mogelijk nog een erger lot in petto. Agent Michael Samuelle (Roy Dupuis) recruteert haar om te werken voor Section One, een geheimer-dan-geheime paramilitaire eenheid die de hete aardappelen krijgt toegeschoven die de andere politiediensten niet doorgeslikt krijgen. Na een opleiding van twee jaar is Nikita inzetbaar en moet ze mee inspringen in de voortdurende strijd tegen terrorisme. D'r is echter één grote weerhaak aan de hele bedoening en dat is dat er uit Section One no way out is, tenzij tussen zes planken. Onder toezicht van haar baas Operations (Eugene Robert Glazer), aan haar zijde een materiaalexpert, Walter (Don Francks), een computernerd Birkhoff (Matthew Ferguson) en Madeline (Alberta Watson), een agente die de fijne kunst van het martelen tot in de puntjes beheerst, wordt ze elke week opnieuw op missie gestuurd.


Vrouwelijke actieheldinnen zijn in. Vooral als het om sterke, mentaal weerbare vrouwen gaat die beslagen zijn in diverse takken van gewapende vechtsporten, die ook nog eens een zekere seksuele openheid tentoonspreiden. Aan het rijtje van de Lara Crofts, de Xena's en de Sydney Bristows van deze wereld moet zeker de naam Nikita worden toegevoegd. Robert Cochran en Joel Surnow, de breinen achter het briljante 24, waren in een vorig leven verantwoordelijk voor deze afgelikte spionageserie waarbij de merken van de couturiers die in elke aflevering de cast kleden belangrijker schijnen te zijn dan de actuele plot. Er is zeker een kruisbestuiving tussen La Femme Nikita, losjes gebaseerd op de film Nikita van Luc Besson, en het feuilleton van het concurrerende NBC, Alias, waarin een vergelijkbare babe (Jennifer Garner) in vergelijkbare omstandigheden voor een vergelijkbare organisatie in een vergelijkbaar personeelskader vergelijkbare opdrachten tot een vergelijkbaar goed einde moet brengen met vergelijkbare infiltratieopdrachten en bijhorende vergelijkbare verkleedpartijen. Wat overigens een beetje vreemd is, want in tegenstelling tot de Besson-film is Nikita in deze versie écht onschuldig, maar toch wordt ze op twee jaar getraind tot een vechtmachine en eens ze volleerd is, knokt ze mee alsof het een lieve lust is. Waar er daarentegen in Alias nog het motief meespeelt dat Sydney Bristow eigenlijk meedoet aan de hele zaak om de moordenaars van haar vriend te zoeken, is dat bij La Femme Nikita niet echt duidelijk. Er hangt al wie Section One tracht te verlaten wel de dreiging boven het hoofd dat ze eraan gaan; anderzijds is de toewijding waarmee het personeel voor de Section blijft werken en het er zijn tijd instopt, ronduit mysterieus te noemen, maar niet echt geloofwaardig. Enkel in de afleveringen waarin het persoonlijk dossier van één van de agenten in het gedrang komt, zetten de agenten hun beste beentje voor, in plaats van uit hun luie stoel te kruipen en te wachten tot het 5 uur is. Desondanks levert dat toch een paar leuke afleveringen op, zoals die waarin Nikita moet bepalen of Jovan Mijovich nu een ietwat onbehouwen oppositieleider is, de president van de nieuwe staat of een oorlogsmisdadiger. Soit, La Femme Nikita is géén Hollywoodproduct (een remake van Bessons Nikita werd bijna woord voor woord vertaald uit het origineel in de film Point Of No Return met Bridget Fonda). La Femme Nikita is een nagenoeg volledig Canadese productie, wat overigens niet altijd een succes is; reeksen als The X-Files speelden zich jaren lang in Canada af om de kosten te drukken. En toch wist La Femme Nikita een kleine, maar stevige fanbase te onderhouden.
 

De look and feel van de reeks zijn lichtjes futuristisch; esthetisch ziet het er helemaal netjes uit. De agenten van Section One worden in elk geval materieel in de watten gelegd, want ze krijgen doorgaans een hypermoderne flat vol designmeubelen tot hun beschikking. Voorts is Section One de ultieme paperlessdeskrealiteit geworden. Het volkje rijdt altijd in hypermoderne wagens; er worden clubs bezocht waar alleen Depeche Mode en Enigma worden gespeeld en fotomodel Peta Wilson heeft keer op keer toch weer toevallig een excuus om iets te dragen uit de haute couturecollecties die speciaal voor de reeks zijn ontworpen; product placement, maar dan in het kwadraat. Alhoewel Peta Wilson zich zeker met verve door de rol slaat (letterlijk!) die ze heeft toebedeeld gekregen, is haar filmcarrière vooralsnog niet van de grond gekomen: enkel in The League Of Extraordinary Gentlemen kreeg ze een rol waarvoor ze eigenlijk maar derde keuze was, terwijl Jennifer Garner zowel op gebied van comedy (13 Going On 30) als actie (The Kingdom) de rollen tegenwoordig maar voor het uitzoeken heeft.
 
AFLEVERINGEN
Een leuke gimmick bij deze reeks is dat het aantal woorden in de titel van elke aflevering overeenstemt met het seizoen waarin de aflevering thuishoort. Alle afleveringen van seizoen 1 hebben dus een titel met 1 woord, alle afleveringen van seizoen 2 een titel met 2 woorden, enzovoort.
 
Disk 1:
1. Nikita
Nikita wordt van de straat geplukt en ingelijfd bij Section One, een speciale eenheid die zich richt op het bestrijden van terreur en criminaliteit, waar de andere diensten niet durven aan beginnen. Nikita zou zogezegd een dakloze vermoord hebben en ironisch genoeg wil Section One net van haar een meedogenmoze moordmachine maken. Een eerste test met een proefopstelling loopt slecht af, maar een echte test dient zich aan wanneer een liaison van verschillende terreurgroepen, Giddeon Van Vactor (Bill MacDonald), zich in de buurt bevindt. Er wordt een hinderlaag gelegd, het plan lekt voortijdig uit en Nikita en Vactor staan oog in oog met elkaar.
 
2. Friend
Tijdens een drop voor een cruciale missie wordt Nikita aangesproken door Julie Roarke (Marie McPhail). De operatie mislukt en Nikita's oude vriendin wordt als een expendabele aangezien. Vooraleer er een eliminatieteam komt, heeft Nikita haar al verstopt in haar eigen huis. Uiteraard moet ze een nieuwe identiteit en een nieuwe verblijfplaats krijgen. Nikita is intussen op het werk bezig met het verzekeren van de veiligheid van Jovan Mijovich (David Calderisi), een onbeschofte politieke leider die op Amerikaans grondgebied moet geraken voor topoverleg. Nikita moet de man bewaken tijdens zijn hectische 24 uur op Amerikaanse bodem. Dan blijkt dat Nikita's pogingen om Julie te verstoppen een averechts effect hebben veroorzaakt.
 
3. Simone
De terreurorganisatie Glass Curtain van anarchist Errol Sparks (Julian Richings) heeft twee vliegtuigen laten botsen en ze dreigt met soortgelijke acties. Section One kan JB (Lyon Smith) onderscheppen die via een chatroom gerekruteerd is als lid van Glass Curtain. Section One stuurt echter niet Michael, maar Nikita undercover met JB's identiteit. Michael is namelijk té persoonlijk betrokken bij Glass Curtain, dat verantwoordelijk is voor de dood van zijn vrouw Simone (Mung-Ling Tsui). Nikita komt er achter dat Simone nog (net) leeft, maar dat ze gevangen gehouden wordt door Sparks.
 
Disk 2:
4. Charity
Nikita moet contact maken met Alec Chandler (Simon MacCorkindale), een rijke filantroop die op een boot woont en die zich voornamelijk bezighoudt met liefdadigheid. Hij heeft inderdaad een creatieve boekhouding, maar hij gebruikt die om weeshuizen te financieren. Nobel, toch? Of zit er iets anders achter? Nikita probeert als vriendin in het privéleven van Chandler in te breken om de waarheid te achterhalen inzake zijn filantropie.

5. Mother
Twee medewerkers van Section One komen om terwijl ze een bom trachten onschadelijk te maken. De twee verantwoordelijken voor de aanslag, John (Wayne Best) en Helen (Sherry Miller) Wicke, hebben de hand weten te leggen op een nucleaire schakelaar die ze aan Iraakse terroristen willen verkopen. Ze hebben echter één zwak punt: Helen is eertijds in de gevangenis bevallen en het kind is haar afgenomen. Nikita doet zich voor als haar lang verloren gewaande dochter en ze kan in het huis van de Wickes rondneuzen.
 
6. Love
Terrorist Perry Bauer (Tobin Bell) heeft van de overheid een buis met uiterst gevaar zenuwgas gestolen en hij wil die gebruiken om een aanslag te plegen. Section One moet in het geheim de bus zien te recupereren, want de Amerikaanse regering kan zich wegens tal van internationale verdragen niet permitteren om toe te geven dat ze het gas überhaupt heeft. Michael en Nikita nemen de plaats in van het getrouwd stel huurlingen Peter (Ryan Greene) en Sage (Alisa Wiegers), die proberen het vertrouwen van Bauer te winnen. Bauer is echter een seksuele pervert en Michael en Nikita moeten érg ver gaan om zich voor te doen als een koppel.
 
7. Treason
Section One probeert de ongenode gast Suba (Von Flores) het land uit te knikkeren. Suba wordt ervan verdacht een hoeveelheid uranium te hebben vergaard die hij naar het buitenland wil versassen. Hij heeft een ongezonde interesse voor langbenige blondines. Wanneer de Section hem probeert  te deporteren, wordt hun actie zwaar gecompromitteerd. Nikita komt te weten dat één van de agenten van Section One, Roger (Peter Outerbridge), tegen zijn wil informatie naar Suba lekt omdat die zijn zoontje Kyle (Noah Reid) gekidnapt heeft. Nikita doet een poging om het jongetje te bevrijden.
 
Disk 3:
8. Escape
Nikita krijgt van de afvallige agent Eric (Jaimz Woolvett) de kans om definitief uit Section One te stappen. Terwijl ze overweegt of het aanbod echt is of een test om haar loyauteit op de proef te stellen, maakt Michael een romantische opening in haar richting. De Section krijgt intussen af te rekenen met terrorist Jerico Perez (Philip Williams), die enkele militairen gevangen houdt en ze wil ruilen tegen een paar door de Section vastgehouden vrijheidsstrijders. Het probleem is dat die al maanden dood zijn en er feitelijk niet veel meer te ruilen valt.

9. Gray
Het ondenkbare nachtmerriescenario wordt bewaarheid: de computer van Section One wordt gehackt en ene Harding (David Jansen) laat Section One en terrorist Ilia Benko (James Kidnie) tegen elkaar opbieden bij de verkoop van het complete personeelsbestand. Bij de overdracht van de gegevens wordt Harding vermoord. Hij heeft waarschijnlijk de gegevens op een nietsvermoedende buspassagier overgebracht. Op die manier ontmoet Nikita de man van haar leven, de weduwnaar-architect Gray Wellman (Callum Keith Rennie). Benko zich echter ook Wellman op de hielen nadat Section One hem heeft doen geloven dat Wellman de chip heeft.
 
10. Choice
Een slecht afgelopen ripdeal bij een drugstransactie is gewoonlijk niet het pakkie-an van Section One. De CIA meent echter dat er agenten van hen bij betrokken zijn en Section One wordt erbij geroepen om orde op zaken te stellen. Nikita's werk voor de Section begint slordig te worden, want ze is vastbesloten om een leven uit te bouwen met Gray. Ze leert alvast Grays dochtertje Casey (Robbi Jay) kennen. Intussen is Section One aan het testen of ze nog langer op Nikita kunnen rekenen.
 
11. Rescue
Michael en Nikita voeren een raid uit op een chemisch wapenfabriek in Polen. Michael wordt echter gewond en Nikita moet hem achterlaten. Wanneer ze bij haar oversten bij Section One aandringt op een reddingsmissie, krijgt ze nul op het rekest. Wanneer Michael nog blijkt te leven en er dankzij een zuster (Waneta Storms) in geslaagd is om uit de handen van de geheime dienst te blijven, heeft hij misschien nog een waterkansje.

Disk 4:
12. Innocent
Een groep terroristen smokkelt een nucleair wapen het land in. Rudy (Maury Chaykin), een pizzabezorger met een onwaarschijnlijk gebrek aan oriëntatiezin, belandt per ongeluk op een verlaten vliegveld en kijkt een paar van de terroristen recht in de ogen. Als getuige is hij voor Section One zeer waardevol; Nikita belooft hem in bescherming te nemen, maar haar oversten willen Rudy elimineren. Rudy heeft een speciale band met zijn zuster Belinda (Traci Miller), die aan het syndroom van Down lijdt.

 13. Recruit
Nikita krijgt Karyn (Felicity Waterman) toegewezen en moet over de laatste twee weken van haar opleiding een oordeel vellen waaruit moet blijken of ze al dan niet geschikt is voor Section One. Het haakje hieraan is dat ze geëlimineerd wordt als het antwoord neen is. Karyn gedraagt zich vreemd, totdat ze tegen Nikita opbiecht dat haar voormalige instructeur, Brian (Markus Parilo), haar herhaaldelijk heeft verkracht.

14. Gambit
De meestervermommer Gregor Kessler (Harris Yulin) is in het land en hij dreigt ermee een radioactieve stof, die hij op spectaculaire wijze onder de neus van Michael en Nikita heeft gestolen, aan hetdrinkwater toe te voegen. Section One kan hem arresteren, maar hij heeft het radioactieve kobalt al aan een medewerker doorgegeven. Naast een meesterlijke manipulator is hij ook een gevaar voor zijn ondervragers en de Section heeft geen beter idee dan zijn onschuldige dochter Annie (Lindsey Connell) in de zaak te betrekken.

15. Obsessed
David Fanning (Douglas O'Keeffe) is in het bezit van een boek waarin alle namen en adressen van Section-operatieven over de hele wereld staan. Section One probeert het terug te krijgen en laat Nikita infiltreren als persoonlijke gymcoach van Lisa Fanning (Yvonne Sciò), de vrouw van David. David doet nogal bezitterig tegenover haar, tot op het paranoïde af, en hij is geobsedeerd door hoe goed ze er voor hem uit moet zien (door turnoefeningen en diëten waar ze zelfs in Sparta van zouden kokhalzen). De sectie stuurt nog een tweede agent: Michael, die moet veinzen dat hij de nieuwe minnaar van Lisa wordt.
 
Disk 5:
16. Noise
Eén van de verkenningsopdrachten loopt bijna fout af. Seymour Birkhoff, die normaal alleen maar achter een computer zit, wordt gedwongen in the field actie te ondernemen, waarbij hij een tegenstander neerschiet. Hij lijkt relatief ongeschonden door zijn ervaring te komen, maar bij de volgende vrij banale opdracht trekt hij weer een wapen, schietklaar. Ditmaal is de vraag of bij Birkhoff de stoppen niet aan het doorslaan zijn. Hij wordt op non-actief gesteld, de laatste stap vóór eliminatie. Nikita probeert hem te helpen en Birkhoffs opvolger Simon (Richard Waugh) maakt er bij een operatie een potje van.

17. War
Commandant Garsha (Costa Kamateros) van het rivaliserende Red Cell begint een operatie om Section One van de wereldkaart te blazen. Verschillende internationale cellen zijn gecompromitteerd. Op Nikita wordt een moordaanslag gepleegd en de agenten krijgen de opdracht zich te hergroeperen. Nikita wordt gevangen genomen en in een kooi gestopt met ratten, haar grootste nachtmerrie. Ook Michael wordt gevangen genomen en hun martelaars zijn op zoek hoe ze het efficiëntst één van beiden kunnen breken. Nikita verraadt uiteindelijk de schuilplaats, maar Red Cell vindt er iets anders dan waarop ze gehoopt hadden.

18. Missing
Operations vraagt Nikita om te zorgen dat bij een undercoveroperatie waarbij een belangrijke microchip wordt gestolen, één van de daders, Steven Wolfe (Tony Nappo), gespaard blijft. Hij is Operations zoon. Nikita vraagt echter in ruil dat ze van Section One zou worden losgeweekt.

19. Voices
Nikita wordt op straat aangevallen door Jack Crane (Oliver Becker), een serieverkrachter die al acht dodelijke slachtoffers achter zijn naam heeft staan. Detective Marco O'Brien (Stephen Shellen) wil maar wat graag dat Nikita tegen hem getuigt, want anders moet hij de man vrij laten zonder bewijs. Nikita is, natuurlijk, niet bereid om mee te werken, want dan moet ze haar geheime identiteit laten varen.

Disk 6:
20. Brainwash
Nikita wordt als proefkonijn onderworpen aan een experimentele, nog niet helemaal op punt staande virtual reality-omgeving. De machine roept enkele nare herinneringen uit haar jeugd op en alsof dat nog niet erg genoeg is, lijkt Nikita eraan verslaafd te worden. Tegelijkertijd moet Section One inspringen voor bescherming bij het staatsbezoek van de eerste minister van China. Men vermoedt dat er iemand een zelfmoordaanslag wil plegen.

21. Verdict
Nikita krijgt de opdracht om de voormalige Joegoslavische leider Jovan Mijovich (David Calderisi) te beschermen, die demokratisch is verkozen in de eerste vrije verkiezingen, maar tegen wie er een dreiging geuit is om hem op de dag van de inauguratie te vermoorden. Nikita besluit hem te beschermen als gezelschapsdame. Nadat ze eerst - correct - hebben ingeschat dat de vermoedelijke huurmoordenaar een vrouw is (die ze met succes uitschakelen), valt een team van een rivaliserende etnie binnen en gijzelt de journalisten. Onder leiding van de ietwat oudere Zoran Brunen (Eric Peterson) wil het team voor het oog van de verzamelde pers bewijzen dat Mijovich eigenlijk een oorlogsmisdadiger is die meisjes folterde en verkrachtte. Mijovich beweert dat hij dat zelf niet gedaan heeft en dat hij toen de wreedheden gebeurden op een congres in Brussel was. Wie spreekt de waarheid?

22. Mercy
De internationale terrorist Gabriel Tyler (Richard Clarkin) heeft zich de uitvinding toegeëigend van Stanley Shays (Sean Whalen): een soort van kneedbare springstof die heviger is dan C4, maar niet ontdekbaar bij röntgencontrole. Het is niet moeilijk om je voor te stellenwat er met zo'n wapen kan worden aangevangen. Nadat Tyler een vliegtuig van Tel Aviv naar de Balkan opblaast, ontvoert hij Shays en wil hij dat die hem het geheim van zijn springstof onthult. In Section One stelt Michael een team samen dat Shay moet terughalen. Het gaat echter om een zelfmoordmissie en Nikita gaat mee, op een zijspoor geschoven omdat ze meer en meer begint te twijfelen aan de goedheid van Section One.
 


BEELD EN GELUID
La Femme Nikita is intussen al een paar jaartjes oud en het is er jammer genoeg een beetje aan te zien. Echt grootse beschadigingen zijn er niet, maar het contrast is maar halfbakken en zeker bij snel bewegende beelden zie je sporadisch compressieproblemen. Ook is er nagenoeg overal redelijk wat digitale ruis merkbaar. Het geluid is niet verder gekomen dan een 2.0-mix, wat voor een televisieserie als deze ruim genoeg is; de actie knalt niet echt uit de speakers, maar klinkt toch nog overtuigend genoeg. De uitstekende score is van de hand van Sean Callery en ze lijkt in meerdere opzichten erg op die van 24. Jammer, want de reden waarom er van Nikita geen Dolby Digital 5.1-mix bestaat is louter financieel. En ook daar wint Alias weer op punten. Eigenlijk is het geheel nog verbazingwekkend goed gezien de schaarse financiële middelen waarmee de producenten het moesten stellen.
 
EXTRA'S
Zes verwijderde scènes zijn verspreid over de respectievelijke afleveringen waarin ze thuishoren; de laatste disk bevat nog een 12 minuten durende retrospectieve featurette Section One Declassifield The Making Of La Femme Nikita. De eerste en laatste aflevering zijn nog eens voorzien van een commentaartrack. Opmerkelijk is dat de zes disks in één doosje zitten dat niet dikker is dan een standaard amaray, zonder dat de disks hierbij op of over elkaar zitten. We hebben geen aparte quotering voor ergonomie, anders zou het een tien zijn.
 
CONCLUSIE
La Femme Nikita is licht maar onderhoudend en niet alle afleveringen zijn even goed. De balans slaat echter voorlopig toch door langs de pro-kant, alhoewel dé grote concurrent, Alias, misschien op technisch vlak beter scoort.cover
Studio: Warner

Regie: Jon Cassar, Guy Magar, Jerry Ciccoritti, Kari Skogland, George Bloomfield, Ken Girotti, Reza Badiyi, T.J. Scott, René Bonnière, David Warry-Smith, Gilbert M. Shilton, Joseph Scanlan
Met: Peta Wilson, Don Francks, Eugene Robert Glazer, Roy Dupuis, Matthew Ferguson, Alberta Watson

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
12

Speelduur:
975 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Spaans, Deens, Fins, Italiaans, Noors, Pools, Portugees, Zweeds, Engels CC, Duits CC, Italiaans CC
Extra's:

• Verwijderde scènes
• Audiocommentaartracks
• Documentaire "Section One Declassified: The making of La Femme Nikita"


Andere recente releases van deze maatschappij